Frukt og grønt

20 spiselige blomster og forslag til bruk.

Publisert: 22. juli 2008
0

spiselige-blomster
Blomster kan brukes på ulike måter i matlaging. Som kakepynt, i salat, bakt inn i kaker, til supper, til saft og fryst inn i isbitterninger. Blomster brukes mest som pynt, men noen tilfører også ekstra smak som for eksempel blomkarsen som har en skarp peppersmak.

Det meste i hagen er egentlig ufarlig, men det finnes noen få planter som kan gjøre stor skade. Utøv derfor forsiktighet og spis kun de du er sikre på. Vær også oppmerksom på at blomster klassifiseres ikke som matvarer, og kan derfor være sprøytet med plantevernmiddel du ikke bør spise, så hold deg til egenavlet.Det er som oftest bare kronbladene på blomsten man spiser. Senteret på en rose feks frister jo ikke så mye ;)

1. Nellik, Dianthus. Kakepynt og isbiter eller kandisert
2. Daglilje, Hemerocallis. Varm og kald i salat.
3. Markjordbær og hagejordbær, Fragaria. Kakepynt, eller som pynt i jordbærsalaten
4. Roser, Rosea. Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker
5. Lavendel, Lavandula angustifolia. Kan brukes tørket som krydder eller bakes inn I kaker og stuinger.
6. Hvitkløver Trifolium repens og Rødkløver Trifolium pratense, nappe av og sutte på kronbladene. Eller drysse de over en salat
7. Blomster fra diverse salat og urter, brukes til salat.
8. Kattost, Malva.
9. Ringblomst, Calendula officinalis. Drysse kronbladene over salaten, bakes inn i kake, trekkes til en te eller tørke for å pynte kake med utenfor sesongen. Den kan også brukes som krydder og fargesetter.
10. Syrin, Syringa vulgaris. Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing
11. Stemor og fiol, Viola. Kandisere, fryse inn i iskuber, pynte kaker
12. Blomkarse, Tropaeolum majus. Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smak.
13. Geitrams, Chamerion angustifolium. Blomstene kan brukes til te, skal ha urindrivende og astringerende virkning.
14. Hestemynte, Monarda didyma. Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljer.
15. Agurkurt, Orago officinalis. God egnet for isbiter og kake og salatpynt
16. Svarthyll, Sambucus nigra. Svarthyllsaft er absolutt nydelig, kjøp det dyrt eller lag det selv.
17. Kornblomst, Centaurea cyanus. Har visse medisinske virkninger men kan også brukes som pynt
18. Squash og gresskarblomster, Cucurbita. Pynt i salatbollen, lag fylte sqasblomster.
19. Stokkrose, Althaea. Kakepynt
20. Løvetann, Taraxacum officinale. Kan trekkes til te eller brukes i salat.

Har du egen erfaring med å spise blomster? Ett bruksområde eller en oppskrift du vil dele? Eller bruker du blomster jeg ikke har ramset opp her? Fortell oss om det i kommentarfeltet.

Relevante artikler: Hvordan kandisere blomster

Del
Blogglistenhits