Moseplassen – livet i hagen
ekorn

Spretten søndag – ekornbarn, fakta og fryd

Published on: 07. juni 2009
25 comments

to-ekornbarn-spasererEkornbarna spretter jo rundt her, og i dag får dere servert litt ekornfakta til bildene :)

ekornbarn-oppned-tre* Ekornet har ett, i gode år to kull i året og  parrer seg vanligvis i februar-mars, og juni-juli for eventuelt kull to.
* Ekornet går drektig i fire til fem uker.
* Ekornet er alenemor, etter parring har ikke ekornfar noe mer med saken å gjøre, han (og andre ekorn) jages vekk. Ekornmora er en omsorgsfull mor, som passer godt på de små og gjerne flytter de om hun føler det er utrygt der de er.
* Ekornbarna bor i et yngelbol, det er et nesten kulerundt rede som bygges oppe i treet, les her om ekornbol.
* Ekornet kan få mange barn, men det vanlige er 3-4 pr kull.
* Ekornbabyene veier kun 8-15 gram når de er født.
* Etter tre uker er kroppen dekket med hår.
* Etter nesten tre uker åpner de øynene.
* Etter fire uker begynner ekornbarnet å utforske utenfor bolet
* Etter seks uker har tennene vokst ut, og ekornet kan nå forlate bolet for å finne mat på egen hånd, men de fortsetter å die moren frem til de er 8 til 12 uker gamle.
* Etter en tid forlager ekornmora de og flytter seg til en ny plass for et eventuelt nytt kull. Ungekorna holder seg gjerne i nærområdet en stund.

Ekornbarna her er gode raske klatrere, men balanse og lange hopp ser fremdeles ut til å være vanskelig, de mister av og til balansen når de klør seg bak øret eller snur seg raskt, og de bommer rett som det er på det de hopper på til både bekymring og fornøyelse for meg der jeg står og ser på.

ekornunge

ekornmor-og-barnBildet til venstre er ikke allverdens, men viser litt av forskjellene mellom voksen og barn. Mor er betydelig større i alle retninger, med en helt annen pelsdrakt. Pelsen til den voksne er mye tynnere, dette er mest synlig på ørene og halen. Barna har en pels som minner om vinterpelsen i tykkelse, men fargen er som sommerpelsen.
Til min overraskelse så var ikke mor så begeistra for nærgående barn på foringsplassen, det fikk en real skyllebøtte med beskjed om å ikke klenge sånn!

Her på moseplassen er det nok bare to barn, jeg har i allefall ikke sett flere samtidig, det ene barnet ser ut til å være litt større en det andre, men ellers greier jeg ikke skille de fra hverandre. De er innom og spiser flere ganger om dagen nå, men skjelden samtidig, og i dag var første gang jeg så de sammen med mora. Ekornbarna dier fremdeles (kan se våte patter).

ekornunge-oppnedOm å fostre opp ekornbarn:
Det kommer av og til søk til nettsiden her om hva man skal gjøre med funnede ekornbabyer. Jeg presiserer at man helst skal la naturen ordne opp, og ikke ta eller flytte på ekornbarna før man er sikker på at mor har forlatt de.

Ekornbarn kan godt falle ut av redet eller ned fra en gren de klatrer på, dersom de ikke greier å komme seg opp selv så kommer mor å henter de og bærer de opp igjenn. Dersom man velger å ta vare på de små så er det viktig at man holder de varme, og så forsøker å gi noe veske, men ikke kumelk.
svensk nettside om å mate ekornbarn
engelsk nettside om å mate ekornbarn.

Kilder, ved uoverstemmelse i kildene har jeg valgt i den rekkefølgen de står her.
* Norges Dyr (ND), bind 1, (Pattedyrene) utgitt i 1969, videreformidlet av snille svigerforeldre.
* Forestry commissions UK
* Engelsk Wikipedia

ekornbarn-leker

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits