Moseplassen – livet i hagen
Dyr

Hvordan gjøre en hage attraktiv for fugler, dyr og insekt.

Published on: 28. januar 2010
15 comments

Ekornbol (rede) høyt oppe i ei furu

Det er mange ting vi som hageeiere kan gjøre for å tiltrekke oss fugler, ekorn, pinnsvin, sommerfugler mm til hagen. I denne posten beskriver jeg noen generelle hensyn man kan ta, også skal jeg skrive spesifikt om ulike tema utover vinteren og våren.

Hage kan være utmerkede biotoper for fugler og andre dyr, og dette kan du oppnå med beplantning, vann, foring og å ikke ha det altfor ryddig. Nøyaktig hvilken dyr du kan få på besøk har naturligvis også noe med hvor i landet du bor og hvordan nabolaget ditt ser ut. En hage i et veletablert villastrøk med uryddige lommer vil ha et bedre utgangspunkt enn en balkong midt i asfaltjungelen.

Tre gode grunner til å legge tilrette for dyreliv i hagen.
1. Fugler, dyr og insekter beriker hagen, de er hyggelige å se og høre, de gir en ekstra dimensjon.
2. Mange av dyrene fungerer som nyttedyr ved at de spiser hverandre, pollinerer og jordforbedrer
3. Hager kan bidra til å opprettholde biologisk mangfold. Vi bruker hele tiden opp av naturen, fjerne naturlige biotoper, flere av disse dyrene kan flytte inn i hagene og slik greie seg videre.

Noen ting å tenke på når du skal planlegge hagen:
Sikkerhet:
Dyrene er meget opptatt av å føle seg trygge. Store trær de kan sitte i toppen av og ha utsikt fra, tette busker de kan flykte inn i. Steder å sitte, spise, sosialisere, sove og oppdra småbarna. Det er fint om trærne kan stå i klynge, gjerne danne sammenhengende felt fra hage til hage slik at feks ekornet kan løpe fra tre til tre.
Dersom du forer med foringsautomater/brett så kan det være smart å henge disse inni busker eller  trær, da vil fuglene føle seg tryggere og i større grad tørre å komme på spisebesøk. Tenk også over hvor utsatte fuglene blir for jaktende katter, rydd gjerne rundt foringsplassen så katten ikke så lett kan gjemme seg vekk. Mange fugler sitter på bakken og spiser nedfall fra foringsplassen, ta det også med i betraktningen.

Familieforøkelse:
Mye det samme som ble nevnt under sikkerhet. Tette busker og høye trær for redelegging, rolige soner i hagen. Enkelte insekt har klare preferanser på vertsplanter for egglegging, feks er det flere av sommerfuglene som blir glad om du har brennesle i hagen. Fuglekasser i ulik utforming og størrelse er ofte populære, og en kvisthaug i et hjørne kan om du er riktig heldig gi deg en pinnsvinfamilie.

Gråtrosten gasser seg i bæra på barlinden. Også svarttrost og kjærnebiter var faste gjester.

Noe å spise og drikke:
Tenk igjennom hvilken planter du har i hagen, ulike planter tilbyr ulikt. Bær, frø og nøtter er populært sommer som vinter, sommerfuglene liker planter som produserer mye nektar, litt forfall og forråtnelse gir insektene steder å bo (og insekt funger igjen som mat for andre). Fore fugler mm på foringsstasjon er noe av det enkleste og mest effektive du kan gjøre. Det er også fint om du har vann i hagen, et enkelt fuglebad på bakken gjør underverker, vann i bevegelse er enda mer populært.
Jeg har skrevet om å fore fuglene , hva fuglene spiser, hvordan lage meisebolle og om å fore ekorn.

Ikke rydd for mye:
Det er ikke bare hva som gror i hagen din som teller inn, også hvor ryddig hage (og nabolag) du har. Mange insekt bor i helt eller delvis forråtnet plantemateriale, enten det er gamle trær og grener, eller det er blader og kvist på bakken. Det er derfor viktig å reflektere over om hele hagen trenger å være superstriglet. Istedet for sort jord i beddet så kan du plante tettere og la bladene ligge og råtne på bakken og slik danne både gode insektshjem og få gratis jordforbedring. Dyrene trenger redematreale, frøstandene i staudebeddet kan få stå utover vinteren og gi mat for fugler, eplene man ikke rakk å spise kan få henge igjen på treet.

Forutsigbarhet:
Har du først etablert hagen din i nabolaget som “the place to bee” så vil besøket kun ta seg opp. Det ser for meg ut til at dyrene husker hvor de finner mat og ly, og med tiden vil du også få flere beboere ettersom dyrene etablerer seg og lager avkom.
Du har også et ansvar ovenfor dyrene. Har du vent de til at det er mat i foringstautomaten så stopper du ikke å fore i januar. Har det vært stille i en del av hagen hele våren så fuglene etablerer seg med egglegging så er det ikke så snilt å plutselig ta i bruk plassen under fuglekassa som sitteplass.

Samling av stærunger rundt vannbadet. Dette er til tider hagens hotspott og fuglene sitter gjerne i kø.

Tenk deg om før du bruker gift.
Av og til så får man besøk i hagen man slettes ikke vil ha, og det kan være fristende å kjøpe litt gift og bli fort kvitt det. Men tenk deg om litt først. Er det i det hele tatt skadedyr? Det kan hende den rare larven er en sommerfugl. Kanskje det ikke er så nøye, noen få hull i bladene kan du kanskje leve med? Kanskje du kan fjerne de ved å plukke/klemme eller spyle de av med rent vann? Insektsgift dreper både skade og nytteinsektene, og giften kan være skadelig for dyrene som spiser insekt. Det beste er om man kan greie seg uten insektsgift (og plantegift). Men om du får et storangrep av noe som spiser opp favorittplantene og du ikke får fjernet det på annen måte så forsøk i det minste å bruke så lite gift som mulig.

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits