Moseplassen – livet i hagen
Fugler

Fuglekasser – hvordan snekre, kjøpe og henge

Published on: March 9, 2010 at: 09:56
89 comments

Oppdatert april 2013:Kom du hit på jakt etter arbeidstegninger for Moseplassens fuglehus? Den finner du ved å klikke her.

Fuglekasser i hagen eller nærmiljøet er et fint tiltak for å tiltrekke deg fugler. Du kan snekre kasser selv, eller kjøpe inn, og selv en ganske liten hage har plass til noen kasser ettersom en kjøttmeis ikke nødvendigvis har noe i mot å hekke nær en stær.

Det å ha en hage som er attraktiv for fugler har i mine øyne tre fordeler. Du får underholdning, du bidrar til å støtte biologisk mangfold, og du får hjelp til å holde insektbestanden i hagen nede. Små fjærnøster i hagen er og blir utrolig trivelig, se gjerne disse postene fra i våres med noen av alle de skjønne fugleungene som ble fostret opp i hagen

Norsk Miljølære har fine faktaark som jeg anbefaler helhjertet:
Anbefalte mål på kasser og hull ut i fra hvilken fugler du ønsker
– Hvilken arter du kan få bygge fuglekasser til: småfugl og storfugl

Under finner du alt du trenger å vite om fuglekasser, og del gjerne egne erfaringer i kommentarfelt!

Hvor henge fuglekasser:
* Velg en stille del av hagen, tenk både nå og fremover forsommeren. Fuglene kan bli skremt og forlate redet om du plutselig setter barnas trampoline ut rett ved fuglekassa.
* Heng ikke kassa midt i solsteika. Om kassa henger på sydsiden av en trestamme eller husvegg kan det fort bli kokhett der inne.
* Hvor høyt opp du skal henge kassen vil avhenge av hvilken fugl kassen er tilpasset, de minste fuglene vil gjerne ha kassene 1,5-2 m over bakken, større fugler høyere. Se her for tips
* Tenk sikring mot katter. Har du slike rovdyr i hagen så kan en plastkrage på trestammen og høyt hengt kasse være smart.

Gråspurven hekker gjerne i kasser, og kan hekke i koloni (tett sammen)

Hvordan snekre din egen fuglekasse:
Moseplassens fuglekasse, med mål og veiledning.
Miljølære: oppskrift med mål
– Faktaark om fuglekasser med mål og forklaringer
Oslo og Akersus ringmerkingsgruppe har en finfin bunke med byggetegninger for spesialkasser, og vanlige meisekasser.
Youtube: Fin videogjennomgang på engelsk om hvordan snekre en fuglekasse

* Husk dreneringshull i bunn.
* Husk at kassa må kunne åpnes og rengjøres for innhold en gang i året
* Ikke spikre kassen fast i treet, det gjør det vanskeligere å rengjøre eller flytte.
* Husk å velge hullstørrelse og kassestørrelse basert på hvilken fugl du vil ha besøk av.
* Ikke mal kassen innvendig eller i åpningen. Maling kan både være skadelig for fuglene å få i seg, og gjøre kassen så glatt at fugleungene får problemer med å komme seg ut.
* Ikke bruk gammelt trykkimpregnert virke, det kan være giftig.
* Ikke sett på vaglepinne. Ja, det ser søtt ut, men det gjør det lettere for innbruddstyver å stikke av med egg og fugleunger – ikke noe du ønsker å oppmuntre til.

Hvor kjøpe fuglekasser:
Dersom du kjøper inn fuglekassa di så ta deg tid til å tenke over om den er godt egnet for fugl og ikke bare dekorativ. Dessverre så ser det ut til at noen av de kassene som er til salgs har lagt mer vekt på pyntefaktoren enn funksjonalitet.
Gartnerier og jernvarehandel selger ofte fuglekasser, du finner også et godt utvalg på nett. I denne bloggposten finner du en liste over nettbutikker med fuglekasser.

.

Lese mer om fuglekasser? Jeg anbefaler: Norsk ornitologisk forenings artikkel , miljødata og faktaark fra hib

Har du allerede fuglekasse hengende så er det nå på tide å få renset den. Dersom det blir liggende gammelt redemateriale i kassen så kan den bli lite attraktiv for nye besøkende.

Hva synes du, stas med fuglekasser i hagen? Noen søte historier? Laget dine egne?
Legg gjerne igjen lenker i kommentarfeltet til blogginnlegg eller bilder av kassene dine :)

Kjøttmeis er en av de enkleste å få besøk av i kassa. Her ser du en ung kjøttmeis som venter på mat.

Share

Comments (89)

 1. Hei
  Huff litt krise her.. Har laget noen sider, en side til hver knapp jeg har fått opp på siden. Men hvordan får jeg lenket de sidene slik at de kommer opp når noen trykker på den aktuelle knappen? Får det ikke til, og må heller ta bort knappene ellers lurer jeg jo folk, he, he:)
  Og så lurer jeg på om jeg kan ha to sider under knappen “hagen min” Har skrevet to sider…
  Håper du kan hjelpe… Klem

 2. Linda, har sendt deg epost med forklaring. vi tar det derifra.
  Samme knappen kan kun føre til en plass, men du kan ha flere knapper, eller lenke fra en hageside og videre til en annen. (feks har jeg en lenke på min “Om Moseplassen” som fører videre til en side om kameraet mitt.)

 3. Linda, har sendt deg epost med forklaring. vi tar det derifra.
  Samme knappen kan kun føre til en plass, men du kan ha flere knapper, eller lenke fra en hageside og videre til en annen. (feks har jeg en lenke på min “Om Moseplassen” som fører videre til en side om kameraet mitt.)

 4. Flott innlegg! Men tenk at det selges fuglekasser i plast!!? Fy og fy! Ungene dør i sånne kasser.

  Vi har et blåmeispar som hekker i kassen fire meter unna sitteplassen vår. Kjempekoselig. Nå har ikke vi trampoline, og ungene her har lært seg ett og annet fra meg(he..)om fugler og unger, så vi har hatt mange koselige stunder ute her.
  Og den andre kassen er på verandaen oppe i andre etasje. Der sitter vi bare to meter unna:)
  Det å se ungene fly ut for første gang, er topp! En fløy til og med inn i stua for noen år siden:)

  Nå driver jeg på å skal lage kasser til uglene på hytta. Fikk ikke hengt dem opp i februar, så til høsten skal de opp:)

 5. Flott innlegg! Men tenk at det selges fuglekasser i plast!!? Fy og fy! Ungene dør i sånne kasser.

  Vi har et blåmeispar som hekker i kassen fire meter unna sitteplassen vår. Kjempekoselig. Nå har ikke vi trampoline, og ungene her har lært seg ett og annet fra meg(he..)om fugler og unger, så vi har hatt mange koselige stunder ute her.
  Og den andre kassen er på verandaen oppe i andre etasje. Der sitter vi bare to meter unna:)
  Det å se ungene fly ut for første gang, er topp! En fløy til og med inn i stua for noen år siden:)

  Nå driver jeg på å skal lage kasser til uglene på hytta. Fikk ikke hengt dem opp i februar, så til høsten skal de opp:)

 6. Kathrine, det selges så mye rart… Jeg blir alltid skuffet over produkt som ikke holder fokus både på utseende og funksjon. Og om du har rett i at plastkasser er drepen så burde det jo ikke være lovlig å merke de som fuglekasser.

  Apropo så kvitrer det veldig utenfor her i dag, hører en ny fugl, men ser den ikke… ikke noen støver på fuglelyder enda, tror ikke jeg blir det heller, vi får se. Men nå har jeg altså begynt å vente litt på trekket, det er vel en par uker igjen, men… gosj som jeg gleder meg!

  Ja, det er jo fint med de blåmeisene dine, de er jo vant med at dere er der, og det er jo noe annet enn om man plutselig skulle ta i bruk et område. Jeg jaget nok vekk en hekkende fugl i våres, som hadde lagt rede i en kurv rett ved et vindu som jeg ofte lufter gjennom. Når det ble varmt ute og lufteaktuelt så ble det nok utrivelig for den, for jeg fant et forlatt rede der senere på sommeren.

 7. Kathrine, det selges så mye rart… Jeg blir alltid skuffet over produkt som ikke holder fokus både på utseende og funksjon. Og om du har rett i at plastkasser er drepen så burde det jo ikke være lovlig å merke de som fuglekasser.

  Apropo så kvitrer det veldig utenfor her i dag, hører en ny fugl, men ser den ikke… ikke noen støver på fuglelyder enda, tror ikke jeg blir det heller, vi får se. Men nå har jeg altså begynt å vente litt på trekket, det er vel en par uker igjen, men… gosj som jeg gleder meg!

  Ja, det er jo fint med de blåmeisene dine, de er jo vant med at dere er der, og det er jo noe annet enn om man plutselig skulle ta i bruk et område. Jeg jaget nok vekk en hekkende fugl i våres, som hadde lagt rede i en kurv rett ved et vindu som jeg ofte lufter gjennom. Når det ble varmt ute og lufteaktuelt så ble det nok utrivelig for den, for jeg fant et forlatt rede der senere på sommeren.

 8. Kathrine, det selges så mye rart… Jeg blir alltid skuffet over produkt som ikke holder fokus både på utseende og funksjon. Og om du har rett i at plastkasser er drepen så burde det jo ikke være lovlig å merke de som fuglekasser.

  Apropo så kvitrer det veldig utenfor her i dag, hører en ny fugl, men ser den ikke… ikke noen støver på fuglelyder enda, tror ikke jeg blir det heller, vi får se. Men nå har jeg altså begynt å vente litt på trekket, det er vel en par uker igjen, men… gosj som jeg gleder meg!

  Ja, det er jo fint med de blåmeisene dine, de er jo vant med at dere er der, og det er jo noe annet enn om man plutselig skulle ta i bruk et område. Jeg jaget nok vekk en hekkende fugl i våres, som hadde lagt rede i en kurv rett ved et vindu som jeg ofte lufter gjennom. Når det ble varmt ute og lufteaktuelt så ble det nok utrivelig for den, for jeg fant et forlatt rede der senere på sommeren.

 9. Og HER skulle det være noe for enhver smak;)

 10. Og HER skulle det være noe for enhver smak;)

 11. Og HER skulle det være noe for enhver smak;)

 12. […] henges * Dette kan du fore fuglene med * Hjemmelaget meisebolle * Oversikt over mine hagefugler * Fuglekasser. (Fuglene bruker de av og til om vinteren dersom det er […]

 13. Hei :)
  Jeg lager fugle-automat på skolen i sløyden, og jeg lurer på om det er farlig for fuglene hvis jeg maler den??

 14. Hei Kristine.
  Jeg er usikker på hva du mener med fugleautomat.
  En skal ikke male inne i fuglekasser (der de bor), og helst ikke i åpningshullet, dette fordi fuglene er der lenge, og fordi små fuglebarn er mer utsatt enn voksne. Utsiden kan du gjerne male.

  Dersom du mener fuglemater så veit jeg ikke riktig. Dersom fuglene sitter og hakker i malingen som på et fuglebrett så ville jeg ikke malt, men om de bare lander på det som er malt og maten ikke ligger akkurat der så er det vel ikke problematisk.

  Dersom du spør på http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/ så vil du nok få bedre svar.

 15. Hei, takk for raskt svar ! :)
  Jeg mente fugle mater. Okei, jeg bare tenkte på om de ikke ville komme dit fordi det var en sterk lukt eller om det var farlig for dem. Jeg lurte også på om hullet har noe å si når det er en fuglemater og ikke en fugle kasse??

 16. Hei :)
  Jeg lager fugle-automat på skolen i sløyden, og jeg lurer på om det er farlig for fuglene hvis jeg maler den??

 17. Hei :)
  Jeg lager fugle-automat på skolen i sløyden, og jeg lurer på om det er farlig for fuglene hvis jeg maler den??

 18. Hei Kristine.
  Jeg er usikker på hva du mener med fugleautomat.
  En skal ikke male inne i fuglekasser (der de bor), og helst ikke i åpningshullet, dette fordi fuglene er der lenge, og fordi små fuglebarn er mer utsatt enn voksne. Utsiden kan du gjerne male.

  Dersom du mener fuglemater så veit jeg ikke riktig. Dersom fuglene sitter og hakker i malingen som på et fuglebrett så ville jeg ikke malt, men om de bare lander på det som er malt og maten ikke ligger akkurat der så er det vel ikke problematisk.

  Dersom du spør på http://www.miljolare.no/fuglev… så vil du nok få bedre svar.

 19. Hei Kristine.
  Jeg er usikker på hva du mener med fugleautomat.
  En skal ikke male inne i fuglekasser (der de bor), og helst ikke i åpningshullet, dette fordi fuglene er der lenge, og fordi små fuglebarn er mer utsatt enn voksne. Utsiden kan du gjerne male.

  Dersom du mener fuglemater så veit jeg ikke riktig. Dersom fuglene sitter og hakker i malingen som på et fuglebrett så ville jeg ikke malt, men om de bare lander på det som er malt og maten ikke ligger akkurat der så er det vel ikke problematisk.

  Dersom du spør på http://www.miljolare.no/fuglev… så vil du nok få bedre svar.

 20. Hei, takk for raskt svar ! :)
  Jeg mente fugle mater. Okei, jeg bare tenkte på om de ikke ville komme dit fordi det var en sterk lukt eller om det var farlig for dem. Jeg lurte også på om hullet har noe å si når det er en fuglemater og ikke en fugle kasse??

 21. Hei, takk for raskt svar ! :)
  Jeg mente fugle mater. Okei, jeg bare tenkte på om de ikke ville komme dit fordi det var en sterk lukt eller om det var farlig for dem. Jeg lurte også på om hullet har noe å si når det er en fuglemater og ikke en fugle kasse??

 22. […] å lage. Jeg kan naturligvis ikke garantere at du får besøk i de, men det er da verdt et forsøk? Les mer om fuglekasser i denne grundige artikkelen. Der finner du lenker videre til oppskrifter på hvordan snekre selv og butikker hvor du kan kjøpe […]

 23. I Borettslaget Dalheim er det et godt utvalg for de små vennene våre. Velkommen innom :)

 24. I Borettslaget Dalheim er det et godt utvalg for de små vennene våre. Velkommen innom :)

 25. I Borettslaget Dalheim er det et godt utvalg for de små vennene våre. Velkommen innom :)

 26. Dette er en stor aktivitet her hos oss også. Vi flyttet inn i nytt hus i sommer, og jeg begynte litt allerede på høsten å snekre kasser:o)

  Jeg elsker å våkne opp til fuglene på morningen, og jeg elsker å kunne bidra litt for de. Fuglematerne går seg varme her om dagen, og nå har til og med svarttroster og duer begynt å spise frøene som havner på bakken:)

  Fuglevennen.no har også litt interessant stoff om fuglekasser :)

  Klem Helene

 27. Dette er en stor aktivitet her hos oss også. Vi flyttet inn i nytt hus i sommer, og jeg begynte litt allerede på høsten å snekre kasser:o)

  Jeg elsker å våkne opp til fuglene på morningen, og jeg elsker å kunne bidra litt for de. Fuglematerne går seg varme her om dagen, og nå har til og med svarttroster og duer begynt å spise frøene som havner på bakken:)

  Fuglevennen.no har også litt interessant stoff om fuglekasser :)

  Klem Helene

 28. Dette er en stor aktivitet her hos oss også. Vi flyttet inn i nytt hus i sommer, og jeg begynte litt allerede på høsten å snekre kasser:o)

  Jeg elsker å våkne opp til fuglene på morningen, og jeg elsker å kunne bidra litt for de. Fuglematerne går seg varme her om dagen, og nå har til og med svarttroster og duer begynt å spise frøene som havner på bakken:)

  Fuglevennen.no har også litt interessant stoff om fuglekasser :)

  Klem Helene

 29. Henriette

  Hei. En sånn krage (“lampeskjerm”) som hunder har rundt halsen når de er nyoperert kan festes rundt stammen, opp ned, for å holde katter unna. Den er gjennomsiktig og kan kjøpes hos veterinær. Holdt katten vår unna :)

 30. Henriette

  Hei. En sånn krage (“lampeskjerm”) som hunder har rundt halsen når de er nyoperert kan festes rundt stammen, opp ned, for å holde katter unna. Den er gjennomsiktig og kan kjøpes hos veterinær. Holdt katten vår unna :)

 31. Henriette

  Hei. En sånn krage (“lampeskjerm”) som hunder har rundt halsen når de er nyoperert kan festes rundt stammen, opp ned, for å holde katter unna. Den er gjennomsiktig og kan kjøpes hos veterinær. Holdt katten vår unna :)

 32. […] kan lese om hvor henge opp fuglekassene og få lenker til andre fuglekassoppskrifter her. Har du lyst på fuglehus, men ikke lyst til å bygge, så finner du en liste med lenke til […]

 33. […] kan lese om hvor henge opp fuglekassene og få lenker til andre fuglekassoppskrifter her. Har du lyst på fuglehus, men ikke lyst til å bygge, så finner du en liste med lenke til […]

 34. Hej,

  vi er dansk producent af fuglekasser i meget høj kvalitet. Vi ligger vægt på lang holdbarhed, robusthed, bæredygtighed, design og detaljer der hjælper fuglenene. Eks invendig klatrehjælp. se venligst http://greentools.dk/

  Med venlig hilsen

  Nils Rosted

  1. Hei Nils, takk for fint tips, jeg tar nok kontakt om litt for å høre mer om produktene deres.

 35. Nils Rosted

  Hej,

  vi er dansk producent af fuglekasser i meget høj kvalitet. Vi ligger vægt på lang holdbarhed, robusthed, bæredygtighed, design og detaljer der hjælper fuglenene. Eks invendig klatrehjælp. se venligst http://greentools.dk/

  Med venlig hilsen

  Nils Rosted

  1. Hei Nils, takk for fint tips, jeg tar nok kontakt om litt for å høre mer om produktene deres.

 36. Nils Rosted

  Hej,

  vi er dansk producent af fuglekasser i meget høj kvalitet. Vi ligger vægt på lang holdbarhed, robusthed, bæredygtighed, design og detaljer der hjælper fuglenene. Eks invendig klatrehjælp. se venligst http://greentools.dk/

  Med venlig hilsen

  Nils Rosted

  1. Hei Nils, takk for fint tips, jeg tar nok kontakt om litt for å høre mer om produktene deres.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Få en kvitrende hage!