Oversikt over eplepresser (oppdatert 2016)

Er du en av de heldige som har rikelig med epler i hagen? Disse kan presses – og vips har du noe unikt å servere!

Det finnes en rekke større og mindre steder som tar i mot epler og leverer eplesaft/ eplemost tilbake, eller du kan kjøpe en husholdningspresse. Eplene trenger ikke være perfekte, og smaken blir uslåelig. Målet mitt i dag er å friste deg til å nyttegjøre deg eplene dine, artikkelen har tre deler:

* Fakta om eplepressing og forklaring på begrep.
* Oversikt over hvor du kan levere epler til pressing.
* Oversikt over hvor du kan kjøpe utstyr for pressing av epler hjemme

Jeg er meget glad i ren eplesaft. Det smaker rett og slett vidunderlig! Enda kjekkere er det om eplesaften kommer fra egen eller families hage. Det gir en god følelse å vite at man har laget noe, at ikke alt trenger å kjøpes. Og eplesaft er vidunderlig enkelt, det er kun rå epler! Du kan levere de inn på et presseri, eller presse i egen eplepresse. Når det gjelder eplepresse så kan man kjøpe en fancy, eller rett og slett bruke juiceren om du har det.

Jeg har samlet sammen alt du trenger av informasjon for å finne frem til steder som presser epler for deg, eller som selger eplepresser. – samle litt av sommeren på glass, det vil du bli glad for til vinteren!
(Artikkelen fortsetter):

Om pressing av epler:

Alle epler som ikke er råtne kan brukes, men sommerfrukt (de tidligste eplesortene), gir ikke like god saft. Eplene må være modne. Små støtskader eller skurv er ikke noe problem.

Ulike presser jobber på ulik måte, men prinsippet er det samme. Saften utvinnes fra eplene ved at eplene knuses og saften mekanisk presses ut. En kilo epler gir ca 6-7 dl råsaft, som rett og slett er ren eplesaft, eller flytende eple om du vil. Denne råsaften kan drikkes som den er eller den kan pasteuriseres for økt holdbarhet (saften varmes opp). Råsaft har kun noen få dagers holdbarhet i kjøleskap, men tåler godt å fryses ned. Pasteurisert saft kan om man tapper den rett holde seg godt i skapet i over ett år.

Råsaften inneholder endel finmalt fruktkjøtt, noe som gjør den grumsete. Det finnes flere ulike metoder for å redusere mengden av eller helt fjerne grumset. Enten ved filtrering, sentrifugering eller bruk av enzymer.

All bearbeiding endrer både utseende, tekstur, smak og duft på eplesaften. Det blir mye smak og behag hva man liker best, men jeg foretrekker ufiltrert råsaft da jeg synes det smaker mest eple, det beholder også mest næringsstoffer.

I tillegg til at man får ulik smak på sluttproduktet ettersom hvordan man velger å bearbeide råsaften så har selve eplet mye å si. Ulike epler smaker ulikt, noe som naturlig nok påvirker smaken på saften. Ringi har en finfin oversikt over sine rene epleslags-safter, som beskriver eplenes ulik karakter. Har du masse epler eller liten presse så kan du velge å lage rene slag, eller dine egne kombinasjoner!

Ordliste:
* Råsaft er helt ubehandlet saft fra eplene.
* Eplemost er ikke tilsatt noe, men kan være pasteurisert. (Kan også være laget av konsentrat.)
* Nektar er eplemost/eplesaft tilsatt vann og sukker.
* Sider er alkoholholdig, har fått tilsatt sukker og diverse annet. Du kan lage din egen sider av råsaft.
* Maske er eplerestene som blir igjen etter pressing, kan komposteres.
* Pasteaurisert vil si at saften er varmet opp. Dette dreper gjærbakterier og gir økt holdbarhet, og endrer smaken litt

.

Her kan du levere eplene dine for pressing:

Plukk eplene i kasser eller poser, sett de i bilen og kjør de til presseriet. Vips, din del av jobben er ferdig, og du kan ta med deg deilig saft hjem!

Pressene har litt ulike sesongåpningstider fra slutten av august eller begynnelsen av september. Noen presserier har minimumskvanta, og noen forventer at du avtaler før du leverer. Ta kontakt med ditt lokale presseri før du setter deg i bilen.

Under har jeg listet alle presserier jeg har funnet, de er sortert geografisk. Alle lenker og det meste av informasjonen er sjekket for 2016.

Eplene vaskes på Ringi. Bilde: Farmors hobbyblogg

* Askim frukt og bærpresseri. Diverse Østlandet.
Du kan levere på presseriet på Askim, eller til samarbeidspartnere i Oslo (Eplemottaket), Moss, Sarpsborg, Halden, Sørum, Lena,  Fredrikstad og Stokke/Gjennestad. (oversikt over mottak)
På/via Askim presser alles epler samlet og så kjøper du saft (kun pastaurisert), du kan også velge å bare selge eplene, eller kjøpe helt andre produkt, de presser også bær mm. Det er noe lavere pris på produktene (du får mer for pengene dine) om du leverer/handler rett på Askim hvor de dessuten har en stor butikk.

Abildsø gård, Oslo
Presser hver kundes epler separat. Saften pasturiseres og leveres på flaske eller boks.

Eplene legges over i en maskin som kverner og presser. Bilde: Farmors hobbyblogg

* Ringi: Nær Sandvika i Bærum.
Presser hver kundes epler separat. Saften leveres pasteurisert i fem liters bag-in-box. Du må bestille time for pressing.
Bloggen Farmors hobbyblogg har presset epler på Ringi og fortalt om det. Jeg har fått låne bilder :)

* Egge gård: Lier i Buskerud.
Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som råsaft eller pasteurisert.

Fiskum fruktpresseri, Øvre Eiker i Buskerud.
Presser hver kundes epler separat. Saften er ufiltrert og blir pastaurisert og tappet på flaske eller boks. Du kan få råsaft om du ber om det på forhånd.

* Eplegården Sætre i Vestfold
Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som pasteurisert og råsaft.

* Horten Fruktdugnad, Horten i Vestfold.
Leier ut manuell eplepresse (som du kan bruke hjemme). Eller du kan donere eplene til organisasjonen, da kommer frivillige og plukker i hagen din.

* Epleblomsten: Sauherad, Telemark.
Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som råsaft eller pasteurisert. Høyt minimumskvanta, avtale tid på forhånd.

* Eplefest AS: Gvarv, Telemark.
Hvert år er det Eplefest på Gvarv, og en av mange opplevelser der er mulighet for å presse egne epler (små mengder).

Eplesaften kan på Ringi tappes i bag-i-box, eller du kan få det på dunker. Bilde: Farmors hobbyblogg

* Kargus/Fuhr: Øst og Vest Agder.
Du kan lever eplene i Grimstad og Sandnes, eller til en omkjørende bil i Øst og Vest Agder.
Alle epler som leveres presses samlet. Du kan kjøpe tilbake pasteurisert eller råsaft (råsaft må bestilles).

* Spildgarden i Øystese, Hardanger.
Presser hver kundes epler separat, gjerne mens du ser på. Leveres pasteurisert eller som råsaft med personlig etikett. Kan sågar hente eplene hos deg.

* Balholm: Balestrand, Sogn og Fjordane.
Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som råsaft eller pasteurisert. Minimum ca 500 kg epler.

Fjordane gardspresseri, Gloppen, Sogn og Fjordane
Jeg tror de presser hver kundes epler separat. Saften blir grovfiltrert og pastaurisert og tappet på boks eller flasker. Det er mulig å bestille upastaurisert.

* Norsk Bærindustri. Valldal Sunnmøre
Presser hver kundes epler separat. Du kan kun få med deg som råsaft.

* Fonte Verdi. Molde
Kunden presser selv med veiledning og presser og tar med egne epler eller annet du presser. (De tilbyr også skoler og barnehager å presse, da skaffer de epler for de). Du får med deg saften som råsaft, de kan pastaurisere men kun til bedriftskunder.

Corona safteri/Rotvoll safteri, Trondheim, Sør-Trøndelag
Jeg tror de presser hver kundes epler separat. Tar i mot epler, pærer, solbær, rip og plommer.

Frosta frukt og bærpresseri, Frosta, Nord-Trøndelag
Presser hver kundes epler separat.

Kjenner du til et sted som ikke står på listen? Tips meg! Har du erfaringer med å levere på presse? Fortell!
.

Lyst til å lage saften hjemme?

Eplepressing i juicer/saftslynge. Bilde: Bestemors hage

Du kan presse saft hjemme om du vil, og da har du to muligheter: Kvern og fruktpresse, eller elektrisk juicer/saftslynge. En fruktpresse tar større volum enn saftslyngen, men saftslynge har vel større hverdagsnytte. De gir akkurat samme produktet ut, deilig råsaft.

* Kvern. Eplene må kvernes opp før de presses i fruktpresse. Du kan kjøpe en ment spesielt for epler. Men for mindre kvanta er det også mulig å bruke kvern til kjøkkenmaskin, (fjern hullskiven).
* Fruktpresse. Fruktpresser presser større volum (fra fem liter), det finnes en rekke ulike størrelser og kvalitetsnivå. Kan brukes til feks rips og solbær også, og mye annet rart.
* Juicer/saftsentrifuge: Det finnes en rekke ulike modeller på markedet til ulike priser, selges i vanlige elektroforretninger. Den største utfordringen med å presse store mengder epler på juicer er at det blir mye masse som må renses ut fortløpende. Bestemors hage slang seg rundt og laget ett detaljert blogginnlegg om å presse eplesaft med juicer, anbefales for de som er nysgjerrige.

Eplekvern. Bilde: Kjøkkentjeneste

En juicer krever ikke kvern, men noen fordrer at du skjærer opp eplene i mindre biter først.
Dersom du bruker en fruktpresse så må eplene kvernes først. Den kvernede eplemassen has så over i fruktpressen, og ut kommer saften.

For oppbevaring kan du enten helle i plastflasker eller melkekartonger og fryse. Eller du kan pasteurisere så det får lengre holdbarhet og kan oppbevares også utenfor fryseren i bag-i-boks eller flasker.

Disse selger eplepresser:

Dette er kun en oversikt, jeg har ikke egen erfaring med alle firmaene:
* Vien Compagniet. Norsk nettbutikk, utvalg presser og kvern

* Garden living. Et utvalg eplepresser og kvern (skroll nedover siden).

* Hjemmeproduksjon er en dansk nettbutikk med masse ulikt utstyr for konservering, blant annet et godt utvalg presser og kvern, sender til Norge.

* Eggelund produkter. Utvalg fruktpresser og kverner

.

Eplepresse. Bilde: Kjøkkentjeneste

Nå er jeg spent! Har jeg greid å inspirere deg til å levere inn epler for pressing eller kjøpe eget utstyr? Eller kanskje du allerede presser? Uansett så håper jeg du forteller i kommentarfeltet her, jeg vil gjerne høre fra deg.

Pst, om du bor i Oslo og har epler men ikke bryr deg om eplesaft eller orker å plukke de så kan du invitere Epleslang hjem til deg. Flott bedrift!

Om du synes denne artikkelen var informativ og god så håper jeg du sprer den videre. Kanskje du har venner eller familie som har overskuddsepler og ikke veit hva gjøre med de?  Det beste med å dele på informasjonen er jo at du kanskje får et glass med sommer når du kommer på besøk til vinteren ;)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

167 Comments

  Notat til meg selv (underlag for kommende bloggpost): Epleslang, Horten fruktdugnad og Eplemoss plukker epler i folks hager for å presse til saft de selger. Frivillig arbeid/støtter frivilligarbeid. Vestfoldmost har lignende opplegg, men veit foreløpig ikke om det har en samfunskomponent.

  Lech Tomczak

  Hvordan pasteuriseres saften? Og hva er temperaturen det skal gjøres i? Takk!

  Har tenkte å bestille pressing men det er så lang ventetid, og jeg har kun et tre. Da er det vel greit å gjøre det selv.

  Hei.
  Jeg tok meg den frihet og linket til dette knallbra innlegget.
  Fra: https://daastoel.wordpress.com/2016/10/06/sider/
  Jeg ser at vidaxl.no selger presser og kverner. Har kjøpt noe annet fra dem, og de leverer inkl mva, frakt osv.
  Søk på frukt.