Moseplassen – livet i hagen
Blomster

Spennende alternativ til høstens utekrukker:

Published on: 24. september 2010
16 comments

Utekrukkene begynner vel å sture og sutre rundomkring, på tide å fornye!
Det finnes overraskende mye lekkert som overlever en par forsiktige frostnetter, og enkelte ting tåler mer enn det også. Noe av det jeg viser her kan også i teorien greie seg over vinteren og komme igjen til neste år, men det fordrer at du har et klima som passer, og enten en veldig stor potte eller planter i bakken.

La deg inspirere av mulighetene og besøk et gartneri med skikkelig utvalg og service. Og husk å tenke over om pottene du bruker tåler frost! Det vil si at selve potten må tåle frost, og at fasongen må være slik at det er plass til ekspanderende rotklump. Når jord fryser utvider den seg, potten må derfor være formet som en V, slik at jordklumpen kan presses opp. En potte i metall tåler i teorien frost, men om den er tønneformet så vil den sprenges.

Alle bilder blir større om du klikker på de, da kan du bla fra bilde til bilde.

Asters:

.

Krysantemum:

Se også denne posten med masse ulike krysantemums.

.

Hypericum:

.

Veronica:
 

.

Kamelonplante: (Houttuynia Cordata variegata)

.

Pyntekål:

.

Lavatera:

.

Lyng:
 
Hvit bærlyng (Gaultheria mucronata), og Krypbærlyng (Gaultheria procumbens). Her kan du lese mer om lyng.

.

Stemor.

Den av alle disse plantene som tåler frost og uffent vær best er stemoren. Jeg har selv hatt stemor som har blomstret seg gjennom vinteren! Dessverre selges det ikke mye stemor nå på høsten, det er jo for mange en vårblomst. Men de er å få på grosisstnivå, så prøv å påvirk ditt lokale gartneri til å ta inn, eller så selv på våren. Her på moseplassen koser jeg meg med stemor året rundt, for den sår rett og slett seg selv!

Som dere ser, lyng er ikke eneste alternativ! Og enda finnes det mye jeg ikke har vist frem. Vintergrønne planter er undervurdert, pene i seg selv og lekker bakgrunn for fargedryss, du finner de både som større busker, men også som bunndekker (feks hebe). Søte (planten heter søte) har en unik skarp blå farge som frisker opp. Sedum er en vakker og genial høststaude som blomstrer og blomstrer, og Skimmia er en dekorativ liten busk.

I tillegg til plantene så kan du bruke litt av skogens gull i høstkrukkene. Mose, nyper, kongler og frøstender pynter opp og gjør krukken din unik!

Bildene er tatt på Nordstrand Plantesenter Hageland, et strålende gartneri for de som vil ha det lille ekstra.

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits