Moseplassen – livet i hagen
Fugler

Dompap – Julefugl og geistlig look-alike!

Published on: October 24, 2010 at: 10:54
66 comments

Jul i oktober?
Når dompapen og snøen dukket opp her tidligere i uken så begynte jeg å slite. Jeg hadde alt fått meg en grundig dose julefølelse av å lage julepynt til artikkelen i Gamle hus og hager, og med julesnø og julefugl så ble det vanskelig å motstå gitt. Også jeg da, som jo slettes ikke pleier å starte jula før en uke før julaften…

Jeg veit ikke hvem som fant på at dompapen er en julefugl. Det er en standfugl som stort sett bor i mer eller mindre samme området hele sitt liv. Selv om de som bor lengst nord i Norge nok flytter på seg om vinteren så vil den altså for de fleste av oss være like vanlig (eller som i mitt tilfelle uvanlig) året rundt. Det må jo være fargen på hannens fjærdrakt som gjør at man startet å bruke den i julebilder, og vips så har vi visst programmert hjernen til å tenke jul når vi ser den….

Navnet er en annen ting. Hvorfor i alle dager heter den dompap? Oppslag på nettet gav ingen treff, så frem med mine tre fuglebøker, men også der ble det bom. Men et spørsmål på Fugleforum stillet min nysgjerrighet. Inger Johanne slo opp i sin bok  “Norges fugleliv” fra Det Beste, og er sto det: “Sitt noe misvisende norske navn har dompapen fått fra det gamle tyske ordet Dompfaff, som betyr domherre – en katolsk geistlig som bruker sterkt røde kjoler og kapper under bestemte seremonier”. Så veit vi det, jeg har en liten geistlig look-alike i hagen ;)
Det vitenskaplige navnet er Pyrrhula pyrrhula og dompapen tilhører finkefamilien.

Det er hannen som har det utseendet vi forbinder med en dompap. Med rød farge på brystet, og ellers klare tegninger i sort og grått, og med et råflott sort nebb. Hunnen har de samme tegningene, men hennes bryst er brunt, og den grå ryggen er også mer brunlig. Dompapen er monogam og danner par for livet. De to holder sammen hele året, og en ser sjelden dompap i store flokker. Av en eller annen grunn har jeg kun sett hunnen en gang her på foringsplassen, mens jeg oftere ser hannen.  En ungkar kanskje? eller kan det være at konemor ikke liker restauranten?

Dompap hunne og hanne. Og er det ikke typisk? Den dagen man legger ut mat litt lemfeldig uten å tenke på at det skal bli fotofint, ja da! kommer det en "uvanlig" fugl...

Dompapen er ikke av de ivrigste sangerne, jeg har aldri hørt den, truur jeg, men det er jo vanskelig for en amatør som meg å skille skvatringen fra hverandre. Her kan du høre en kort lydfil fra Fuglar.no

Dompap er mest vanlig på Østlandet og Trøndelag, men finnes i barskog over hele landet. Har du den som gjest hos deg?

Share

Comments (66)

 1. Ja, dompap, er en nydelig fugl.
  Som trønder er jeg vant til å se mye av den.
  Men, her hvor jeg bor nå, i nord-norge, ser vi den sjeldnere.
  Jeg får også litt “julefølelse” av dompapen. :o)

  Klem fra Bente

 2. Joda, det stemmer nok det at mange fugler trekker til fuglebrettet på tidligvinteren, og at det for noen faller overens med jul. (men det stemmer absolutt ikke her, men så bor jeg jo midt i byen også da….)

  Jeg tenker ofte over hvor heldig jeg er kontra de som bor lengst nord. Flere fugler rett og slett. Men så har jo dere noen spennende som vi ikke har også da naturligvis.

 3. Joda, det stemmer nok det at mange fugler trekker til fuglebrettet på tidligvinteren, og at det for noen faller overens med jul. (men det stemmer absolutt ikke her, men så bor jeg jo midt i byen også da….)

  Jeg tenker ofte over hvor heldig jeg er kontra de som bor lengst nord. Flere fugler rett og slett. Men så har jo dere noen spennende som vi ikke har også da naturligvis.

 4. Joda, det stemmer nok det at mange fugler trekker til fuglebrettet på tidligvinteren, og at det for noen faller overens med jul. (men det stemmer absolutt ikke her, men så bor jeg jo midt i byen også da….)

  Jeg tenker ofte over hvor heldig jeg er kontra de som bor lengst nord. Flere fugler rett og slett. Men så har jo dere noen spennende som vi ikke har også da naturligvis.

 5. dompapfan

  vi har 3 par (3 menn og 3 damer) på fuglebrettet nå. Jeg er så stolt.:)

 6. dompapfan

  vi har 3 par (3 menn og 3 damer) på fuglebrettet nå. Jeg er så stolt.:)

 7. dompapfan

  vi har 3 par (3 menn og 3 damer) på fuglebrettet nå. Jeg er så stolt.:)

 8. åå, så hyggelig da :)
  Jeg har også hatt noen par her i det siste, og blir også stolt når de velger å besøke meg :D

 9. åå, så hyggelig da :)
  Jeg har også hatt noen par her i det siste, og blir også stolt når de velger å besøke meg :D

 10. åå, så hyggelig da :)
  Jeg har også hatt noen par her i det siste, og blir også stolt når de velger å besøke meg :D

 11. karin Lillian Enger

  Vi mater fugler hele året og i vår (mai 2011)
  har vi hatt uvanlig mye Dompap. Flotte fugler!
  Tror kanskje de hekker i skogen rundt oss her
  i Trysil.

 12. karin Lillian Enger

  Vi mater fugler hele året og i vår (mai 2011)
  har vi hatt uvanlig mye Dompap. Flotte fugler!
  Tror kanskje de hekker i skogen rundt oss her
  i Trysil.

 13. Odny Simonsen

  Vi har ofte besøk av Dompapp. Vårt barnebarn på 7 år fortalte følgende historie om dompappen og rødfargen. Den fikk den fordi da hann dompappene hjalp Jesus ned fra korset fikk de så mye blod på seg at brystene deres ble farget røde. Ei søt lit historie iallefall.

 14. Odny Simonsen

  Vi har ofte besøk av Dompapp. Vårt barnebarn på 7 år fortalte følgende historie om dompappen og rødfargen. Den fikk den fordi da hann dompappene hjalp Jesus ned fra korset fikk de så mye blod på seg at brystene deres ble farget røde. Ei søt lit historie iallefall.

 15. Karlene Grinnell

  Jeg vet ikke om noen blant alle disse MANGE kommentarene (over minst 5 år?!!) har sgat i fra, men den lyd-linken du oppga i artikelen funket ikke. MEN jeg fant et lite mp3 opptak som virket da jeg prøvde det; håper det funker NÅ? Klikk på Dompap i listen her: http://dronte.fuglar.no/galleri/lyder.php
  Han er litt *skrikehals* synes jeg. ;)

  1. Moseplassen

   Hei Karlene. Flott at du sier fra :)
   Lenken fra innlegget fungerer ikke lengre fordi Fuglar.no har flyttet filene sine. Jeg har planer om å oppdatere alle slike gamle poster, men prøver å finne en bedre kilde å lenke til, ettersom jeg er usikker på hvor lenge de får leve videre på Fuglar.no

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Få en kvitrende hage!