Kjærlighetshagen – nytt norsk hageprogram på NRK

Kjærlighetshagen er en ny norsk hageserie. Serien starter tirsdag 15.mars kl 20.15 på NRK1 og det sendes en ny episode hver uke i ni uker. Programmet går i reprise onsdag 16. mars kl 01.15 samt ved flere senere anledninger, se oversikt på NRK, eller følg med via hage-tv-oversikten.
Oppdatert: Du kan se første episode på nett-tv

Programleder for kjærlighetshagen er Phung Hang, mest kjent fra NRK barne-tv. Med seg har hun Yvonne Dengin og Steven Stiberg Long. Yvonne er hagedesigner. Hun har deltatt i «Tid for hjem» og har skrevet flere hagebøker bla Krukker med stil som jeg skriver en omtale om i neste uke. Dengins hagedesignfirma har dessuten en hageblogg. Steven er anleggsgartner og trepleier.

Jeg har fått tilsendt de fire første episodene fra produsenten og har hygget meg veldig disse siste dagene med å se gjennom de. Norske hageprogram er ikke en overskuddsvare!

Kort om konseptet:
Serien handler om å pusse opp en hage/del av en hage, og oppussingen er en gave som gis fra en del av et par til den andre som en takk for kjærlighet, – en kjærlighetshage. Hageierene og deres kjærlighetshistorie er sentrale for programmet, men programmene handler mest om hagen som pusses opp. Hagene transformeres på en dag fra en kjedelig og ufunksjonell hage til en hage som både ser pen ut og som fyller hageeierenes ønsker og behov. Den som gir vekk hagen er med og jobber gjennom dagen, og den som får gaven blir overrasket på kvelden.

Program 1. Før. Gjester gikk feil, og hageeierene hadde gitt opp å få noe til å gro i skyggen av tørste trær.
Program 1. Etter. Lysere, frodigere og adkomsten til hovedinngang er tydeliggjort.

Så hva synes jeg om programmet?

Steven viser hvordan kutte gren uten å skade treet.

Hurra for godt nytt hageprogram!
Norske hageprogram er som sagt en mangelvare. Grønn glede ruller og går, men bortsett fra det så kan jeg ikke komme på at det har blitt laget noen noen norskproduserte hageserier dette århundret. Så jeg ble veldig glad i fjor når jeg fikk høre at NRK planla nye hageprogram. Hurra! Og når episodene kom i postkassa var veien kort til dvd-spilleren, rimelig spent kan dere tro.

Og jeg ble gledelig overrasket. Programleder og faglig team gjør en god jobb. De er trygge i rollene sine og formidler enkelt og rett frem. Jeg synes kombinasjonen av hagedesigner og anleggsgartner gir programmet fine strenger å spille på og gleder meg til å høre mer fra de begge. Hagene får en interessant transformasjon tiden tatt i betraktning, og de fire prosjektene jeg har sett har vært varierte og gjenkjennelige for seerene.

Program 1.

Den beste delen av programmet er en serie småtips hvor fagpersonene forklarer hva de gjør og hvorfor. Tipsene er korte og konsise og du får for eksempel forklart hvordan man klipper en granhekk, forankrer trær, bygge dam med blokker, og hva man bør tenke på når man etablerer en levegg.

Hva gjør kjærlighet i et hageprogram?
Programmet er godt, men for meg er det ikke riktig full klaff. Jeg er nemlig ikke frelst på selve konseptet. Kjærlighetshagen er ikke et rent hageprogram. Jeg vil tro grunnen for dette er at man ønsker en større målgruppe, og fordi man har en oppfatting av at må ha en «vinkling». Men når jeg skal se hageprogram så er jeg aldeles ikke er interessert i å få blandet inn kjærlighet. Jeg vil se hagene og høre tankene bak designet, lære om plantene som er brukt, om hagestell og hagesnekring, og jeg vil se inspirerende bilder. Når deler av programmet i stedet handler om hageeierne og deres overraskelse så blir jeg utålmodig. Kjærlighetshistoriene er rørende og fine, men for min del er kjærlighetsvinklingen i et hageprogram like naturlig som tips om plenstell under en fotballkamp.

Program 2. Fra flat villahage med tom plen til ny sitteplass med beplantning og dam.

Verdt å se?
Ja. Disse programmene er verdt å se. Serien byr på hage og varme, fakta og inspirasjon, og jeg vil jeg absolutt anbefale deg å se programmet, det skal iallefall jeg. Når programmet vel er sett så hadde det vært meget interessant om du kom innom her og la igjen en kommentar om hva du synes om Kjærlighetshagen, både positivt og negativt, både konsept og produksjon. Jeg vil gjerne høre hva du synes, og hvem veit, kanskje det blir en sesong til, og kanskje vi kan påvirke programmet? Jeg sender lenke til produsenten Storyteller, de setter sikkert pris på tilbakemelding.

 

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

44 KOMMENTARER

 1. Hi-hi, kjærlighetsvinklingen i et hageprogram like naturlig som tips om plenstell under en fotballkamp.
  Så rett så rett. Og det der kan jo bli et viden kjent sitat! : )

 2. Monique, serien har ikke startet å sende enda, jeg har fått tilsendt noen episoder av produsent for å kunne gi en anmeldelse.
  Serien starter på tirsdag, og kommer til å gå i mange repriser. Trolig legges den også ut på nett hos NRK, men det veit jeg faktisk ikke. Om den legges på nett så skal jeg legge inn lenke til dere :)

  Og takk, jeg var ganske fornøyd med den plen-sammenligningen selv. Men jeg gleder meg til å høre hva dere seere synes om kjærlighetsvinklingen, for jeg vil tro noen av dere synes det er en strålende kombo, selv om jeg ikke gjør det.

 3. Jeg har ingen tro på at dette blir «Strålende kombo». Jeg håper at de tar poenget og avlyser «fotballkampen» når de skal lage flere program for senere sesonger.

 4. Ja, jeg forsto ikke helt den vinklingen jeg heller, mne vi sluker jo alt bare det er et hageprogram ;)
  Jeg så annonseringen på NRK her om dagen, så det skal bli artig å se det første programmet.

 5. Hehe, som jeg sa til mannen, vi hagefolk er jo ikke så bortskjemte at vi dropper å se noe bare fordi det ikke er perfekt. Men jeg skulle ønske jeg fikk inn BBC Prime, der har de jo virkelig forstått at hageprogram kan serveres uten dill.

  Men romantikken tar ikke overhånd altså, det _er_ mest hage. (Har litt dårlig samvittighet for å spre dårlige vibber om programmet, men samtidig så mener jeg jo det jeg mener)

  Hurra for hage på tv nå i snøføyka!

 6. Det blir som å se på Farmen; se på omgivelsene, lær av det som faktisk skjer og glem intrigene. Må nok ha med meg hageprogrammet. Takk for at du tipset om det. God helg til deg:-) Klem fra Hjørdis

 7. Jeg gleder meg veldig til dette programmet, og håper virkelig det er mest fokus på hagen. Glemmer aldri da jeg i grønn glede så en kjempelekker hage veldig høytliggende hage i havgapet, med mur helt ned til sjøne.

  Det var en kjempehøy mur, og innimellom overalt i muern var det masse vakre stauder. Det var kjempefint og mange båtførere la hvist turen denne veien bare for å beundre hagen.

  Men da vi endelig fikk se litt nærbilder fra muren med stauder var det nærmest bare et sveip før nrk prioriterte å vise den eldre mannen som eide hagen massere konen (liggende på en benk)i hagen. Dette tok opp flere minutter av programmet under kommentarer som at her lever de det gode liv, noe de jo selvsagt må få lov til, men jeg vil ikke se på dem. Nei takk.

  Jeg vil se hagen, og gjerne høre stemmene til de som eier hagene fortelle og dele tips. Tenk alt dette paret hadde kunnet lære oss da, hva har massasje i et hageprogram å gjøre ????????????

  Flotte hager får jeg aldri nok av, og de kan godt vise litt mer blomster og litt mindre programledere også spør du meg (smiler). Men jeg liker godt Grønn glede altså, bare så det er sagt (he,he) Vi kan ikke godt være kresen når det er så lite som bys oss via sjermen her i landet.

  Yvonne Dengin har jeg store forhåpninger til. Jeg har tidligere sett en del bilder fra hager hun har vært innvolvert i og bare elsket resultatet. Hun er et forbilde for meg og jeg har prøvd å huske noen av tipsene hennes da jeg skapte min egen hage.

  Synes jeg har sett et lignende hageprogramkonsept på bbc prime jeg Anne, med hun gartneren med det lange røde og veldig fyldige håret. Husker jo ikke hva programmet het. Men de laget mange fine hager, ofte på liten plass i byer, bakhager, noe som tiltaler meg litt ekstra, fordi jeg nesten alltid har bodd i by og måttet klare meg med bitteliten plass til blomster. Men ikke nå lenger heldigvis. Huff dette ble altforlan kommentar.

  Gleder meg til tirsdag, god helg Anne, elsker siden din.

  Klem fra Lisemoren

 8. Dette programmet skal jeg se.
  Er heller ikke så veldig for dill/dall i et hageprogram, men er jo så glad for et hageprogram.
  Skal bli spennende å se.
  Ha en fin helg.
  Klem

 9. Så bra! Hageprogram er vi sultfora på her i landet.
  Enig med deg Anne,-hadde jeg bare fått inn BBCprime….Der jeg bodde for en tid tilbake fikk jeg inn dette,men desverre ikke nå.

  Håper dette blir bra..selv om «alle»hageprogram idag skal legge seg på trenden,å pusse opp en hage.

  Vi husker hos Mandelmann…vi som får inn sverige :)

 10. Jeg gleder meg veldig til dette programmet, og håper virkelig det er mest fokus på hagen. Glemmer aldri da jeg i grønn glede så en kjempelekker hage veldig høytliggende hage i havgapet, med mur helt ned til sjøne.

  Det var en kjempehøy mur, og innimellom overalt i muern var det masse vakre stauder. Det var kjempefint og mange båtførere la hvist turen denne veien bare for å beundre hagen.

  Men da vi endelig fikk se litt nærbilder fra muren med stauder var det nærmest bare et sveip før nrk prioriterte å vise den eldre mannen som eide hagen massere konen (liggende på en benk)i hagen. Dette tok opp flere minutter av programmet under kommentarer som at her lever de det gode liv, noe de jo selvsagt må få lov til, men jeg vil ikke se på dem. Nei takk.

  Jeg vil se hagen, og gjerne høre stemmene til de som eier hagene fortelle og dele tips. Tenk alt dette paret hadde kunnet lære oss da, hva har massasje i et hageprogram å gjøre ????????????

  Flotte hager får jeg aldri nok av, og de kan godt vise litt mer blomster og litt mindre programledere også spør du meg (smiler). Men jeg liker godt Grønn glede altså, bare så det er sagt (he,he) Vi kan ikke godt være kresen når det er så lite som bys oss via sjermen her i landet.

  Yvonne Dengin har jeg store forhåpninger til. Jeg har tidligere sett en del bilder fra hager hun har vært innvolvert i og bare elsket resultatet. Hun er et forbilde for meg og jeg har prøvd å huske noen av tipsene hennes da jeg skapte min egen hage.

  Synes jeg har sett et lignende hageprogramkonsept på bbc prime jeg Anne, med hun gartneren med det lange røde og veldig fyldige håret. Husker jo ikke hva programmet het. Men de laget mange fine hager, ofte på liten plass i byer, bakhager, noe som tiltaler meg litt ekstra, fordi jeg nesten alltid har bodd i by og måttet klare meg med bitteliten plass til blomster. Men ikke nå lenger heldigvis. Huff dette ble altforlan kommentar.

  Gleder meg til tirsdag, god helg Anne, elsker siden din.

  Klem fra Lisemoren

 11. Så bra! Hageprogram er vi sultfora på her i landet.
  Enig med deg Anne,-hadde jeg bare fått inn BBCprime….Der jeg bodde for en tid tilbake fikk jeg inn dette,men desverre ikke nå.

  Håper dette blir bra..selv om «alle»hageprogram idag skal legge seg på trenden,å pusse opp en hage.

  Vi husker hos Mandelmann…vi som får inn sverige :)

 12. Gleder meg til å se disse programmene. En stund så lurte jeg jo på om jeg skulle melde oss på i konkurransen om en hageoppussing – vi kunne trengt litt hjelp her i vår overgrodde hage. Min kjære var uvillig – han hater realitytv, og jeg er ikke særlig begeistretfor den sjangeren selv, men hagehjelp hadde jeg ikke takket nei til. Min «kjærlighetsgave» hadde nok likevel blitt mest en gave til meg selv, he, he.

  Danskene har et program som heter «Ønskehaven» (tror jeg), og det er så og si bare reality og en del «hard landscaping» og fiffige løsninger. Jeg, som deg og flere, er mer opptatt av tankene bak hagedesign og de praktiske tipsene om planter og hagestell. Kjærlighetshagen» høres i så måte mer lovende ut enn den danske «Ønskehaven».

  Jeg kommer til å følge spent med på tirsdag, og kommer sikkert til å se serien tross reality-elementet.

  NRK, vi vil ha mer hage tv!

  P.S. tips til NRK: I år skal Hagselskapet for første gang arrangere «1000 åpne hager». Kanskje det hadde vært et bra utgangspunkt for en hage-tv serie? Med fokus på kunnskap og hageglede. La hageeierene dele sine beste tips, hvordan de har tenkt når de har anlagt hagen, hvordan de steller hagen, hvordan de gjør når de driver frem vekster, hvordan de bekjemper utøy og snegler. Kort sagt, hvorfor hagen deres ser ut som den gjør. Fokus på hagen og dens vekster, ikke programleder og hageeierens livshistorie. Det hadde vi blitt glade for.

 13. Heisann!

  Gleder meg til å se dem. Må nok ta opp noen episoder, men det skal gå greit. Skl bli spennende å se om jeg deler din oppfatning av programmet.
  Elsker ‘Fredags trägården’! ;:OD)

 14. Mamma og mer. Kjærlighetshagen er bedre enn Ønskehagen. Ønskehagen sesong 2 var forresten bedre enn sesong 1. synes jeg.

  Kjempeartig å høre hva dere alle synes er/blir god hagetv. Dette med å filme blomster og ikke programleder har de blitt flinkere til på Grønn glede med årene, men de kunne gjerne bli flinkere. Jeg synes det er fint å få se på blomster, og så høre at noen snakker, og så gjerne få navnet på blomstene i tekstdingst på skjermen. Da blir jeg glad :)

  Jeg har ikke BBC prime Lisemoren, skulle gjerne hatt det men det er jo ikke lov i Norge… For noen år siden gikk det endel hage på bbc sine europakanaler, men det har de sluttet med, dessverre. Husker mannen og jeg satt og så masse dagssendinger fra Chelsea Flowershow for sånn ca fem år siden, for en luksus!

 15. Hei kjære Anne. Det ligger en stafett-pinne til deg hos meg («En slags intervju-stafett») – plukk den opp og send den videre om du vil :-)

  Du er uansett behørlig beæret fra meg, for dine ustoppelige hage- og fuglegleder, nyttige tips, artige utfordringer og nitidige oppfølging av oss alle. Det er en fryd å henge med her hos deg!

  Ha en strålende søndag :-) Klem!

 16. Så spennende – ser utrolig koselig og inspirerende ut!
  Og tusen takk fro enda et boktips – jeg har ikke «Hvilken plante hvor?», men setter den selvsagt opp på handlelisten ;)
  Jeg synes det er storveies moro med hage – elsker å være ute – og jeg lærer jo mer og mer! Så du skal se – om noen år – kanskje får jeg til både det ene og det andre!
  Det er i allfall grådig flott med bøker – og ikke minst hagebloggere som deg selv!
  Jeg gleder meg til å pusle meg gjennom denne hagen, nå er det mye beskjæring – og jeg innhenter ekspertise også, så ikke jeg går helt bananas og skader mer enn det gjør nytte :) Så skal jeg dele månedsjordbærene etterhvert :) – det er så solrikt her – vet du også passer det knakende flott med hvite jordbær her og a gitt ;)
  Ønsker deg nydelige vårdager… ;) og ønsker deg en herlig søndag :)
  Varm klem fra Lokki

 17. Hei kjære Anne. Det ligger en stafett-pinne til deg hos meg («En slags intervju-stafett») – plukk den opp og send den videre om du vil :-)

  Du er uansett behørlig beæret fra meg, for dine ustoppelige hage- og fuglegleder, nyttige tips, artige utfordringer og nitidige oppfølging av oss alle. Det er en fryd å henge med her hos deg!

  Ha en strålende søndag :-) Klem!

 18. Hei Anne,
  Har nettopp sett Kjærlighetshagen.
  Vel, det er ikke et program jeg kommer til å se videre.
  Etter min smak var det for mye dill og for lite hage.
  Ha en fin tirsdagskveld.
  Klem fra Mio

 19. Hei Anne:)
  Fin blogg du har! Kjekt at andre har tid og lyst til å inspirere oss andre til å drømme oss vekk:)

  Eg har nett sett «Kjerlighetshagen» Og joda, det var greit det, og eg kommer til å se videre. Litt mye kjerlighet, men og fine tips og løsninger. Men sånn må det kanskje være for å få høge seertall??

  Line

 20. Hei Line. Ja, de har nok gjort det slik for å kunne tiltrekke seg flere seere, synd for meg som ønsker meg rene hageprogram, men men, man kan vel ikke få alt man ønsker seg heller ;)

  Mio, fint å høre fra deg!

  Ellen, jeg har sendt epost :)

 21. De hellene som ble lagt var veeeldig fine, og hadde passa perfekt hos meg. Linken til nettsidene ligger nede, noen som vet hvilke heller som ble benyttet??
  :)

  Line

 22. Hei Anne!

  Jeg likte programmmet. Det minnet meg om alle de programmene jeg så på BBC Prime, hvor de hadde et par dager på seg å gjøre om en håpløs rektangelær yte til en spennende liten hage. Flotte programmer. Og hva de fikk til!!!!

  Jeg syntes også dette lovet godt og kommer helt sikkert å sitte klistret foran TVn 9 tisdager fremover. Fikk noen bra tips, som f.eks. de Hostaene som ble gravd ner i en stor bøtte med god jord og så grevd ned i grusen. Og så er det fantastisk å se hva en hagedesigner ser som vi ikke ser/tenker på.

 23. Hei Anne:)
  Fin blogg du har! Kjekt at andre har tid og lyst til å inspirere oss andre til å drømme oss vekk:)

  Eg har nett sett «Kjerlighetshagen» Og joda, det var greit det, og eg kommer til å se videre. Litt mye kjerlighet, men og fine tips og løsninger. Men sånn må det kanskje være for å få høge seertall??

  Line

 24. Hei Anne!

  Jeg likte programmmet. Det minnet meg om alle de programmene jeg så på BBC Prime, hvor de hadde et par dager på seg å gjøre om en håpløs rektangelær yte til en spennende liten hage. Flotte programmer. Og hva de fikk til!!!!

  Jeg syntes også dette lovet godt og kommer helt sikkert å sitte klistret foran TVn 9 tisdager fremover. Fikk noen bra tips, som f.eks. de Hostaene som ble gravd ner i en stor bøtte med god jord og så grevd ned i grusen. Og så er det fantastisk å se hva en hagedesigner ser som vi ikke ser/tenker på.

 25. Hm. for meg som var ute etter å se planteforslag og løsninger, og selve hagen. Forsvant det litt i personer som opptok skjermen. Inntrykk av at det var kjærlighetshisorien som kom i førstehånd.Hagen kunne skimtes i bakgrunnen. Men hva kan en rekke på en halv time.

 26. Jeg syntes det var overraskende brukbart. Jeg liker heller ikke vinklinga, men hagedelen var saklig og bra, hagedesigner og anleggsgartner er flinke, programlederen også, synes jeg. Jeg lette imidlertid på nrk.no uten å finne noen plantelister eller andre faktaopplysninger om hagene, det hadde vært et pluss.

  Nå er jeg kanskje ikke allverdens objektiv i saken – det er nemlig musikersønnen min som har komponert og produsert originalmusikken til serien, så jeg kommer nok til å bli fast seer. (Og flere repriser av hvert program betyr kjærkomne Tono-inntekter.)

 27. Berit: Nederst i denne artikkel ligger det en planteliste, samt selve hageplanen.
  http://www.bogront.no/temasider/kjaerlighetshagen/245-morkt-villnis-ble-lekker-kjaerlighetshage

  Og morsomt at det er sønnen din som har laget vignetten :)

  Anette, Jeg tror nok at det er brukt mer tid på hage enn kjærlighet, men ser at man i omtale av programmet er mest opptatt av kjærligheten og paret.

  Gulbritt, Ground Force het de vel tror jeg, de programmene? Jeg synes de var litt masete jeg, ikke av BBC sine beste. Men så er nå det å legge lista høyt også da, å nå opp til BBC sine beste program altså ;)

  Line, nei det veit jeg ikke. Men det er nok noen betongheller, og jeg tror ikke de er veldig uvanlige, mener jeg har sett noe lignende før. Og ja, de er fine!

  Det går an å håpe på en materialliste, skal høre med Storyteller jeg, om det kommer en mer omfattende enn den som Bo grønt har lagt ut.

 28. Jeg ble også utålmodig mens kjærlighetshistorien ble fortalt, og fikk egentlig dårlig samvittighet for det, for det var en dramatisk og vakker historie… Men på en halvtime så blir det ikke mye hage om de også skal fortelle en slik historie. Konseptet er jo egentlig flott, å gi bort en hage i kjærlighetsgave er fantastisk. Men da skulle vi hatt mer tid. Jeg ønsket meg mer detaljerte forklaringer på Grønn Glede også, og de hadde jo mer tid enn dette.

  Forøvrig synes jeg hun Yvonne kunne droppe å være nedlatende overfor den stakkars hagehåpløse med silkeblomstene sine. :-)

 29. Berit: Nederst i denne artikkel ligger det en planteliste, samt selve hageplanen.
  http://www.bogront.no/temaside

  Og morsomt at det er sønnen din som har laget vignetten :)

  Anette, Jeg tror nok at det er brukt mer tid på hage enn kjærlighet, men ser at man i omtale av programmet er mest opptatt av kjærligheten og paret.

  Gulbritt, Ground Force het de vel tror jeg, de programmene? Jeg synes de var litt masete jeg, ikke av BBC sine beste. Men så er nå det å legge lista høyt også da, å nå opp til BBC sine beste program altså ;)

  Line, nei det veit jeg ikke. Men det er nok noen betongheller, og jeg tror ikke de er veldig uvanlige, mener jeg har sett noe lignende før. Og ja, de er fine!

  Det går an å håpe på en materialliste, skal høre med Storyteller jeg, om det kommer en mer omfattende enn den som Bo grønt har lagt ut.

 30. Som hageprogram var det ganske sørgelige greier. Det er kanskje «en hage» som passer til noen som liker et pent inngangsparti uten å være opptatt av hage.

  Jeg innser at jeg, som hagegal, neppe er i målgruppen for dette hageprogrammet heller.

  Og tante tulipan – jeg er enig med deg at det ville gjort seg med mindre nedlatenhet.

 31. Som hageprogram var det ganske sørgelige greier. Det er kanskje «en hage» som passer til noen som liker et pent inngangsparti uten å være opptatt av hage.

  Jeg innser at jeg, som hagegal, neppe er i målgruppen for dette hageprogrammet heller.

  Og tante tulipan – jeg er enig med deg at det ville gjort seg med mindre nedlatenhet.

 32. Jeg liker programmet, men jeg blir også utålmodig etter å se mer hage mens historien fortelles. Ikke det at historiene ikke er verdt å få med seg, bevares, men kanskje i et annet program. Jeg synes det blir dårlig kombinasjon. Man kunne likegodt overrasket vedkommede med en reise eller en ny motorsykkel, og latt hageentusiastene fått et rent hageprogram som vi kan boltre oss i :-)

 33. Jeg har et inntrykk av at veldig mange (de fleste?) av oss som er opptatt av hage helst ville hatt et rent hageprogram ja. Noen sa så fint på hagegal at det jo ikke er et hageprogram dette, men et underholdningsprogram med hage i….

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her