Tips til buketter om våren!

Anja, kvinnen bak den spennende bedriften Blomsterhagen deler i dag av sin kunnskap om å lage buketter med blomster fra hagen. Både tips til hvilken planter du kan bruke, og hvordan få de til å holde. Og du, legg merke til at hun ikke bare bruker blomster i bukettene sine!

Blomsterhagen har spesialisert seg på å lage dekorasjoner for salg av nettopp hageblomstene, og Anja dyrker selv sine råvarer, på økologisk vis. Blomsterhagen holder i tillegg kurs, så om du bor i/nær Oslo så har du her en unik mulighet. Se også Anjas tidligere gjestebloggpost om å så sommerblomster til snitt.

Jeg håper Anja inspirerer! Og bruk gjerne kommentarfeltet om du har tips til bukett og dekorasjonstema du synes det hadde vært spennende om vi skrev om.

…..oooOOOooo…..

Det er midt i mai, jeg bruker alle krefter på flytting og lemping av jord og kompost og har egentlig gjort det en god stund. Så skal det såes, lukes, høstes og buntes til marked, vannes osv.. Det blir fint lite tid til å lage buketter, selv om det er noe av det jeg liker best.

I dag tok jeg meg litt tid. Jeg rasket med meg noen tulipaner fra hagen, plukket noen syriner og dro hjem til verkstedet. Resten av det jeg trengte måtte jeg finne i hagen hjemme, jeg sprang ut mellom regnbygene (som jeg forøvrig er veldig glad for..)

Tulipaner i bukett:
Tulipaner er fantastiske til buketter. Jeg er den heldige eier av tulipaner som er mye finere enn de man finner vanligvis i butikker, jeg har liljetulipaner, papegøyetulipaner, doble tulipaner… Akkurat nå hadde jeg mange i rødt, rødoransje og rosa. I mine øyne perfekt sammen. Jeg fant noen greneer av gul blærespirea (Physocarpus opulifolius Luteus), blomstrende Prunus cerasifera ‘Nigra’ (tror jeg..) og noen litt lurvete blader av Bergenia. De får mange slags nyanser av grønt og rødt når de har stått en stund, og det kan være kjempefint. I denne buketten brukte jeg det som en mansjett rundt den ferdige buketten. Siden Moseplassen sine lesere må regnes som spesielt interesserte tar jeg med navnene på tulipansortene: Mariette, Cosmopolitan, Coleur Cardinal, Pieter de Leur og Annie Schilder.

Tulipaner kan selvfølgelig høstes rett før de skal brukes, og da plukker du de som viser godt med farge. Skal du lagre de, f.eks hvis du skal pynte til helgen og de ser ut til å springe ut på tirsdag, kan du høste når knoppene viser litt farge, rulle de inn i avispapir og legge de i kjøleskapet uten vann. Da så og si stopper du utviklingen. Dagen før du skal bruke dem, snitter du av en cm og setter de i kaldt vann. Jeg synes dette fungerer fint også for narcisser og muscari.

Det sørgelige er at det er vanskelig å få lange nok stilker på tulipanene uten å høste alle bladene, siden bladene sitter oppover stilken. Det betyr at tulipanen har liten sjanse til å blomstre igjen neste år, siden de trenger bladene sine for å lagre næring. Men det er mulig at de kommer igjen året etter, hvis du gjødsler de. Løkvekster er glade i beinmel som du kan drysse på etter blomstring.

Hvordan få syrinen til å holde:
Så hadde jeg syringrenene, hvite. Syrin er ikke enkel å få til å vare, jeg forsøker å eksperimentere med hvordan jeg skal få det til, men er ikke i nærheten av salgskvalitet ennå. Man må prøve å gjøre alt riktig; høste tidlig morgen eller sen kveld, høste når halvparten av blomstene i blomsterstanden er åpnet, fjerne alle blader bortsett fra de rett under blomsterstanden. Proffene setter de i varmt (lunkent) vann med holdbarhetsmidler, dusjer de ofte og setter de i en mørk kjøl over natten. Så får man etterligne dette som best man kan.

Jeg hadde ikke noe annet å sette sammen med syrinene enn masse grønt. Blomstrende alperips og skudd av gullris (Solidago). Hvis man har litt få virkemidler, kan man lage en flott bukett ved hjelp av størrelsen. Dette ble en stor bukett, og hvem blir ikke begeistret av en diger syrinbukett? Lag den gjerne litt vilter og «bustete», det liker i hvertfall jeg. Det minner mer om hagen der plantene kommer fra. Det er mye liv og skjønnhet i det som ikke er perfekt.

Narcisser:
Jeg dyrker også noen narcisser, på norsk påske- og pinseliljer. Jeg liker ikke de navnene så godt, for det gir de så begrenset sesong å vise seg frem på. Det første som slo meg med egne narcisser var duften. Mange av de dufter nydelig. Duft er ofte blitt kultivert bort i moderne blomsterproduksjon. Det er visstnok fordi duft krever energi fra planten, og produsentene vil at all energi skal gå til holdbarhet. De fleste blomster har jo et godt stykke vei fra produsent til forbruker, kanskje en verdensdel eller to som skal krysses.

Narcisser har planteslim i stenglene sine, noe som gjør at de ikke er egnet til å dele vase med andre blomster. Ha heller flere typer narcisser, og kombiner disse. Narcissene kommer igjen år etter år, og planten blir ikke redusert av at du plukker noen av blomstene. Skal du ha lange stengler, skal du dra den forsiktig opp, i stedet for å snitte med kniv. Lettere sagt enn gjort synes jeg.
Narcissene på bildet heter Tahiti (den gule og oransje) og den hvite heter Narcissus poeticus recurvus, den gammeldagse pinseliljen. På engelsk Pheasants Eye. Den er en av mine (svært mange) favoritter.

Allium, den kule ballen:
Allium aflatulense er også en plante som kan anbefales. Den kommer også igjen år etter år, er lett å dyrke og gjør inntrykk i buketter. På bildet ser du den sammen med Tulipa Queen of Night, som også ligger høyt på favorittlisten. Den røde heter Kingsblood og papegøyetulipanen heter Estella Reijnvald. Jeg liker nesten Allium sphaerocephalon bedre, den er mindre og lettere å jobbe med, men den kommer senere i blomst, nesten midt på sommeren.

.

Blåbærlyng!
På bortimot alle bildene er det blåbærlyng i buketten. Den er perfekt som fyll, og den er lysegrønn og fin tidlig på våren før man har så mye i velge i. Den har et stødig skjelett som er enkelt å bygge en bukett med. Den er gratis og nærmest overalt og står lenge både i bukett og i Oasis.

Jeg håper dere unner dere å høste litt fra hagen og ta med inn. Det er vel få årstider som er så etterlengtet som våren, den må nytes mest mulig, inne og ute. Og snart er det forsommer og pionene begynner sin opptreden…

Hilsen Anja Bruland, Blomsterhagen

(Alle bilder er tatt av Anja, og blir som alltid større om du klikker på de)

9 KOMMENTARER

 1. Alltid noe spennende å finne her hos deg. Skal jammen sjekke denne linken;o)
  For en nydelig bukett du har laget! Nå fikk jeg mange tips om hva som er fint i buketter og hvordan jeg skal behandle de forskjellige blomstene. Takk for alle gode tips, flink deg;o))
  Ønsker deg en fin helg.
  Klem fra Solveig

 2. Nydelig og inspirerende innlegg!
  Her var det mange bra tips!
  Har som mål iår og bli flinkere å plukke inn blomster fra hagen.
  Ha en flott søndag.
  Klem fra Mio

 3. Så flott Hilde! Dette gleder jeg meg til å prøve :)

  Solveig, bukettene til Anja er virkelig helt supre, og om du følger lenken inn på nettsiden hennes så finner du mange flere flotte bilder i bildearkivet!

  Mio. Finfint å høre at du hadde glede av posten. Håper søndagen din var fin også :)

 4. Hei Anja,

  For noen fantastisk flotte buketter du har laget! Frodige og med flotte fargekombinasjoner. Jeg ble virkelig inspirert til å lage buketter nå. Synes særlig bruken av Bergenia var et godt tips. Jeg har masse av den i hagen og har ikke vært superbegeistret for den, men så oppdaget jeg nylig at blomstene lukter godt (anis-aktig) og jeg har også begynt å like den bedre visuelt i det siste. Jeg kommer til å se på den på en ny måte etter artikkelen din – Bergenia er flott i buketter.

  Jeg er fersk hageeier og i år har jeg sådd for første gang og da litt med tanke på buketter også. Har kjempelyst til å komme på kurs hos deg og tror jammen jeg skal foreslå det for hagelaget.

  Og takk Anne for at du, som alltid, gir oss de beste tipsene! Jeg visste ikke om Anja og blomsterhagen hennes, så dette tipset ble jeg virkelig glad for.

  Beste hilsen,
  Therese

 5. Så flott Hilde! Dette gleder jeg meg til å prøve :)

  Solveig, bukettene til Anja er virkelig helt supre, og om du følger lenken inn på nettsiden hennes så finner du mange flere flotte bilder i bildearkivet!

  Mio. Finfint å høre at du hadde glede av posten. Håper søndagen din var fin også :)

 6. Hei Anja,

  For noen fantastisk flotte buketter du har laget! Frodige og med flotte fargekombinasjoner. Jeg ble virkelig inspirert til å lage buketter nå. Synes særlig bruken av Bergenia var et godt tips. Jeg har masse av den i hagen og har ikke vært superbegeistret for den, men så oppdaget jeg nylig at blomstene lukter godt (anis-aktig) og jeg har også begynt å like den bedre visuelt i det siste. Jeg kommer til å se på den på en ny måte etter artikkelen din – Bergenia er flott i buketter.

  Jeg er fersk hageeier og i år har jeg sådd for første gang og da litt med tanke på buketter også. Har kjempelyst til å komme på kurs hos deg og tror jammen jeg skal foreslå det for hagelaget.

  Og takk Anne for at du, som alltid, gir oss de beste tipsene! Jeg visste ikke om Anja og blomsterhagen hennes, så dette tipset ble jeg virkelig glad for.

  Beste hilsen,
  Therese

 7. Så hyggelig at dere liker stoff om snittblomster fra hagen. Ja Bergenia er flotte, tror jeg glemte å skrive at det også var bergeniablomster med i buketten, ikke bare blader. De har en utrolig flott rødfarge på stenglene mot de knallrosa blomstene.

  Jeg er i ferd med å sette opp nye kursdatoer, må samkjøre med resten av aktiviteten på gården. Men ønsker å presse inn noen bukettkurs og noen kransekurs i august og september. Da kan vi fråtse i georginer!
  Kursene blir annonsert på nettsiden og facebooksiden. Hagelag er veldig velkomne, jeg setter pris på en dyrkingsprat også :-)

  Og takk Anne, for at du gir meg plass i bloggen din, så hyggelig å få skrive for dine følgere.

  Hilsen Anja

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her