Lekre hjemmelagede fuglemat-ornamenter, 2011

.

OPPDATERT:
Jeg anbefaler at du klikker inn på posten om 2012 fuglejuletreet, der er flere fuglematornament!

.

Vakker og nyttig utendørspynt, lag dekorativ fuglemat og smykk hagen!

For dere som ikke fulgte meg forrige jul: Videoen under viser fjorårets fugle-juletre, og legg merke til den skjønne svarttrosten som dukket opp mens mannen hang pynten på. Men altså, disse ornamentene må jo slettes ikke henge på et juletre, de blir naturligvis minst like fine på vanlige grener 🙂

Slik lager du pynten:

Rosinhjerter


Rosiner er godt likt av de fleste fuglene, men ingen digger den mer enn svarttrosten, spesielt godt egnet som gave.
Du trenger en tykk stiv streng, feks elefanttråd som blomsterdekoratørene bruker.
Lag en knekk ca midt på strengen, og tre så på rosiner tett-i-tett fra hver side, form til hjertefasong og bruk en tang til å feste strengene i hverandre. Skyv rosinene slik at de dekker jevnt. Henges opp med feks et sløyfebånd.

Du kan også bruke andre typer tørket frukt, feks dadler.

Meisebolleornament:

Hjemmelagede meiseboller er udiskutabelt den mest populære maten. Praktisk talt alle fugler digger fettblanding og den kan styles på en rekke ulike måter.
Det er enkelt å lage, og det er ikke egentlig så nøye hva du har i den så lenge du bruker fett uten salt,  nøtter og frø eller kornprodukt. Her kan du lese om å lage «vanlige» meiseboller.

Spesialoppskrift for å lage meisebolle-figurer:
350 g Flott matfett
150 g Delfia fett (kan erstattes med Flott)
200 g Siktet hvetemel
100 g Lettkokt havregryn
200 g Hakkede solsikkekjerner (dvs uten skall)
300 g Finhakkede nøtter

Smelt fett, gjerne på lav varme. Dersom fettet koker så må det kjøles ned noe før du blander inn tørrvarene. Hakk nøtter og solsikkjerner og bland fett og tørrvarer sammen. Fyll i former. Sett formene i kjøleskap eller fryser til fettet er helt stivnet. Ta de ut og løsne formen forsiktig. Oppbevares kaldt.

Slik fyller jeg formene:
1. Legg en form på bakepapir, legg litt masse i formen
2. Legg et sløyfebånd eller hyssing på massen, helt ned og gjerne i en liten krøll.
3. Fyll på med masse og dytt det godt sammen slik at det ikke er luftlommer. Pynt med hakkede nøtter, bær, rosiner, eller frø.
4. Plasseres i  kjøleskap eller fryser til massen er heeelt stiv (dvs en natt i kjøla og to timer i fryseren).
5. Ta den ut og brekk av alt søl. Bruk fingrene for å varme litt på formens utside og dytt massen ut. Oppbevares kaldt.

 

Brød:

Brød og kakerester er veldig populært, noen av fuglene som gråspurv har det som favorittmat, de andre sier ja takk til variasjonen. Min favoritt er å lage girlander med loffbiter ved å skjære loffen opp i terninger og så bruke en nål og hyssing til å tre på (må gjøres mens loffen er relativt fersk, når den tørker vil den så sitte godt fast på hyssingen). Men du kan også stense ut fasonger av tykke brødskiver, eller tre de på stenger og lage feks en stjerne, til toppen av juletreet, om du er like gal som meg… 😉

PS: Dersom det er mildvær ute så ikke heng ut mer enn fuglene kan spise på maks en uke, ellers mygler brødet og mugg er ikke sunt for fugl.

Frukt og bær:

Noen få fugler vil utelukkende spise frukt og bær, gråtrost er en av disse. Men flere av de andre fuglene setter pris på en munnfull nå og da, så jeg anbefaler deg å henge ut litt frukt og se om du får treff.

Epler er enkelt og greit, kan henges opp hele, men fuglene foretrekker faktisk at de er hull på skallet, så del de gjerne opp.

Røde bær er ekstra dekorativt, men de er det litt sent å skaffe nå. Jeg plukket en masse bær i botanisk hage (på bakken) i høstes nettopp for å bruke til julematen, det er disse du ser tredd på her. Jeg plukket også inn rognebær og laget små buketter og frøs ned, men de er dessverre gått fløyten (elektrikere altså… say no more).

Håper du fikk noen nye tips og inspirasjon for å gjøre det lille ekstra for fuglene dine!
Det har blitt skrevet mye om fugl og fuglemating her på moseplassen disse årene, du finner det viktigeste via nøkkelsiden for hagefugl

God helg!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

  1. Tusen takk for tipsene. Per er igang med å snekre ny, høy fuglematerstang til terrassen, så da skal vi se hva jeg får til av mat. Maten må henge høyt, så ikke Permillepus får fugl servert på et fat.

  2. God jul til deg også Monique 🙂 Hyggelig at du synes det ble fint.

    Kari, høres smart ut med høy matplassering, Pernillepus får finne annet å spise…

    Hanne, takk!

  3. Kreativt og flott pyntet! Tusen takk for tips og gode forklaringer på hvordan en lager fuglematen.
    Ønsker deg og dine en flott adventshelg
    Klem Tonje

  4. Ja her var det mye lekkert du! Tusen takk for gode tips og idèer.. Rosiner har jeg aldri tenkt på til fuglene..
    Har laget ny forsyning i dag med meiseboller i beger, men over helga må jeg nok prøve litt av det du viser her:)
    Ha en fin fin lørdagskveld og god 4. søndag!
    Klem fra Janne

  5. Tonje, takk 🙂
    Janne, jeg har testet endel på fuglene oppigjennom, og de liker overraskende mye rart. Men banan, banan ble for sært… hehe.

  6. Hei Anne:)
    Dette var da lekkert!!!…og de brødbitene..og rosin…veldig smart:)

    På spørsmålet ditt om mosen…det er riktig at du kan få kjøpt det dekoratørene kaller putemose…i butikken…til en rellativ høy pris…
    MEN…når en er ute å går i skogen,langs gamle traktorveier..der det har vært litt ferdsel…finner du disse putene.
    også der det er gammel betong…i kantene og sprekkene vokser den.
    Jeg har funnet mitt sted her i nærheten og kan derfor fråtse litt:))
    Oppbevarer de i soppesker som du viste før i høst:)
    God søndag;Anne:)

  7. Hei Anne:)
    Dette var da lekkert!!!…og de brødbitene..og rosin…veldig smart:)

    På spørsmålet ditt om mosen…det er riktig at du kan få kjøpt det dekoratørene kaller putemose…i butikken…til en rellativ høy pris…
    MEN…når en er ute å går i skogen,langs gamle traktorveier..der det har vært litt ferdsel…finner du disse putene.
    også der det er gammel betong…i kantene og sprekkene vokser den.
    Jeg har funnet mitt sted her i nærheten og kan derfor fråtse litt:))
    Oppbevarer de i soppesker som du viste før i høst:)
    God søndag;Anne:)

  8. Tusen takk for svar og tips Inger Marie!

    Anne Cathrine, tusen takk for fin kommentar, og juleferie er jo supert for slikt pusleri som dette 🙂

  9. Las om festmat for fuglene i Aften. Tusen takk for inspirasjon :)! Gleder meg til barnebarn besøk! Nå skal vi konsentrere oss om fugler og kald vinter! Sikker på at dette blir bestemors vinner!

  10. Så koselig å høre Bente 🙂
    Jeg har laget meisebollefigurene med niese på 12, og hun var iallefall kjempefornøyd og synes det var riktig gøy både å lage og å gi vekk etterpå 😀

  11. Hvordan trives disse meisbollene som julegave under juletreet? Går det greit å lagre dem i romtemperatur, og har de noen «holdbarhetsdato»?

  12. Hei Ragnhild
    Meisebollene tåler ikke så godt å ligge i romtemperatur, fettet kommer til å mykne, og dermed vil de delvis miste fasongen. Det er bedre at du da skriver på pakken at den må ligge kaldt frem til den åpnes. Under 10 grader holder.

    Holdbarhetsdato har jeg ikke tenkt så mye på, her går det unna. Fettet har jo en holdbarhetsdato, vil tro den kan overføres til meisebollen om denne oppbevares slik som det er anbefalt å oppbevare fettet (kjøleskap tror jeg). Fett har en holdbarhet på ett år når det er nypakket, mulig det er godt lengre også, det kan jeg ikke uttale meg om.

  13. Hei Ragnhild
    Meisebollene tåler ikke så godt å ligge i romtemperatur, fettet kommer til å mykne, og dermed vil de delvis miste fasongen. Det er bedre at du da skriver på pakken at den må ligge kaldt frem til den åpnes. Under 10 grader holder.

    Holdbarhetsdato har jeg ikke tenkt så mye på, her går det unna. Fettet har jo en holdbarhetsdato, vil tro den kan overføres til meisebollen om denne oppbevares slik som det er anbefalt å oppbevare fettet (kjøleskap tror jeg). Fett har en holdbarhet på ett år når det er nypakket, mulig det er godt lengre også, det kan jeg ikke uttale meg om.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her