Slik sår du frø:

Nå midt på vinteren er det så usigelig deilig å gå opp på planterommet og nusse litt med småspirene. Det er helt utrolig hvor mye glede en liten grønn knert som presser seg opp fra bakken kan gi. Jeg sår ikke sånn kjempemye nå på vinteren for det skal stelles underveis og så skal det jo ut på våren, men litt blir det jo.

Lyst til å så? Dagens bloggpost er til de som har lite eller ingen erfaring med å så. Jeg forklarer hva vi bruker og noen begrep, og grunnprinsippene ved å så. Det å så inne kalles å fordrive og det er det jeg forklarer i dag. Du kan også så direkte ut i bed på våren, les om det her.

Ble du litt stressa nå, over at jeg sår såpass tidlig? Ingen vits å bli stressa ;) Ulike planter skal sås til ulike tider og det er ikke lurt å så for tidlig. Det pleier å stå informasjon om såtid på frøpakkene og i nettbutikkene. Dersom du skal så allerede nå så må du gi tilleggslys osv, jeg har skrevet om dette i innlegget om planterom.

Slik gjør du det

 • Ha jord i potter, slå pottens underside mot bordet slik at jorden kompakteres noe
 • Frøene sår du i henhold til frøpakken. Ikke så de for dypt. For noen frø så skal det kun et tynt lag med jord eller sand på toppen. Trykk litt forsiktig på jorden etter at du har sådd slik at den pakker seg rundt frøet.
 • Tre en pose på de og sett de varmt (med mindre noe annet står på frøpakken, noen frø skal ut i kulden først for å stratifiseres)
 • Følg med, når det har kommet spirer så flytter du potten til planterommet. Du kan vente en par dager om det er veldig ujevn spiring, men ikke vent for lenge, da vil spirene strekke seg og bli svake dårlige planter.
 • Når frøspirene har vokst seg til så skal de prikles (dersom du har breddsådd), prikle har jeg forklart i video
 • Når småplantene har fått litt størrelse så kan de toppes, toppe har jeg forklart her.

blodbegerspirer

Kjekt å vite:

Jord:
Det er å få kjøpt en jordtype som heter såjord. Såjord er jord hvor det er blandet inn sand, den er ikke gjødslet og det er ikke så mye grovt materiale som det kan være i en vanlig jordsekk. At det er mye sand i såjorda er fordi det da gir meget god drenering, noe som er en fordel for frøspirene for de er skjøre for vannmengder og det kan fort bli for mye.
Får du ikke tak i såjord så kan lage din egen ved å blande sand og jord du har plukket vekk det grøvste bitene fra.

Perlite:
Dette er et luksusprodukt, ikke nødvendig!
Perlite er de hvite kulene dere ser i såpottene mine. Jeg synes de er supre for å gi jevnere fuktighet i såpottene og ettersom jeg kun bruker det når jeg sår så går det lite av det. Jeg blander litt i jorden, og strør det ofte på overflaten.

Vanning:
Såpotter trenger veldig lite vann. Du vanner forsiktig når de er nysådd, og så kan du løfte på potten etter noen dager og kjenne om den har blitt lett. Vanner du for mye så blir plantene svake og du kan få utøy og sykdom. Vann helst nedenfra, det vil si at du heller vann på et brett som pottene står på, og så løfter pottene av når de har trukket opp vann.

Potter:
Du kan så i akkurat det som passer for deg! Rømmebeger eller druebokser.
Jeg sår ofte i vanlige potter.

Plastpose/minidrivhus:
Når du har sådd så er det for de fleste frø en fordel å lage et miniklima med jevnere fuktighet. Dette gjør du enklest ved å tre en plastpose ned over potten så den står opp som et lite telt, og lage et lite hull i toppen. Du kan også bruke minidrivhus.

Krav til lys og temperatur:
Dette kan være individuelt, men de aller fleste frø foretrekker å stå varmt når de skal spire. Da spirer de fortere og flere av de spirer. Mange setter de på varmekabler på gulvet på badet, men det er ikke noe must, jeg hadde ikke varmekabler før i år og fikk fine spirer lell. Noen frø må ut i kulden først får de får til å spire, dette står isåfall på pakken.
Når de har spirt så bør de flyttes kaldere og lysere, se bloggpost om planterom.

Frø:
hehe, jupp, du trenger frø for å så ;)
Du kan kjøpe frø på hagesenter, på nettbutikk, bytte med venner eller hente i eget lager. Husk, gamle frø spirer gjerne i mange år, ikke kast en frøpakke selv om den er fem år gammel. Trolig spirer endel av frøene uansett, og det er verdt å prøve.

Tidspunkt:
Frøpakkene har en tidsanvisning for når frø bør såås, følg den med mindre du får andre helt konkrete råd. Tidlig såtidspunkt er satt fordi noen planter trenger lang tid på seg for å utvikle seg tilstrekkelig for sommersesongen. Om du sår frø på vinteren så pass på at du har et tilrettelagt plass for småplantene, dersom de får for lite lys så blir det planter, men det blir svake og ganske ubrukelige planter…


Merkelapper er undervurdert, hukommelse er overvurdert… Og frøene jeg sådde denne salaten med var fem år gamle, og de spirte like bra.

Begrep:

 • Breddeså vil si at vi strør mange frø i en potte, og når frøene har spirt og blitt en viss størrelse flyttes de over i egne potter.
 • Singelså (det er mulig det ikke heter akkurat det på gartnerspråk), er når du sår ett og ett frø pr potte. Det er ofte greiest å breddeså de små frøene, mens litt større frø og frø som ikke liker å prikles sår vi en og en.
 • Direkteså er når man sår direkte ut i hagen der hvor plantene skal vokse.
 • Prikle: Når en flytter små spirer/planter som er breddesådd over i egne potter
 • Toppe: Å knipe av toppen på planter slik at den busker seg
 • Stratifisere: Å manipulere frøene slik at de spirer, det vanligste er kuldestratifisering hvor såpottene settes ut på vinteren.

Det aller meste innen hage består av å prøve seg frem, og det er mange veier til Rom og sjeldent to streker under svaret. Det er alltid nyttig å høre hvordan andre hagere sår så jeg blir veldig glad for innspill!
Og om du lurer på noe så kan du gjerne spørre så skal jeg svare etter beste evne, men aller best svar får du nok om du spør på hageforumet hagegal for der er det mange som kan svare og som er langt mer erfaren såer enn meg.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 Comments

  […] hos Impecta. SÅ mye frø trengte jeg strengt tatt ikke, men hælledussen så moro HELDIGVIS sier hagekloke Anne på Moseplassen, at hun har sådd flere år gamle frø hvilket fungerte – ja da satser jeg på at jeg kan gjøre det samme, så det varelageret skal […]

  Bjørkebark er supre merkelapper.

  Mariann Hovda

  Bjørkebark er supre merkelapper.

  Mariann Hovda

  Bjørkebark er supre merkelapper.

  Hei:-)
  Ser at dette flotte innlegget ditt ikke er fra i år. Men jeg prøver meg på å spørre deg her likevel og håper du ser kommentaren.
  Jeg har akkurat sådd en del frø. Og jeg lurer på om jeg skal ha pottene i romtempratur frem til jeg ser at de har spirt og så sette de i et kaldere rom? Og hvilken temperatur er ønskelig i det kaldere rommet?

  De beste hilsener fra Silje i Bodø.

  Og må tilføye at bloggen din er så inspirerende, er her ofte, leser og lærer : )

   Hei!
   jada, jeg får alle på epost jeg, så her blir alt lest. det hender dessverre bare det tar noen dager før jeg får svart…
   Det kommer litt ann på hva du har sådd, men jeg synes at ca 20-25 grader for spiring (frem til noe er kommet opp av potta), og ca 15 grader for oppaling er bra. -om du har nok lys til de! Har du lite lys så bør temperaturen ned noe.

  Hei:-)
  Ser at dette flotte innlegget ditt ikke er fra i år. Men jeg prøver meg på å spørre deg her likevel og håper du ser kommentaren.
  Jeg har akkurat sådd en del frø. Og jeg lurer på om jeg skal ha pottene i romtempratur frem til jeg ser at de har spirt og så sette de i et kaldere rom? Og hvilken temperatur er ønskelig i det kaldere rommet?

  De beste hilsener fra Silje i Bodø.

  Og må tilføye at bloggen din er så inspirerende, er her ofte, leser og lærer : )

   Hei!
   jada, jeg får alle på epost jeg, så her blir alt lest. det hender dessverre bare det tar noen dager før jeg får svart…
   Det kommer litt ann på hva du har sådd, men jeg synes at ca 20-25 grader for spiring (frem til noe er kommet opp av potta), og ca 15 grader for oppaling er bra. -om du har nok lys til de! Har du lite lys så bør temperaturen ned noe.

  Hei:-)
  Ser at dette flotte innlegget ditt ikke er fra i år. Men jeg prøver meg på å spørre deg her likevel og håper du ser kommentaren.
  Jeg har akkurat sådd en del frø. Og jeg lurer på om jeg skal ha pottene i romtempratur frem til jeg ser at de har spirt og så sette de i et kaldere rom? Og hvilken temperatur er ønskelig i det kaldere rommet?

  De beste hilsener fra Silje i Bodø.

  Og må tilføye at bloggen din er så inspirerende, er her ofte, leser og lærer : )

   Hei!
   jada, jeg får alle på epost jeg, så her blir alt lest. det hender dessverre bare det tar noen dager før jeg får svart…
   Det kommer litt ann på hva du har sådd, men jeg synes at ca 20-25 grader for spiring (frem til noe er kommet opp av potta), og ca 15 grader for oppaling er bra. -om du har nok lys til de! Har du lite lys så bør temperaturen ned noe.

  […] her – Gode nettbutikker som selger frø: Den lange listen, og den korte listen – Hvordan så frø og lykkes med oppaling – Hvordan prikle – Hvordan toppe planter og lage stiklinger – Vårstell av […]

  Hei, eg har ikkje plantelys. Kan eg få plantene til spire inne for så å sette dei rett i drivhuset, evt med fiberduk over? Drivhuset er utan varme. Er lyset der nok i og med at det er kaldt? Kor tid evt vil du anbefale meg å starte planting for å kunne sette rett i drivhus ? Tenker å plante tomat, squash, og ein del sommarblomster.

   Hei Reidun :)
   Planter må ha nok lys, det får du i drivhuset, men de har også noen ønsker om temperatur. Er det kjølig så vokser de sakte, er det for kjølig så går de i streik, og det kan gi permanente skader på planten. Det vil avhenge veldig av hvor du bor hvor tidlig du kan starte opp i drivhuset. De fleste jeg kjenner med drivhus har dessuten en liten varmeovn som de setter på når det er meldt kalde perioder. For, temperaturen kan svinge mye i drivhuset på våren, og en kald natt kan gi mye trøbbel.

   Jeg har ikke selv drivhus, så jeg vil nødig gi så mye råd her. Jeg synes det er best at du hører med det flotte forumet hagegal.no, eller kontakter kristin på https://www.facebook.com/pages/Kristins-HageDrivhus/454884857930227?pnref=story

  Hei, eg har ikkje plantelys. Kan eg få plantene til spire inne for så å sette dei rett i drivhuset, evt med fiberduk over? Drivhuset er utan varme. Er lyset der nok i og med at det er kaldt? Kor tid evt vil du anbefale meg å starte planting for å kunne sette rett i drivhus ? Tenker å plante tomat, squash, og ein del sommarblomster.

   Hei Reidun :)
   Planter må ha nok lys, det får du i drivhuset, men de har også noen ønsker om temperatur. Er det kjølig så vokser de sakte, er det for kjølig så går de i streik, og det kan gi permanente skader på planten. Det vil avhenge veldig av hvor du bor hvor tidlig du kan starte opp i drivhuset. De fleste jeg kjenner med drivhus har dessuten en liten varmeovn som de setter på når det er meldt kalde perioder. For, temperaturen kan svinge mye i drivhuset på våren, og en kald natt kan gi mye trøbbel.

   Jeg har ikke selv drivhus, så jeg vil nødig gi så mye råd her. Jeg synes det er best at du hører med det flotte forumet hagegal.no, eller kontakter kristin på https://www.facebook.com/pages

  Hei, eg har ikkje plantelys. Kan eg få plantene til spire inne for så å sette dei rett i drivhuset, evt med fiberduk over? Drivhuset er utan varme. Er lyset der nok i og med at det er kaldt? Kor tid evt vil du anbefale meg å starte planting for å kunne sette rett i drivhus ? Tenker å plante tomat, squash, og ein del sommarblomster.

   Hei Reidun :)
   Planter må ha nok lys, det får du i drivhuset, men de har også noen ønsker om temperatur. Er det kjølig så vokser de sakte, er det for kjølig så går de i streik, og det kan gi permanente skader på planten. Det vil avhenge veldig av hvor du bor hvor tidlig du kan starte opp i drivhuset. De fleste jeg kjenner med drivhus har dessuten en liten varmeovn som de setter på når det er meldt kalde perioder. For, temperaturen kan svinge mye i drivhuset på våren, og en kald natt kan gi mye trøbbel.

   Jeg har ikke selv drivhus, så jeg vil nødig gi så mye råd her. Jeg synes det er best at du hører med det flotte forumet hagegal.no, eller kontakter kristin på https://www.facebook.com/pages

  Når bytter man til blomsterjord? Første gang man potter om? Eller skal man potte om i såjord en gang eller to først?

   Moseplassen

   Du bruker alltid blomsterjord når du potter om :)

    Ok, tusen takk for svar!

  Hei Anne. Jeg prøver for første gang å så sommerblomster i disse dagene og har inredet planterom i kjelderen med plantebrett og lysrør. Veldig morsomt! Men jeg er veldig i tvil om dette med vanning. Jeg har satt pottene mine på en vanningsduk, slik at pottene kan drikke hele tiden. Men du skriver at pottene ikke trenger mye vann. Så nå mistenker jeg at mine får for mye. Er det sånn at de egentlig skal tørke litt ut? Det er ca 10-15 grader i rommet. Tusen takk for al informasjon og inspirasjon! Lærer meg masse ved å lese bloggen din! Hilsen Ina

   Moseplassen

   Hei. Baby og småbarn bør ikke stå på undervannsduk, da blir det for vått, spesielt når det er lav tempratur. Jeg har mine småplanter på brett oppå vannduken frem til de har laget et godt rotnett.

   Takk for flott spørsmål!