Moseplassen – livet i hagen
Ting og tang

Hagebok: Moderne naturhager av Yvonne Dengin

Published on: 23. mars 2012
4 comments

Ønsker du deg en hage med et naturlig uanstrengt utrykk? Da kan boken moderne naturhager være en god kilde for både kunnskap og inspirasjon.

Moderne naturhager er skrevet av Yvonne Dengin. Dengin er en av Norges mest profilerte hagedesignere. Hun driver til daglig firmaet Dengin Hage og landskap, og har skrevet bøkene Krukker med stil (les min omtale) (på tilbud hos Ark) og Jordnært, og har deltatt i blant annet tv-programmet Kjærlighetshagen.

I denne boken veileder Dengin deg i å ta gode valg for uterom som står i nær kontakt med natur, hager som tar naturen rundt på alvor og tilpasser seg med materialer og stil. Forfatteren starter med å gi noen generelle tips til hva en bør tenke på i utformingen av hagen og så går hun over til å forklare mer spesifikt basert på fire ulike former for miljø: Skogsmiljø, kystlandskap, og fjellheimen, samt kolonihagen som Dengin ser på som en kultivert natur-oase.

– Målet til forfatteren er å få deg til å se deg rundt i egen hage og omgivelse. Hva er fint? Hva kan du ta utgangspunkt i og bygge videre på? Hvilken materialer og planter passer inn? Hvilken behov har du og hvordan kan du oppfylle disse slik at det harmonerer med det eksisterende?

I tillegg er det egne kapitler som hjelper deg med prosessen rundt å planlegge og gjennomføre en endring av hagen, og som gir deg tips om hvordan bygge opp en hage som i størst mulig grad kan stelle seg selv inkludert plantevalg og hensyn til biologisk mangfold.

Moderne naturhager er gitt ut på Cappelen Damm, den er på 167 sider og er 21 x 28 cm. Boken er rikt illustrert med bilder, de utgjør vel omlag en tredjedel av boken. Fotografiene er tatt av Anne Manglerud, inspirerende bilder som støtter opp om teksten med en miks av material, plantevalg, stemning og situasjonsbilder.

Jeg oppfatter Moderne naturhager som en lærebok, og det er en bok du nok bør lese fra begynnelse til slutt for å virkelig få maks ut av den. Du kan naturligvis hoppe over stilene som ikke er relevante for deg, men dette er ikke en bok du tar frem og leser fem sider i før du går ut i hagen og gjennomfører.  Jeg har ikke rukket å lese gjennom hele boken sjøl enda, men det skal jeg absolutt for temaet er superinteressant og jeg har mye å lære :)

Hvem passer boken for? Vel, jeg synes dette er en god bok som kan passe for mange så lenge du ikke forventer quick-fixs med tegnede planer du kan følge og løsninger å kopiere. Bokens fokus er å lære deg å tenke sjøl, se deg rundt og jobbe ut fra det du har. Er du interessert i å lære om hagedesign og få tips og inspirasjon for uterom med sterk tilknytting til natur så tror jeg du vil ha glede av å lese Moderne naturhager.

Tags: Hagebøker
Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits