Blomster

Echinacea! Hvit, grønn, rosa, lilla, orange og rød. Og fiiin!

Published on: 02. september 2012
13 comments


Aller først: Dagens plante er en plante de aller fleste kaller solhatt, men dette navnet er ikke helt problemfritt å bruke ettersom det egentlig er navnet på en helt annen plante, derfor har jeg nå bestemt meg for å holde meg til det vitenskaplige navnet Echinacea.

Rudbeckia = Solhatt. I all hovedsak en gul staude. Echinacea ligner så mye på denne at de tidligere var ført opp som i nær slekt, noe de slettes ikke er, men det er altså bakgrunnen for navnekaoset.
Echinacea. Kan ha masse ulike farger. Kalles av mange for solhatt, men litt avhengig av hvilken art det er så har de sine egne navn. Echinacea purpurea heter purpursolhatt og det er den vanligste i salg av de rene echineceaene, men det finnes også mange hybrider.

Plantefakta echinacea:
* Høyde 50-100cm. Opprett vekst, mange stilker fra base med blomster på endene.
* Blomster: Prestekrageform, blomstrer i juli-september. Blomsterfarger: Rosa, lilla, rød, orange, hvit, grønn, og gul-grønn.
* Kan stå i både sol og halvskygge og bør stå i godt drenert jord.
* Herdighet H5.
* Kan formeres ved å deles, og du kan så frø, men ikke alle navnsorter lar seg frøformere.


Bilde til venstre: Trolig ‘Hot Summer’. Bilde til høyre: ‘Hot Summer’ bak, den rosa ‘Rubinstern’ og den hvite ‘Milkshake’.

Obs: Jeg har hørt fra flere at de har hatt problemer med å overvintre endel av de nye veldig fancy navnsortene, men dette gjelder altså på ingen måte alle sortene. Feks skal både ‘Magnus’ og ‘White Swan’  visstnok være trofaste planter som kommer igjen år etter år. Har du navnforslag på planter som overvintrer godt så blir jeg kjempeglad for tips! Jeg gidder ikke bruke masse penger på stauder som dauer 😉

Mer om echinacea i disse bloggene: Frøken Solhatt og  Marits hagedagbok
Alle de første bildene er tatt i hagen til Maria i Strandhuset. Det nederste bildet er tatt på Ramme gård.
Bilde øverst viser:’Razzmatazz’. Bilde til venstre viser: ‘Art’s Pride’. Bilde til høyre viser ‘Hot papaya’. Bildet nederst er fra Ramme.

Jeg har nylig startet på min egen samling solhatt. Foreløpig kun tre slag som jeg må få vise frem senere for jeg har ikke gode bilder av de nå (eller husker navn), men jeg regner med at det blir noen til i den samlingen ja. Synes de er så fine sammen de ulike slagene slik som på bildet med hvit, rød og rosa fra hagen til Maria. Da blir det rom for variasjon, og samtidig sammenplantning som ser helhetlig ut og har trøkk.

Oppdatert: Maria har skrevet kommentar og oppgitt navn på sine planter, og posten er nå oppdatert med de.

Share
Blogglistenhits