Moseplassen – livet i hagen
Fugler

Bygg Moseplassens fuglekasse! Med arbeidstegninger og forklaring

Published on: April 3, 2013 at: 21:58
141 comments

Har du lyst på en ny utleieenhet i hagen? Jeg har designet det koselige lille fuglehuset du ser over her, og i dag deler jeg byggetegninger og forklarer hvordan du bygger det. Det er en “meisekasse”, det vil si at fuglekassen kan brukes av alle meiser og svarthvit fluesnapper (innflyvningshull 32 mm), og gråspurv og pilfink (innflyvningshull 40mm).

Du kan lese om hvor henge opp fuglekassene og få lenker til andre fuglekassoppskrifter her. Har du lyst på fuglehus, men ikke lyst til å bygge, så finner du en liste med lenke til spennende fuglekasser du kan kjøpe her.

Og ja, i morgen tidlig (torsdag 4. april) finner du meg på TV2 sitt program “God morgen Norge”. Det blir flere små innslag, men hovedbolken min er mellom halv ni og ni. Jeg har med meg masse fuglekasser, både disse dere ser her og slike en kan kjøpe, og vi skal snakke om alt fra hvorfor ha kasser, hvordan bygge de, og hvordan henge opp. Og forresten, skru gjerne på litt tidlig, for før meg er det en musiker-ornitolog som skal snakke om fuglesang!

Men nå, over til fuglekassebyggingen:

Materialer:
* Trevirke: Bruk vanlig gran/furu, ubehandlet. Ikke bruk trykkimpregnert eller sponplanter. For at fugleungene skal komme ut av kassen så må innsiden av kassen være uhøvlet. Kjøp gjerne bord som er høvlet på en side og uhøvlet på andre siden, da får du en utside som er enkel å male, og en innside som er enkel å klatre på.
Mål: 98 mm bredt og 19 eller 22 mm tykk, og 173 mm bredt og 19 eller 22 mm tykk.
* Spiker eller skruer, helst rustfrie. 17 stk pr kasse.
* Utendørsmaling. Men maling er frivillig, du må ikke male kassen. Husk, kun male utvendig!

Verktøy:
* Sag. Håndsag duger, men har du stikksag eller kappsag så går jo det raskere.
* Hammer eller skrutrekker eller drill. Om du skrur inn skruer så bør du forborre hullet, så da trenger du et bor også.
* Bor for å lage innflyvningshull. Det hullet kan lages på ulike måter: Har du et trebor med den rette diameter så er jo det det enkleste, har du ikke det så kan du bruke ett bor med mindre diameter og enten sette mange slike hull i en ring og så bruke stemhjern for å hakke hullet, eller du kan lage hull stort nok til å sette ned en stikksag og så sage ut et omtrentlig hull. Fuglene bryr seg fint lite om hullet er helt rundt eller ei, men prøv å hold deg til de anbefalte størrelsene.
* Pussepapir, så du kan fjerne flis fra endene..

fuglekasse-moseplassen
Oppdatert: Klikk her så føres du rett til tegningen, i solo. Så er det enklere å skrive ut for de som ønsker det.

fuglekasse-deler

Slik lager du fuglekassen:
1. Legg ut materialene og mål opp hvor du skal kappe.
2. Sag etter strekene
3. Puss over endene så du fjerner de verste flisene
4. Lag innflyvningshullet.
5. Skru eller spikre sammen kassen, se bildekarusell under. Husk, ru side inn!
6. Mal kassen, husk. KUN utvendig.

I galleriet under finner du skrittvise bilder med undertekst som forklarer hvordan montere sammen:

 • Fikle bunnen (E) på plass og skru den så fast

 • Marker med blyanthvor taket skal festes

 • Dersom du har fått god passform i bunn så MÅ du drille drenshull

 • Sag til en kloss og fest bak for å bygge ut avstand for montering mot vegg.

 • Drill hull gjennom kassen og blokken i taket. Stikk lang spiker inn, denne låser så taket.

.

anne-fuglekasseDesignet av kassen tar hensyn til:
– Det skal ikke regne inn: Tett tak og takutstikk over innflyvningshull.
– Dersom det uansett kommer vann inn, så må det også komme ut igjen: Dreneringshull i bunn, i tillegg så er det noen naturlige gliper mellom bunnplante og vegg.
– God avstand fra innflyvningshull til bunn av kassen slik at fugleunger er beskyttet mot lange kattearmer mm.
– Ru overflate på innsiden slik at fugleungene kan klatre ut
– Taket kan lett tas av for inspeksjon, men er festet slik at katter mm ikke kan få det av.
– Enkelt oppheng.

Det ble litt hektisk på innspurten her, jeg ville gjerne ha dette ut nå i kveld før tv-sendingen i morgen. Om du ser noen feil, eller synes jeg burde formulere meg anderledes, eller det rett og slett er noe du ikke helt forstår, så blir jeg glad for tips! Og du, om du følger denne oppskriften og bygger dine egne kasser så håper jeg du forteller meg det!

Share

Comments (141)

 1. Så sjarmerende fuglekasser! Super veiledning, du er så kreativ og flink! Takk! :)

  1. Takk Lisa, så hyggelig at du likte den :D

 2. Utrolig fin fuglekasse. Jeg skal jammen prøve å lage en sånn. Også jeg ønsker meg kasse til flaggermus og pinnsvin. De er å få kjøpt på nettet, men ganske dyre. Hadde vært moro om jeg kunne klare å lage de selv. Vet du om det finnes oppskrift på noe sånt noe?

  1. Oslo ringmerking har en flaggermuskassebilde, og en lenke videre til non andre ser jeg, kanskje du finner noe der: http://oaring.blogspot.no/p/fuglekasser.html#page=Flaggermus

 3. Utrolig fin fuglekasse. Jeg skal jammen prøve å lage en sånn. Også jeg ønsker meg kasse til flaggermus og pinnsvin. De er å få kjøpt på nettet, men ganske dyre. Hadde vært moro om jeg kunne klare å lage de selv. Vet du om det finnes oppskrift på noe sånt noe?

  1. Oslo ringmerking har en flaggermuskassebilde, og en lenke videre til non andre ser jeg, kanskje du finner noe der: http://oaring.blogspot.no/p/fu

 4. Utrolig fin fuglekasse. Jeg skal jammen prøve å lage en sånn. Også jeg ønsker meg kasse til flaggermus og pinnsvin. De er å få kjøpt på nettet, men ganske dyre. Hadde vært moro om jeg kunne klare å lage de selv. Vet du om det finnes oppskrift på noe sånt noe?

  1. Oslo ringmerking har en flaggermuskassebilde, og en lenke videre til non andre ser jeg, kanskje du finner noe der: http://oaring.blogspot.no/p/fu

 5. […] Hvis du har lyst på inspirasjon til hagen din, anbefaler jeg denne lenken  http://moseplassen.com/2013/04/bygg-fuglekasse-arbeidstegninger/ […]

 6. Så utrolig fine fuglekasser! Disse må jeg jammenmeg prøve å lage :-)
  Jeg elsker bloggen, du er til stor inspirasjon! :):)

  1. Hei Anette, så hyggelig at du liker fuglekassene, og fint at du trives her på Moseplassen :D

 7. Så utrolig fine fuglekasser! Disse må jeg jammenmeg prøve å lage :-)
  Jeg elsker bloggen, du er til stor inspirasjon! :):)

  1. Hei Anette, så hyggelig at du liker fuglekassene, og fint at du trives her på Moseplassen :D

 8. Så utrolig fine fuglekasser! Disse må jeg jammenmeg prøve å lage :-)
  Jeg elsker bloggen, du er til stor inspirasjon! :):)

  1. Hei Anette, så hyggelig at du liker fuglekassene, og fint at du trives her på Moseplassen :D

 9. Ønsker å lage eller kjøpe fuglekasser til svaler,ha du oppskrift eller hvor jeg kan kjøpe de?

 10. Ønsker å lage eller kjøpe fuglekasser til svaler,ha du oppskrift eller hvor jeg kan kjøpe de?

 11. Ønsker å lage eller kjøpe fuglekasser til svaler,ha du oppskrift eller hvor jeg kan kjøpe de?

 12. […] Nysgjerrig på sangen? Jeg har filmet flørtesnapper i aksjon før, du finner videoen og fakta om fuglen her. Og fikk du lyst til å snekre fuglekassen på bildet så er det arbeidstegninger her. […]

 13. […] til egen hage: * Hvordan gjøre hagen attraktiv for fugler, dyr og insekt. * Alt om fuglemating * Hvordan bygge søte fuglekasser. * Fuglekasser du kan kjøpe * Om mating av […]

 14. […] som irriterer meg, det som irriterer meg er det dere ikke ser. En time tidligere sto det nemlig et fuglekasse der, en fuglekasse jeg har malt opp for at det skal brukes i malekjeden Fargerikes […]

 15. Takk for strålende oppskrift på nydelig fuglekasse. Nå har vi hatt juleverksted med jentene våre og laget 10 kasser som skal gis til venner og familie i julepresang. Veldig kjekk familieaktivitet, og en søt gave å gi bort :-)

  1. Hei Knut
   Tusen takk for hyggelig hilsen! Nå ble jeg glad, for jeg hadde slettes ikke tenkt på at dette jo er en flott juleverkstedsaktivitet! Herlig med praktiske ting som kan brukes og ikke bare blir hyllepynt, og så tenker jeg jentene hadde glede av å både lage de og male de, og så kanskje på sikt få høre at det har flyttet noen inn i de :)

 16. Takk for strålende oppskrift på nydelig fuglekasse. Nå har vi hatt juleverksted med jentene våre og laget 10 kasser som skal gis til venner og familie i julepresang. Veldig kjekk familieaktivitet, og en søt gave å gi bort :-)

  1. Hei Knut
   Tusen takk for hyggelig hilsen! Nå ble jeg glad, for jeg hadde slettes ikke tenkt på at dette jo er en flott juleverkstedsaktivitet! Herlig med praktiske ting som kan brukes og ikke bare blir hyllepynt, og så tenker jeg jentene hadde glede av å både lage de og male de, og så kanskje på sikt få høre at det har flyttet noen inn i de :)

 17. Takk for strålende oppskrift på nydelig fuglekasse. Nå har vi hatt juleverksted med jentene våre og laget 10 kasser som skal gis til venner og familie i julepresang. Veldig kjekk familieaktivitet, og en søt gave å gi bort :-)

  1. Hei Knut
   Tusen takk for hyggelig hilsen! Nå ble jeg glad, for jeg hadde slettes ikke tenkt på at dette jo er en flott juleverkstedsaktivitet! Herlig med praktiske ting som kan brukes og ikke bare blir hyllepynt, og så tenker jeg jentene hadde glede av å både lage de og male de, og så kanskje på sikt få høre at det har flyttet noen inn i de :)

 18. […] Her finner du tegning og beskrivelse for å bygge fuglekassen på bildet. […]

 19. J
  Eg skjønner ikke hva den avstandsklossen på 5 cm skal brukes til.

 20. Den skal sitte på baksiden til fuglekassen slik at taket kan stikke ut på baksiden og en fremdeles får montert kassen inntill en vegg/stamme. Poenget med takutstikket er for å unngå at regnvann trenger inn i kassen.

 21. Helge Heimdal Svendsen

  J
  Eg skjønner ikke hva den avstandsklossen på 5 cm skal brukes til.

 22. Helge Heimdal Svendsen

  J
  Eg skjønner ikke hva den avstandsklossen på 5 cm skal brukes til.

 23. Den skal sitte på baksiden til fuglekassen slik at taket kan stikke ut på baksiden og en fremdeles får montert kassen inntill en vegg/stamme. Poenget med takutstikket er for å unngå at regnvann trenger inn i kassen.

 24. Den skal sitte på baksiden til fuglekassen slik at taket kan stikke ut på baksiden og en fremdeles får montert kassen inntill en vegg/stamme. Poenget med takutstikket er for å unngå at regnvann trenger inn i kassen.

 25. […] Fuglekassen finner du oppskrift til ved å klikke her Ekornkassen kommer det oppskrift på om en par dager, jeg fikk litt for mye å gjøre dessverre. […]

 26. […] Fuglekasse fra Krukkegården i Ås, Fuglemater fra Burgon & Ball/ Vien Compagniet. Fuglekasse, byggetegning her. Og fuglemater fra I Gros […]

 27. […] Har du i stedet lyst til å bygge noe til fuglene? Jeg har designet to ulike fuglekasser: En koselig stue, og et mer moderne fuglehus. Begge har arbeidstegninger som er enkle å følge […]

 28. Aage G.Skarrud

  Hei,
  Har nettopp bygget to-tre kasser, morsomme når de blir malt og dekorert. Tror det er en liten feil på tegningen hva angår målene på bunnbordet. Det sår oppført med 7,5 cm, men dette er for lite, det bør angis til 9,2 cm. for å være nøyaktig. Venter på fugleungene !!!!

  1. he? Nei! uffda. Takker, dette må jeg sjekke opp og rette!

 29. Aage G.Skarrud

  Hei,
  Har nettopp bygget to-tre kasser, morsomme når de blir malt og dekorert. Tror det er en liten feil på tegningen hva angår målene på bunnbordet. Det sår oppført med 7,5 cm, men dette er for lite, det bør angis til 9,2 cm. for å være nøyaktig. Venter på fugleungene !!!!

  1. he? Nei! uffda. Takker, dette må jeg sjekke opp og rette!

 30. Aage G.Skarrud

  Hei,
  Har nettopp bygget to-tre kasser, morsomme når de blir malt og dekorert. Tror det er en liten feil på tegningen hva angår målene på bunnbordet. Det sår oppført med 7,5 cm, men dette er for lite, det bør angis til 9,2 cm. for å være nøyaktig. Venter på fugleungene !!!!

  1. he? Nei! uffda. Takker, dette må jeg sjekke opp og rette!

 31. […] Ekornkassen kan du bygge selv, her finner du byggetegninger * Fuglekasser kan du også bygge selv. Koselig stue eller moderne […]

 32. […] du ikke allerede et fuglehus i hagen så foreslår jeg at du bygger et denne helgen! Jeg har utviklet designet på denne fuglekassen og laget byggetegninger til det som ligger her. La deg ikke skremme av den fancy fasongen, huset er enkelt å bygge og du greier deg med vanlig […]

 33. Heisann! Jeg lager fuglekasser med elevene mine, og de falt helt for dette designet! Men: Jeg får ikke opp bildekarusellen…skulle visst hvordan du monterer (rekkefølge) og setter skruene.
  G – er det til “motstand” for lokket, slik at det ikke blåser av eller tas av f.eks katter?
  Spennende å se om vi får delene til å passe sammen, nå da. Litt seint for fugl denne sesongen, men erfaringsmessig foretrekker fuglene en “årsgammel” kasse

  1. Hei!
   Det kommer en oppdatering på posten i løpet av dagen eller morgendagen, med bildene som manger. Bildekarusellen hadde ikke tålt flyttingen fra gamlebloggen til nybloggen…

   Flott at du vil bygge! :D

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


fuglefryd-fuglebok

Få en kvitrende hage!