Bygg Moseplassens fuglekasse! Med arbeidstegninger og forklaring

Har du lyst på en ny utleieenhet i hagen? Jeg har designet det koselige lille fuglehuset du ser over her, og deler byggetegninger og forklarer hvordan du bygger det. Det er en “meisekasse”, det vil si at fuglekassen kan brukes av alle meiser og svarthvit fluesnapper (innflyvningshull 32 mm), og gråspurv og pilfink (innflyvningshull 40mm).

Du kan lese om hvor henge opp fuglekassene og få lenker til andre fuglekassoppskrifter her. Har du lyst på fuglehus, men ikke lyst til å bygge, så finner du en liste med lenke til spennende fuglekasser du kan kjøpe her.

Slik bygger du fuglekassen:

Materialer:
* Trevirke: Bruk vanlig gran/furu, ubehandlet. Ikke bruk trykkimpregnert eller sponplanter. For at fugleungene skal komme ut av kassen så må innsiden av kassen være uhøvlet. Kjøp gjerne bord som er høvlet på en side og uhøvlet på andre siden, da får du en utside som er enkel å male, og en innside som er enkel å klatre på.
Mål: 98 mm bredt og 19 eller 22 mm tykk, og 173 mm bredt og 19 eller 22 mm tykk.
* Spiker eller skruer, helst rustfrie. 17 stk pr kasse.
* Utendørsmaling. Men maling er frivillig, du må ikke male kassen. Husk, kun male utvendig!

Verktøy:
* Sag. Håndsag duger, men har du stikksag eller kappsag så går jo det raskere.
* Hammer eller skrutrekker eller drill. Om du skrur inn skruer så bør du forborre hullet, så da trenger du et bor også.
* Bor for å lage innflyvningshull. Det hullet kan lages på ulike måter: Har du et trebor med den rette diameter så er jo det det enkleste, har du ikke det så kan du bruke ett bor med mindre diameter og enten sette mange slike hull i en ring og så bruke stemhjern for å hakke hullet, eller du kan lage hull stort nok til å sette ned en stikksag og så sage ut et omtrentlig hull. Fuglene bryr seg fint lite om hullet er helt rundt eller ei, men prøv å hold deg til de anbefalte størrelsene.
* Pussepapir, så du kan fjerne flis fra endene..

fuglekasse-moseplassen


Oppdatert: Klikk her så føres du rett til tegningen, i solo. Så er det enklere å skrive ut for de som ønsker det.

fuglekasse-deler

Slik lager du fuglekassen:
1. Legg ut materialene og mål opp hvor du skal kappe.
2. Sag etter strekene
3. Puss over endene så du fjerner de verste flisene
4. Lag innflyvningshullet.
5. Skru eller spikre sammen kassen, se bildekarusell under. Husk, ru side inn!
6. Mal kassen, husk. KUN utvendig.

I galleriet under finner du skrittvise bilder med undertekst som forklarer hvordan montere sammen:

.

anne-fuglekasse

Designet av kassen tar hensyn til:
– Det skal ikke regne inn: Tett tak og takutstikk over innflyvningshull.
– Dersom det uansett kommer vann inn, så må det også komme ut igjen: Dreneringshull i bunn, i tillegg så er det noen naturlige gliper mellom bunnplante og vegg.
– God avstand fra innflyvningshull til bunn av kassen slik at fugleunger er beskyttet mot lange kattearmer mm.
– Ru overflate på innsiden slik at fugleungene kan klatre ut
– Taket kan lett tas av for inspeksjon, men er festet slik at katter mm ikke kan få det av.
– Enkelt oppheng.

Lykke til med snekring, og du, om du følger denne oppskriften og bygger dine egne kasser så håper jeg du forteller meg det!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 Comments

 1. Fiiiiine! Er det arkitekten som titter fram, her..? :) Har fri i morgen, så jeg skal se på God Morgen Norge. Gleder meg – kanskje det blir snekring på meg også..? :)

  1. hihi, digg å formgi, selv veldig enkle og urevolusjonerende greier som dette.

 2. […] en dag eller to så blir det endelig bloggpost om hvordan bygge egne fuglekasser (oppdatert: Bloggposten er nå ute og du finner den her). Men, i dag byr jeg på kasser for dere som ikke har lyst til å lage de sjøl. For ja, det finnes […]

 3. De var virkelig knallfine! Lykke til i morgen.

 4. […] snekre din egen fuglekasse: – Moseplassens fuglekasse, med mål og veiledning. – Miljølære: oppskrift med mål – Faktaark om fuglekasser med mål og forklaringer – Youtube: Fin […]

 5. (Og hvis du vil ha pirk så står det “Moselassen” på byggtegningene ;)

  1. TAKK!
   Da har jeg fiksa det, akkurat den vil jeg gjerne ha rett, sånn om folk skriver den ut og vil finne tilbake etterpå…

 6. …”Taket kan lett tas av for inspeksjon, men er festet slik at katter mm kan få det av.”

  IKKE kan få det av kanskje ;-)

  1. nei kan du tro det da?
   hehe. TAKK!

   herregudsåtrøttjeger….

 7. Jeg anbefaler å forsterke hullåpningen med en metallplate. Ferdige plater fås kjøpt hos bl.a Natur og Fritid. I løpet av vinteren har hakkespetten hakket i stykker/utvidet hullet på 3 av mine kasser, og det er en surt å bruke tid på å lage nye fronter hvert år.

  1. Hei Henrik. Takk for kommentaren!
   Jeg har slike plater liggende her, med ambisjoner om å vise frem og forklare, men glemte visst det da. Skal få laget en oppdatering. Er nemlig ikke et problem hos meg, mine hakkespetter nøyer seg med å hakke i trær og lyktestolper, men jeg veit jo at det er et problem hos mange andre.

 8. Så flink du er! Disse er jo kjempefine fuglekasser. Arkitekt tegnede fuglekasser, bedre blir det ikke!

  Lykke til på Tv!

  1. thihi, arkitekten driver og tegner på ekornkasse nå, der får hun lov å slå seg mer løs i formspråket ettersom jeg der ikke har tenkt å lage en kasse alle skal lage maken til (ettersom jeg ikke aner om det blir en bra kasse eller ei, lite konkret innfo å finne på hva som er “rett” så jeg må forske litt).
   Hyggelig at du likte de Marit :D

 9. Tommel opp Anne! Så utrolig fin og veltalende du var på tv. Vi sitter og ser på reprisen nå. Du gjør deg på tv! Vi skal lage fuglekasser vi også. Sender deg link så fort den er ferdig. Ha en riktig så fin helg og takk for at du sprer glede. Klem fra Ellen.

  1. Gleder meg til å se resultat, og stor stas at du synes jeg gjorde meg godt på tv :)

 10. Nå ble jeg inspirert til en snekkerøkt med barna:-)) Kjempefine!

  1. Så fint å høre May :)

 11. Eva Betten

  Hei Anne
  For en inspirasjonskilde! Jeg har allerede vært å funnet meg fjøler!!
  Har to fuglebur fra før, men no skal det bli flere!! Takk for en flott frekvens på God Morgen..
  Eva

  1. Herlig! Gøy at du er i gang, og veldig yggelig at du likte tv-innslaget :)

 12. Litt seint oppe idag så eg ser runde to nå :)) Skikkelig kjekt både fuglekassene og å se deg på Tv :D Har ikke laget fuglekasser siden jeg var liten så dette fristet. Fuglene trenger virkelig litt omsorg her hos oss i år, over en meter snø i hagen og det kommer stadig mere. Veldig grei arbeidstegning og forklaring du har laget, dette blir nok vårens hitt !! Ha en fin dag, Anne !!

  1. Flott å høre at du likte kassen og veiledningen, og tv-opptredenen :)
   Ønsker deg en flott helg :D

 13. Jeg er veldig glad i alt som har med fugler og natur å gjøre, og har tenkt leeenge på å lage noen nye fuglehus med minstemann men ikke helt klart å komme igang.
  Derfor ble jeg både glad og inspirert til å lage noen slike til helgen etter å ha sett de morsomme du hadde laget. Takk for gode tips;)

  Linda

  1. Supert! Da gleder jeg meg til å høre hva du synes også etter at dere har laget kassen :D

 14. Fikk sett litt av deg på tv:-) Flink du er!

  Jeg har laget mange forskjellige kasser tenkt til forskjellige arter. I uglekassa hekket rødstjerten, i trekryperkassa hekket kjøttmeisen, i tårnfalkkassa kom trosten osv. Men kjempekoselig likevel:)

  Og det beste med å hindre hakkespetten i å hakke etter unger, er metallnetting rundt åpningen og ikke metallplater. An en eller annen grunn liker den ikke netting.

  Flotte kasser du har laget!

  :)

  1. haha!
   jeje, det viktigste er jo at de hekker, så får de nå heller være egenrådige trøndere ;)
   Takk for tips om metallnetting :)

 15. Fikk sett litt av deg på tv:-) Flink du er!

  Jeg har laget mange forskjellige kasser tenkt til forskjellige arter. I uglekassa hekket rødstjerten, i trekryperkassa hekket kjøttmeisen, i tårnfalkkassa kom trosten osv. Men kjempekoselig likevel:)

  Og det beste med å hindre hakkespetten i å hakke etter unger, er metallnetting rundt åpningen og ikke metallplater. An en eller annen grunn liker den ikke netting.

  Flotte kasser du har laget!

  :)

 16. Fine kasser! Kanskje me skulle prøvd oss på ein sånn, ein kan aldri få for mange fuglekasser.

  Du spurte om driving av eldkvede inne hos meg, det blei dessverre aldri noko blomstring – sjølv om knoppane var lovande og fine lenge så tørka dei inn og falt av før dei rakk å blomstre. Korleis har det gått med dine?

  1. Jeg har ikke eldkvede, foreløpig (Står på handlelista), men plommegrener og kastanje sprang fint ut :)

 17. Lill Marita

  Da har jeg laget en fuglekasse. Det var veldig gøy! Jeg regner med at kasse nr 2 blir enda bedre å at nr 3 blir et palass! Takk for fin veiledning og oppskrift. Nå kan meisene bare komme:)

  1. Så artig å å høre! Da er du kanskje den første som fuglte oppskriften, flott at du synes den “funket” :)

 18. Fine kasser! Kanskje me skulle prøvd oss på ein sånn, ein kan aldri få for mange fuglekasser.

  Du spurte om driving av eldkvede inne hos meg, det blei dessverre aldri noko blomstring – sjølv om knoppane var lovande og fine lenge så tørka dei inn og falt av før dei rakk å blomstre. Korleis har det gått med dine?

 19. Hei Anne! Takk for all inspirasjon om hage, planter og fugler. Du er til stor inspirasjon! Liker layout på sida di, den er estetisk, oversiktleg og lett å finne fram i.

  Liker når du skriv i detaljer om spiring av erter, brokkoli. Om forskjellige jordtyper, om kvar ein får kjøpt frø, om dei forskjellige hageprogram på TV, om «dette gjer du i hagen i mars..», etc. Og ikkje minst det siste innlegget ditt om fuglekasser!

  I tilegg går eg den «same» kronglete helsevegen som deg, og eg blir derfor EKSTRA inspirert av bloggen din og det du får til! Sjølv har eg høgare utdanning innan landbruk, helse og mat, men klarer ikkje heilt finne fram til korleis eg skal bruke utdanninga mi innan arbeidslivet, når helsa svingar slik (er 40 år- har vært sjuk i 15 år). I allehøve har eg anlagt «stor» kjøkkenhage og elskar å kokkelere (det er da noko, he,he). Som sagt igjen- takk for at du inspirerer! (Har no med tegninger av dine fine fuglebur/ hus som son min og eg skal snekre ved sommarhuset vårt, der heng det faktisk 7 fuglebur frå tidligare eigar, så vi får fortsette i samme tradisjon..).

  Takk Anne.

  1. Hei Hilde, så fint at du liker layout! Jeg har satset mye på at den skal være enkel, det er slik jeg foretrekker det selv så det er stas når andre er enig.

   Jeg sendte deg jo en epost som svar på denne fine kommentaren din, håper du fikk den :) Herlig å møte andre som har lignende utfordringer og gleder!

 20. Hei Anne! Takk for all inspirasjon om hage, planter og fugler. Du er til stor inspirasjon! Liker layout på sida di, den er estetisk, oversiktleg og lett å finne fram i.

  Liker når du skriv i detaljer om spiring av erter, brokkoli. Om forskjellige jordtyper, om kvar ein får kjøpt frø, om dei forskjellige hageprogram på TV, om «dette gjer du i hagen i mars..», etc. Og ikkje minst det siste innlegget ditt om fuglekasser!

  I tilegg går eg den «same» kronglete helsevegen som deg, og eg blir derfor EKSTRA inspirert av bloggen din og det du får til! Sjølv har eg høgare utdanning innan landbruk, helse og mat, men klarer ikkje heilt finne fram til korleis eg skal bruke utdanninga mi innan arbeidslivet, når helsa svingar slik (er 40 år- har vært sjuk i 15 år). I allehøve har eg anlagt «stor» kjøkkenhage og elskar å kokkelere (det er da noko, he,he). Som sagt igjen- takk for at du inspirerer! (Har no med tegninger av dine fine fuglebur/ hus som son min og eg skal snekre ved sommarhuset vårt, der heng det faktisk 7 fuglebur frå tidligare eigar, så vi får fortsette i samme tradisjon..).

  Takk Anne.

 21. […] Og så en liten oppfordring: Selv om det kanskje har blitt vår hos deg, så er det altfor tidlig å slutte å mate fuglene. Det er fortsatt lite mat å finne i naturen/hagen så fuglene setter stor pris på din hjelp. Selv fortsetter jeg må mate så lenge fuglene hekker, dermed gir jeg foreldrene mulighet til å fostre opp flere barn, og jeg får gleden av å se de små fugleungene på foringsplassen. – Les mer om fuglemating her, og om å lage fuglekasse her. […]

 22. Så sjarmerende fuglekasser! Super veiledning, du er så kreativ og flink! Takk! :)

  1. Takk Lisa, så hyggelig at du likte den :D

 23. Utrolig fin fuglekasse. Jeg skal jammen prøve å lage en sånn. Også jeg ønsker meg kasse til flaggermus og pinnsvin. De er å få kjøpt på nettet, men ganske dyre. Hadde vært moro om jeg kunne klare å lage de selv. Vet du om det finnes oppskrift på noe sånt noe?

  1. Oslo ringmerking har en flaggermuskassebilde, og en lenke videre til non andre ser jeg, kanskje du finner noe der: http://oaring.blogspot.no/p/fuglekasser.html#page=Flaggermus

 24. […] Hvis du har lyst på inspirasjon til hagen din, anbefaler jeg denne lenken  http://moseplassen.com/2013/04/bygg-fuglekasse-arbeidstegninger/ […]

 25. Så utrolig fine fuglekasser! Disse må jeg jammenmeg prøve å lage :-)
  Jeg elsker bloggen, du er til stor inspirasjon! :):)

  1. Hei Anette, så hyggelig at du liker fuglekassene, og fint at du trives her på Moseplassen :D

 26. Ønsker å lage eller kjøpe fuglekasser til svaler,ha du oppskrift eller hvor jeg kan kjøpe de?

 27. […] Nysgjerrig på sangen? Jeg har filmet flørtesnapper i aksjon før, du finner videoen og fakta om fuglen her. Og fikk du lyst til å snekre fuglekassen på bildet så er det arbeidstegninger her. […]

 28. […] til egen hage: * Hvordan gjøre hagen attraktiv for fugler, dyr og insekt. * Alt om fuglemating * Hvordan bygge søte fuglekasser. * Fuglekasser du kan kjøpe * Om mating av […]

 29. […] som irriterer meg, det som irriterer meg er det dere ikke ser. En time tidligere sto det nemlig et fuglekasse der, en fuglekasse jeg har malt opp for at det skal brukes i malekjeden Fargerikes […]

 30. Takk for strålende oppskrift på nydelig fuglekasse. Nå har vi hatt juleverksted med jentene våre og laget 10 kasser som skal gis til venner og familie i julepresang. Veldig kjekk familieaktivitet, og en søt gave å gi bort :-)

  1. Hei Knut
   Tusen takk for hyggelig hilsen! Nå ble jeg glad, for jeg hadde slettes ikke tenkt på at dette jo er en flott juleverkstedsaktivitet! Herlig med praktiske ting som kan brukes og ikke bare blir hyllepynt, og så tenker jeg jentene hadde glede av å både lage de og male de, og så kanskje på sikt få høre at det har flyttet noen inn i de :)

 31. […] Her finner du tegning og beskrivelse for å bygge fuglekassen på bildet. […]

 32. J
  Eg skjønner ikke hva den avstandsklossen på 5 cm skal brukes til.

 33. Den skal sitte på baksiden til fuglekassen slik at taket kan stikke ut på baksiden og en fremdeles får montert kassen inntill en vegg/stamme. Poenget med takutstikket er for å unngå at regnvann trenger inn i kassen.

 34. […] Fuglekassen finner du oppskrift til ved å klikke her Ekornkassen kommer det oppskrift på om en par dager, jeg fikk litt for mye å gjøre dessverre. […]

 35. […] Fuglekasse fra Krukkegården i Ås, Fuglemater fra Burgon & Ball/ Vien Compagniet. Fuglekasse, byggetegning her. Og fuglemater fra I Gros […]

 36. […] Har du i stedet lyst til å bygge noe til fuglene? Jeg har designet to ulike fuglekasser: En koselig stue, og et mer moderne fuglehus. Begge har arbeidstegninger som er enkle å følge […]

 37. Aage G.Skarrud

  Hei,
  Har nettopp bygget to-tre kasser, morsomme når de blir malt og dekorert. Tror det er en liten feil på tegningen hva angår målene på bunnbordet. Det sår oppført med 7,5 cm, men dette er for lite, det bør angis til 9,2 cm. for å være nøyaktig. Venter på fugleungene !!!!

  1. he? Nei! uffda. Takker, dette må jeg sjekke opp og rette!

 38. […] Ekornkassen kan du bygge selv, her finner du byggetegninger * Fuglekasser kan du også bygge selv. Koselig stue eller moderne […]

 39. […] du ikke allerede et fuglehus i hagen så foreslår jeg at du bygger et denne helgen! Jeg har utviklet designet på denne fuglekassen og laget byggetegninger til det som ligger her. La deg ikke skremme av den fancy fasongen, huset er enkelt å bygge og du greier deg med vanlig […]

 40. Heisann! Jeg lager fuglekasser med elevene mine, og de falt helt for dette designet! Men: Jeg får ikke opp bildekarusellen…skulle visst hvordan du monterer (rekkefølge) og setter skruene.
  G – er det til “motstand” for lokket, slik at det ikke blåser av eller tas av f.eks katter?
  Spennende å se om vi får delene til å passe sammen, nå da. Litt seint for fugl denne sesongen, men erfaringsmessig foretrekker fuglene en “årsgammel” kasse

  1. Hei!
   Det kommer en oppdatering på posten i løpet av dagen eller morgendagen, med bildene som manger. Bildekarusellen hadde ikke tålt flyttingen fra gamlebloggen til nybloggen…

   Flott at du vil bygge! :D