Humla trenger hjelp, tar du utfordringen? – 2013 –

Zzzzz-zzzz-zzz :)
Hva er vel en sommer uten lyden av summende insekt? Og ikke minst, hva er vel sommer uten blomster og frukt?

Bestanden av humler er i sterk nedgang. Det betyr at det blir færre og færre av de generelt, og at enkelte humlearter er i ferd med å bli helt utryddet. Humlen er en utrolig viktig pollinator og uten den vil vi få dramatisk mindre frø, frukt og grønnsaker. Lengre ned i bloggposten finner du en flott video som forteller mer om problemet og om løsningene.

Vi må skape bevissthet om humlens problemer og inspirere hverandre til å hjelpe den lille skapningen! Derfor har jeg satt i gang en utfordring og jeg håper riktig mange vil delta.


Dette er utfordringen for 2013, trykk her for å komme til 2014 utgaven.

Bryr du deg om humla? Har du lyst til å spre oppmerksomhet om den?

Dersom du har en blogg oppfordrer jeg deg til å lage en post om humlen, du har en unik mulighet til å påvirke! Innholdet i bloggposten er opp til deg, men få med en setning om at humlen er en trivelig fyr som er truet. Kanskje du har fin humleopplevelse å fortelle? Bilde av deg selv i humlekostyme? En humletegning, humlepyntepute eller humleskulptur? Eller kanskje du har lyst til å skrive humlefakta, om situasjonen med importhumlene, legge ut humlebilder eller dele videoen jeg har liggende nedenfor?

Dersom du nå tar utfordringen og skriver en post så er det supert om du i din post utfordrer tre andre bloggere til å ta stafettpinnen videre. Jeg veit at det hjelper på motivasjonen å bli spurt direkte.
Obs: Du trenger IKKE å vente på å bli utfordret av en annen blogger! Dette er en generell utfordring til alle, så bli med!

Tar du utfordringen? Slik gjør du det:
Skriv en bloggpost om humla. Husk å lenke hit til denne posten og videre til de du velger å utfordre. Besøk bloggen til de som utfordres og legg igjen en kommentar så de veit de er utfordret. Til slutt: kom hit til meg og meld din humlepost inn i lenkesamlingen nederst i denne bloggposten. Dermed får vi en oversikt over alle bloggere som vil humlens beste. Blogginnlegg må være på norsk, svensk eller dansk, (ja, dere har samme problemet i Sverige og Danmark).

Utfordringen er åpen for alle, og i tillegg så utfordrer jeg tre bloggere direkte:
1. Elin Ørjaseter 2. Rantenhagen 3. Hobbykokken


Lær om humla:  Hilde Hummelvoll og Tommy Tønsberg forteller i videoen under om humla, dette er den første av fire filmer, og den har aldri blitt vist før. Videoen er produsert for Miljøverndepartementet og Hageselskapets kampanje Summende hager. Les mer om humlen på deres facebookside.
Videoen er fri til å dele om du ønsker :)

Jeg har satt opp en egen humlelenkeside med pekere videre til alt fra humleplakat til nyhetsartikler.


 Loading InLinkz …


Dette er utfordringen for 2013, trykk her for å komme til 2014 utgaven.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 Comments

 1. Hei, gøy å se humla på solhatt. Jeg dyrket det i mange år og de trakk til seg masse humler. Jeg lagde tinktur av solhatten og solgte den til Helios. Nå importerer jeg store Buddhaer i lavastone, greenstone, blackstone og marmor. Fontener og statuer til å pynte i hagen. Veldig fine for de som ønsker et meditasjonshjørne i hagen sin. Veldig kul blogg du har.
  Kommer hjemmeside på eyesofbuddha.no bere jeg finner en som kan lage det til meg.
  Mvh. Bjørn

  1. Jøsses, da har du da dyrket mengder av den om du fikk nok til å lage tinkur, ser for meg et fargerikt jorde :D

 2. Hanna Elise Thorstensen

  Nå ble jeg egentlig ganske glad :) jeg har allerede endel blomster som humlene liker ;) gleder meg til å plante flere. Og at planen min om å slutte å røske vekk all brennesle også kan komme småkrypa tilgode, det likte jeg ;) har forresten hørt at et avkok av brennesle kan fungere som lusmiddel, så man må jo ikke vente til marihøna gjør jobben, og brennesleavkok, det er jo naturlig nok, det :)

  1. Nå er det jo ikke sånn at alt som er naturlig egentlig er så helt ufarlig, men brennesleavkok brukt som grønngjødsling er vel bare bra, (og at man ved å ha godt ernærnte sunne planter unngår lus). Om det sprøytes på på lik måte som med såpe for å bli kvitt et angrep så veit jeg ikke helt, det som dreper lus kan vel også være litt ugreit for de som spiser lusa?

 3. […] Moseplassen – one of Norway’s best garden blogs challenged bloggers to write about the humble bumble bee. If you would like more info in norwegian about the plight of the bubble bee check it out!  […]

 4. Jeg sier det igjen, dette er et fantastisk bra tiltak! Humla er bare koselig, og at den strever er kjempetrist. Måtte alle hagebloggene i hele skandinavia ta utfordringen slik at vi kan så og plante humlevennlige planter i kasser og bed!

  1. Juppjupp :) Jeg håper at alle tar utfordringen, uansett hva de blogger om til vanlig. Og javisst, så håper jeg jo at vi ved å skape bevissthet kan få flere blomster ut i hagene og balkongene, det er jo det som virkelig vil gjøre forskjell.

 5. Utfordringen er tatt og den er selvfølgelig sendt videre :) Alt for deg kjære humle! Veldig flott at du setter søkelyset på noe så viktig som dette Anne. Jeg håper mange tar utfordringen og at alle i tillegg faktisk gjør alvor av å hjelpe humlene våre?! Vi som hager har jo en unik mulighet til å bidra nettopp her!

  1. Flott fru Ranten :)
   Og sier til deg som til Ugleloftet, vi får krysse fingrene for en økt blomstermengde nå fremover! Litt færre av de unyttige, og mangemange flere av de nyttige blomstene :)

 6. Hei. Jeg ble så glad når jeg så lenken du hadde lagt ut på fb i går. Og at du ville sette søkelyset på humla vår. Jeg er ingen hageblogger, men en mammablogger. Og ettersom jeg har forstått er humla i biefamilien, og vi er helt avhengige av bier, og andre insekter, for å kunne leve på jorden? Som mamma vil jeg jo at mine barn skal lære å forvalte naturen og jorden på best mulig måte. Og den beste måten de kan lære på, er via vår genuine interesse for natur og alt levende, eks humla :-)
  I kjernehuset vårt har humla fått en større plass, takket være ditt engasjement og ditt prosjekt. Takk, og hundre likes til deg

  1. Humla er i biefamilien ja, og uten bestøverene så må vi manuelt bestøve planter, og det lar seg ikke praktisk gjøre (det gjøres til en viss grad nå men det er mindre effektivt og gir dårligere frø enn frø som pollineres naturligv). Og uten bestøvning ingen frø, noe som igjen betyr at svært mange av plantene vil dø ut (ikke alle), og uten planter så greier ikke menneskene seg nei.

   Så flott at du tok utfordringen og blogget om humle, og at du vil lære barna dine å være glad i naturen :)

 7. […] til Anne på Moseplassen som satte igang […]

 8. Flotte humla!

  På NINA (Norsk institutt for naturforskning) kan alle som vil få flotte plakater gratis av alle humleartene vi har i Norge, 34 forskjellige. Der står det og hvor sjeldene de er, vanlige de er og hvor de holder til.

  Ha en fin fin dag!

 9. Så flott med fokus på humla! :-)
  Jeg burde lære meg mer om hvilke planter som er lurt å ha i hagen for å hjelpe humla.
  Jeg har forresten sett den første humla i år, men ikke i hagen.

 10. For ei dame du er Anne, eg er sjølvsagt med på dette!

 11. Jeg digger humler. Selvsagt skal det humleblogges, Anne. Flottane initiativ!

 12. Jeg klikket på linken “Marits Hagekos”, det var ikke smart, det kom opp en haug med like faner. Noe feil?
  Ellers veldig hyggelig å lese om humler! :) Bra tiltak! :)

  1. Det funker som det skal hos meg, har sjekket med flere maskiner nå så dette var mystisk. Takk for at du sier fra!

 13. Har dei ikkje starta eit prosjekt i Oslo som heiter “bi i by” eller noko i den duren?
  Eg ventar spent på når dei skal starte eit slikt prosjekt i Bergen…

  1. Jeg har vel lest noe slikt jeg også. Bikuber i by kan gå fint det, om kubene får stå litt skjermet og folk læres opp til å respektere kuben :)

 14. […] Besøk nøkkelsiden for lenker til mer stoff om humlen, og er du blogger så utfordrer jeg deg til å bidra til å spre bevissthet! […]

 15. […] Anne på Moseplassen har startet denne kampanjen, fordi bestanden av humler er på sterk tilbakegang i Norge, og trenger vår hjelp. […]

 16. Utfordringen er tatt, og sendt videre. Kjempeflott tiltak :)

 17. Heisann :)
  Linket til bloggen din jeg, og har delt på facebook :)

  http://www.bekkibjarnoll.com/2013/04/bzzzz.html

  1. Linket til oppskriften :)

 18. […] og summer rundt på bloggene :) 18 bloggere har tatt utfordringen og skrevet om humla så langt, alle bloggpostene er samlet i utlysningsposten. Flotte humlebilder, oppfordring om å hage sprøytemiddelfritt, sjarmerende historier og […]

 19. Heisann :)
  Linket til bloggen din jeg, og har delt på facebook :)

  http://www.bekkibjarnoll.com/2

 20. Heisann! Da har jeg tatt i mot oppfordringen fra Elisabeth og utfordringen fra deg…. og lagt til mitt bidrag. Humla var ikke sælig samarbeidsvillig på fotosession i dag, så det ble tatt noen uskarpe bilder i farta.
  Fortsatt go´hælj ;:OD)

 21. […] laget en egen humleutfordring, for den fantastiske lille skapningen (eller skapningene – det er mange arter) er i ferd med […]

 22. Her er mitt bidrag med en liten give-away/diy :)

  http://martheprobare.no/2013/04/27/la-humla-suse/

 23. Her er mitt bidrag med en liten give-away/diy :)

  http://martheprobare.no/2013/0

 24. Utfordring tatt og humlehistorie delt!
  (Jeg ser at bildet jeg trodde jeg croppet har blitt vel funky, du må gjerne fikse om det er lett å gjøre?) :)

  1. Takk for fiks! :)

 25. […] innlegget laget jeg fordi Anne, aka Moseplassen, utfordrer oss til å skape bevissthet om humlenes situasjon, og jeg vil gjerne videreutfordre Himlingen, Ingvild Telle og Nadja! Samt alle andre som kjenner at […]

 26. Hei,

  Bra tiltak. Får ikke til å legge inn innlegge mitt til bloggen som beskrevet ovenfor. Så legger heller inn linken til bloggen min her: http://hagensfristelser.blogspot.no/2013/04/humlens-flukt.html
  Ha en god uke!

  Mvh Glenn Morten

  1. Flott at du er med :)

 27. Glenn Morten

  Hei,

  Bra tiltak. Får ikke til å legge inn innlegge mitt til bloggen som beskrevet ovenfor. Så legger heller inn linken til bloggen min her: http://hagensfristelser.blogsp
  Ha en god uke!

  Mvh Glenn Morten

 28. Viktig budskap! Jeg skal skrive om humla, må bare fått tid! Skremmende at bestandene minker! Og jeg skal sørge for at de har nektar og hente på Solbakkjen!

 29. Utrolig glad for at så mange vil være med og blogge om humlene, og at så mange deler på Facebook og snakker sammen over kaffekopper. Supert! Sammen kan vi faktisk få til en endring :D

 30. […] også videoen hvor Hilde og Tommy snakker om humlene!   I den samme bloggposten finner du humleutfordringen. Titt innom noen av bidragene, og bidra […]

 31. […] har blitt utfordret av norges største hageblogg, moseplassen.no, til å være med å spre dette budskapet og det er noe jeg gjør med glede. […]

 32. Hei Anne. Jeg får liksom ikke fikset til bildet skikkelig synes jeg, derfor prøvde jeg noen ganger men gir opp. Hi hi… gjør ikke noe at du er ivrig. Fint å bli med på noe slikt også blir det spennende å lese alle de andre innleggene også. Hilsen Merethe

  1. Den er rar den bildegreia, jeg ser at den ikke helt funker som den skal på manuell bildecrop, men jeg kan lett fikse på det her i adminpanelet, så nå har jeg gjort det :)

   og så skal jeg nuh! skrive en epost til Inlinks og be de om å se på bildecroppen.

 33. Veldig inspirerende!
  Jeg er gartnerjomfru og fersk hageeier, så her skal det plantes humlevennlige planter :) fortsatt god vår!

 34. En annderledes og inspirerende utfordring! Nå er jeg også med på å bevare humlebestanden her i Sverige! :)
  Gøy at så mange er med, og dessuten deler så mange fine bilder.
  Nyt våren, Anne! :)

 35. Wow! Så gøy at så mange er med!!! Hurra!!! :D

  Veldig morro at utfordringen har spredt seg til Sverige og Danmark!

 36. Såklart att vi måste hjälpa våra små humlor! Jag är med.

  Kram

 37. Hei, så flott at dere skriver om humler, viktig å ta vare på dei.

  Eg har skreve under på et opprop! kanskje flere vil skrive under på det.

  Linken er: http://www.opprop.net/nei_til_import_av_humler

  Tomatdyrkere bruker humler til pollinering i veksthusene,
  fryktelig dumt viss dei ødelegger for de ville humlene.

  Ønsker deg god Helg! Klem,

  1. Takk for tipset om oppropet :)

 38. kall meg gjerne Mira

  Hei, så flott at dere skriver om humler, viktig å ta vare på dei.

  Eg har skreve under på et opprop! kanskje flere vil skrive under på det.

  Linken er: http://www.opprop.net/nei_til_

  Tomatdyrkere bruker humler til pollinering i veksthusene,
  fryktelig dumt viss dei ødelegger for de ville humlene.

  Ønsker deg god Helg! Klem,

 39. Självklart måste vi hjälpa våra humlor. De är inte bara nyttiga utan också så hemtrevliga och vackra!

 40. […] alla att göra vad dom kan för att göra humlans liv lite lättare. Mer om uppropet hittar man hos Moseplassen där det även finns en film som beskriver vad man kan göra för att hjälpa […]

 41. […] Håper du blir med, du finner utfordringen med alle bidragene her. Og husk å legg deg til i lenkesamlingen om du tar (e… […]

 42. Hej Anne!

  Tack för möjligheten att blogga om humlan!

  Lägger du in länken? Jag har bara glömt att göra det, i hastigheten!

  Hälsningar Maria

 43. Det trodde jag att jag gjort…men Tack för att du fixade det…=)

  Kram Ninni

 44. Annika Christensen

  Hej Anne

  Jag kan inte få till en länk till dig.
  Bra att skriva om humlorna. Det är nog mina favorit insekter.
  Hoppas att du kan hjälpa mig.

  Annika

 45. Annika Christensen

  Jag menar att jag inte kan lägga in mig i länklistan.
  Länk till dig har jag.

  Allt gott
  Annika

 46. […] Ukens tips har vel kanskje ikke direkte med matlaging å gjøre, eller har den kanskje det..?Anne med bloggen MOSEPLASSEN har lagt ut en utfordring som jeg gjerne vil være med å delta i. Hun skriver at humla trenger hjelp og er i sterk nedgang. Uten humle ingen frukt og grønnsaker.. en skremmende tanke. Ukas utfordring denne gang er å lære mer om humla og hva vi mennesker kan gjøre for å hindre massedød. Jeg ønsker fremdeles å velge og vrake blant deilige frukt og grønnsaker,  gjør du? Les mer om humleutfordingen HER […]

 47. Jeg har tatt utfordringen!! Utrolig flott iniativ, Anne…TAKK for at du setter humla på dagsordenen:o)

 48. Vad bra att du startat det här uppropet. Humlorna är ovärderliga och att sprida budskapet till många är viktigt. Jag är själv väldigt intresserad av de här tankegångarna och har nyligen kommit ut med en bok (i Sverige) som handlar om balans mellan nyttodjur och skadedjur i trädgården. Nu ska jag kika in hos fler av de bloggar som skriver om humlorna. Fantastisk blogg du har! Hälsningar Eva

 49. TAKK til alle som er med! Nå nermer vi oss jammen 100!!