Moseplassen – livet i hagen
Hagen

Hvordan, og hvorfor, ha en miljøvennlig hage:

Published on: 30. april 2013
19 comments

Har du tenkt over at hagen din er en liten brikke i miljø og klimakampen? At våre valg i hagene har konsekvenser, fordi det er så mange hager?
Se videoen og bli lurere, under har jeg skrevet litt om hvordan jeg har ordnet meg, og så vil jeg gjøre høre dine tanker og praksis i kommentarfeltet.

Videoen tar opp fire tema:

  1. Etabler grønne flater som fanger opp vann slik at minst mulig av regnvannet går i kloakken eller vassdraget.
  2. La plantene og hagen få etablere seg skikkelig, gi de en sjangse til å greie seg på egenhånd. Tett beplantning hvor du ikke ser jorda er bedre både for jorda, plantene og klima, og det gir mindre jobb for deg.
  3. Bruk kompost i stedet for torv. Lag kompost selv eller kjøp jord laget på kompost. Har de ikke kompostjord der du kjøper jord? Si i fra til butikken at du går til konkurrenten, og gjør nettopp det! Det er mulig for hagesenterene å ta inn kompostjord i sekk, de må bare se et behov først 😉 Mange kommunale gjenbruksstasjoner selger jord laget på hagekompost, og det finnes også ulike private aktører. Torvmyrene er store Co2 lagre, å ta torven i bruk i hagene fører til at den brytes ned, og det har en faktisk påvirkning på klima.
  4. Trær og busker i hagen bremser vind. Vind øker varmelekasjen fra huset, så ved å redusere vind så reduserer du behovet for oppvarming i boligen.

Se også videoen hvor Hilde og Tommy snakker om humlene!   I den samme bloggposten finner du humleutfordringen. Titt innom noen av bidragene, og bidra gjerne selv om du har en blogg! Husk, alle kan være med, uansett bloggsjanger :)

Hva jeg tenker og praktiserer i min hage:
Som arkitekt synes jeg det er veldig spennende hvordan overflatevannshåndteringen nå kommer sterkere og sterkere inn. Jeg heier veldig på den økte bruken av grønne tak (feks plante sedum på kontorbygg), og jeg håper at store trær kan få høyere status slik at de oftere bevares. Jeg vil ha flere trær både i hagene, gatene og i restarealen!

Som hageeier prøver jeg også gjøre mitt. Jeg har kjøpt jord til hagen som er laget på kompost, og prøver nå ut en pottejord som også er laget på kompost (mer om det senere). Jeg bevarer så mange trær som mulig og planter nye der hvor gamle har måttet tas.  Vi forsøker å få til en hage som har biologisk mangfold og som på sikt skal kunne greie seg selv med lite gjødsel (og da naturgjødsel) og med lite vanning. Sprøyting unngås, hagegjester oppmuntres. Når vi med tiden jobber på taket så kommer vi til å lage en løsning for å samle/nyttegjøre regnvannet.

Og i din hage?
Praktiserer du en klima og miljøvennlig hage? Hva satser du isåfall på, og hvorfor? Har du noen moment som du synes burde vært omtalt?

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits