Moseplassen – livet i hagen
Blomster

Hagelerkespore, teppedannende lav rosa staude

Published on: 12. mai 2013
11 comments

Jeg får ikke riktig bestemt meg for om dette er et ugress eller en prydplante, den er nemlig litt i overkant villig… Hagelerkespore, Corydalis solida, dukker opp tidlig på våren med et flikete men tett grønt bladverk og mange små rosa blomster, blir 10-20 cm høy (min er bare ti cm). Så snart blomstene er avblomstret så begynner den å forberede seg på neste år, og ganske raskt gulner bladene og hele planten forsvinner ned i bakken og overlater scenen til helt andre planter.

Hagelerkespore kan danne store tepper der den trives, både i staudebed og i glesne gresplener. Min mor har den i sin hage hvor den danner teppe i et bed (se bilde på Instagram), jeg har også sett den i botanisk hage hvor den danner enorme tepper i deler av plenen under noen trær. Den har rotknoller, og setter lett nye sideknoller som så lett blir med om man graver i jorda, dermed kan den spre seg fort i bedet og over til andre bed. Min mor mener dog at den ikke er noe plagsom, hos henne har den stort sett holdt seg i det bedet den alltid har bodd. Jeg har flyttet en tue inn med hagelerkespore til hagen og kommer til å holde et øye med den fremover, den skal nok få danne tepper, men jeg vil ikke ha den i alle bedene. og det går nok fint om jeg bare følger med når jeg flytter på planter så ikke knollene sniker seg med.

hagelerkespore-2

– Hva er din erfaring? Plagsomt villig, eller bare hyggelig villig, eller kanskje du rett og slett ikke får den til?

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits