Moseplassen – livet i hagen
Blomster

Georgineknoller plantes!

Published on: 19. mai 2013
16 comments

Vi har georginedilla her på Moseplassen! Samlingen vokste godt i fjor når jeg arvet alle knollene til Wenche, og vi har nå over 100 knoller 😀 Det er eeegentlig litt flere enn hva vi har plass til, men pøttsann, det blir frodig i bedene av slikt 😉

Georginer (dahlia) er en flerårig vekst som ikke tåler frost, den må derfor overvitres inne. Planten danner knoller, og disse knollene graver vi opp på høsten etter første nattefrost og lagrer i kasser i et kaldt rom. (Les her om vinteroppbevaring av georginer). Så på våren må de plantes på nytt. Vi planter våre rett ut, noe annet ville blitt for plasskrevende og tidkrevende. Men mange velger å fordrive georginene slik at de kommer raskere i blomst, det vil si at de planter de i potter og har de inne en måned eller mer.

georgineknoller2

Slik planter vi georgineknollene:
Når jorden holder minst fem grader så henter vi frem knollene. I dag fikk mannen plantet halvparten av de, resten skal ned i kveld eller i morgen. Vi  heller vann i kassene så georgineknollene står i vann i en time, og planter de så. Det å ha de i vann er ikke nødvendig, men en liten spaopplevelse kan gjøre godt når man er inntørka etter en vinter i opplagring.

Vi graver ett hull, eller en fure, blander inn gjødsel i plantehullet. Setter så knollen nedi, fyller på jord og presser jorden ned med handa slik at den trykkes sammen. Hullt graves så dypt at det blir ca 3-5 cm jord over knollen. Så vanner vi godt, dvs har på sprederen i noen timer. Dersom du har litt færre knoller enn oss så kan du gjerne vanne nedi hullet før du planter knollen, da får du virkelig blauta jorda så trenger du ikke vanne så grundig etterpå.
Du kan også plante i krukker, det lønner seg da å ha en litt stor krukke ettersom georginen ikke er så glad i å tørke ut.

Det kan ta litt tid før spirene kommer frem, men om været holder seg varmt fremover så tenker jeg at jeg ser skudd til helgen da mange av georgienene allerede hadde begynt å spire. Blomstringen kommer nok en gang i løpet av juli, med maks trøkk i august, september og oktober.

georgineknoller3

Dersom du velger å fordrive:
Som sagt så velger mange å tyvstarte georgineknollene inne. De fleste som fordriver gjør det for å få tidligere blomstring, men jeg har også hørt fra lesere som gjør det fordi de har mye snegler. Georginer er som smågodt for snegler, spesielt de nye skuddene. Hvor tidlig du skal begynne å fordrive vil avhenge av hvordan forhold du har til fordrivningen, plantene trenger mye lys om de ikke skal få lange og tynne og dårlige skudd. Temperatur bør ideelt sett være 15 grader, men det kan være noe kaldere. Har du drivhus kan du jo begynne en par måneder før, har du bare en vinduskarm så synes jeg ikke du skal starte mer enn en måned før de kan plantes ut, og de kan ikke plantes ut før nattetemperaturen er over fem grader. Plant løkene i potter, med ca tre cm jord over knollen. Vann godt når knollen er nyplantet, men la den så uten vann til du merker at jorda har tørket opp. Våt kald jord er drepen for en georgineknoll og den drikker ikke mye vann før den får grønne skudd. Og husk, når plantene skal ut så må de herdes slik at de venner seg til utetemperatur og sol.

Knollen min er jo helt inntørka jo! Er det bare å kaste?
Neida! legg den i vann og plant den ut, det er utrolig hvor mye kraft som kan gjemme seg i en inntørka knoll. Det er ikke sikkert den greier seg, men gi den en sjangs :)

Oida, knollen min har laget laaange skudd før jeg rakk å plante den.. Hva gjør jeg nå?
Dersom knollene dine har hatt for mye lys (og for varmt) så vil de begynne å spire før du planter de. Det er helt fint at det kommer små skudd, men om de blir mer enn tre cm så er de gjerne ganske ubrukelige fordi de da er tynne og knekker lett. Jeg pleier da å knipe de av slik at de blir ca to cm høye, og plante som vanlig.

georgine

I en hage er det skjeldent to streker under svaret og kun en måte å gjøre ting på. Dersom du også har georginer og gjør det på andre måter enn meg så håper jeg du vil dele dine erfaringer i kommentarfeltet!

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits