Slik planter du georgineknoller (dahlia)

Georginer (dahlia) er en flerårig vekst som ikke tåler frost, den må derfor overvitres inne. Planten danner knoller, og disse knollene graver vi opp på høsten etter første nattefrost og lagrer i kasser i et kaldt rom. (Les her om vinteroppbevaring av georginer).

Eller du kjøper nye på hagesenteret på våren :)

Og så en dag er det tid for planting. Og i denne bloggposten forklarer jeg det. Du har to valg: Rett ut, eller fordrive. Her i Oslo er klima mildt nok til at de kan plantes rett ut, da blomstrer de fra juli og utover. Men har du kortere/kaldere sommer så må du vurdere å fordrive. Jeg forklarer det nedenfor, men først en liten advarsel:

1. Georginer/ dahlia trenger varme for å prestere bra. Her i Oslo kan de bli fine i halvskygge, men bor du i Nordland så bør de nok stå både lunt og i full sol.
2. Sneglene elsker georginer. Dette er ikke planten om du har veldig mye snegler i hagen, dessverre.

Slik planter du georgineknoller direkte ut:
Jeg planter alltid georginene direkte ut. Når avhenger av våren, men jorden må holde minst fem grader, og jeg bør kunne forvente at nattefrosten er ferdig. Før de plantes så legges georgineknollene i vann i en time. Det å ha de i vann er ikke nødvendig, men en liten spaopplevelse kan gjøre godt når man er inntørka etter en vinter i opplagring.

Jeg graver ett hull, eller en fure, blander inn gjødsel i plantehullet. Setter så knollen nedi, fyller på jord og presser jorden ned med handa slik at den trykkes sammen. Hullt graves så dypt at det blir ca 3-5 cm jord over knollen. Så vanner vi godt, dvs har på sprederen i noen timer. Planter du litt færre, eller på mange steder, så kan naturligvis vanne punktvis, gjerne både før og etter at du planter.

Du kan også plante i krukker, det lønner seg da å ha en stor krukke ettersom georginen ikke er så glad i å tørke ut.

georgineknoller2

Om fordriving:
Dersom du ønsker kan du tyvstarte georgineknollene inne. De fleste som fordriver gjør det for å få tidligere blomstring, men jeg har også hørt fra lesere som gjør det fordi de har mye snegler. Georginer er som smågodt for snegler, spesielt de nye skuddene.

Hvor tidlig du skal begynne å fordrive vil avhenge av hvordan forhold du har til fordrivningen, plantene trenger mye lys om de ikke skal få lange og tynne og dårlige skudd. Temperatur bør ideelt sett være 15 grader, men det kan være noe kaldere. Har du drivhus kan du jo begynne en par måneder før, har du bare en vinduskarm så synes jeg ikke du skal starte mer enn en måned før de kan plantes ut, og de kan ikke plantes ut før nattetemperaturen er over fem grader (på det kaldeste).

Plant løkene i potter, med ca tre cm jord over knollen. Vann godt når knollen er nyplantet, men vent med ytterligere vanning til du merker at jorda har tørket opp. Våt kald jord er drepen for en georgineknoll og den drikker ikke mye vann før den får grønne skudd.

Og husk, når plantene skal ut så må de herdes slik at de venner seg til utetemperatur og sol.

 

Knollen min er jo helt inntørka jo! Er det bare å kaste?
Neida! legg den i vann og plant den ut, det er utrolig hvor mye kraft som kan gjemme seg i en inntørka knoll. Det er ikke sikkert den greier seg, men gi den en sjangs :)

 

georgineknoller3

Oida, knollen min har laget laaange skudd før jeg rakk å plante den.. Hva gjør jeg nå?
Dersom knollene dine har hatt for mye lys (og for varmt) så vil de begynne å spire før du planter de. Det er helt fint at det kommer små skudd, men om de blir mer enn tre cm så er de gjerne ganske ubrukelige fordi de da er tynne og knekker lett. Jeg pleier da å knipe de av slik at de blir ca to cm høye, og plante som vanlig.

georgine

I en hage er det skjeldent to streker under svaret og kun en måte å gjøre ting på. Dersom du også har georginer og gjør det på andre måter enn meg så håper jeg du vil dele dine erfaringer i kommentarfeltet!

17 KOMMENTARER

 1. Jeg jukser litt :) har knollene i store krukker, som jeg lar tørke godt på høsten og lagrer hele krukkene mørkt og tørt hele vinteren. Har hatt krukkene ute en stund allerede, og flere av georginene har fått bladverk allerede :) og alle har spirer :) viktigste er at de står tørt, for denne metoden kan bety råtne knoller hvis ikke det er helt tørt hele vinteren.. Bytter gjerne litt jord og har i jødsel på denne tiden.

 2. Hei, fint innlegg for oss Dahlia-frelste :D I feriehagen har jeg flere i krukker og planter ellers rett ut. De jeg har i krukke overvintres i krukkejorden, tar dem ikke opp før de får ny jord i slutten av mars. I år prøver jeg forresten selvsådde Dahlia på skyggebalkongen for første gang. Litt spent på om det kan bli blomstring uten sol, og ikke minst om det blir lagret nok kraft i knollene til overvintring.
  Fortsatt fin pinse til deg!

  • Jeg er skeptisk til dahlia i skyggen, men det er absolutt verdt et forsøk så jeg skal følge med!

   Og takk det samme til deg også, håper du har en deilig langhelg :)

 3. Åh, midt i blinken! Snakket nettopp med nabofrua (min lokale hageguru og læremester) hva jeg skulle gjøre med knollene mine. Første gang jeg prøver dette. De ble tatt opp og tørket etter nøye beskrivelse fra deg i høst ;)

  Oppdatering kommer etterhvert hvis det blir noe liv ut av dem!

  Hilsen Hanne

 4. Åh, midt i blinken! Snakket nettopp med nabofrua (min lokale hageguru og læremester) hva jeg skulle gjøre med knollene mine. Første gang jeg prøver dette. De ble tatt opp og tørket etter nøye beskrivelse fra deg i høst ;)

  Oppdatering kommer etterhvert hvis det blir noe liv ut av dem!

  Hilsen Hanne

 5. Hei! Har ingen erfaring md georginer, men har i år sådd frø. Plantene vart ståande litt for lenge inne og vart lange og tynne. Kan eg toppe dei no eller er det for seint…? Kan georginer stiklingsformerast?

  • Hei :)
   Georginer kan med fordel toppes, og jupp, de kan godt stiklingsformeres, tar seg fint :) (du har kanskje sett at jeg nylig la ut en toppe og stiklevideo?)

   Lykke til!

 6. Wow, 100 knoller! Heldiggris! Og de var jo bare helt nydelige! Og jeg som trodde at Jeg tok meg vannover hodet med mine 15 sorter. Jeg plantet de fleste mine i potter som jeg har hatt i vinduskarmen i 3 uker. Og to av de lave typene har fått et par knopper nå i helga! (de har fått lov til å stå ute i tropevarmen i helga:))Ellers kan vi ha fare for nattefrost tom. i midten av juni, så tar ingen sjangser her, og vil ha blomster hele sommeren, så da gjør jeg det på denne måten. I fjor var nemlig katastrofesommer her for georginene mine. Altfor kalde sommernetter… og dårlig med blomster.

 7. Georginer er gøy!!!! Jeg planter mine i veksttorv ved påsketider. Synes så- og plantejord lett kan bli for vått, og da råttner gjerne knollene.Når de har fått ett par blader er det ut og inn tid. Ut tidlig på morgenen og inn på natten, frem til faren for frost er over. Dette funker og mine georginer er nå kraftige planter. Det er alltid spennende å se om alle kommer, og evt hvem som går ut. Rebeccas World er ikke av de letteste, men klarte seg i år også, puh! Det gjorde derimot ikke Melody Harmony,- trist! Så nå har jeg jaktet i alle hagesentrene etter en ny,- uten napp. Å toppe går fint, det gir forgrening. Toppene trenger jevn fuktighet,- og gror de, så lages det til nye knoller! Etter jeg begynte å ha de mer lave sorter i krukker ved vårt feriested, så har jeg fine krukker hele sesongen! Knoller er flott, de tåler en del tørke!
  100 knoller Anne….. håper vi får se noen blider fra blomsterprakten, jeg har bare ca 60….

 8. Jeg har prøvd meg på disse skjønnhetene en gang til. Men desverre. Nå som sist invaderes de av små snegler som spiser opp alt av blader. Hva gjør jeg? Det er ikke snegler på noen andre planter! De står i bed sammen med andre planter, lurer på om jeg må ha de i krokker på verandaen ?
  Takknemlig for svar.

  • Dessverre, georginer er blant sneglenes favoritter. Det kan hjelpe å fordrive de i potter slik at plantene er litt store før de settes ut, da tåler de sneglene bedre, men det beste er nok å ha de i krukker på terasse/veranda ja. Georginer liker ikke å tørke, så det bør være store krukker slik at det er godt med jord i de, store krukker tørker ikke like lett ut som små.

 9. Hei!

  Hvor tett kan plantene stå? Vi har en liten hageflekk og ønsker gjerne å ha så mange blomstre som mulig. Hva anbefaler du?

  Mvh Ellen

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her