Min favoritttulipan: Tulipa turkestanica

Så er det endelig på tide å presentere min favoritttulipan: Tulipa turkestanica. Hun ble plantet i hagen allerede før vi flyttet inn, og har hver eneste vår brakt meg stor glede. I fjor kjøpte jeg og fikk jeg flere løker, så nå står det tuer av den flere steder i hagen, blant annet i bedet rett fremfor sofaen hvor den fanger solen og vinden på magisk vis.

Tulipa turkestanica er en villtulipan/ botanisk tulipan. Den får en blomsterstilk pr løk, og hver stilk kan få opp til tolv blomster (her hos meg er det vel vanligvis rundt syv). Blomstene er hvite med gult senter, og stilkene er stive nok til å holde blomstene oppe, men vaier utrolig vakkert i vinden. Tulipa turkestanica blir ca 25 cm høy, hun trives best i sol og kan stå i ganske jord, (som de fleste andre løkblomster foretrekker hun grei drenering, ikke vasstrukken jord om vinter mao). Hun kommer fint igjen år etter år, og vil spre seg om hun trives. Blomstrer relativt tidlig, sånn like etter krokus tenker jeg.

tulipa-turkestanica-8

Jeg tror ikke turkestanica er spesielt godt kjent, men jeg har sett den både hos Nelson og andre løkforselgere så den burde være grei å få tak i om du er tidlig ute (den selges på høsten sammen med alle andre løkblomster som blomstrer nå på våren).

[new_royalslider id=”15″]

Som sagt, dette er min favoritttulipan, med god margin. Jeg synes den er nett og yndig, liker så godt at den har mange små blomster som er i bevegelse. Fargene gjør at den passer inn over alt, og når det attpåtil er villig så blir den en selvfølge for enhver hage, i mine øyne.

Hadde vært veldig artig å høre fra andre som har den om dere også er like begeistret over Tulipa turkestanica som jeg er, så bruk gjerne kommentarfeltet! Spesielelt om dere er uenige i meg, så folk som leser dette kan få et balansert inntrykk.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments

 1. Disse har jeg i hagen for förste gangen iår. Jeg hadde jo flaksen å vinne dem hos deg i höst:-)

  De begynte å blomstre her for noen dager siden. Utrolig vakre, det blir nok flere av disse neste år!

  Håper du får en fortsatt god pinse!

  1. Jeg har en super pinse, og jeg ønsker deg det samme! Og så ble jeg glad for å høre at du liker dine :D

 2. Aldeles nydelige blomster bilder Anne! Mye å gratulere deg for: Flottere blogg enn noen gang med nytt utseende for en stund siden, Frokosttv som jeg desverre aldri får sett, men veldig morsomt å se deg fortelle om det og gratulerer med masse fortjente følgere på Facebook. Nyt at du er i siget og husk at jobbene ikke er gjort før du har hvilt ut. Klem fra Finnskogen!

 3. Et utrolig vakkert bilde! Du har virkelig klart å fange(!)hvordan tulipanene fanger sol og vind!!

  Jeg ønsker meg også denne tulipanen! (Og andre botaniske! Skulle gjerne fått flere tips, i tillegg til den gule du også har vist) Kjenner at jeg er litt lei av å grave ned nye løk hver høst, det virker liksom ikke helt “naturlig”, og dessuten vanskelig midt i et staude-og rosebed. Mye bedre med alt som kommer opp like trofast år etter år – som stauder! Av samme grunn har jeg heller ingen sommerblomster i hagen min.. Fascinerende med det som “bor” der! (Men grønnsaker må man oftest dyrke hvert år, så de er jo et unntak(men vel ikke alle – asparges, f eks? Finnes det andre, tro?

  Med tiden oppdager man også mange fine tidligblomstrende stauder, føler litt at det er noe man gjør med alderen…!(Slik som lerkesporen du skrev om!)

  Og så finnes det mange andre fine løkblomster(som kommer igjen og igjen, og til og med sprer seg. Til og med den eksotisk utseende Allium(Purple Sensation), ikke bare kommer den igjen, men formerer seg også!

 4. […] her er fortsatt vakker vår :) I dag sprang jammen favoritttulipanen min ut! Og sammen med hvitveis og perleblomst og vortemelk så ble det en riktig søt liten […]

 5. […] forlengst i gang på Moseplassen. Det startet opp med Tulipa neustruevae, den neste var Tulipa Turkestanica og så popper de andre opp og ut i tur og orden. En av de søteste som har kommet de siste dagene […]

 6. […] turkestanica og se flere bilder hvor du ser mer av planten så anbefaler jeg disse bloggpostene: om planten, og  tulipanen brukt i […]