Russeblåstjerne, scilla. Deilige blå tepper!

Har du sett blå tepper i parkene eller gamle hager og lurt på hva blomsten heter? Trolig er det nettopp denne lille skjønnheten her du har sett, russeblåstjerne. Det er andre planter som danner blomstrende tepper også, krokus feks, men iallefall her i Osloregionen så er det langt vanligere at de blå teppene er russeblåstjerne. Russeblåstjernen dukker generelt sett opp litt etter krokus, blir 10-20 cm høy, blomstrer en par uker, og etterlater seg et grønt bladverk som etter noe tid visner ned og forsvinner. Nokså vanlig løkoppførsel, og om du har den i plenen så bør du la være å klippe der en liten stund slik at løkene rekker å hente tilbake litt av næring fra bladene. Kan trives både i gressbakke og bed, sol og halvskygge, men det kan virke på meg som at det helst ikke skal være for fuktig og næringsrikt, da blir den nok raskt utkonkurrert.

russeblaastjerne2

Jeg tror at russeblåstjerne er en plante mange møter, men ikke veit hva heter. På instagram ser jeg at den kalles alt mulig rart, feks både blåveis og blåklokke som jo begge er riv ruskende gale. Men, navn på denne damen er ikke så lett å få rett som en skulle tru, for planten byttet nylig navn.

Norsk navn er russeblåstjerne, og det korrekte latinske er: Othocallis siberica. Tidligere ble planten kalt Scilla sibirica. Scilla henger fortsatt ved som navn på planten, selv er jeg vant til å kalle planten for scilla, ikke russeblåstjerne, og jeg anser igrunnen scilla for å være et greit norsk navn på planten, selvom det altså for det første egentlig er det vitenskaplige, og for det andre sågar er feil… hehe.

Russeblåstjerne tilhører hyasintfamilien, sammen med perleblomst, svibel, fuglestjerne og snøstjernene. Den siste ligner mye på russestjernene men skilles vel enklest fra denne ved at snøstjernene snur ansiktet opp, ikke ned. Og akkurat det at russeblåstjernen har klokker som vender ned er dens største ulempe. for å få disse bildene måtte jeg ligge på magen i en grøftekant. Alt hva jeg gjør for dere blogglesere altså! ;)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 Comments

 1. Denne har jeg også innført i hagen. Det fine med den er at den sprer seg raskt og klarer seg de fleste steder – også der det er tørt og/eller skyggefullt. Den sprer seg via frø, og første året kommer det bare bladverk. Etterhvert som løken blir større kommer det blomster – og når de står for tett kan de flyttes litt rundt. Mine Scilla kommer fra nabotomten. Naboen var mer enn fornøyd med å gi vekk noen av de blå i plenen.

  1. Ja de er ganske så greie å dele litt om man først har en etablert bestand :) Koselig med arveplanter :)

 2. Så koselig å få et navn på den. Den dukker opp mange steder i hagen vår=) Håper du har det fint=) Vibeke

  1. Jeg har det flott! Det har vært travle dager, men det er jo ikke noe negativt ;)

 3. Da lærte jeg litt nytt russeblåstjerne , el scilla som jeg har kalt den – flott fotoresultat av innsatsen :)

  1. Jeg tror at det er veldig vanlig å kalle den scilla, og synes som sagt at vi igrunnen bare kan fortsette med det ettersom det ikke er noen andre planter med det navnet.

 4. Det er verdt noen akrobatiske øvelser når resultatet blir så vakkert! Jeg ønsker meg en blå Scilla-bakke. Jeg blir så glad hver gang jeg kjører forbi andres blå plener og skråninger:)

  1. Ja! Jeg har bare noen tuer nå, men håper jeg kan få meg et teppe etterhvert jeg også :)

 5. Har alltid kalt den scilla, jeg. Tror det blir vanskelig å lære meg et annet navn. Det er flott å se når den dekker store områder. Nydelig er den også å se i nærbilde nedenifra, så takk for at du “ofret” deg og viste oss det.

  1. Du trenger ikke lære deg nytt navn, scilla er et helt greit navn på den, synes jeg. Det er jo igrunnen mer vanlig enn russeblåstjerne, iallefall blant de jeg møter.

 6. Super fin blogg du har. Følger jevnlig med på hageblogger.no. Hadde vært fint å være med på lista.

  1. Jeg skal titte på bloggen din nå :)

 7. Jeg lærte tidliger i vår at de heter scilla,men det er fint med litt ny kunnskap igjen:) Her i Trondheim i “min” gamle prestegårdshage komme Scillan før krokkusen. De er kjempefine! De vokste i hagen der jeg bodde tidligere også, da ble noen brukt i brudebuketten til en venninne. De ble prikken over i’en i den buketten :)

  1. å!
   Scilla i brudebukett! Det må ha vært ett syn :D

 8. Så fine bilder, Anne! :) I Ukraina om våren er det hele slike teppene av Russeblåstjerne i skogen. Og der kommer de ut allerede i mars. Da jeg var liten, pleide vi å plukke dem som gave for mødrene til 8 mars. Og jeg så liker disse blomstene, fordi de er en av de første blomstene om våren.

  1. Høres nydelig ut med slike blå tepper i skogen!

 9. Me planta denne under eit prydkirsebærtre for tre år sidan i håp om eit blått teppe ein gong i framtida, men i år har dei ikkje dukka opp. Eg trudde dei ikkje var så lette å utrydde men me ser ut til å ha tatt knekken på dei – trist!

  1. hm, nei de skal være greie å få til. Er det konkurranse med noe annet der da?

 10. Hei :)
  Jeg har vært dårlig på å gi respons på kommentarer en par dager nå, uff, humlebloggaksjonen har tatt litt over rett og slett. Men jeg setter stoooor pris på kommentarene deres :D

  Jeg kommer nok også til å fortsette å kalle den scilla, men her på bloggen prøver jeg å også bruke russeblåstjerne, så jeg ikke vranglærer altfor mye, hehe ;)

 11. Hei :)
  Jeg har vært dårlig på å gi respons på kommentarer en par dager nå, uff, humlebloggaksjonen har tatt litt over rett og slett. Men jeg setter stoooor pris på kommentarene deres :D

  Jeg kommer nok også til å fortsette å kalle den scilla, men her på bloggen prøver jeg å også bruke russeblåstjerne, så jeg ikke vranglærer altfor mye, hehe ;)

 12. Scilla vil jeg gjerne ha i hagen min. Satte noen løker under et nyplantet “Candyfloss” tre (japansk kirsebær), for jeg tror det kan bli vakkert med “blått hav” under rosa skyer en gang inni fremtiden…

  Og du, tusen takk for at du ligger på magen, fotograferer, skriver og deler med oss andre hageinteresserte her på Moseplassen. Du er helt i særklasse. Takk igjen.

  1. Høres nydelig ut med rosa sky som snør ned over blått hav :)
   Og du, takk for takken! Koslig det at dere setter pris på mageålingene mine :)

 13. Det er virkelig vakkert med blå tepper av scilla! Jeg må innrømme at jeg kaller den scilla jeg også, og synes det er like greit. :)

  1. Juppjupp, du ser vi er i godt selskap!

 14. […] vitenskaplige navn er Chionodoxa forbesii, og den finnes også i hvitt og blått. Ligner mye på russeblåstjerne (som også kalles scilla), men det er altså en annen […]

 15. Kjempefine! Alt du gjør for oss leserne :-)! Ble veldig fine bilder da. Hyggelig blogginnlegg.

 16. […] Russeblåstjerne, othocallis siberica Her i Oslo er det på våren flotte blå tepper i enkelte av parkene, de er laget av russeblåstjerne, eller scilla som den også kalles. Om den trives og får stå i fred så formerer den seg villig, men det tar noen år før teppene dukker opp da. Den er vanligest i blå, men jeg mener jeg har sett den i hvit og rosa også. Les om russeblåstjerne her […]