Min rosefavoritt: ‘Rhapsody in Blue’

Rhapsody in Blue er en moderne buskrose, foredlet frem så sent som i 1999. Rosen har halvfylte blomster som sitter mange sammen i klaser. Fargen varierer fra knopp til kronbladene faller, i ulike toner av lilla med hvitt sete på kronbladene som i enkelte tilfeller trekkes utover. Den er altså ikke blå, det finnes ingen blå roser, men ‘Rhapsody in Blue’ er av de rosene som kommer nærmest.

rhapsody-in-blue

Det er fargen som gjør at jeg elsker denne rosen. Fargesettingen er vakker og unik og spennende. Den starter ut med en skap rosa-lilla, og ettersom blomsten utvikler seg så kan den gå helt mot en lysere blågrå fargetone (fargeutvikling varerer noe med klima og jordsmonn). Absolutt nydelig i bedet, og sikker fin i bukett også om man har hjerte til å klippe inn ;) Rosen remonterer, det vil si at den fortsetter å blomstre gjennom sommeren, men så overveldende som dette er det kun nå på første flor. Hos meg pleier den å blomstre kraftig i juni, for så å ta seg en måned fri, og så blomstre ut sommeren med noen blomster hele tiden.

Rosen har et pent voksesett med stive grener, og den regnes som en frisk rose. Dufter noe.

rhapsody-in-blue-3

Når det gjelder herdighet så spriker mine kilder noe. Dag Lyngard sier i sin bok “100 av våre beste roser” at den her herdig til H4-H5, mens Lars-Åke Gustavsson i “Rosor for nordiska tradgårdar” sier H3. Jeg veit at mange mener Gustavsson er noe konservativ i sine herdighetsangivelser, så jeg er tilbøyelig til å tro mer på Lyngard.
Kanskje noen av dere lesere i H4 og H5 vil dele erfaringer på herdighet? Andre erfaringer med rosen er naturligvis også velkommen :)

rhapsody-in-blue-5

Rosen er relativt vanlig i salg og burde være enkel å få tak i på velassorterte hagesentra. Spør etter den!

rhapsody-in-blue

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 Comments

 1. mona ziener

  fin og beviselig hardfør….kald vinter og vår her på Os i Hordaland,og rosene får ikke ekstrapleie her i hagen…blomstrer fint tross mye regn som vanlig :-)

 2. Ja, jeg liker også godt denne moderne busken. Den har personlighet og sjarm! Og flott fargespill :-)

 3. Sååå nydelig!!!

 4. […] ser, i rekkefølge: Rose ‘Rhapsody in blue‘, fylt julerose (bonusblomstring) Hagepoppelrose  ‘Silver Cup’, Ringblomst (frodig fest […]

 5. Jeg bor i Gudbrandsdalen som regnes som Herdighetssone 5-8, og her har den nå kommet med knopper nå i mai… :D

  1. jøsses, knopper allerede nå! Det var tidlig! gratulerer May :)
   Og fint at du deler erfaring på herdigheten, gull!

 6. Hvem forhandler disse?

  1. Det er en veldig vanlig rose så denne burde det være enkelt å få tak i. Spør på ditt lokale hagesenter, om de ikke har den så kasnkje den tar inn for deg. Eventuelt så kan du sikkert bestille per post fra Bo Grønt Rom Hagemiljø, eller Roseeksperten.

 7. Takk for opplysningen,Ringstad på Gjøvik hadde på lager.

 8. Denne “plumpet” jeg tilfeldigvis borti nå i sommer, i Den jydske Rosenpark i Danmark. Rosenparken.dk – anbefales et besøk her altså, hvis dere er i DK (Viborg-området). Jeg synes den duftet nyyyydelig (ser du skriver noe lukt :-) )

  1. Synes ikke min lukter så mye jeg, men ser ofte at noen rapporter ganske ulike mengder lukt på rosene sine. lurer på om det kanskje kan ha noe med jordsmonn/vann/næringstilgang/sol å gjøre. kanskje.

   og takk for tipset om roseparken!

 9. Turid Borge Olsen

  Kjøpte denne vakre rosen i går på BoGrøntSteen Gård, Skoger. Ett flott eksemplar m masse knupper….gleder med til den blomstrer:))

  1. Gratulerer :) Det er en herlig rose jeg er sikker på at du får stor glede av!

 10. Da er den innkjøpt,plantet i urne og har allerede blomstret :-) og den lukter himmelsk ♥

 11. […] PS: Bildene er tatt i romjula mens vi fortsatt hadde hvit vinter. Rosen gråtrosten sitter på er den fantastiske ‘Rhapsody in Blue’ […]

 12. Jeg bor i Ås og her regnes det for
  å være H4-H5 . Jeg plantet en Rhapsody In Blue i fjor eller forfjor, og det ser ut som den klarer seg braI år har jeg plantet en annen “blå ” rose/rosebusk ,”Blue for you, “, så får vi se da om den klarer seg

  1. Moseplassen

   Så flott at du har vært fornøyd med din Rhapsody! lykke til med ‘Blue for you’!

 13. Siri Østvold

  Hei – vi har plantet Rhapsody in Blue – og nå lurer jeg på om hvor ofte den skal ha gjødning, om jeg skal klippe av de visne rosene og hvor langt nede.

  1. Moseplassen

   Hei, du finner gode tips her:
   http://www.moseplassen.no/2015/07/slik-forlenger-du-roseblomstringen/
   Se også: http://www.moseplassen.no/2011/10/hvordan-ikke-plante-roser/

   Angående gjødsling så vil det avhenge av hva du gjødsler med, det står forklart på pakken når gjødselen er ment å brukes. Det vanlige er å tilføre næring på våren, og sommer. Dersom du vil tilføre næring på høst så MÅ det være nitrogenfattig næring, men generelt vil jeg foreslå at du ikke gjødsler noe mer i år uansett da planten nå må få fokusere på å lage røtter.