Våre alliumer (prydløk)

Har du latt deg imponere over lilla flyvende baller i andres hage? Det var mest sannsynlig en allium, eller prydløk som den også kalles. Det finnes svært mange prydløker, i ulike farger og former, og i dag skal jeg vise frem de fem jeg har hatt i hagen i år. Noen av de var jeg superfornøyd med, andre synes jeg slettes ikke er verdt å kjøpe.

Prydløk kjøpes og plantes på sensommer/høst, og blomstrer så på forsommer/sommer. Det selges allium på de fleste steder det selges vårblomstrende løk. Løk er forresten godt egnet for å sende pr post og derfor en av de tingene du gjerne kan kjøpe pr internett. Du finner en liste over nettbutikker med godt løkutvalg her.

Litt avhengig av art og sort og plassering i hagen så kan allium komme flittig igjen fra år til år. De kan faktisk så seg selv også, da bruker planten noen år på å utvikle seg fra frø til blomst.

allium-giganteum

allium-giganteum-inni

Favoritten: Allium Giganteum
Navnet har den fått med rette, den er rett og slett gigantisk. Store lilla baller på høye stive stilker, hos meg ble de i år ca 130 cm, de kan bli 150 cm. Vi har ca åtte stående i det store bedet på vestsiden, og de har gitt stor glede. Jeg har planer om å supplere med flere av samme slag.
De blomstret vel i omtrent seks uker, like fine hele tiden! Frøstendene er ok, men ikke like fine som på Mount Everest.
De har i år stått fritt, men til neste år skal de få en pinne å støtte seg på slik at de står litt mer rett opp, nå står de på skrå.

.
allium-mount-everest-1

allium-mount-everest-2

På andreplass: Allium Mount Everest
Rimelig lik Giganteum, men noe lavere, mindre og med hvite blomster. Hver lille blomst er litt større enn på giganteum, men selve kulen er altså mindre. Startet å blomstre en måned før giganteum, og blomstret ikke like lenge, men tok igjen det med å ha den flotteste frøstanden som fortsatt er dekorativ og som jeg har tenkt å la stå gjennom vinteren.

Jeg hadde kun tre stk i år, men har nå kjøpt flere slik at vi til neste år får en tett klynge på 10 planter. Våre står i utkanten av kjøkkenhagen, de er nemlig spiselige sånn i teorien, men de står der primært fordi de er gode humlemagneter noe som kommer godt med på forsommeren når det er få andre som har rukket i blomst.

.
allium-hair

Rar: Allium ‘Hair’
Noen planter byr virkelig på spektakulært rare blomster!
Halvhøy med lilla blomster med lange grønne utstikkende hår. Unik er den, men dessverre finere i teori enn i praksis… Den ser flott ut på bildene her, men det måtte jeg jobbe litt for å få til, for den var for det meste av tiden bare rotete og rar og slettes ikke dekorativ. Bildet til venstre viser den i knopp, til høyre er den i blomst.

.
allium-niger-blomst

allium-niger

Skuffelsen: Allium Nigrum
Jeg trodde jeg kjøpte en hvit kule, og fikk i stedet en kompakt gråhvit skjerm. Skuffa! De brettet seg aldri ut mer enn du ser på bildet, og den hadde mye kortere blomstring enn de andre. Om du er på jakt etter hvit allium så er ‘Mount Everest’ mange ganger bedre, og vel verdt de ekstra kronene (nigrum er nemlig billigere).
Bildene viser den fullt utsprunget, så i knopp og nederst til høyre i begynnende frøstadie.

.

allium-spaerocephalon


Nja: Allium spaerocephalon

Lilla og burgunder farge med en eggeformet blomst. Elegang med sitt lille hode på laaang stilk, og ganske interessant blomst når en kommer tett på,. Flott farge! Er nok utvilsomt finest mange sammen, bare noen få ser ganske teit ut.

.


Så. Det var en laaaang bloggpost om mine alliumer. Hvilken har du? Noen du vil anbefale meg og andre å skaffe?

Og du, har du noen tips til gode sammenplantninger som skjuler de alliumbladene? De ble jo gule og stygge rekordfort.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

27 KOMMENTARER

  1. Jeg har satt mange Giganteum i Hostabeddene, bladene på Hostabeddene dekker elegant gule blader på giganteumen. Ellers så har jeg satt dem sammen med valmuer, eføy, klematis, peoner, lavendel, Astilber, ja egentlig over alt :)))))). Grunnen til det er at jeg oppdaget noe rart her i sommer! Sneglene liker ikke
    Giganteum, Da giganteumen var ferdig med blomstringen og sto igjen med en gigantisk frøball på vissen stilk, så tok jeg av alle frøene og spredte de rundt om i beddet, og ingen snegler viste noen interesse for å komme tilbake. Så tomater og andre snegledelikatesser fikk stå i fred. Noen frø tok maur og andre småkryp, men det var nok igjen…. Rådyrene liker heller ikke Alliumer, og rådyr har vi dessverre nok av i hagen! Så nå har jeg sluttet å plante tulipanløker i bedd, kun i krukker oppå verandaen.

    • Hm, Hosta er et interessant forslag, men mine hostaer er nok for små til å dekke giganteumen, så får jeg kjøpe større hostaer da mao 😉

      Artig at du erfarer at sneglene og rådyra ikke liker allium. Helt topp at du deler!

    • Hei.

      Allium i alle varianter er en giftig plante, det kan være grunnen til at sneglene og rådyrene ikke liker dem.

      Leste et tips om å bruke bladene til Allium, (ja de visner fort)knyt de visne bladene rundt f.eks. Dahlia, de er jo sneglene så veldig glade i, kaffegrut liker de heller ikke, tips 2: spar på den og fordel rundt plantene sneglene liker.

      Har fått to stk Allium Giganteum og gleder meg til å se de enorme kulene, ellers er det de vanlige jeg har, synes de er utrolig flotte….

    • Neida, Allium er ikke giftig. Ikke med punktum bak. Allium = løk, og vi eter jo nokså my løk vi mennesker 😉 Naturligvis er det ikke alle som har spisekvaliteter, men de fleste er spiselige i forstand ikke-giftige i alle sine deler.

      Men at den ikke er likt eller kan være giftige for enkelte dyr stemmer. Noen lager jo sprayer av hvitløk som sies å være snegleavvisende (primært småsnegler), interessant tanke å bruke bladene knytt rundt andre planter, men jeg vil heller la bladene på prydalliumen få være på planten til de har visnet ned, den trenger det for å feite opp løkene sine. Men om en har vedig mye gressløk eller annen litt villig løk så kan jo kanskje den brukes.

  2. Jippi, jeg ser jeg har valgt rett hvit allium!
    Skal jammen plante noen giganteum også!

    Flotte bilder, Anne!
    Takk for tips om sengler, Ellen!

  3. Jeg har hatt Allium hollandicum ‘Purple Sensation noen år og er veldig fornøyd med den. Den blir ca. meteren og har en mørk syrinfarge (purple). Blomsterhodene er vel sånn mellomstørrelse. Den har selvsådd seg og det kommer opp ‘grønne strå’ hvert år. Om de overlever vinteren el. kommer nye neste vår, er jeg usikker på. De kommer under en piggete rosebusk og jeg har ikke kommet meg dit for å sjekke ennå.
    Har sådd et par andre i høst bl.a. A. Christophii, men leser at resultatet av frøsåing kan bli forskjellig fra morplanten.

    • Hei! Det tar flere år, gjerne 3 til 5 år før frøene kommer med blomster, fatt mot! For å få blomster av frøene etter en sesong, da ber du om jobb. Da skal de tørkes og fryses etter alle kunstens regler. Jeg sjekket et nettsted, tror det var fra USA, og jeg ramlet helt av lasset over instruksjoner! Claus Dalby har laget en egen video om Allium Giganteum o.l. Han forteller utfyllende om hvordan den frør seg selv. Jeg har luket vekk disse stråene, men i ett bed som står usjenert har jeg latt dem stå i fred og de visner ned relativt fort.

    • Ellen og Ellen, så kjekt at dere deler erfaring om selvådde alliumer, det er jo så gøy når plantene ordner opp selv!

      Purple sensation har jeg droppet å kjøpe ettersom jeg synes den virket veldig lik til Giganteum, men ser nå under her at den er tidligere i blomst, så om jeg finner den på salg i år så kanskje det blir noen alikevell gitt 😉

  4. Allium er så flotte! Spesielt Giganteum! De fine bildene gjør den jo ekstra flott!

    Jeg har en forkjærlighet for allium etter årene som blomsterdekoratør, så i høst har jeg satt løk med Aflatunense – en for meg ny sort. Spent på om det blir noe fint ut av det i blomsterkassene mine 🙂

    • Myrte, så hyggelig at du synes bildene var inspirerende 🙂
      Og javisst, de må jo være superartige for blosmterdekoratøren disse runde hodene. Selv har jeg ikke «tatt meg råd til» å klippe de inn, men det frister!

  5. Allium er så flotte! Spesielt Giganteum! De fine bildene gjør den jo ekstra flott!

    Jeg har en forkjærlighet for allium etter årene som blomsterdekoratør, så i høst har jeg satt løk med Aflatunense – en for meg ny sort. Spent på om det blir noe fint ut av det i blomsterkassene mine 🙂

  6. Også jeg har satt Allium Christophii; fantastisk blomstring! Stooore baller på over 20 cm i diameter hvor hver enkelt blomst er en nydelig stjerne. Blomstret også veldig lenge. ENeste aberet er jo som du har nevnt de stygge, gule bladene. Skal jammen gjøre som foreslått og sette et par hosta tett intill. Og som Ellen Pettersen har lagt merke til; dette bedet er det eneste sneglene ikke kommer opp i. Så alliumen er altså grunnen! Skjønner jeg må bestille massevis av ny løk! =D

    • googlet og allium Christophii så veldig spennende ut! Og veldig nyttig å høre at du har hatt sneglefri pga allium, genialt!

  7. Hei

    Jeg har også Allium Purple Sensation, den blomstrer like etter tulipanene har avblomstret (da det gjerne er litt tomt i staudebedet, i første halvdel av juni))og Allium Mount Everest, som avløser Purple Sensation (blomstrer også litt samtidig som, dvs. på slutten av).

    Sammen med Allium Purple Sensation har jeg den toårige blomsten Nattfiol(Hesperis Matrionalis),som blomstrer akkurat samtidig, som lilla blonder/lilla sky innimellom og over! Utrolig vakkert! Nattfiol er vanlig i gamle hager og finnes forvillet runtom i grøftekanter o.l. jeg hentet mine fra en veigrøft..!

    (Har lært om denne samplantingen hos Claus Dalby(dansk hageblogger)

    Allium Mount Everest er jeg også utrolig fornøyd med!

    • Tusen takk for at du tar en gjennomgang av rekkefølgen de blomstrer i! Ante ikke at Purple Sensation var så tidlig, da frister den litt mer enn før 😀

  8. Hei

    Jeg har også Allium Purple Sensation, den blomstrer like etter tulipanene har avblomstret (da det gjerne er litt tomt i staudebedet, i første halvdel av juni))og Allium Mount Everest, som avløser Purple Sensation (blomstrer også litt samtidig som, dvs. på slutten av).

    Sammen med Allium Purple Sensation har jeg den toårige blomsten Nattfiol(Hesperis Matrionalis),som blomstrer akkurat samtidig, som lilla blonder/lilla sky innimellom og over! Utrolig vakkert! Nattfiol er vanlig i gamle hager og finnes forvillet runtom i grøftekanter o.l. jeg hentet mine fra en veigrøft..!

    (Har lært om denne samplantingen hos Claus Dalby(dansk hageblogger)

    Allium Mount Everest er jeg også utrolig fornøyd med!

  9. Ja, det var faktisk litt derfor jeg første gangen fattet interesse for Allium – jeg manglet sårt noe i bedene mine ETTER tulipaner, og FØR pioner/iris(ca. midt til slutt av juni). Jeg forsøkte også Allium Giganteum en gang, utrolig flott, men den blomstret såvidt jeg husker i beg. juli, og da er ikke vi hjemme, så jeg ble jo litt skuffet.. Men ifølge Claus Dalby(nok en gang – mye å lære hos ham!)blomstrer en Allium som heter «»Globemaster» (som også er lilla og kjempestor) like etter Purple Sensation, så den har jeg også tenkt å forsøke(så den hoe en eller annen forhandler nylig, men husker kke hvor..) Slik kan man tydeligvis ha store lilla baller i bedene i flere måneder! (men da blir man jo kanskje litt lei…?) Purple Sensation gjenblomstrer som bare det, og formere seg – kjempeflott og enkel å ha med å gjøre på alle måter!

    Jeg synes som sagt den hvite Allium Mount everest også er utrolig flott – særlig mot en mørk bakgrunn, f. eks noe mørkt vintergrønt(f. eks barlind el.l), som den da «tegner seg» utrolig flott mot!

  10. Alle typer geranium(storkenebbslekten) er også veldig fine til å dekke over stygge Allium-blader(og tulipaner, for den saks skyld), og de trives jo lett er, søte og passer inn nesten overalt!

  11. […] Prydløk, allium Allium er også øverst på favorittlisten til humlene, og min. Det finnes mengdevis med ulik allium, noen starter blomstringen allerede i mai, andre venter til juni. Superdekorative i bedet med sine flyvende baller, og det er ikke uvanlig å se mange humler på en kule 🙂 Frør seg også flittig, men bruker mange år på å nå blomstringsalder. Jeg har blogget om hagens allium […]

  12. Hei
    Tips til samplanting: Eg har ein kulesyrinbusk i ein høg plantekasse inntil ein murvegg. Busken har stått fint der i fleire år. I fjor planta eg nokre Allium-løkar i bakkant, og i år starta syrinbløminga tidleg, gitt! Store, lilla kuleblomar raga litt over busken, og ingen blad er til sjenanse (dermed vil heller ikkje dei gule vera synlege).

  13. Hei! Har nå fått 1stk Allium løk (ambassadør) i posten. Var ikke klar over at det var kun 1 løk og da 1 blomst. Betalte nesten 150 kr. Syntes det er en drøy pris. Jeg trodde det kom flere løker. Vil løken dele seg så det etterhvert blir flere blomster?

  14. Hva gjør dere når «ballen» er ferdigblomstret? Tar vekk «kronen? og hva med pinnen som står igjen? Første gang jeg har denne – Har vært fantastisk fin <3

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her