23 blomster for tidlige vårkrukker:

Har du lyst på rask vårfølelse? Du trenger ikke vente på at hagen skal våkne til, du kan jukse!
Nå finner du mange blomster i salg i hagesentere og blomsterbutikker som kan plantes ut. Fyller du noen krukker så har du instant hageglede. I denne artikkelen får du tips til hvordan lykkes med vårkrukkene, og 23 vakre planter sortert etter hvor mye kulde de tåler.

Tips for hvordan lykkes med vårkrukker:

1. Alle planter må herdes! Jo kaldere det er jo viktigere blir dette. Løkblomster trenger mindre herding enn planter med tynne blader. Les om herding her.

2. Beskytt plantene mot vind. Spesielt viktig for “ikkeløkplanter” da de lett får tørkeskader av vinden både i kronblader og bladverk.

3. Det må være plussgrader på dagtid av og til. Dersom det blir flere enn tre dager på rad med minusgrader døgnet rundt så bør du flytte krukken inn.

4. En plante som har vokst opp i varmt miljø og har blitt høy og flott vil ikke trives med mange minusgrader og vind, uansett om du herder den. Er det veldig kaldt ute så bør planter du kjøper være lave og ikke utsprunget. (Er påskeliljen 20 cm høy så kolapser stilken om den utsettes for skikkelig frost).

5. Vil du være snill med naturen så passer du på at noen av blomstene har nektar og pollen slik at humlene og sommerfuglene kan få frokost når de kommer ut av dvale. De nyttigeste plantene er merket med en * i listen.

.

23 planter som tåler minusgrader:

Planter som tåler opp til åtte grader minus.
Obs. Når det er så kaldt er det meget viktig å følge punktene i sjekklisten over!

hvit-perleblomst-humle


– Perleblomst*

krokus-hvit-1

– Krokus*

snoklokke

– Snøklokke*

marsklokke

– Marsklokke

paaskeklokker

– Påskelilje

stemor-rosa


– Stemor

helleborus


– Julerose*, Både Helleborus niger og hybridene

vaarlyng-humle


– Vårlyng*, (sannsynligvis tåler den såpass kulde).

.

Planter som tåler opp til fire grader minus:

russeblastjerne

– Russeblåstjerne/scilla

pinselilje

 
– Pinselilje

vaariris


– Våriris

rutelilje


– Ruteliljer

Praktisk talt alle vårblomstrende løk tåler tøft vær. I tillegg til de du ser eksempel på over, så  kan jeg også nevne svibel og tulipaner.

Vinterblom

– Vinterblom*

vaarlyng-hvit


– Vårlyng*

primula


– Primula*

anemone-blaa


– Anemone

surfina

– Surfina

tusenfryd

– Tusenfryd

ranunkel


– Ranunkel
– Karpatklokke* (ikke avbildet)

.

Planter som tåler sporadisk lett frostnatt (1-2 minus):
– Forglemmegei (ikke avbildet)
– Sommernellik (ikke avbildet)

OBS: De aller fleste planter på denne oversikten er flerårige. Det betyr at du når de er avblomstret kan plante de ut i et bed, og så kommer de igjen til neste år.

Listen er basert på min egen erfaring, og ett forsøkt Gjennestad gartnerskole gjorde i 2007, samt litt kvalifisert gjetting. Jeg har ikke testet alle på listen, og er du uenig i vurderingen min så blir jeg glad om du deler dine erfaringer. Og kom gjerne med tips på planter jeg eventuelt har glemt, målet er en komplett liste

Synes du listen er nyttig så er det veldig hyggelig om du vil fortelle andre om den! Det er alltid stas når noen synes innholdet her på bloggen er så bra at de vil anbefale den til venner, enten det er via lenker til Moseplassen fra facebook eller blogger, eller på den gode gamle måten over lunsjbordet :)

Har du lyst på flere hagetips så er alle samlet her. 

Oppdatert: Her kan du se årets vårkrukker

anne-krukker-vaar


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 Comments

 1. Denne listen var jo super!
  Lillebror kikket på forsiden et av hagebladene mine i dag, det var bilde at vårkrukker. Mamma, hvorfor har ikke vi kjøpt sånne? (Ranunkler.) hagesenteret var stengt da vi var innom mandag, så nå satser jeg på nærmeste blomsterbutikk!

  1. Herlig med slike barn :)
   Ranunkel står klar for potting i hagen min, håper jeg får litt hjelp av mannen i morgen, så blir det krukkefest her, og ikke bare “fine planter i plastpotte-fest”, hehe.

 2. Takk for flotte tips! Jeg er ganske så ny på dette, men elsker det ;) har en del muscari som nå har takket for seg. Kan jeg allerede nå plante løkene? Er redd det vil ødelegge for resten av staudene ol!? Om jeg vil ha de i krukker til neste år, kan jeg allerede plante de nå, eller venter jeg da til høsten? Takk for svar, håper ingen spørsmål er “for dumme” ;)

  1. Perleblomst/muscari du har hatt inne i vinter har best av å bli plantet på våren fremfor å stå tørr frem til høsten. Du kan gjerne grave de ned nå om det er frostfritt, for de andre plantene i bedet spiller det ingen rolle om du gjør det nå eller senere.

   Og spørsmålet ditt er knallbra!

 3. Dette innlegget ble jeg glad for :) Ut å handle;) Takk!

  1. så flott å høre at du likte innlegget!

 4. Brit S. Aarhus Skjærstsd

  Fint med listen

 5. Brit S. Aarhus Skjærstsd

  Deilig med vår og endelig sol!!! Må ut og handle blomster nå ja:-)

 6. For et flott innlegg med fin liste :)
  Tror hagesentrene her i Bergen får besøk i helga :)

 7. Kjekk liste…i helga skal eg rive opp haustlyngen,og få litt meir farge :)

 8. Elisabeth Bratland

  Takk for mange gode tips!!,

 9. Superdupert, Anne! TAKK!
  Hurra det er kommet lønning. Gjett hvor jeg skal sette nesa etter arbeidstid i dag. Hageland here I come!

 10. Takk for svar, da skal de settes ut i helga ;)

 11. Takk for flott oversikt. Tenkte ikke på at primulaen var så robust, skal prøve i potter her :)

 12. Anne Elise Skreå

  Veldig informativt- har sendt den videre til min datter som har relativt ny hage- takk!

 13. […] ikke være så voldsomt som dette, en liten enkel krukke gir stor glede! – Her finner du tips til hvilken planter som trosser frost og blomstrer videre – Alle planter du kjøper må herdes, les om det […]

 14. […] av mine blomster. De i bedet har naturen designet for å tåle slikt, og i krukkene har jeg valgt blomster som tåler litt frost og de er herdet. – Så da er det jo bare å heller kose seg over synet av kombinasjonen snø […]

 15. […] Finfin for de tidlige vårkrukkene :) Du finner andre blomster som tåler frost i denne oversikten. […]

 16. […] *** Husk å herde blomster du setter ut så tidlig som dette, les om herding her. *** Her finner du flere frosttålende planter til vårkrukkene […]

 17. […] Når plante ut planter: De aller fleste planter bør bo inne til det er fem varmegrader om natten, synes jeg (men jeg er litt streng og kjedelig sånn, hehe). Det finnes naturligvis unntak, her finner du en liste over planter som godt tåler at det er minusgrader på natten. […]

 18. […] Her finner du en liste over planter som fint tåler å stå ute om det er fra null til ti minusgrader. * Og så minner jeg på at alle planter som har vokst opp inne må […]

 19. Hilde Botnen

  Har valgt ut planter etter listen bl.a. Ranukler, perleblomster, primula, stemorsblomster og forglemmegei.
  Hatt stor glede av krukker fylt med disse blomstene i 3 uker nå. Blir litt spennende å se hvordan det går nå. Krukkene står lunt. Veldig informativ og inspirerende blogg. Takk.

  1. så flott å høre at du har hatt glede av krukkene dine og bloggposten min! Takk for at du tar deg tid til å fortelle :)

 20. […] 1. Velg planter som tåler frost. Jeg har laget en riktig god liste her. […]

 21. […] av produsenten, mot omtale. – Blomstene på bordet er våriris, rutelilje og stemor. Alle tåler noen grader minus, se her for flere som gjør det.  – Blomstene står oppi noen kjempefine småkrukker som jeg har lånt på mitt lokale […]

 22. […] Lurer du på hvilken planter du kan plante ut tidlig i sesongen mens det forsatt er fare for frost o… […]

 23. […] Liste over 23 blomster som tåler frost og trives i krukker. Der finner du alle blomstene jeg hadde med på sendingen! – Slik lager du en […]

 24. Ann Christin

  Utrolig inspirerende og lærerikt. Ideer som er koselige. Du er utrolig flink og inkluderene.

 25. Takk for en veldig lærerik post! Jeg ante ikke at Surfina tålte frost.

  Jeg har selv hatt vårlyng ute i -6, og det gikk bare bra med den. Den hadde fått vent seg til kulda i to uker før frosten kom. Ruteliljene, derimot, klappet sammen. (De hadde kommet ut inne…) Forhåpentligvis har løkene overlevd.

  Mange Primula elatior og et par Primula vulgaris har overlevd den harde frostnatta, men den doble ‘Scirocco’ gjorde det ikke.

  1. Jeg har hatt ruteliljer ute i ganske drøy kulde og minusgrader nå, og det har faktisk gått veldig fint, men da er altså mine primært utsprunget ute, og så er jeg nøye på vind. Løkene greier seg nok fint, det eriallefall min erfaring at løker tåler mer enn jeg hadde trodd.

   Primulaerfaringene dine er jeg spesielt glad for å høre! Flott at du har så ulik erfaring på navnsorter!

 26. Så flott å få denne listen over planter som tåler å stå ute tidlig. Vi får ofte slike spørsmål ved Haug gartneri, som er drevet av frivillige til støtte for et hjelpelag. Jeg har delt innlegget ditt på facebook-siden til Haug gartneri slik at leserne kan se hva som er dine erfaringer, i tillegg til forsøket til Gjennestad gartnerskole.
  Takk for flotte tips og inspirasjoner.

  1. flott at du deler Liv!

 27. Tack för aktuellt och informativt ämne om vilka växter för vårplantering som klarar sig nu denna kyliga vår. Jag delade på Fb.
  ha en bra helg/
  Luna

 28. Kan jeg spa opp fra hagen og få dem til å blomstre i år, tror du?

  1. Moseplassen

   Hvilken blomster tenker du på?
   Det enkle svaret er igrunnen ja, du kan spa opp stauder og løk og sette i krukker og få blomster. Hvor godt du lykkes kommer dog ann på hvor stor rot du får med, hvor langt de har kommet, og litt på art.