Humlestafetten 2014, bli med og spre kunnskap om humla!

Nyttig og godlunt, humlen er en av hagens viktigeste hjelpere ettersom hun sørger for at plantene kan lage frukt og frø. Men dessverre har hun problemer med å leve i vårt moderne samfunn. Hun er i ferd med å dø ut, og nå trenger hun hjelp!

Alle med hage, balkong eller fellesareal kan hjelpe humlene ved å: Plante humlefavoritter, ikke bruke gift og ved å tilby humla bolig. Les mer om hvordan hjelpe her.

Blogg for humla!
Det er viktig at så mange som mulig gjør litt for humla så derfor inviterer jeg til humlebloggstafett. Har du en blogg så har du en stemme. Uansett hva du blogger om til daglig, og uansett om du har ti eller ti tusen lesere hver dag så håper jeg du vil bruke stemmen din til å hjelpe hagens viktigeste dame!

Slik kan du delta i humlebloggstafetten:
1. Skriv ett nytt innlegg på bloggen din om at humla trenger hjelp, og gjerne også litt om hva man kan gjøre for å hjelpe humla. Du kan feks viser frem en blomst du synes er fin som humla også liker, og med det inspirere andre til å plante humlefavoritter. (Du finner oversikter over humlefavoritter her). Eller du skriver om å ikke bruke gift, eller om humleboliger.
2. Utfordre tre andre bloggere til å skrive om humla. Lenk til de fra ditt innlegg og husk å gå til bloggen deres og fortelle de at de er utfordret.
3. Lenk hit til utfordringen slik at leserene dine kan få lære mer om humla.
4. Når blogginnlegget ditt er postet så kommer du hit til denne posten og legger inn en lenke til din egen bloggpost i lenketingsten under. Da kan andre oppdage deg, og du kan vinne premier!

NG-premie


Takk og gulrot, aka premier:


Som en takk til dere som engasjerer dere for humla så har humlestafetten flotte premier fra Nordic Garden!
• For hver tiende som deltar i stafetten (og lenker seg inn i lenketingen) så trekker jeg ut en tilfeldig vinner som får tilsendt 5 poser med frø til blomster humlene svært gjerne vil besøke.
• Utfordringens aller beste blogginnlegg vinner en absurd haug med vårblomstrende løk som humlene elsker. Det er en jury som kommer frem til vinner, og premien deles ut i slutten av august.
Hovedpremien er forbeholdt bloggere med bostedsadresse i Norge, mens frøpremier også sendes til Danmark og Sverige :)

humle-rutelilje-2

Alle er herved utfordret, og jeg håper DU tar utfordringen og så sender den videre. I tillegg til en generell utfordring til alle så sender jeg nå en direkte utfordring til disse bloggerene:
Claus Dalby/ Mitt havelivKomikerfrueGlassverandaI just had to tell you soMarits hagedagbokHobbykokkenGarden LivingMatbloggenHarvestSlik melder du inn ditt innlegg:
– Trykk på blå knapp over her hvor det står “Add your link”. Du føres så til en ekstern side, fyll inn:
Link= nettadressen til blogginnlegget
Link title= navn på bloggen din
Email= Blir kun lest av meg og brukes for å kontakte vinnere eller annet direkte forbundet med humlestafetten.
– Får du det ikke til så legger du bare lenken i kommentarfeltet under og sier du ikke fikk til så fikser jeg :)

.

Humlebloggstafetten er en del av kampanjen Summende hager som drives av Miljødirektoratet og Det norske Hageselskapet. Du finner de på facebooksiden deres, og på hashtagg #summendehager på Instagram. Verdt å følge!

Lenke til summende hager

.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 Comments

 1. […] “I USA og Mellom-Europa har halvparten av bikubene kollapset helt. I Norge har 12 biearter forvunnet og flere titalls av landets 200 arter er truet”, sa Norsk Institutt for Naturforskning i fjor. Albert Einstein mente at vi kun vil ha fire år igjen å leve på jorda, dersom biene blir utryddet. I dagens teknologiske samfunn, hvor det finnes enkle løsninger for det meste, er det vanskelig for oss å begripe det faktum at vi faktisk ER fullstendig avhengige av at naturens prosesser går sin gang. Det er et spørsmål om være eller ikke-være for menneskenes fortsatte eksistens på denne planeten. Nå pågår det iherdig krisearbeid rundt omkring i verden for å ivareta biebestandene. Her er mitt bidrag til “Humle-stafetten 2014″. […]

 2. Har du sett denne? Eg syner det var eit interessant perspektivpå det heile: http://www.nationen.no/meninger/hagedyrkere-skal-ta-humleansvar/

 3. Har du sett denne? Eg syner det var eit interessant perspektivpå det heile: http://www.nationen.no/meninge

 4. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140709140308.htm
  nyeste forskning på sprøytemidler. håper det snart blir forbudt.
  Også noe på stråling og orienteringsevne for maur. Det har jo vært noe forskning på stråling og bier også, bl a noe om at de orienterer seg etter blomstenes elektriske stråling – kan føle på ladningen om andre bier har vært innom tror jeg det var. Orker ikke finne det akkurat nå. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/15368378.2011.624661

 5. http://www.sciencedaily.com/re
  nyeste forskning på sprøytemidler. håper det snart blir forbudt.
  Også noe på stråling og orienteringsevne for maur. Det har jo vært noe forskning på stråling og bier også, bl a noe om at de orienterer seg etter blomstenes elektriske stråling – kan føle på ladningen om andre bier har vært innom tror jeg det var. Orker ikke finne det akkurat nå. http://informahealthcare.com/d

 6. Er humlestafetten over? Får ikke linket meg inn, men legger inn adressen her. Gleder meg til å titte innom alle som har vært med, og synes det er superflott at du har satt i gang denne utfordringen. Ønsker deg en riktig så god sommer videre :)

  http://huldraslivogleven.blogspot.no/2014/07/humla-treng-hjelp.html

 7. jeg har nettopp kjøpt en flott lavendelplante og fikk straks fler humlebesøk enn vanlig. Men i dag satte en humle seg på potetplanta ved siden av lavendelen og bare satt der. Jeg prøvde å gi den litt glukose i vann men den var ikke interessert og fløy sin vei da. Hva skjedde? Kan jeg ha kjøpt en dum lavendelplante med masse sprøytemidler i seg? Er det bare vanlig uansett at humler tar seg en pust i bakken? Noen som vet?
  Interessante tanker i Nationen forresten, Elisa.

  1. Hei, dette tenker jeg er innenfor hva som er normalen. Humler lever ikke så lenge, jeg ser her hos meg at det begynner å dukke opp utmattede humler som ikke er så interessert i mat, så det er vel tiden for avgang på de førstefødte. Men, det er hva jeg tror, jeg har ikke fagekspertise.

 8. Per virhøy

  Har bare en ganske liten hage, men steller også et friområde (nabotomt). Vil gjerne ha et miljø for humler. Hvilke planter (som også er dekorativt) er interresante for humler? Hvordan kan jeg “tilby” humlebol?

  1. Hei Per
   Du finner humleplanter her: http://moseplassen.com/tag/humleplanter/
   Ulike arter av humler har litt ulike preferanser, men mange av humlene bor naturlig i hulrom i bakken (så det kan være fint med urørte skråninger), aller helst i gamle museboliger. Det er også mulig å kjøpe eller lage humlekasser. Du finner lenker til informasjon her: http://moseplassen.com/humler/hvordan-hjelpe-humla/

 9. Nå er det jo høst og borettslaget mitt skal sannsynligvis så hvitveis og sølvfrytle og myske madra (norsk navn?) i den mørke nisjen foran huset. Der skal dessuten males. Jeg lurer på om du vet om de tre blomstene har dype røtter slik at man ikke bør så dem tett inntil husvegger? Det er jo synd om min fine plan gjør at grunnmuren i husene smuldrer opp. Jeg har ikke klart å finne det ut.

  1. Dessverre, dette er tre planter jeg har lite kunnskap om røttene på.

 10. http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/32442634
  om bier – interessant! Stråling. Begrunna med forskning

  1. takk for interessant lenke Toove!

 11. http://www.slideshare.net/slid
  om bier – interessant! Stråling. Begrunna med forskning

 12. […] med veldig ulik form og innhold. Jeg synes du skal besøke noen av de andre bidragene i årets utfordring og når du først er i gang så anbefaler jeg også  fjorårets […]