12 vårblomstrende løk humla elsker!

Når humledronningene våkner på tidlig vår så er det er superviktig at det er lett tilgang på mat. Dronningene er de eneste humlene som overvintrer og hvorvidt de finner mat på våren vil ikke bare si om de overlever, men også avgjøre hvor stor koloni hun kan greie å lage i løpet av sesongen. Så frokost er virkelig årets viktigste måltid!

Humlene er hagens viktigeste medhjelper, bli med og gjør livet lettere for humlene ved å plante frokosten deres!

Frokost for humler vil i stor grad si vårblomstrende løk, samt gåsunger. Gåsunger «skaffer» du lettest ved å ikke kappe ned de trærne som allerede vokser naturlig. Det er også mulig å kjøpe fancy pil på hagesenterene. Den vårblomstrende løken, jo den kan du kjøpe som løk på høsten, både hagesentra, blomsterbutikker og nettbutikker har godt utvalg. I tillegg jukse litt på våren med å kjøpe ferdigdrevet løk i potter.

Liste med humlas frokostfavoritter:

humler-loek-2
Krokus, crocus
Jeg er utrolig glad i krokus. De er jo så skjønne når de stikker hodet opp av bakken og så yndig åpner og lukker seg ettersom sola varmer på de. Kan danne tepper om den trives og får stå i fred over mange år. Finnes i blålilla, rosalilla, hvit og gul.
Se ulike innlegg om krokus

.

humler-loek-3
Perleblomst, muscari
En annen favoritt av de tidlige løkene er perleblomsten. Den blomstrer litt senere enn krokusen, men mye lengre, og lang blomstring er flott både for meg og humlene. Jeg har aldri sett bilder av perleblomsttepper, men ser den frør seg skikkelig flittig her så jeg tror godt den kan finne på å formere seg om den trives. Vanligest i blå, men også å få i hvit og på spesialistbutikker i rosa.
Les mer om perleblomsten her

.

humler-loek-1
Prydløk, allium
Allium er også øverst på favorittlisten til humlene, og min. Det finnes mengdevis med ulik allium, noen starter blomstringen allerede i mai, andre venter til juni. Superdekorative i bedet med sine flyvende baller, og det er ikke uvanlig å se mange humler på en kule 🙂 Frør seg også flittig, men bruker mange år på å nå blomstringsalder.
Jeg har blogget om hagens allium

.

russeblaastjerne1
Russeblåstjerne, othocallis siberica
Her i Oslo er det på våren flotte blå tepper i enkelte av parkene, de er laget av russeblåstjerne, eller scilla som den også kalles. Om den trives og får stå i fred så formerer den seg villig, men det tar noen år før teppene dukker opp da. Den er vanligest i blå, men jeg mener jeg har sett den i hvit og rosa også.
Les om russeblåstjerne her

.

bluebells
Hyasintfamilien:
Svibel tenker vel de fleste på som en juleblomst. Kanskje alle faktisk? Men som så en par andre av juleblomstene så er dette egentlig en flott vårblomstrende plante, som er finest ute (hvor duften ikke blir like overdøvende). Svibler finner du i blålilla, rosa, rød, hvit og gul. Det finnes også andre planter i hyasintfamilien som er gode humleblomster, som for eksempel den engelske bluebell, som heter klokkeblåstjerne på norsk. Klokkeblåstjerner er vanligest i blå, men fås også i rosa og hvit. Obs. Det er en liten forskjell på de engelske og de spanske, de har ikke unike navn i norge, men du kan lese litt om klokkeblåstjerner her.

.

keiserlilje-1
Fritilariafamilien
En av de staseligeste av de vårblomstrende og den med den definitivt kuleste løken jeg har sett er keiserkrona, fritillaria imperialis. Rager høyt over alle de andre og finnes ikke beskjeden. Fargene er vel primært gul-orange varianter. En annen Frittilaria er rutelilja, som også har et høyst karrakteristisk utseende, se første bildet. Ruteliljene vokser «vilt» (dvs på gammel kulturmark) i England og kan nok i teorien finne på å lage større bestander her også. Fargene er lilla og hvit.

.

paskelilje-humle
Narcissfamilien
I Norge har vi en litt pussig oppdeling av narcissene i påskeliljer og pinseliljer. Den er høyst uvitenskapelig og jeg har gitt litt opp å skille de fra hverandre. Men uansett, navnet har absolutt ingen betydning for hvor mye drag de har på humlene 😉 Som den eneste av blomstene i utvalget så er denne glade skjønnheten kun nyttig for humlene og villbiene, biene får ikke til å forsyne seg av maten. Påske og pinseliljer er primært hvite eller gule, noen har orange tegninger. Ingen er rosa, selv om produsente av og til prøver å innbille kundene sine om det 😉

.

klosterklokke
Til sist vil jeg ta med tre løkblomster som er nyttige for humlene, men som jeg har dårlig erfaring med å kjøpe som løk og heller anbefaler dere å kjøpe som planter på våren (eller enda bedre bytte til fra venner ettersom alle disse tre kan danne store bestander). De er dog litt vriene å få fatt i på våren, så om du tar sjangsen og kjøper løken så bør det gjøres så fort som mulig og plantes med en gang. Men før du planter de lar du de ligge en dag i vann. De fleste løker tåler nemlig godt tørke, men ikke disse, så det å bo i en løkpose på butikken er ikke så bra for helsa deres og litt spabehandling skal visst gjøre godt..

De tre er:
Vinterblom. Les om den her (se bilde under)
Snøklokke. Les om den her
Klosterklokke. Les om den her (se bilde over)

humler-loek-5
Bildet er tatt i Botanisk hage i våres, som dere ser så er vinterblom verdt å satse på!

 

Kilde: Utvalget av løk er gjort basert på informasjon fra boken «Plants for Bees», og litt egen erfaring.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

    • Løk i krukker over vinter er litt vrient. Det er dårlig overlevelse på det rett og slett. Dersom du kan sette krukken under tak om vinteren så hjelper det mye da, det er vinterfukt som er verst. Jeg er litt usikker på hvilken løk som tåler mest, har ikke litteratur her jeg er nå, men hold deg iallefall unna krokus. Om jeg skal gjette litt så ville jeg tro at perleblomster er av de som tåler mest.

      Det jeg pleier å gjøre for krukker er å kjøpe løken på våren, ferdig drevet. Det er jo litt juks da, og det blir litt dyrere, men da er man garantert suksess, også kommer løken mye tidligere i blomst.

  1. […] Det er nå på våren de virkelig trenger hjelp, og jeg minner på de kjekke oversiktene min over vårblomstrende løk og og vårblomstrende krukkeplanter som humla digger. Sikkert noen der som kan inspirere deg til en […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her