Planteliste for kjøkkenhagen

Dette er en oversikt over hva jeg skal dyrke i kjøkkenhagen i år og følge opp fortløpende gjennom det jeg kaller kjøkkenhageskolen. Dette er det jeg er rimelig sikker på at jeg dyrker, så tar jeg nok med noen flere på sparket underveis når jeg ser hvor jeg handler fra og hva jeg bytter til meg, og hva jeg blir inspirert av dere til å dyrke. Jeg har lenket til noen nettbutikker, du finner flere/andre nettbutikker i denne oversikten, eller du kan handle frø på ditt lokale hagesenter. Husk at du ikke trenger å handle akkurat de samme navnsortene som jeg lister opp, en salat eller bønne eller rødbete dyrkes på samme måte uansett hva den heter. Men dersom du leter etter en plante på en nettbutikk så er det smart å bruke det botaniske navnet (jeg ska få satt det inn i teksten her, men foreløpig så finner du det om du følger lenken min inn i butikk).

PS: Det tok så infernalsk lang tid å lage listen at jeg nå har publisert den før jeg er helt ferdig med å finne alle sorter jeg skal ha, og før jeg har fått laget lenker på alle. Men her er så langt jeg kom så du kan begynne å legge planer du også, så oppdaterer jeg når jeg har fått tid til å se på de siste sortene.

Listen er organisert etter når jeg har tenkt å så de, dvs når jeg kommer til å skrive om plantene.

En par ting å tenke på:
– Har du ikke gode forhold inne så er det best å så mot slutten av anbefalt periode. Spinkle planter gir dårlig avling og blir fort tatt igjen av planter som er sådd senre under bedre forhold!
– Har du ikke lyst eller mulighet for å så inne i februar og mars fordi du manger ekstralys, men har lyst til å dyrke plantene, så kan du vente til våren og kjøpe ferdige planter på hagesenteret!
– Alt på listen kan dyrkes uten drivhus hos meg i Oslo, men chilli, tomater og basilikum krever en solrik lun vegg. Bor du i kaldere klima enn meg eller ikke har noen lun vegg å by på så må du vurdere om tomat, chilli og basilikum er noe du skal dyrke. Mais og squash vil også gjerne ha varme, men er ikke like kravstore.
– Har du balkong/terrasse? Alle ettårige planter kan dyrkes på en balkong, trikset er å ha stor nok krukke! Hovedutfordringen med en grønnsakshage er nemlig å gi jevn tilgang på vann og næring for plantene, og jo større krukke jo enklere er det.
* Oppdatering: Takket være kommentar fra Bente så ser jeg at jeg ikke har husket å si noe om at dere må justere såtidspunkt etter hvor dere bor! Mange planter har en viss tid de kan stå inne, før de bør ut på sin permanente bolig, ellers blir de bare strantne og desperate og furtne. I frøbutikkene står det ofte tips om hvor lenge før utplantning ting skal såås, så kan en ta utgangspunkt i det. Det kommer mer informasjon om det for hver sort jeg sår, men viktig å si det nå om noen bare lar seg inspirere av listen og ikke nødvendigvis får med seg mine fortløpende poster! Dette med justering gjelder forøvrig også for de med drivhus, de kan tillate seg å så tidligere enn jeg gjør (iallefall om de bor med ca samme klima eller har oppvaring i huset).

kjokkenhageskolen-planteliste

FEBRUAR:

Chilli
Komplett oversikt over slag finner du her

tomater

MARS:

Kål
Kål kan du så i februar, mars, april og mai. Vanligst er nok å så i april. Jeg kommer til å så flere ganger.
– Grønnkål ‘Redbore’. Grønnkål med rødfarge. Vistnok noe mindre bespist av insekt, og alltid gøy med farger. Hos Garden Living.
– Svartkål ‘Nero di Toscana’. Hos Garden Living og Solhatt

Tomater
Kan såås i mars og april. Eller du kan kjøpe ferdige planter på hagesenteret til våren.
– ‘Sungold’. Cherrytomat med orange tomater. Hadde den i fjor med god erfaring, anbefales av mange. Hos Impecta
– ‘Tumbling Tom’. Ampeltomat med små røde tomater. Hadde den i fjor, god erfaring. Hos Impecta
– ‘Black Sweet Cherry’. Meget mørke små tomater. Hos Runåberg
– ‘Chocolate Cherry’. Søte små mørke tomater. Hos Lille tomat
– ‘Sun Baby’. Små små gule tomater. Hos Runåberg
– ‘Sub arctic Plenty’. Røde tomater, kjent for å takle elendig vær godt. Hos Lille tomat
– ‘Tigerette cherry’. Rød og orangstripete tomater, limefarget bladverk. Busktomat. Hos Lille tomat.

Basilikum:
Det finnes mye spennende basilikum, og den er ganske grei å så. Kan såås hele vinter og vår. Jeg kommer i tillegg til å kjøpe en ferdig potteplante i mai og gi tips rundt det, tenker jeg.
– ‘Rosso’. Rød basilikum. Hos Runåberg
– Sitronbasilium. Hos Runåberg
– Hellig basilikum. Ny erfaring for meg, brukes mye i tai-kjøkken. Hos Runåberg

Kryddertagetes
Tagetes er en fin plante å ha i kjøkkenhagen da den bidrar til å holde insekt unna. Kryddertagetes skiller seg fra annen tagetes ved at den har en deilig sitronduft, og både blomst og blader kan brukes i maten. I tillegg er den vakker i blomst og høyt elsket av humla. Les om den her. Kan såås i mars og april. Sådde seg selv i hagen min i fjor, men da blomstret den også ganske sent.
– ‘Little Gem’ hos impecta

Middagsblomst
Kan såås i februar, mars og april.
Middagsblomst har jeg bare fordi den er vakker, og spiselig. Ingen smak. Les om middagsblomst her.
– Miks. Hos Impecta

.

kjokkenhageskolen-planteliste-3

.

APRIL:

Mais
Maisplanter er litt ekstra gøy fordi de ser så anderledes ut enn alt annet. Høye og slanke som de er. Også kan en dyrke farget mais, det har jeg sans for.  Forkultiveres inne, eller de kan såås direkte ut under duk i slutten av måneden, det er det maisbøndene heromkring gjør.
– ‘Painted Mountain’. Flerfarget mais, hos Runåberg

Bønner og sukkererter
Bønner, erter og sukkererter av det klatrende slaget er genialt for balkongeiere. Har du en solrik vegg de kan kle, eller setter et klatrestativ i en krukke så har du en enkel plante som gir mye avling. Bønner kan forkultiveres inne, eller de kan såås direkte ut under dekke/når det er varmt nok. Jeg gjør nok begge deler, tenker jeg, får se hvor travel april blir. Utvalget er basert på hva jeg allerede har av frø, trolig finner jeg en bønnetype eller to til også. Gleder meg til å donere bønner til matbloggere for å se hva de lager!
– Goldfield. Gul, veldig villig og grei. Eller, det var planen helt til jeg ikke greide å finne den i en butikk å lenke inn for dere… jeje.Ligner veldig på ‘Goldmarie’ hos Impecta, men mulig jeg dropper den i år og heller velger noe nytt. (blablabla)
– Blauhilde. Mørke tynne bønner. Hos Impecta og Fuglebjerggaard og Runåberg
– En lav voksbønne (fant den ikke igjen så jeg har ikke navn på den nå)
– ‘Sugar Snap’ Brytsukkerert. Brytsukkerert er søtere og bedre enn sukkerert. Hos Runåbergs  og impecta og sikkert alle andre også

Squash:
Squash er mindre plasskrevende enn gresskar, og gir mer avling.  Må ha masse sol. Egendyrket squash er fjorten ganger bedre en kjøpesquash (fordi den i butikk nesten alltid er overmoden, og kjedelig). Kan såås inne i april, eller direkte ut i mai om du har varm vår.
Har ikke bestemt helt hva jeg velger, men masse spennende å velge i på fuglebjerggaard

Blomkarse
Blomkarse er spiselig, hele planten både blader, blomster og ferske frøkapsler. Fin spennende pepper-smak. Og pene blomster som humla liker, og det liker jeg 😉 Jeg forkultiverer noen få for å få en tyvstart på blomstring, og så sår jeg resten rett ut i mai. Det er IKKE viktig hvilken slag du velger! Se hva frøbutikken har og velg det som passer deg av farger og om du vil ha en lav plante eller en med lange armer. Jeg skal ha disse:
‘Alaska Salmon Orange‘. Fordi det er pent med variegert bladverk i kassene. Hos Impecta
– Enellerannen jeg nå ikke husker navnet på, fordi den har mørke blomster
– ‘Milkmaid’ Fordi den har nydelige kremhvite blomster. Er forresten i #BieBlomst kolleksjonen!

.

kjokkenhageskolen-planteliste-4


MAI

Potet
Jeg har faktisk aldri dyrket potet, men tenkte jeg skulle teste blå kongo i år. Kanskje i krukke.
– Blå kongo. Husk, du må kjøpe egne settepoteter, ikke matbutikkpoteter! (pga virussykdom). Randesund gartneri har fint utvalg av settepoteter og setteløk. De sender pr post

Rødbeter
Sås direkte ut på voksested, går for å være enkel å dyrke, men jeg har ikke dyrket den før selv.
– ’Chioggia’. Stripete rød og hvit. Vanlig i salg
– En rødbete til, aner ikke hvilken.

Reddik
Reddik sås direkte ut. Den vokser fort og kan såås flere ganger gjennom sesongen. Bladene er også spiselige forresten, smaker reddik.
– Jeg har ikke bestemt hvilken reddiker jeg velger i år, må se hva frøboksen min byr på, tror jeg har mye liggende…

Salat:
Verdens enkelste grønnsak! Og så mye bedre fersk fra hagen/balkongen da. Så en ny runde hver tredje uke, så har du alltid fersk salat. (ja ikke ruccolaen da, den holder det å så en eller to ganger).
– Vill-ruccula.
– Brønnkarse. Aaahhh, verdens beste salat!
– Salatmix Baby leaf ‘gourmet’. Hurra for variasjon uten styr. En pose = seks slag i grønt og rødt. Hos Impecta

Bladgrønnsaker:
Litt mer substans i bladene enn det er i salat,  kan brukes både rå og lett varmebehandlet. Såås rett ut i hagen, i to runder, en på vår og en på sensommer.
– Pak choi ‘Rubi’. Rødbladet Pak choi. Grønnsaken ligner litt på kinakål i smak og bruk. Hos Garden Living
– Mangold ‘Bright Lights’. En klassiker i hagen min, les om den her. Selges hos Impecta og hos Garden Living, de har en som ser svært lik ut hos Runåbergs og Solhatt
– Spinat. Aner ikke hvilken, veit jeg har noe frø liggende.

Krydderurter:
Smak og duft og glede, krydderurter må vi ha! Tilpass til egen smakspreferanser!

Direkteså krydderurter:
Disse to er superenkel å så rett i bedet, mye bedre resultat enn å kjøpe i potter. (og du, begge har spiselige blomster!)
– Koreander
– Dill

Krydderurter fra potte:
Jeg kjøper inn noen ferdige planter også. (trolig kjøpes noen inn før mai og dyrkes i vindu)
– Basilikum
– Rosmarin
– Sitronverbena
– Stevia

Flerårige krydderurter jeg allerede har i hagen. Kan gjerne kjøpes i potter.
– Kruspersille
– Timian
– Sitrontimian
– Salvie
– Oregano

Løk:
Jeg vurderer å kjøpe noen setteløk eller så salatløk, har ikke helt bestemt meg, må konferere med matbloggerene. Kom gjerne med forslag!
Hagen rommer allerede gressløk, luftløk og pipeløk (flerårige)

Ringblomster
Spiselig med litt smak, humlefavoritt og meget enkel å lykkes med. Blomstrer forbi første frost.Finnes masse ulike varianter, jeg pleier å like å gå for de som er lave og de som ikke er fyllt. Og så ønsker jeg de som sår seg selv velkommen også.

Kornblomst
Ingen smak, mye skjønnhet. Spiselig og humlefavoritt. Jeg planlegger å så en mørkelilla og en hvit.

kjokkenhageskolen-planteliste-5

Fant du noe spennende på listen? Har du tips til noe du synes mangler? Eller alternativ til det jeg har tatt med? Bruk kommentarfeltet, veldig kjekt om dere vil være med og dele erfaring med meg, og med alle de andre leserene!!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

  1. Hei. Her var det mye hodt. Mye av de samme som jeg pleier å ha, men skal du ikke ha gulrot. Det er alltid i hagen her. Både store og små plukker og spiser gulrøtter hele sensommeren her i hagen. Og på gulrot kan man og spise de spede skuddene man tynner bort.

    • koreander er en av mine favorittblomster i kjøkkenhagen! jeg bruker den faktisk ikke i mat selv, (har nok ikke koreandergenet, hehe), Men mannen bruker den jo, og så elsker jo både jeg og humlene blomstene så-da-så 😉

  2. Bare et tips til grønnsakdyrkere i nord. På grunn av kort vekstsesong hos oss, blir avlingene best hvis vi velger tidlige sorter. Det er sjelden mulig å plante ut kålplanter før ca 10. juni så såtidspunktet her blir ikke før ca 1. mai. Kål har bare 6 uker oppalstid. Oppalstid og utplantingstidspunkt bestemmer når vi sår grønnsaker for oppal.

    • Hei Bente! Tusen takk for nyttig kommentar. Jeg har lagt inn en oppdatering i posten!
      Jeg er jo helt enig med deg i at såing på tilpasses når en har utplantningsmuligheter. Jeg sår min kål supertidlig i år for jeg skal teste ut hvordan den takler drivbenkløsninger, så da blir det jo helt teksas-tidlig i forhold til når det fungerer for dere i de kaldere delene av landet.

  3. Tuusen takk for en fin og grundig liste, fantastisk god hjelp for en som trenger tips og lett kan gå seg bort i planteverdenen-!

  4. Hei Anne. Koser meg veldig med den flotte og inspirerende bloggen din i sol og sommer/snart høst her i Australia. Nyter opphold veldig, men gleder meg også til hjemreise og oppstart kjøkkenhagen i begynnelsen av mai hjemme i Trøndelag. Jeg har her nede fått helt dilla på Brønnkarse, men er veldig usikker på hvordan dette kan dyrkes. Har lest litt om Brønnkarse, men ganske ny på feltet kjøkkenhage 🙂 Som jeg forstår må brønnkarse ha tilgang på MYE vann, gjerne litt rennende. Er dette riktig? Hvordan gjør du det ? Mvh Trude

    • Brønnkarse kjørte jeg en testdyrkning på i fjor sommer, og den greier seg helt fint i vanlig jord. Jeg vannet den ekstra godt til den fikk etablert seg, noe den brukte litt tid på, men etter det så fikk den nøyaktig like mye vann som alle de andre grønnsakene. Nå er jeg rett nok flink til å vanne da, men dog, den skal greie seg uten fancy vokseplass!

      Det kommer eget «hvordan dyrke brønnkarse» innlegg når det er såtid!

  5. Hei, takk for veldig nyttig og inspirerende informasjon:-) Jeg skal prøve meg på en purpurfarget sukkerert i år «Shiraz» Og, har fått dilla på salvie, så har sådd flere typer. Lykke til med en spennende kjøkkenhage-tid. Mvh Kristine K Hansen

    • Så spennende med ulike salvier! Jeg fant en flerfarget salvie i england, men fikk den ikke med hjem. Purpurfarget sukkerert ja, jeg dyrket en mørk en ett år, det var ikke den du nevner, men kanskje jeg skal prøve din også da. Synes ikke den jeg testet var så god, men jeg er up for alt nytt 😉

  6. Interessant å lese frølisten din. Jeg hadde tomat ‘Sungold’ for mange år siden, og det er den beste jeg har smakt. Jeg ser du har ‘Sugar Snap’ Den er blant de beste, men ‘Sugar Ann’ er samme sort, bare lavere, og det passer bedre i mine pallekarmer. Jeg så hvordan du hadde plantet høye bønner i pallekarmer, så jeg dyrker sukkererter på samme måte. Jeg vil også ha sylteagurker, for de er mye bedre enn sylteagurker fra butikken. Takk for mye nyttig inspirasjon.

    • Jeg liker sugar snap nettopp fordi den får høyde, men veldig nyttig informasjon at Sugar Ann passer for de som vil ha det lavere, så takk for det!

      Og agurk skal jeg teste å dyrke sånn for meg selv i år, men jeg tar den ikke med i «skolen». Synes det var nok der, og ettersom det er første gang jeg dyrker den så trenger jeg litt erfaring før jeg kan lære vekk 🙂 Om kjøkkenhageskolen er en suksess i år, så kjører jeg på med en sesong til, og da skal den og et knippe andre få være med 🙂

  7. hei 🙂 Fin side du har 🙂 Jeg har de tre siste årene plantet det meste i pallekarmer… bl a blomster, grønnsaker og poteter o.l. Da jeg laget dette ble det brukt mye billigjord, og så i fjor at det virker veldig «tett» og tendenser til noe brun sopp i kantene,Har du noe forslag til hva jeg kan blande i for å bedre jorda/få luftigere jord, uten å bytte ut alt ? 🙂 (mange kasser se ) Hadde blitt veldig glad for noen forslag…

  8. Hei! 🙂 Kommer du til å lage et innlegg for hvordan man sår tomater også, sånn som du lagde om chili? Det hadde i så fall vært supert! 🙂

    • Ja! Jeg skammer meg veldig over at jeg ikke allerede har laget flere innlegg til dere med såing, jeg skal få gjort det nå snart! Lover! Nå har jeg endelig fått unna alle foredragene jeg hadde tatt på meg, så nå blir timeplanen litt snillere.

  9. Hei!
    Jeg vil gjerne dyrke Blå kongo i år, men jeg finner ingen steder som selger settepoteter. Jeg fant ikke noe på nettsida til Randesund. Har du tips?

  10. Hva med de forskjellige mynteplantene. Eplemynte, appelsinmynte, ananasmynte, jeg har hatt dem nå i flere år. De dufter såå godt:)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her