Vindus#fail!

Som arkitekt er jeg svært opptatt av at arkitektur kan være katalysatorer for opplevelser, eller for å si det på godt norsk: gode valg kan løfte et hjem fra praktisk til fantastisk. Ett veldig konkret eksempel er plassering av åpningene i huset. Hvor skal det være vinduer og dører, hva leder de ut til, hva slipper de inn, hvordan er de utformet?

Vinduene har tre hovedoppgaver: De skal slippe lys inn, de skal gjøre det mulig å se ut, og i boliger så bidrar de til luftutskifte. I tillegg bidrar vinduene til husets utrykk, og til å skape kontakt med husets innside når man er utenfor. Vinduene blir kontaktflata mellom ute og inne, og  hvor de plasseres i veggen, hvor stor vindusflatene er og hvordan selve vinduene utformes gir direkte konsekvens for hvordan rommet er å være i, og hvor godt man kan kjenne at man er del av det som skjer utenfor.

vinduer-sprosser

Jeg er spesielt glad i vinduer som går fra gulv til tak, (når arealet utenfor vinduene er nogenlunde privat slik at det ikke blir innsyn). Dermed kan man se ut også liggende på sofa,  og en får et fint utsnitt av det som skjer ute, fra bakke og helt til himmel.

Tidligere denne uken var jeg i Trøndelag med svigerfamilien og en av dagene tilbrakte jeg i en utleiehytte med en fantastisk beliggenhet helt nede ved Trondheimsfjorden. Hytten var lys og luftig og fin, og utsikten var vidunderlig, om du sto ute…

De startet ut så bra med å planlegge to høye vinduer ut mot sjøen, og i tillegg to mindre vinduer på samme vegg som kan åpnes for lufting. Jeg skulle ønsket at de to høye vinduene var ett eller sto tettere, men utover det så var det en strålende løsning. Meeen, på ett tidspunkt har noen funnet ut at de store vinduene jo også bør kunne åpnes, så de bestilte tredelte vinduer med lufting midt i. Og dermed endte de med to sprosser i vinduet, en i perfekt blokkeringshøyde for horisonten når normalhøy person står (uansett om du står inne i rommet eller ved vinduet), og en i perfekt blokkeringshøyde for horisonten når du sitter i sofaen…..

I et slikt landskap er det jo nettopp horisonten du vil se, så vips så hadde de stykket opp det vakre, og fjernet den viktigeste biten av hele utsikten! Synd! Bildet under var et mulig alternativ…

vindu-utsikt-2

Les mer om å bruke vinduer for å skape kontakt mellom inne og ute her.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her