Slik dyrker du druer i hagen!

Javisst er det mulig å dyrke druer i hagen, uten drivhus! Les på videre og se hvordan vi gjør det.

Viktigeste tips for å lykkes med druer:
1. Velg rett navnsort
2. Plasser den lunt og solrikt
3. Beskjær korrekt

dyrke-druer

Velg rett navnsort
Drue er ikke bare drue. Over årene er det kultivert frem en rekke ulike navnsorter tilpasset ulike klima. Jeg anbefaler at du holder deg til navnsorter det er kunnskap om at fungerer under norske forhold, ikke bare kjøper en tilfeldig «blå drue» på det lokale hagesenteret.

I Norge har Rusvik vinplanter spesialisert seg på drueplanter og de har et rikt utvalg av sorter. Se her.  Du finner druer fra Rusvik på Hesselberg gartneri, eller du kan bestille direkte fra Rusvik (de kan sende pr post).

Har du drivhus står du litt friere i valg, men også der er du tjent med å velge en som har smak som passer deg 🙂

dyrke-druer-7

Plant de lunt og solrikt
Hovedutfordringen med å dyrke uten drivhus er ikke egentlig å få druene til å overleve vinteren, nei utfordingen ligger i å få modne druer! Dette kan vi hjelpe til at skjer ved å gi plantene en så varm og solrik plass som mulig. Det greieste er å plante druene mot en sydvent vegg uten store trær eller annet som skygger forran. Og å velge en sort som modner raskt naturligvis…  Velger du rett sort og plasserer de lunt så kan du ha druer utendørs så langt nord som til Trøndelag!

dyrke-druer-5

Beskjær korrekt
Beskjæring påvirker hvor gode druer du kan få, druer er ikke noe du bare lar gro som det sjøl vil. Druer skal ha en hovedbeskjæring på tidlig vår (fra sen mars og ut april). Og så skal ny vekst tuktes ved behov gjennom sommeren. Beskjæring påvirker både mengde, størrelse på frukten og smak. Og hvor vidt de rekker å modnes.

I korte trekk så skal drueplanter skjæres ganske langt ned i hovedbeskjæringen slik at de har en grunnstamme, som gjerne kan gå bortover langs et klatrestativ, og så skal det hvert år få komme nye skudd opp fra dette. Det er de nye skuddene som bærer, og de kan fort bli mange meter så de må tuktes i lengden utover sommeren.

Les mer om druebeskjæring hos Rusvik

dyrke-druer-6

Ellers:
Druer foretrekker lett drenert jord, og trives ikke i leire eller steder hvor vann blir stående. Den skal ha lite gjødsel, så ikke sleng på masse og tro du er snill. Drueplantene er lite utsatt for sykdom og skadedyr.

De bør få etablert seg før vinterfrosten kommer, så om du ønsker deg drueplanter så bør du handle de på vår eller sommer, ikke høst. Iallefall om du bor i de kaldere delene av landet.

dyrke-druer-4

Om våre:
Jeg har to typer druer i hagen, den blå har vi rota vekk merkingen på, den grønne (med rosaskjær) heter Korinka Russkaja og er supersøt og er i følge Arild en av de beste å dyrke både fordi den modner raskt og fordi den er god på smak.
Vi dyrker druene på sydveggen av huset, i kjøkkenhagen. Plantene er buret inn i finmasket fuglenetting (egentlig sommerfuglnetting) for å unngå at trosten eter de opp. Det har vært rekordkald sesong i år slik at de fortsatt ikke er helt modne, men de er gode allerede nå 😀

Ønsker du å komme i kontakt med andre druedyrkere? 
Rusvik har en liten facebookgruppe. Der finner du  likesinnede, og der blir det sikker mulig å få både inspirasjon og kunnskap, og svar på spørsmål.

Kilde:
Jeg har hentet informasjon til denne posten fra Druer.org og samtaler med eier Arild Syversen. Posten er ikke sponset.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Hei, jeg har en Beta vindrue plante, som står på en inneglasset veranda, mange av bladene blir brune og helt tørre, hva kan det være tro????

    • Tja. Jeg veit ikke helt jeg, det kan vel være så mangt. Men det kan være såenkelt som at den er svidd av solen, sterk sol + glass kan være slitsomt for plantene.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her