Ballongislykter – lag krystallboller av is!

Islyktuke!
Jeg har så langt denne uken vist hvordan lage islykter med bare ei bøtte eller en bolle, og hvordan dekorere en bøtteislykt. I dag er det ballongene som står for tur. Det er enkelt å lage ballongislykt, og resultatet blir som de flotteste krystallboller.

Alt du trenger er en ballong, og noe å sette ballongen i slik at den står pent eller får spennende form. Tips om hvordan lage flott fasong nederst.

Hvor lenge stå til frysing:
Avhenger av hvor kaldt det er ute og om det blåser. Og litt hvor stor ballongen er, og ikke minst hvor tykke vegger du vil ha.
* Er det – 5 og vindstille så lar jeg en stor ballong stå minst 24 timer, maks 40 timer. Ved 10 minus må den stå minst 16 timer, maks 36. Er det -15 ville jeg latt de stå i maks 20 timer.
* Små ballonger kan ikke få like tykke vegger som de store, for da blir det jo ikke plass til lysene. Det er derfor enklere å lykkes med store ballonger enn små ettersom du har større margin.
* Blåser det, så fryser ballongene fortere enn om det er vindstille.

ballongislykt-diy-7

Hvordan få de flotteste fasonger:
Ballongen trenger hjelp for å stå pent mens den fryser og du kan bruke det du setter ballongen i til å lage en fasong på ballongislykten. Jeg bruker suppeskåler, salatbolle, miksebolle, bøtter og spann. Bildene nedenfor viser islykter slik de sto til frysning, og slik de ble etterpå.

eksempel-islykt-ballong

Når ballongislykten er laget så kan du, (om du har laget luftboblen jeg anbefaler i videoen), velge hvilken side av islykten du har opp og ned. Den siden som skal opp må få ett hull, men det gjør ikke noe om du ender med å ha hull både på oversiden og undersiden av lykten. Bildet nedenfor viser en ballong laget i en bøtte.

ballongislykt-fasong

Lager du mange islykter som står sammen i gruppe så er det fint med ulike størrelser. Fyll ulike mengder med vann i ballongene, eller bruk ulike størrelser. Slanke boller gir dessuten høyere ballongislykter enn store vide boller.

ballongislykt-diy-5

Bli med på å spre islyktfeber!
Ble du begeistret? Del gjerne posten med vennene dine! Jeg setter stor pris på at så mange tipser andre om å komme hit for å bli inspirert og lære :)

Her finner du mer om islykter:
– Hvordan lage islykt med en bøtte
– Hvordan lage dekorert islykt med en bøtte, og med to bøtter (hjemmelaget form)
– Hvordan lage islykter i islyktformer
Hvordan ha islyktene inne
– Det kommer enda mer om islykter fremover så kom tilbake til bloggen og følg meg gjerne på FacebookInstagram og Snapchat (moseplassen) for daglige islykt og annen hagedrypp.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 Comments

 1. Hei!
  Så fine disse lyktene er. Jeg har bare et spørsmål ang lysene du bruker inni lyktene. Kan man bruke vanlige kubbetys/telys eller smelter da isen? Bør jeg bruke batteridrevet lys?

  1. Moseplassen

   Det er mye smak og plass og hva man har som styrer.
   Batterilys er fint, men ikke nødvendig med mindre det er brannfare der du er. Men ja, det gjør at isen smelter saktere, ikke så relevant når det er skikkelig kaldt, men er det kun en par minus og/eller en liten lykt så merker jeg forskjell.

   Kubbelys gir finest lys, stakelys satt i en lav lysstake funker også bra. Telys er jeg ikke så glad i, spesielt ikke om de står i metallkopp. Telyset blir varmere enn andre lys, og metallkoppen gjør at den smelter seg ned gjennom isen + at telyset lyser mindre og (ved metall) kun opp, ikke ned.

  2. Superfina lyktor! Såg dessa på instagram och de är bland de finaste jag sett!! Sååå fint!!

   1. Moseplassen

    takk,d et var hyggelig å hrøe Johanna :D

 2. Jeg ville bare si at jeg liker bloggen din. Den er lavmælt og fin og bidrar ikke til det styret mange andre blogger gjør. Den gir en “gammeldags” følelse i et nytt format. Jeg har i allefall behov for langsom blogging… Hvis du forstår hva jeg mener :)

  1. Moseplassen

   å, for et fantastisk komplement! Takk :D
   Jeg forstår godt hva du mener, og er veldig glad for at du opplever det slik! Det er forresten mange andre hagebloggere (de fleste) som også blogger “nedpå”, du finner de på Hageblogger.no :)

 3. Marte Liset

  Så flotte lykter! Nå er det – 15 grader her i Tromsø, og jeg har fått en kjempeidé til noe å gjøre sammen med ungene før helga! Dette tror jeg blir morsomt for både liten og stor! Takk for fint tips og tydelig forklaring!

  1. Moseplassen

   så fint at du har glede av bloggen :)

 4. Wenche Heir

  Hei! Liker siden din kjempegodt! Har laga fuglemat etter inspirasjon fra deg og også islykter! – men , jeg “sliter” med at skurebøtter/vaskebøtter fryser stykker i bunnen- da er dag vanlige 10 liters bøtter jeg bruker-Pga. Dårlig kvalitet eller har du noe knep der?

  1. Moseplassen

   Hei, det er endel som rapporterer dette, og jeg har ikke bedre svar til deg enn kvalitetsforskjell. Mine sprekker ikke, men manges gjør og jeg tror ikke at det er måten vi fyller bøttene på .. Gå over til å bruke ballong så slipper du vel at bøtta sprekker, trur eg.

 5. Veldig fine lykter!

  Ps. I “Hjemmet” uke 2 / 11. januar er der bilde av og en liten omtale av “Fuglefryd” (s. 73, til sammen ca. 1/4 ukebladsside). -Så det hjemme hos min mor, hun abonnerer og får bladet uken før.

  1. Moseplassen

   Så flott! Det hadde jeg glemt, gleder meg til å se!

 6. Skulle prøve dette nå, men spørs om ballongen var for liten for den datt rett av krana uten at det var mye vann i den. Er det en fordel med stoooore ballonger? Den jeg prøvde blir ganske stor når den blåses opp.

  1. Moseplassen

   Hei. Alle ballonger jeg har prøvd har sånn omtrent samme åpning så det er ikke det som er grunnen, men jeg har to teorier:

   1. Du har en dust kran. “moderne” kraner er ikke alltid utformet sånn at ballongen kommer innpå
   2. Du må holde igjen ballongen slik at tyngdekrafta ikke drar den av. Det er tungt å stå sånn og holde så jeg løser et ved at at jeg har ballongen stående i en skål som hviler på en bøtte og så flytter jeg den fra den bøtten og ned på en lavere bøtte mot slutten av fyllingen.

 7. Er det noen spesifikk grunn til at du sier først i videoen at man skal bruke KALDT vann? Varmt vann fryser fortere og inneholder som regel også mindre luftbobler. Les mer om Mpemba-effekten eks på: https://anjafysikk.wordpress.com/2014/01/08/fryser-varmtvann-fortere-enn-kaldtvann/

  1. Moseplassen

   Virkelig!
   Her har jeg nok dessverre antatt at kaldt var best, uff. Men så flott at du sier fra og takk for lenken, nå skal jeg sjekke den ut! Jeg har faktisk en plan om å ha litt fysikkundervisning her på bloggen for å snakke om hva som _faktisk_ skjer når vann fryser, og hvorfor noe blir klarere enn annet. Har begynt å sanke info og jakte på fysiker å skrive sammen med, så dette var midt i blinken.

   1. Joakim

    Jeg gjør iallefall et forsøk nå med både kaldt og varmt vann. 2 eksemplarer av hver. Så skal sjekke i morgen formiddag om de med varmt vann allerede er klar til bruk, og sammeligne med de med kaldt vann om det er noen forskjell i isen. Hvor tykke vegger vil du si det er greit å ha med tanke på at man gjerne setter en varmekilde oppi der?

   2. Moseplassen

    Det kommer ann på hvor stor lykt du har, og så er det jo greit å vite at tynne vegger blir klarere enn tykke (vanligvis), så skal man sammenligne må den informasjonen med. Jeg liker å ha isveggene fra 5-10 mm tykke (på det tynneste), gjerne mer om lykten er stor. da holder lykten lenge.

    Jeg skal også teste ut, men det blir ikke før i morgen så du kommer til å ligge en dag forran meg :)

   3. Joakim

    Mine har nå fryst i 14 timer. Har vært ca 10-13 minusgrader her i natt. Varmtvannsballongen hadde nesten dobbelt så tykke vegger. Åpnet et sett av dem, og venter med sett #2 til i kveld da jeg syntes kaldtvannsballongen hadde litt tynne vegger. 4-5 mm. Ingen store forskjeller å se i klarhet i isen da :)

   4. Moseplassen

    Takk for rapporten Joakim, dette er veldig moro! Blir bloggpost om dette etterhvert, nevner deg da :)

   5. Joakim

    Hei. Tok noen bilder og skrev litt etter mine forsøk. Varmt vann ser ut til å både gi klarere is og ikke minst nesten dobbelt så tykke vegger på samme tiden :)
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153367053408583.1073741845.686383582&type=3 bruk gjerne bildene hvis du vil :)

   6. Moseplassen

    Jeg har testet jeg også, og varmt vann fryser mye saktere enn kaldt i lukket beholder (Både ballong og bøtte med lokk). Men for den åpne formen kan det ha vært litt forskjell. Dessverre åpnet jeg islykten for tidlig så den var ikke ferdigfryst så jeg kan ikke si noe om det klare.

    Skal kjøre ny test når det har blitt skikkelig kaldt igjen, og ikke snø!

 8. Åse D westby

  Hvordan lages hull i ballongfryste lykter- til å sette lysene i?

  1. Moseplassen

   Hei Åse, det er forklart i videoen over :)

 9. Veldig morsom ide. Lurer på hvordan man finner ut hvor tykk veggene er før du tar av ballongen. Kanskje den var litt for tynn etter første sjekk og burde stå litt lengre?

  1. Moseplassen

   Du må bare gjette ut fra temperatur og tid. Ikke egentlig mulig å se før den er åpen om den er nok fryst.

 10. Jeg har laget i en bøtte. Ble tukke fine vegger. Men den ble ikke så blank som dine lykter. Dine er jo ut som glass

  1. Moseplassen

   De blir klarere når de er tynnere, og så kan det hende det er veldig kaldt hos deg, da blir de også noe mer uklare.

 11. Mycket fint! det måste jag prova :)

 12. Mamma Mø

  Mine lykter blir heller ikkje så blanke…. Er det eit trix?

  1. Moseplassen

   Hei :)
   De to største faktorene for klar is i ballonglyktene er hvor kaldt det er, og hvor tykk is du fryser.
   1. Er det skikkelig kaldt så fryser lykten fortere og da kan isen bli mer uklar. Så er det -20 får du mer tåkete is enn ved -5
   2. Jo tykkere is, jo mer sjangs er det for at isen blir tåkete.

 13. Hvor lenge regner du at lyktene varer? Hvis det er kaldt over uker?

  1. Moseplassen

   Hei. Det kommer ann på temperatur, om sola er sterk (om det er januar eller mars) og om du brenner lys i de. Og ikke minst hvor tykke du lager de. Men for å være litt konkret. en islykt du ikke brenner levende lys i vil holde seg i ukesvis ved konstant minusgrader i januar.

 14. Hei. Jeg skulle prøve meg på dette og og satt ut ballonger i bøtte og skål om morgon og lot dei stå ute i 24 timer. Men da jeg skulle ta den inn og ta hull i ballongen så var alt fryst. Så lurer på om jeg bare har latt det få stå for lenge ute? Blåste ikke noe i ballongen etterpå jeg hadde fylt den heller hvis en må gjøre det.

  1. Moseplassen

   Ja. Om hele greia var gjennomfrosset så har du latt det stå for lenge. Det påvirker ikke hvor fort den fryser å blåse i lufta, det er kun for å gjøre det enklere å åpne de etterpå og å få de til å stå pent.

 15. Linda Skarsteen

  Hvor fårjeg kjøpt store ballonger??

  1. Jeg kjøpte store ballonger på Nille. 20 kroner for 10 stk. Veldig bra til formålet

 16. Her ble det sju islykter i perfekt tykkelse etter drøyt 15 timer i -18.
  De ble ikke like flotte på toppen som dine, men blir sikkert kjempefine til kvelden.
  Takk for flott video med veldig god veiledning!

 17. Kanskje litt styr, men jeg har hørt at kokt vann blir mye klarere når man fryser det til is, da luftbobler og slikt da forsvinner ved koking..

 18. Frode angel Pettersen

  Dette skal jeg prøve meg på ❤

 19. Inger Sandved Anfinsen

  Fantastisk ide. Jeg har allerede satt it bøtta.