De viktigste hageredskapene:

God redskap gjør livet lettere! Jeg deler i dag noen tips om ulike typer redskap :)

Hva trenger man egentlig av redskap? Vel, det kommer jo helt an på hagen din, hvor lysten du er på å bruke penger, og hvor gøy du synes det er med fiffige løsninger. Det er jo faktisk slik at spesialverktøy kan ha sin funksjon, men at du får gjort det meste med basic utstyr.

Tidligere i sommer lagde jeg en video i samarbeide med DinSide.no, og den er en fin introduksjon til hva jeg synes er de viktigste hageredskapene, og til hva du kan tenke på når du velger. Nedenfor videoen går jeg i dybden på noe av det jeg nevner i videoen:

Velg utstyr tilpasset brukeren:

Hvorfor er det en selvfølge at en person på 160 cm har helt andre skistaver enn en på 190 cm, mens man tenker at en spade er en spade? Prøv deg frem, og velg lengder, vekt og grep som kjennes rett for deg!

* Hvor sterk er du? Er du svak eller har lett for å utvikle slitasjeskader, ja da bør du vurdere lette redskaper, du vil ikke tro hvor stor forskjell en lett spade kan gjøre for hvor mye du orker å spa. Og det er stor forskjell i hvor mye spader kan veie!
* Hvor lang er du? Latterlig undervurdert å ha utstyr tilpasset lengden på den som bruker de.
* Hvor store hender har du? Dette er primært relevant for hagesakser, og er en liten kampsak for meg. Mye kjekkere med en saks som ligger godt å hånda!

 

Om redskapen:

hageredskap-4

SPADER:
Som sagt, en spade er ikke bare en spade ;)
Som sagt, pass på at spaden er passe lang, og ikke for tung. Og så kan du vurdere fasong og størrelse på bladet. Store blad er best for store jobber, små blad for mer presist arbeide. Spisst blad er bra for kompakt jord og store hull, rett blad er flott når du skal dele planter, skjære kanter, og jobbe presist.

De lange spadene på bildet over, fra venstre:
– Svært liten spade, genial for å jobbe ute i bedet. Fra Joseph Bentely
– Staudespade fra Fiskars. Flott fasong, og trolig skikkelig holdbar, men veldig tung. Dessverre!
– Light-spade fra Fiskars. Egen produktserie med redskap som veier veldig lite.
– Spiss spade fra Fiskars. Arvegods :)

Og så er det håndspader da. Som jeg virkelig har en fetish for…
Fra venstre:
– ekstra stort blad, fra Burgon&Ball
– ekstra langt skaft, fra Burgon&Ball
– helmetall og farget (gjør den lettere å finne igjen), fra Nordic Garden. Obs, ikke like god i hånda, men tåler bedre å glemmes igjen i bedene.

 

hageredskap

GREIP OG HAKKE:
Hverken greip eller hakker er en må-ha, men wow så praktisk de kan være! Greip kan brukes som et alternativ til spade for å spa ut eller dele planter uten å hakke over røtter, og de er gode for å grave over bed for å få de luftigere. Hakker er fine om du skal grave over store områder.

 

hageredskap-6

BESKJÆRING
Planter vokser, blomstrer av, dør, eller skal inn i en vase. Det kan derfor være kjekt å ha en hagesaks og grensaks, du kan i tillegg vurdere blomstersaks og sag.

Hagesaks: En god hagesaks (sekatør) er essensielt. Den skal være skarp, den skal ligge godt i hånda, og den skal åpne og lukke seg uten besvær. Gamle sakser blir skjemme, eller får dårlig fjær, så med mindre du går for de dyre proffe modellene som kan skjerpes så er hagesakser noe du må bytte ut av og til.
På bildet ser du en Felco, den er lett og relativt god i grepet for mine «små» hender (helt normal damehånd). Men favoritt-favoritt kan jeg ikke si den har blitt, jeg jakter fortsatt på den beste hagesaksa.

Blomstersaks: I tillegg til hagesaksen kan du vurdere å kjøpe deg hva jeg kaller en blomstersaks. Jeg bruker disse for de mykere stilkene, som feks når jeg plukker blomster, klipper vekk vissne blomster, eller generelt tutler rundt. Du kan bruke hagesaks eller kjøkkensaks til dette, men en god blomstersaks ligger bedre i hånda. Jeg er veldig glad i den jeg viser i videoen. Den kommer fra Burgon&Ball, og kan bla kjøpes her. (fant den ikke igjen når jeg skulle ta bilde..)

Grensaks: Når du skal beskjære busker og trær så er en skarp grensaks det mest hendige. Jeg har en med teleskophåndtak, og det er så genialt at jeg aldri kommer til å kjøpe noe annet heretter. Det lange håndtaket gir mer kraft til klippen, og gjør det så mye enklere å komme til inne i buskene! Og apropo teleskop. Om du vil høyt opp i et tre og ikke er så lysten på stiger, feks om du skal beskjære gamle epletrær, ja da finnes det faktisk løsninger for det også. Fiskars har grensakser med forlengerhåndtak, den lengste blir fire meter lang! Da blir den rett nok for tung for meg å bruke, men jeg er jo ikke helt normal ;)

Grensag: Har du store trær i hagen så kan kan det hende du kan trenge en grensag for de litt tykkere grenene. Disse finnes også med ulike lengder på skaftene.

 

hageredskap-3

LUKING
Det finnes masse ulikt innen lukeredskap, og hva som er best se det vil variere ekstremt både på hva og hvor du luker, og personlige preferanser. Jeg liker godt den japanske hakken til Burgon&Ball, og tradisjonell kultivator. Mens andre foretrekker annet. Jeg foreslår igrunnen at du prøver deg frem på hva du kan like, har du feks ny hage så kan du jo låne litt utstyr fra venner og se hva som passer deg best?

Det kommer egen bloggpost på luking, der går jeg litt mer inn på vanlig redskap, og noen fiffige moderne varianter.

hageredskap-2

RIVER
Det finnes ulike typer river, både i størrelser og i utforming. Plastriven er fin for å samle sammen bøss fra plenen og grusen (og jeg bruker den når det er mye boss på terrassegulvet), mens jernriva er mer egnet om du vil gå hardere til verks og rive opp mose i plenen, eller når du har spadd opp et stort felt og vil jevne ut for å så.

Pst, det finnes naturligvis mer å velge i enn bare tradisjonelle størrelser og former. Jeg kjenner flere som bruker barneriver fordi de ønsker noe mindre. Om en liker det korte skaftet så er jo det et godt valg, men jeg skal jammen kjøpe den hvite på bildet over i julepresang til en av hagevennene mine, så slipper de å stå krumbøyd!

hageredskap-vegg

Så ja. Det var noen redskap fra hagen. Del gjerne dine egne favoritter i kommentarfelt under her (eller i facebookposten). Les også kommentarfeltet i denne bloggposten for flere erfaringer fra lesere omkring hageredskap!

 

Bloggposten er ikke sponset, men i forbindelse med opptaket for DinSide så lånte vi endel redskap fra Fiskars (de har enormt utvalg, se det her). Alt annet du kan se er mitt.
Takk til DinSide ved Kristin Sørdal og Endre Vellene for flott video!

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her