Bok: Farger til folket

Farger-til-folket-bokenJeg mener at verden er bedre i farge!
Farger kan gi energi, ro, tilhørighet, glede og hygge.

Forrige uke var jeg på bokslipp for Farger til folket, en bok om farger og hvordan bruke de i arkitektur, interiør og mote. Boken er skrevet av Dagny Thurmann-Moe og er en vitamininsprøytning inn i grå arkitektur, helhvite interiør og svarte klær.

Forfatteren tar opp kampen mot «nøytrale» farger som sikre kort. Hun mener at vår tids hang til grått, sort, beige og hvitt gjør livene våre fattigere. Og at de slettes ikke er mer tidløse enn rett farge på rett sted.

Med godt og lettfattelig språk og et rikholdig utvalg av bilder får du forklart hva ulike farger gjør for hverandre og hvordan de påvirker oss. Boken er like egnet for en novise som en fagperson, og du kan både lese den som en kunnskapsbase, eller bare bla og la deg inspirere av bildene.

For meg er det bildene som gjør boken. De jobber godt med teksten og gjør alt så innlysende og enkelt å forstå. Ett av eksemplene i boken viser Sørenga i Oslo slik den står pr i dag, og hvordan den kunne ha sett ut med god fargesetting. Illustrasjonen gjør at jeg øyeblikkelig ser poenget til forfatteren, og teksten gir dybde.

Farge-til-folket-førFarge-til-folket-etter

Farger til folket er rett og slett en bra bok! Den er øyeåpnende, inspirerende og lærerik. Som arkitekt må jeg si at det er spesielt godt å se hvor fremoverlent Dagny er når hun tar for seg arkitekturen, det trengs noen som brøyter vei der! Men min fascinasjon startet faktisk for noen år siden med forfatterens instagramprosjekt #dagensdagny hvor hun viser frem sin kompromissløst fargerike garderobe, superinspirerende! Og boken kunne ikke kommet på et mer passende tidspunkt for meg. For akkurat nå er jeg i gang med å tenke farger for min nye leilighet, og bruker boken som både inspirasjon og ledesnor for interiøret.

Farger er jo i stor grad smak og preferanser. Det kan være litt vrient å konkretisere hva man faktisk liker, og der kommer boken med et veldig godt tips: Samle deg en haug med bilder som har noe i seg du har sans for, og se om du så kan finne røde tråder. Jeg har fulgt rådet og satt opp et idebrett på Pinterest, og selv om jeg trodde jeg visste hva jeg likte, så var det øyeåpnende å se hva jeg faktisk lot meg trekke mot når jeg ikke fokuserte for mye på sluttresultatet (aka ikke var så fornuftig). Om du vil se på brettet mitt så ligger det her: Bare husk at dette er inspirasjon, og at ofte er det bare deler av bildet som fenger, og at det ikke er ment å overføres direkte til mitt interiør.

Boken Farger til Folket er utgitt på Cappelen, selges i alle nettbokhandler, og kan skaffes i alle vanlige bokhandler. Bla i boken her

La deg i tillegg inspirere av Dagny på Instagram, og Pinterest, og Facebook.

Farger-til-folket-Dagny
Alle bilder copyright Farger til folket eller Dagny Thursmann-Moe.

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Apropos farger, har du hørt om Annett Sturk? Jeg kom tilfeldigvis over navnet, fordi hun hadde et eget fargekart hos Agerup(Fargerike) ved Colosseum i Oslo. Så vakre farger. Etter hva jeg har forstått putter hun bl a litt ekstra «oker» i mange av de mer vanlige fargene, så får de en egen «varme». Jeg har brukt hennes farger i hele huset: ulike gulgrønne-, blågrønne- og gråtone, som harmonerer fra rom til rom. Dette er nå 12 år siden, vet ikke om fargekartet finnes mere, men verdt å undersøke?

  • Jupp, jeg har fått med meg både noen av Anettes prosjekt, og at hun for en god tid tilbake siden lagde fargekart for de som nå er Fargerike (og at minst en fargerikebutikk jeg har vært i hadde tatt vare på det gamle kartet og fortsatt brukte det for anbefalinger til kundene). Dyktig dame!

  • så fint fargekartet fortsatt finnes enkelte steder!

   Når det nevnes fargevalg på Sørenga, kan jeg fortelle at det virkelig slo meg og en venninne da vi var der nede for å kikke, både på nært hold og sett fra Havnelager-siden, hvor triste farger de bygningene har fått – litt mørke og triste og monotone. Det hadde gjort seg med litt lysere og livligere farger! Så veldig artig at det eksemplet ble nevnt:-)

 2. veldig inspirerende innslag! Prinsippene kan jo overføres til alt – bolig, klær, hage mm. Må få kjøpt meg denne bok ;)

 3. Farger kan være fint! MEN: utendørs farger i trange bystrøk kan by på problemer. Jeg bodde på Grunerløkka i Oslo sist i 1970- årene. Hadde en liten toroms med kjøkken, i første etasje. Hadde fire vinduer bare en vei, ut mot gaten. Og plutselig var gården rett over gaten malt i skarp rosa – det var hele utsikten min! Rett inn iskarp rosa vegg, fra alle mine fire vinduer! Svært stressende. Men når du gikk omkring ute på Grunerløkka var det blitt så «levende og fint» med alle disse fargede bygårdene som tidligere hadde vært «så grå og triste». Takke meg til en nøytral grå fasade utenfor mine fire vinduer, som var min eneate utsikt!

 4. Å, takk for god og grundig anmeldelse av boken. Jeg er så glad for at den treffer på den måten jeg ønsket! Og det var utrolig hyggelig å se deg på lanseringen! :D Lykke til med fargene i leiligheten!! (den ser utrolig fin ut!)
  Stor klem fra Dagny

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her