Juhu! Skatten har sprunget ut :D

Møt blodurt/ blodrot, Sanguinaria canadensis ‘Multiplex’!

Jeg tror vi er mange hagefolk som knytter emosjonelle bånd til noen av plantene våre? Jeg blir ekstra glad i de plantene som har litt historie, spesielt de jeg har fått av noen, men også de jeg har lagt litt ekstra innsats ned i å skaffe eller å få til å trives.

Blodurt er en liten planteskatt. Den er vanskelig å få tak på, og kan koste ganske mye penger. Jeg hadde i 2014 skikkelig bråflaks, og snublet over tre potter med blodurt på hagemessen. Og ikke nok med at jeg faktisk fant de, prisen var hyggelig. Og jeg har fått den til å trives :D

Når jeg hadde fått tak i de så gjorde jeg en helhjertet innsats for å gi de gode forhold. Godt drenert men jevnlig fuktig jord, vandrende skygge og  små pinner ved de så jeg skulle vite hvor de var når bladverket visnet ned (noe det gjør fort). Blodurt har nemlig sprø og grunne røtter som ikke er så glade i å bli herjet med,  så disse luker jeg forsiktig rundt og samplanter ikke med breiale stauder.

Alle tre plantene jeg kjøpte kom fint opp i 2015, og i 2016 var det tydelig at de hadde lagt på seg! Juhu :D  Bildet over er tatt våren 2016 og viser en av plantene som ble kjøpt i 2014, og ved nykjøp hadde den kanskje to blomster, nå har det minst doblet seg.

Dette er noe av det som gjør meg mest hageglad! Det er alltid gøy å få plantene til å trives, og når de trives nok til å legge på seg så blir jeg faktisk litt stolt :)

På høsten 2016 gravde jeg hele gjengen min opp. (Ja, ellers tok jeg bare en liten bit av planter, men for disse tok jeg med meg alle). Det var tydelig at røttene kunne takle å bli delt slik at jeg fikk flere planer, og hver lille rotbit ble plantet med største mulig omsorg i en kasse, og der står de enda.

For ja. Mine fineste planteskatter står i en grønn plastkasse i en mørk krok innerst i rotedelen av takterrassen. Og der skal de jammen få stå til de har blomstret av og begynt å visne ned. Først da skal jeg flytte de over i en krukke. Delvis fordi jeg foreløpig ikke aner hvilken krukke de skal stå i, men mest fordi den fortjener å få ro i blomstringen og heller fokusere på det enn å måtte lage nye røtter, og planten er da like stor opplevelse i en plastkasse :)

(Om du nå lurer på hvorfor jeg i høst plantet i plastkasse fremfor mindre plastpotter så er det fordi jeg synes at store sammenhengende jordvolum gir mer stabile forhold og er enklere å stelle.)

Og ja. De tre små plantene har på tre år blitt til seks store. Det er jo supergøy! Nå skal jeg fortsette å pleie de, og gleder meg til de blir en skikkelig tue :)

 

Fakta om blodurt/ blodrot, Sanguinaria canadensis:
* Herdighetssone H6-H7
* Blomstrer på våren (april-mai), blomsterknopper først, så folder blader seg ut.
* Bladene visner ned i løpet av sommeren
* Blir ca 15 cm høy
* Finnes både i enkel og fylt. Blomstene er vanligvis hvite, men den finnes også i rosa (enda mer sjelden)
Les mer om blodurt i denne bloggposten (masse flotte bilder!)

Hvor skaffe?
Ja det er det store spørsmålet. Om du vil ha den må du være forberedt på å både lete, og å betale mer enn for vanlige stauder. Følg isåfall med på plantemarkeder og velassorterte hagesenter, er du like heldig som meg så dukker de opp :)

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her