Plan for takterrassen:

Nå er det endelig tid for å vise frem planene for takterrassen :)

Kjapt om utearealet mitt:
I vinter flyttet jeg fra gamlehagen på Nordstrand til en leilighet på Majorstua i Oslo. Leiligheten ligger på hjørnet i en tilbaketrukket toppetage, og har en romslig takterrasse som går langs hele leilighetens ytterside. Takterrassen er på ca 45 m2 fordelt over to armer på ca 14 meter hver, med en dybde på 180 cm. Så unormalt lang, men ganske normalt dyp :)

Forrige uke, så det er enda grønnere rundt nå :)

Jeg har tenkt og tenkt på hvordan jeg vil ha det der ute, og nå er tiden inne for å dele designvalg. Jeg deler inn i fire forklaringsbolker: Hovedgrep, relasjon inne-ute, møblering og beplantning.

Hovedgrep:

Jeg har delt inn takterrassen i tre hovedsoner. Ved å gi hver del sin fungsjon og identitet så vil hagen (ja, en takterrasse er også en hage) by på mer varierte opplevelser.

Utestua
– Funksjon: Hovedsitteplass med utesofa.
– Identitet: Blomsterrikt, åpent og sosialt uterom. I utgangspunktet solrikt, men med mulighet for skygge fra markise.

Matkroken
– Funksjon: Spiseplass og kjøkkenhage
– Identitet: Effektivt, frodig og spiselig. Plantekasser i stramt design, og frodige bugnende bed med spiselige planter. Jeg får bygget effektive plantekasser som plasseres slik at plantene får mye sol og lys, og jeg lett kan komme til for stell og høsting.

Skogbrynet
– Funksjon: Skyggefullt og gjengrodd gjemmested
– Identitet: Woodland på balkongen, hvorfor ikke? Her blir det så tett at jeg (etterhvert) ikke kan gå gjennom uten å komme borti en plante. Innerst en bortgjemt sitteplass. Eklektisk utvalg av plantekar med mye gjenbruk.

Inne-ute:

Jeg er meget opptatt av å legge til rette for å nyte hagen innenfra. De fleste av oss tilbringer jo mer tid inne enn ute og med litt omtanke så kan du berike hverdagen ved å sørge for at du har noe fint å se ut på. Det viktigste er naturligvis at du sørger for at det er noe fint å se ut på, men det er også relevant hvordan du møblerer inne slik at du naturlig står eller sitter slik at du ser ut. Det er også lurt å tenke på om beplantning og annet kan bidra til å hindre uønsket innsyn.

Jeg er jo så heldig å ha vakre omgivelser, så jeg har både tenkt på å legge tilrette for å nyte de, og så sett hva/hvor jeg kan tilføre på eget areal. Tegningen viser leilighetens planløsning og hva jeg legger opp til for hvert vindu. Grønne lange piler for der jeg vil se langt, kortere rosa for der jeg ønsker ett kortere blikk. De slankere grønne pilene ser gjennom noe vegetasjon.

Møblering:

Stol og bord er ikke de eneste møbler på ett uterom! I tillegg skal jeg ha ulike møbler for oppbevaring og utstilling, noe å plante i og en og annen større pyntedingst.

De store tingene får sine hovedplasser, og det er det jeg har tegnet, i tillegg bruker jeg endel løse kasser for oppbevaring og dandering. Det meste av møblene kan flyttes rundt på ved behov, for eksempel om jeg vil ha plass til flere rundt en av sitteplassene, eller om jeg ønsker å skape et nytt utrykk for en periode. Fleksibilitet er gull når plassen er knapp eller behovet for variasjon er stort :)

Jeg håper å få til et samarbeide som gjør det mulig å få bygget noen oppbevaringsmøbler og plantekasser, og få laget arbeidstegninger til disse som jeg kan dele med dere. Dette med å lage god oppbevaring på balkongen og terrassen er helt undervurdert! Hyller og kasser for å stille ut pene ting, skap og bokser for å gjemme vekk det mer praktiske som jordsekker, vanningsutstyr, plastpotter mm. Og kanskje også noe å sitte/ligge på…

Grønn struktur:

Oki, det beste til sist: Her skal det pakkes på med planter!

Jeg vender stadig tilbake til at noe av det viktigste du kan gjøre for å få en flott hage er å huske på høyden. Få det frodig på en slik måte at du omkranses av planter på alle sider, ikke bare nede på bakken, men i øyehøyde og over deg. Du blir værende I det grønne, ikke se bare se distansert PÅ. Jeg skaper høyden i mitt uterom ved å bruke (relativt) små trær, og ved å la klatreplanter komme opp klatrestativ, spesielt mot bakveggene.

Så har vi mellomhøyden med busker og høye stauder og klatreplanter på gjerde. Noen av buskene og trærne skal få jobben med å lene seg ut over gjerdet, det vil stjele areal på to måter. For det første får jeg jo plass til en større busk, men vel så viktig er det at det bryter opp grensen mellom takterrassen og utenfor slik at uterommet mitt virker større, eller i det minste mykere.

I tillegg skal jeg naturligvis ha stauder og sommerblomster i lave krukker, og trolig en bunndekkende busk eller slyngplante som legger seg utover innimellom og lager gulvet grønnere. Den siste må isåfall tuktes med en saks så det blir mulig å gå, men det er jo kosejobb :D

Jeg har allerede endel planter, og så kommer jeg til å fylle på ettersom jeg finner det jeg jakter på, eller snubler over noe jeg synes kan passe. Utfordringen for meg blir å ikke falle for fristelsen i å kjøpe alt som er fint eller som jeg tilbys av snille hagevenner, men hele tiden tenke over om jeg har en plass å ha planten hvor den bidrar til helheten, og ikke bare er en interessant men bråkete egoist.

Takterrassen forrige uke. Håper det blir opphold og god helse fremover så jeg får plantet til og tatt nye bilder ;)

Så. det var planen så langt. Så får jeg se hva som skjer når jeg begynner å pusle det sammen :)
Håper dette var forståelig, er det ikke det så spør så skal jeg prøve å utdype.

LES MER:
Vil du se deg rundt i leiligheten så kan du gjøre det her. Det er den gamle fra når jeg flyttet inn, har ikke ordnet så mye inne enda… :)
Og så finner du litt mer bilder av hvordan det ser ut ute nå på kategorien balkongen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 Comments

 1. Dette blir superfint. Liker veldig godt at du deler opp balkongen slik at du får mange romopplevelser på begrenset plass. Gleder meg til fortsettelsen.

  1. Moseplassen

   Så hyggelig å høre!
   Jeg vurderte faktisk først å ha fire eller fem rom, men så raskt at det ble for masete. Bedre med tre veldefinerte.

 2. Kjempe flott, liker planene du har :) Har et lite spørsmål om sofaen holder fargen seg eller har den falmet i årene du har hatt den?

  1. Moseplassen

   Null falming. Det er nok ikke liiike bra impregnert lengre, men det er fortsatt godt nok impregnert.

   1. Takk for svar. Jeg har mørkt stoff men syns den har falmet litt men syndays har kommet med tekstil impregnerings sett tenkte å kjøpe et av di:) ingen upris 500 for begge deler:)

   2. Moseplassen

    Ja, jeg snakket med Sundays for noen uker siden og ble fortalt at de snart kom med ett vask og impregneringssett, regner med å bruke det ved neste vask. Takk for tipset :)

 3. Hanne-Lise Noreid

  Hei. Dette blir spennende. Skal bli moro å følge deg fremover. God kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  1. Moseplassen

   Takk, og god uke til deg Hanne-Lise!

 4. Så fint du gjør det! Gøy å se at hvordan du omformer “gråstein” til gull! (PS! Gleder meg til Annes hageconsulting/gartneri! ;) )

  1. Moseplassen

   hehe, takktakk. Ingen veit hvor haren hopper, men jeg ser ikke helt for meg at jeg starter gartneri. Men om helsen tar seg opp så kan det jo godt hende AnneArkitektOgHageConsult oppstår ;)

 5. Marianne Beck

  Dette er så inspirerende å lese!! Veldig gøy! Tar du oppdrag for andre, eller er det kun hobbybasert? Vi har akkurat flyttet inn i et funkishus fra 30-tallet, med en hage som har vært forsømt i lang tid, og jeg trenger noen tips! Og det er rett ved Majorstuen!

  1. Moseplassen

   Hei :)
   Dessverre har jeg ikke kapasitet til å ta på meg oppdrag, men tusen takk for tilliten! Og gratulerer med ny bolig :D

   1. Marianne Beck

    Alt i orden, måtte bare spørre! :-) Da slenger jeg meg på resten her og håper på Annekonsulent i fremtiden! Fortsetter å følge for inspirasjon!