Sommerblomster. Smak litt på navnet før du kjøper de på våren ;)

Hei. Jeg må være litt formanende først. Men det er gode råd for de som ikke greier å vente i siste halvdel av bloggposten.

Hver eneste vår snakker jeg entusiastisk om planter man kan sette ut tidlig. Blomster som tåler lave temperaturer (les om de her).
Hver eneste vår får jeg bekymringsmeldinger fra folk som har kjøpt tomater, bouganvilla og det meste annet av fristelser, satt de ut, og så ble det visst kaldt igjen gitt…

De fleste blomster liker ikke å fryse, ganske mange liker ikke engang at det er under fem-ti pluss. Da furter de og nekter både å blomstre og vokse…

Stemor tåler fint snø, det gjør ikke de fleste andre…

– Jeg forstår godt at det er lett å la seg friste når butikkene fylles av skjønne blomster!
– Jeg veit dessuten at butikkene dessverre har bedre utvalg på frosttålende planter i mars og april enn i mai. (Det henger bla sammen med at det meste importeres fra Europa og de ligger en par mnd forran oss i værforløp).
– Og jeg veit det er lett å glemme hvor vinglete våren kan være værmessig. Men det er jo dens natur. Vår er midt mellom vinter og sommer, den SKAL vingle.

Bilde tatt i dag. Har ikke gjort noe tilpassinger for været siste to ukene.

Men Moseplassen-Anne, du har det jo så frodig på balkongen. Hvordan…?
Mine krukker har de samme blomster nå som de har hatt siden mars-april, og jeg styrer ikke med å passe de for været. Der står nå perleblomstene, ruteliljene, tusenfryd, primula, helleborus og massevis av stemor og strutter. Noen kalde dager plager ikke de. Det er også noen busker og stauder som har bodd ute i vinter og kommet tidlig, de takler kaldt vær godt.

Jeg har stort sett ellers greid å unngå å handle inn mer. Men i dag var jeg på engrosmarkedet og endte med å kjøpe noen sommerblomster, men de skal få bo inne noen dager. Hvor lenge får jeg se på været, men jeg vil helst at langtidsvarselet på værmeldingen lover meg over ti grader på natten.

Tatt sist vi hadde snø i sentrum for to uker siden

Hva skal man gjøre om man har handlet sommerblomster, og så blir det kaldt???
Vel. Aller først: Gjort er gjort. Nytter ikke piske seg selv for å være optimist. Men ja, noen grep kan du ta:

1. Har du plantet i potter? Da kan du med fordel få pottene inntill husveggen, eller enda bedre inn i en garasje eller uoppvarmet bod. Selv å løfte de inntil huset vil heve temperaturen, men det viktigste er faktisk skjerming mot vind som kan være ganske kritisk, og det er også en befrielse for blomstene å slippe kaldt regn eller ha snø i  hodet over lengre tid.
2. Kan du ikke flytte på plantene? Kle på de! Planter som står i bed eller i tunge krukker kan pakkes inn. Mindre planter kan du rett og slett sette en bøtte eller kasse over, større kan du kle på ved å lage en liten tipi og draper ett laken eller annet tynt stoff rundt. Noe av det greieste å ha å i boden er noen meter tynn «jordbærduk», den er genial for slik midlertidig tildekking.
3. Har den kalde perioden allerede vært og plantene rukket å bli stygge? La de være i fred i noen få dager, og det som fortsatt er stygt kan du knipe vekk. Da vil plantene komme med nye blader og i de fleste tilfeller også nye blomster.

 

For to uker siden snødde det, og jeg pakket inn magnoliaen som skulle til å springe ut. Legg merke til redskapen som danner struktur for tipi.
Ja. Selv tøffe blomster kan få skade av kaldt vær, forskjellen er at dette er mest skjønnhetsskade som ikke fører til furting.
Uansett, fjern om du ønsker, så kommer det nye blader og blomster :)

 

Jammen. Hva om man vil ha det fint ute til 17.mai, også sier værmeldingen at det er under fem-ti grader…?
Ja. Da har vi en liten utfordring, for det bugner ikke av gode alternativ i butikkene. Og jeg har best oversikt over hvilken av sommerblomstene som takler minus, og ikke så god oversikt på de som synes det er greit med lav temp bare så lenge det er over minus. Men, her er noen forslag som du kan se etter:
* Løkplanter. «Alt» som kommer opp fra løk takler litt minus. For eksempel perleblomster
* Stemor. Hun takler alt! De småblomstrede er tøffest, men også den store kan greie litt minus og snø
* Tusenfryd, surfina, anemoner, ranunkel. Tåler endel
* Primula, julerose, kubjelle og andre stauder som naturlig blomstrer tidlig i hagen tåler også endel.
NB: Husk at alle planter må vennes til uteværet, de må herdes.

Eller, du planter i mindre krukker som du løfter inn i de kalde periodene, eller du har utstyr klart for å pakke inn. Følg med på værvarsel og ha en plan :)

.

Jeg var som sagt på engrosmarkedet i dag, og der møtte jeg på Finn. Vi var begge sånn passelig oppgitt over at det bugnet av planter som ikke egentlig var egna for utplantning, og var praktiskt talt ittno som var tilpasset været.. Og ja merke til påkledningen vår. Hehe. Kjekt å være menneske med mulighet til å gå inn når det er kaldt, eller kle på oss. Sommer du liksom… :D

Pst: Apropo Finn, du så vel bloggposten jeg la ut i forrige uke om hagen hans?

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Flott innlegg :-) Selv har jeg løkplanter kjøpt i April og neon stemor enda. Ok har 2 små potter med småhjerter jeg skal prøve å få til i krukker i år da ogd e blomstrer så fint fortsatt til tross for 13 cm med snø over de i morges. Jeg er kjedelig når edt kommer til sommerblomstene, venter stort sett alltid til slutten av mai med å handle de inn. Og ja jeg bor rett i Oslo grensa.

 2. Hei. jeg har alltid holdt litt igjen når det gjelder sommerblomster. Alltid etter 17 mai, aldri før. I år er det helt uvanlig kaldt på sørlandet. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

 3. Ja. det skal vingle på denne tiden…men det er da måte på:))
  Jeg venter til etter 17.mai med å kjøpe sommerblomster, men i år
  har jeg sådd litt for mange cosmos, rødlin, ringblomster m.m. som
  jeg har satt ut for å få bedre plass – det er gått bra til nå:))
  Bor i Kr.Sand men her er det også surt og kaldt..
  Ha en fin kveld!

 4. Hehe sånn har vi det hele tiden i nord. Det meste på hagesentrene (kjedene) passer ikke å plante ut i det hele tatt og vi venter og venter før vi kan plante ut. Da er drivhus og vinduskarmer så proppfulle at en nesten ikke kan bevege seg. Nå får dere jo straks sommertemperaturer igjen. Vi må enda vente til midten av juni før vi kan plante ut sommerblomster. Gleder meg! :)

  • Ja, jeg veit jo at dette er langt mer krevende i de deler av landet som har lengre vinter og vår enn jeg har. Jeg er jo enda mer irritert over utvalget på deres vegne må jeg si. Og så synes jeg av og til det er vrient å snakke om en kald periode jeg opplever, når jeg veit at den temperaturen er en mild temperatur for dere. Men, det er som det er. Jeg kan ikke blogge fra annet klima enn det jeg har. Så håper jeg at dere som «ligger etter» kan klikke dere tilbake og ha glede av tips jeg ga for en måned siden. (med unntak av plantetipsene da, ettersom de i stor grad ikke er å få lengre)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her