Oppdatering fra takterrassen!

Oki, jeg må bare beklage at det er så lenge siden sist jeg viste nye bilder fra takterrassen! Jeg har ikke hatt overskudd til å få ordnet det som måtte ordnes, hvilket var endel, også var det ikke gøy å vise frem når det var så halvveis, men nå har det omsider løsnet og jeg har noe nytt å vise dere!

De siste ukene har jeg samlet inn ting å plante i fra  gamlehagen,  fra barndomshjemmet og fra butikk. Og jeg har fått fatt i noen flere planter. Og verdens kuleste skap. Så, i går tok jeg en skikkelig sjau med å dandere det nye på plass, godt blandet inn med det som sto der fra før, og noen planter som sto på vent på nordsiden (ja, der det skal bli skog som det fortsatt bare er kaos).

Før/ Mandag morgen
Etter/ Tirsdag kveld :)

Fortsatt underveis ;)
Dette er fortsatt underveis. Mange planter er bare plassert ut, ikke plantet. Det er en stor jobb å plante dette, men det sparer jeg til jeg får hjelp. I tillegg er det er diverse klatreplanter som ikke er på plass, og noen andre planter. Og, alt skal naturligvis gro seg til. Men, jeg er grisefornøyd med å ha kommet så langt!

Ikke bare er det _lov_ å jukse, det er direkte smart! Jeg danderer først, og får hjelp til å fylle jord og plante til krukkene senere :)

Hva jeg gjorde:
Jeg endret ikke hovedstrukturen. Sofa og det meste annet står fortsatt der det sto, men jeg flyttet på noen få av krukkene som allerede sto der, satt til noen ekstra krukker, og ikke minst sette til noen planter :)

Jeg har med andre ord dandert. Og ja, jeg veit jeg har lovet en egen bloggpost om danderingen, det kommer! Men, imens kan du tenke på tre ting:
* Alltid grupper alt!
* Tenk høyder! Bruk ulike høyder, og få noen av plantene opp i øyehøyde og høyere, eventuelt ved å løfte de opp på kasser
* Farger, former, størrelse. Se både på bladene, blomstene og hele planten, og sett det sammen sånn at det blir akkurat passe mye variasjon og balanse.
(jeg snakker litt om noe av dette i videoen nederst)

Stor gruppering av krukker. Meget ulike krukkeformer, men fordi de fargemessig er i samme sjanger så fungerer de godt sammen. Ulike høyder på krukkene gir variasjon og bakgrunn.

Områdets plan/identitet:
Dette er utestua mi. Det er her jeg sitter med gjester, eller ligger og slapper av på hagesofaen. Jeg har gitt takterrassens ulike soner noen funksjoner og personlighet, utestuas er:

1. Funksjoner: Hovedsitteplass. Vandringssti tur-retur sitteplassen. Utsikt fra inne-stua.
2. Personlighet (stil): Lett, ledig, frodig, blomsterrikt og fargerikt. Men samtidig kontrollert

 • Det er relativt stort spenn i materialbruk, men området har et “strengt” fargetema og det hjelper til å holde det hele samlet.
 • Busker, klatreplanter og trær bidrar til å skape høyde, og gi en følelse av at hagen omslutter deg :)
 • Alt grupperes, og proposjoner er alfa omega for å få området til å fungere.

(Vil du lese om resten av takterrassens planer så klikker du her)

Tusenfryd, pyntekorg/ cosmos, storstjerneskjerm. Og peon, heuchera og en cornus

Fargetema:
Dette området skal gå i hvitt og rosatoner, og med rosa mener jeg hele spekteret av kaldrosa fra det helt lyse, til det nesten svarte (som strengt tatt er lilla eller burgunder). Med kaldrosa mener jeg rosa som enten er helt ren rosa (rødt med hvitt i), eller går mot lilla. Ren rød og korall ol er bannlyst. Krukkene holdes i gråtoner (fra lysegrå til nestensvart), og noen få som er malt rosa/lilla. Eneste avvik fra fargepaletten er metallskapet, som strengt tatt er blågrønt, men det er så solbleket og rustet at det ikke skaper noe uro.

Ett av områdets tre trær. En hengeblodbøk! (Fagus sylvatica ‘Purpurea pendula’)

Den hengeblodbøken har flere jobber! Den danner høyde/tak. Den har mørkt bladverk og danner kontrast. Og, den gjør at det litt store og klumpete (og gørrfine) skapet passer bedre inn! Ja. Når noe virker klumpete så kan det å sette noe enda større ved siden av faktisk fikse proposjonsproblemet! Se på før/etter bildene over så kanskje du ser hva jeg mener.

De store, fra venstre: Cercis canadensis, stjernemagnolia, kanelbjørk.

Bakveggen her er veldig viktig for meg. En ting er at jeg ser den hele tiden selv, enda viktigere er det at den ender som bakgrunn for alle bilder! Her har jeg derfor plassert inn en haug trær og busker, og noen blomster. Det kommer mer etterhvert! Kanelbjørken går opp i høyden, Cercis lener seg ut over gjerdet, sammen sørger de for at hagen virker større :)

Legg merke til kassene. Jeg bruker ofte kasser og annet for å løfte planter og stæsj opp fra gulvet. Det er en snedig måte å få høyde i rommet, få blomstene opp der du kan se de, og ikke minst skape variasjon. Kasser er dessuten superenkelt å flytte rundt på, genialt for sånne som meg som liker å endre på ting fra år til år ;)

Ja, også kan du jo gjerne legge merke til den oljetønna :D
Den og en hel del andre tønner, samt det fantastiske skapet ble fanget på gården til foreldrene mine. Komplett gratis, kule, og stoooore. Perfekt hjem for trær!

Se mer?
Jeg brukte Instagram sin story-fungsjon aktivt underveis og forklarte hva jeg gjorde og hvorfor. Den storyen lastet jeg så ned og delte på Facebook, og nå embedder jeg den her så du kan se.  Dessverre blir lyden etterhvert ute av synk, og jeg finner ikke ut fikse det, menmen, håper du synes den er litt kjekk lell.

https://www.facebook.com/Moseplassen/videos/1565716356772123/

.
Dette er bare en del av takterrassen min, om du vil lese mer om hva jeg har planlagt, og hvorfor, så anbefaler jeg denne bloggposten

Og ja, det kommer snart mer, det er en grunn til at bildene kun er tatt en rettning, for “bak” meg er det fortsatt kjempekaos… Men det er på gli, og jeg regner med å vise dere mer i løpet av uken. Og om det er opphold så blir det direktesending på facebooksiden nå søndag kl 18.00, da får dere se alt dere skulle begjære!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 Comments

 1. HeiSå gøy å se hvordan du skaper et miljø på en terasseHvordan får du trær og blomster til å overvintre i potter? Jeg gleder meg til fortsettelsen

  1. Moseplassen

   Hei :)
   Jeg skal lage en grundig bloggpost på dette med å ha trær og busker i krukker. Men i utgangspunktet er det ikke værre enn at man sørger for å ha stor krukke, og velge planter som er tøffe nok (det er mye mer krevende å overvintre i krukke, så man må ha herdigere planter enn i bed)

 2. Hanne-Lise Noreid

  Hei. Jeg er imponert. Flink er du. For en oase. Likte veldig godt den hengeblodbøken. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  1. Moseplassen

   Ja, den hengeblodbøken er jeg superfornøyd med. Ramlet over den på 80% salg i fjor høst og er helt lykkelig for det, genial måte å få masse planter for en rimelig penge :)

 3. Fantastisk gøy å se hva du får til :)
  Første gang du viste terrassen tenkte jeg “kan dette bli noe bra da”
  Jeg så ikke noe potensiale der gitt ;)
  Ser strålende ut så langt.Du er knallflink :) :)
  Gleder meg til flere bilder

  1. Moseplassen

   hehe, du var nok ikke den eneste som lurte litt der du ;)
   Men det er gøy nå å få frem potensialet i uterommet, fortsatt mye å gå på og mye å få til da :D Hyggelig at du likte det!

 4. Så lekkert! Dyktig er du som kan skape et så flott, variert men samtidig sammenhengende miljø på terrassen! Elsker skapet og tønnnene – genialt! Og blodbøk i potte ❤️

  1. Moseplassen

   Så hyggelig at du likte det Ina! Det varmer å høre fra deg, håper å se deg her snart!

 5. En oase har det blitt- du er vel dyktig! Det var bare veldig fint, og du har naturen innpå deg- det er jo så viktig for oss som setter dette så høyt! Gleder meg til å følge deg.

  1. Moseplassen

   Takktakk! Ja, jeg prøver jo å få det grønne tett på, litt juksenatur :)

 6. Kjempefint! Er det vingebeinved du har i krukken til venstre ut mot rekkverket? Jeg kjøpte en i fjor og elsker den! Den har så nydelig lys grønnfarge nå, og så blir den jo bare vakrere og vakrere utover høsten. Jeg vurderer å kjøpe en til for å ha i en stor krukke, men lurer på om den vil overvintre ute i krukken?

  1. Moseplassen

   Det er en beinved iallefall. Jeg har tappert prøvd å fotografere av alle merkelapper, meeeeen, finner ikke igjen, så jeg veit ikke helt hvilken det er.

  2. Moseplassen

   Om den vil overvintre i krukke avhenger jo på ditt lokale klima, og sikkert også litt hvor stor krukken er. Jo større krukke jo enklere er det. Men viktigste er å huske på at man må legge på en herdighetssone på hagen sin om man har planter i krukke. (Så jeg i H3 tenker H4 eller høyere på trær og busker om jeg vil ha noe som er relativt sikkert)

 7. Så kjekt å lese og så er det jo snop for øynene! Jeg tenkte med en gang at jeg skulle spørre om tønna. Hvor får man tak i slike? Ser jo at du er heldig som har tilgang til låve, men vi andre, hvor leter vi. Har prøvd å lete lenge bla på Finn.
  Trær er fantastisk ja. Ser vi har lik smak, har like trær iallefall ;) Takk for titten, det var blitt så nydelig, Anne!

  1. Moseplassen

   Hm, ingen gode tips utover å få seg venner med stor nok tomt til at det er noe gjenglemt bak ett uthus eller en låve…
   Og så gøy at du har de samme trærne som meg da!

 8. Heidi Matre

  Hei! Er bare så fantastisk å lese og se – blir så inspirert! Jeg sliter med at krukker etc. lager stygge merker på terrassebordene.. noe ruster og lager brune rustflekker, andre søler med jord og det blir stygt og grønt.. Hva gjør du for å unngå det? Ser jo penest ut når krukker etc står rett på treverket..

  1. Moseplassen

   Hei :)
   Jeg setter krukker som ruster opp på treklosser, og ellers så lar jeg det bare bli merker. Har lurt litt på dette, og tror kanskje at torvjord lager mer skjolder enn sånn kompostbasert jord som jeg bruker, men det er bare en løs teori. Ett lite tips kan faktisk være å bruke en duk i bunn av krukken, mulig det kan stoppe noen av partiklene som setter farge.

 9. Ja, du er knallflink! :) Så lekkert du har fått det! Herlig med farger og former som passer til hverandre. Må si du har fått mye mer ut av plassen enn jeg hadde trodd. Gleder meg til å følge deg videre! Og tusen takk for alle gode tips! :) Kos deg videre! :)

  1. Moseplassen

   Å, så fint at du likte det Lisa :)
   Ja, hehe, du er ikke den eneste som har tvilt på at den takterrassen kan bli noe fin, det har nok de fleste. Det er ikke så lett å se potensialet i den på bilder mens den er naken, enklere for meg som står i det. Jeg gleder meg til å fylle den enda mer jeg, så den kan bli enda finere :D

 10. Hei Anne. Jeg leste innlegget ditt i går og tenkte bare wow, så fantastisk flott. Fant ut at jeg ikke kunne kommentere før jeg hadde noe bedre å si, men jeg har ikke det i dag heller. Jeg er stum av beundring og mektig imponert over hva du får til. :-) Maren

  1. Moseplassen

   takktakk!
   Gøy med sånn tilbakemelding Maren! Takk!