I gang med skogsbalkongen!

ENDELIG!

På mandag var min eldste nevø og niese (Daniel og Heidi) innom og vi fikk revolusjonert nordsiden, hvor det har vært lagringsplass og kaos siden jeg flyttet inn. Men nå har jeg fått hjelp til å flytte krukker dit de skal stå, og så blir det snart jord i krukkene og så planting.

Ting tar litt tid med meg. Jeg har på grunn av helseutfordringer begrenset med kapasitet, og det er ikke mulig å hjelpe meg med mindre jeg har overskudd til å ta i mot hjelpen. For jeg må jo dirigere endel, og tenke mye mellom dirigeringen, noe som innebærer at den som hjelper til rett som det er bare må stå bom stille og holde kjeft så jeg får tenkt hva som skal skje videre. Heldigvis har det vist seg at Daniel og Heidi begge er flinke til både å jobbe og til å stå rolig uten å mase, så jeg er SÅ fornøyd med å få hjelp av de.

Planen for denne delen av takterrassen er å lage en skogsbalkong! En grønn oase hvor plantene stryker deg mens du passerer og du kan oppleve ro, skygge, blader og bark, og ikke så mye blomster.

Designgrepet er enkelt: I hjørnet mellom nord og østbalkongen skal det bli spiseplass, nedover balkongen skal det snirkle seg en sti, og for enden blir det en daybed. Et stort antall krukker samles i grupper og beplantes med trær, busker og stauder slik at plantegruppene tvinger deg til å bevege deg fra balkongens innerkant til ytterkant. Slik snirkling gjør det interessant både å se på stien fra avstand, og ikke minst å gå nedover den. Du kan ikke se alt på en gang, du tvinges til å skifte retning og med det hvor/hva du ser, og du opplever variasjon.

Starten på en sti. Som du ser er det fortsatt “litt” rot igjen innerst, sitteplassen skal altså noe lengre bak, og så skal det stå et tre der den blå stolen er nå.
Starten på en oase!

I tillegg til å tenke at stien skal bli fin, så tenker jeg også nøye på hvor plantegruppene havner i forhold til vinduer. Vinduene må kunne åpnes, og plantene fremfor vinduet planlegges med tanke på at de iallefall på stuen faktisk vil oppleves mest innenfra. Jeg ønsker å ha noe interessant, men ikke fylle utsikten. Under kjøkkenvinduet kommer det en vannkran, så der skal det være plass til den, og til oppbevaring av slanger og annet vanningsutstyr.

Jeg bruker en salig miks av krukker, i ulike størrelser, høyder, former og materiale. Hurra for mangfold! Krukkene er valgt i farger som kan snakke sammen, og blir omtenksomt plassert slik at de kan samarbeide. Og jeg passer på at de flotteste krukkene, som den grønne nedenfor, kommer godt frem :)

Ganske mange av krukkene er fra Bauhaus. Noen unntak er de brune prikkekrukkene som jeg har fått som gaver, den grønne prikkekrukken som er fra Krukkegården, og alle oljetønnene som er fra fars låve.

Denne krukken gjør meg så glad! Fantastisk farge og form :D

Balkong er ikke bare planter, krukker og møbler, det er også veggene. Jeg er så heldig at rekkverket har plater som kan tas av og så er det et stålrekkverk bak, og nå lurer jeg veldig på om jeg skal beholde alle platene på denne siden, eller ta av noen, eller kanskje skjære meg et lite utkikksvindu en plass og la resten være.  De er jo ikke spennende disse platene, men de danner en veldig rolig bakgrunn. Etter å ha sittet der noen dager nå så heller jeg mot å la platene være på, det kjennes herlig privat å ha det slik, og det er fint at de to sidene av den L-formede balkongen er ganske ulike.

Oase trinn 1. :)

Pst: bruker du instagram så husk å følge med meg på story (de rundingen øverst på feed). Da får du med deg endel underveis når jeg bygger opp uterommet :)

Pst2: lurer du på hvorfor det står et kosteskaft i en potte? Det er et planleggingsverktøy, (på ekte). Mer om det i morgen!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments

 1. Hanne-Lise Noreid

  Hei Anne. Dette kommer til å bli kjempebra. Skal bli moro å se videre. Ha det godt.
  Hilsen Hanne-Lise.

  1. Moseplassen

   Takktak, så hyggelig å høre!

 2. Har du tenkt ut en smart oppbevaring av hageredskap? Og klarer du deg helt uten noen grønne kasser/tomme potter?

  1. Moseplassen

   Jeg har ett lite skap på østsiden, der har jeg håndredskap + plastflak og duk og slikt. På sikt skal jeg ha meg noe mer oppbevaring ute, vurderer litt ulike alternativ, enten ett høyt skap (som så havner på hjul og kan bli romdeler), eller at jeg lager en utesofa med oppbevaring under. Eller begge. Både skap og under-sofa-kasse blir da nok stående nede i enden av denne siden (ved den blå stolen).

   Plastkasser og tomme potter, jeg vil ha noe av det her oppe, både en tett kasse for å vanne i, og de perforerte for å oppbevare i. De kassene ser jeg da for meg å gjemme i oppbevaringen jeg planlegger.
   Men det blir også til at jeg setter noen grønne sammenleggbare kasser i kjellerboden, for på vinteren bruker jeg mange sånne for mose og annet vintergrønt, og jeg har romslig bod de kan stå i gjennom sommeren.

 3. Der blir så bra – du er utrolig dyktig, og spennende å følge

  1. Moseplassen

   Tusen takk Tove!

 4. Hei! Jeg lurer litt på hvordan stauder klarer seg i potter! Har du de i frostfrie og er det noen spesielle som vil klare seg over tid?

  1. Moseplassen

   Dersom du bruker store krukker og planter de slik at de er godt drenert, og velger planter som er minst en sone mer herdig, så vil de fleste stauder kunne overvintre i en krukke :)

 5. Så spennende! Jeg har selv en takterrasse som er veldig glissen og kjedelig, så jeg følger spent med. Men jeg lurer på hva du gjør med alle krukkene om vinteren? Planter du bare nytt neste år eller velger du hardføre planter som tåler frosten i krukke? Pakker du inn krukkene? Du skriver sikkert om det til høsten, men det er litt av grunnen til at min takterrasse er så glissen – tenker at det meste vil dø i løpet av vinteren uansett. Men drømmen er jo en grønn oase der oppe.

  1. Moseplassen

   Hei :)
   Planen er at alle flerårige planter skal greie å overvintre ute. Noen ganske få kan det hende jeg lager litt styr med innpakking for, men de fleste skal greie seg selv.
   Så er jo noen av disse krukkene plantet med ettårige og sommerblomster og naturligvis, de dør jo ut

   slik tenker jeg for å gi plantene en sjangs til å lykkes:
   1. Velger herdige planter, helst minst en herdighetssone tøffere enn hva jeg bor i ettersom krukkelivet er tøft. (på Frogner er det H3, så jeg prøver å holde meg til H4 eller tøffere).
   2. Planter i store krukker som får god drenering.
   3. Før det blir frost så settes alle krukker opp på klosser. Noen av krukkene flyttes inntil huset slik at de blir litt mer beskyttet mot vind. Og NOEN av krukkene vil få en liten regnkappe/tak så de ikke blir stående søkkvåte før det fryser, dette gjelder spesielt krukker med løk. Noen krukker vil også bli pakket inn med isolasjonsmatte. Hele dette punktet må jeg si mer om senere når jeg har pønsket litt mer. De FLESTE skal altså greie seg uten slikt styr.

   Bonustips:
   * Veletablerte planter greier seg bedre enn nyplantede.
   * Store/eldre planter greier seg bedre enn unge. (så det kan lønne seg å kjøpe ett voksent tre fremfor en pisk)