Stua transformeres: Malings og fargevalget!

Fargesetting av vegger er en ufattelig effektiv måte å gi rommet stemning og personlighet :)

Jeg har jo flyttet inn i en helt nyoppusset leilighet, sånn for-salg-oppusing. Det er absolutt ingen tingen galt med veggene, som er hvite, men det passer ikke for meg. Jeg foretrekker rom med farge da jeg faller mer til ro i de, og synes de er mer interessante. Spesielt her hvor det er nokså pragmatisk (les kjedelig) arkitektur og detaljering.

Jeg liker å lære, prøve, leke, justere. Sånn på prinsipp. Og spesielt med farger. Det at jeg nå igjen har helse til å faktisk kunne bruke tid på å dille med slikt er en stor glede. Så, når jeg skulle male stuen så tok jeg først en runde med å tenke på hva jeg egentlig ønsket at veggene skulle gjøre, og lot det påvirke både fargevalget og malingstypen.

Ønsker for malingen og rommet:

  1. Ett rom hvor jeg koser meg og faller til ro
  2. Levende og spennende vegger som endrer seg litt over døgnet og ikke er perfekte
  3. Samme farge på alle vegger!
  4. En farge som er en farge, uten at den blir masete
  5. Noe som er fint både for øynene mine og kamera

Summasumarum, jeg ønsket et rom som har litt personlighet, hvor veggene kjennes myke, omsluttende og levende. Det er det derre med levende som er mest spennende, hvordan skape flere lag og nyanser i malingen? Jeg vurderte å lasere, men gikk raskt for den nye femen kalkmaling.

Delvis fordi jeg liker de ultramatte veggene og spillet man kan skape, og delvis fordi tradisjonell kalkmaling er meget miljøvennlig, uten duft, uten skadelig avgassing og  med lite (om noe) skadelig malingsstoffer som vaskes ut. Jeg har dessuten lasert før og veit hvor mye jobb det er å få det fint… hehe.

Siste oppstryksprøve av malingen jeg valgte, F11 fra Colori Indigo. Legg merke til at den ikke er heeelt jevn, det er meningen

Det finnes etterhvert ulike aktører som selger kalkmaling, bla:
* Pure & Original, er nok den mest utbredte av de rene kalmalingene, forhandleroversikt.
* Colori Indigo, selges bla hos Edda Interiør.
* Kalklitir, islandsk produsent, selges som pulver så den er grei å sende pr post. Selges bla hos Designstjerner
* Lady Mineral. (Jotun). Dette er visstnok kalkmaling med litt ekstra i og den har mer avgassing enn vanlig kalkmaling. Forhandleroversikt.

Jeg valgte å gå for Colori Indigo. Jeg vurderte også Pure&Original, men landet på Colori Indigo primært fordi jeg likte utrykket dens bedre.

Første fargeforsøk, mens jeg prøvde ut Pure&Original. Den mørke er Blue Reef, den lyse er Polar Blue (begge er forøvrig superfine). Jeg lager oppstryksprøver av to grunner, 1: se hvordan fargen er i stor, og 2. Se hvordan den oppfører seg sammen med andre element. Her ble det innlysende at Blue Reef og kjøkkenskapene ikke var venner…

Så var det å velge farge. Som fargefantast så er det ikke et altenativ å bare ta en hvilkensomhelst farge, jeg må spekulere og vurdere og male opp en haug prøveflekker. Hehe. For farger kan se ganske så anderledes ut i en liten prøvelapp i butikk, kontra stor flate hjemme. Spesielt de lysere fargene kan endre karakter mye ut fra mengde, naboer og lys.

Jeg visste jeg ville ha en blågrønn. Men det tok meg noen prøver å skjønne at jeg ville ha den ganske lys. Og så tok det meg noen prøver å finne passelig fargetone og fargemengde.

Fra øverst, alle Colori Indigo: F11, F12 og F21. Legg merke til hvordan F11 her ser nesten grønn ut, F12 ser brunlig ut, og F21 er skikkelig blå. Det ble slettes ikke samme forskjell på de tre på den andre veggen, men når de sto med det blå kjøkkenet ble forskjellene løftet frem

Til slutt landet jeg på Colori Indigo F11. Og til alle dere som lurer på hva den har for NCS kode, dessverre, det finnes ikke. Kalkmaling kommer ikke i NCS systemet. Men blir du inspirert så finner du sikkert en lignende tone, be om hjelp på malebutikken!

Nå er niesen Heidi i gang med å male, kanskje har jeg en ferdigmalt stue å vise dere til helgen :)
Og forresten, det skjer spennende ting ute også, i dag fikk jeg endelig jord i de siste krukkene, og noen flere tønner…. så ja, heng på! (Fikk du ikke med deg gårsdagens bloggpost så anbefaler jeg den, og så ser du også endel på dagens Insta-story)

Førstestrøk
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Hei

    Kan du skrive noe om hvirdan man kan få laget blomstereng? Har et gammelt småbruk med masse høyt gress, men tenker at det hadde vært fint med blomster. Kan jeg bare hive frø utover, eller må jeg få det pløyd og sånn?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her