Å velge trær som hjelper meg å skape rom

Jeg er i gang med å transformere den nordre delen av takterrassen fra rotekrok til skogsbalkong. Foreløpig har jeg fått ryddet vekk rotet og funnet «volumene» ved å grovplassere krukker, du kan se bilder av det i gårsdagens bloggpost.

Neste skritt nå er å tenke ut ut hvor de største plantene skal. Det vil si trærne, hvilket både vil si å plassere trær jeg allerede har, og legge plan for hvilken trær jeg skal skaffe meg. Det er spesielt treet som skal stå fremfor stuevinduet jeg er fokusert på, for det er sentralt både for opplevelsen på balkongen og innenfra

Har du tenkt over at trær kan ha veldig ulik form? Noe av det ligger naturlig i trærne, feks ved at de er hva man kaller søyletrær (slanke) eller de brer seg mye utover, annet kan man selv påvirke ved beskjæring, feks ved å stamme de opp. Spesielt på små areal som jeg har så er det lurt å tenke på fasongen til treet, for en god fasong kan hjelpe deg å løfte frem gode kvaliteter og skjerme mot det uønskede. Og de skaper rom.

Over ser du et knippe enkle skisser for å vurdere ulike trefasonger. Jeg veit at det kan bli abstrakt bare med ord, så jeg lagde noen enkle illustrasjoner med facebook messenger :)

Illustrasjonene nedenfor ble til i en chat-samtale med en venn, men jeg tegner faktisk på bilder slik av og til for meg selv. For en ting er å se for seg i hodet, å tegne det ned kan av og til avsløre noe man ikke har tenkt på. Ett viktig verktøy for å få slike tegninger til å stemme er å få satt høyder rett, og det har jeg her enkelt løst ved å sette et kosteskaft i en av krukkene!

Grenstrukturen på drømmetreet :)

Jeg landet på at jeg i akkurat denne gruppen ønsker et tre som er stammet opp, med en bred krone.
Fordi:

 • Ute: Ved å velge oppstammet tre så får jeg ett stort grønt volum der, uten å sperre for sikten. Så jeg kan se nedover stien og utover parken. Etterhvert så vil treet kunne vokse seg så stort at det danner litt tak over stien, og det lener seg fint utover balkongen og gjør at denne virker bredere enn den faktisk er. Oppstammingen må være så høy at jeg kan gå fritt under, men fordi treet skal stå i en ganske høy krukke så er ikke det vanskelig å få til.
 • Inne: Ved å velge oppstammet tre så får jeg både i pose og sekk, ved at treet bidrar til å skape en interessant forgrunn, uten å blokkere ut bakgrunnen. Det oppstammede treet rammer rett og slett inn utsikten!

Så, tenker du, hvilket tre er det som ser sånn ut da?…
Vel, det lurer jeg også på! Jeg har allerede en Cercis Canadensis som har akkurat denne fasongen, og en hengeblodbøk Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’ som kan tvinges slik, men de to trærne er allerede på jobb på østsiden så jeg vil finne noe annet. Hengealm, Ulmus glabra ‘Pendula’ har blitt foreslått av en hagevenn, og er absolutt på ønskelisten.

Men, jeg låser meg ikke til det. I ukene fremover kommer jeg rett og slett til å stikke innom noen hagesentere, og be de foreslå ett tre som kan få fasongen jeg er på jakt etter. Å først tenke ut behov og så be betjeningen om råd er i mine øyne beste måten å skaffe seg nye planter på, for det er garantert mye gull på butikken du ikke ellers hadde kommet til å oppdage :)

Har du forslag til trær med vide kroner så kom gjerne med de i kommentarfelt her eller på Facebook!
Og ja, jeg lover å komme med ulike tre-anbefalinger etterhvert, veit det er mange av dere som ønsker dere det, men før jeg kan lære dere så må jeg lære mer selv :)

SaveSave

SaveSave

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  • Takk for tips :)
   Hovedutfordringen med magnolia er at den ikke liker å bo så utsatt som det er oppe på takterrassen min. Det finnes magonlia som er herdig nok, men det er letter å lykkes om de kan holdes noe lavere som busk, og stå inntill vegg ikke fremst ved rekkverket. Dessuten har jeg ikke sett magnolia som danner denne type kroner.

 1. Hva med kulelønn? Tenker den blir litt parasollaktig. Har planer om å bruke en sånn som skjerming dor naboens stuevindu

  • Hm. måtte google litt nå, for alle mine minner av kulelønn er at den er veldig kulete med grenene opp i 45 grader. Men jeg ser at når kulelønna blir gammel så får den mer rett-ut grener, så kanskje kan den formes litt mer også som ung. Skal ha den i bakhodet når jeg går på hagesenter!

 2. Hei Anne .Jeg følger deg med stor glede. Jeg tok en gang avleggere av piletrærene på rasteplassen ved Mjøsbrua, de har denne litt eksotiske kronen, lang stamme og litt flat krone.De er olivengrønngule på farge og veldig flotte. Tenkte på de da du ville ha forslag til oppstammet tre på tersassen. Hilsen en takknemlig følger, Magni

  • takk! Pil er ikke dumt, den vokser raskt så da kan man få seg stor plante for hyggelig pris. (og så kan den jo beskjæres når den blir for stor, først forsiktig, så etter noen år med motorsag, hehe).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her