Mandsjurstripelønn, Acer tegmentosum

Vakker og spesiell. Denne stripelønnen har du ikke for bladene eller frøene selv om begge deler er flott. Nei, dette er et tre folk planter fordi den har utrolig pen bark!

Fakta om mandsjurstripelønn, Acer tegmentosum

  • Blader. Store pene rødlige bladknopper, som blir til grønne blader, som så blir vakkert gule på høsten. Relativt store blader (opp til 18 cm).
  • Frøneser: Frøene henger som neser i lange ranker. Dekorative
  • Bark: Vakker bark, som er grønn med lysere striper. Holder visst fargen (mønsteret) også når treet blir eldre.
  • Høyde: Opp til ti meter høy, og åtte meter bred.
  • Herdighet. H4-H5, tøffest i innlandsklima.
  • Voksekrav: Trives best i fuktig, men veldrenert jord. Og foretrekker litt vandrende skygge, men kan godt stå i full sol.

Kilde: Primært Trær i Norge og Europa

Opprinnelse og navn:
Mandsjurstripelønn, Acer tegmentosum er opprinnelig fra sørøstlig Russland, nordøstlige Kina og Korea.

Det er en av flere ulike arter med stripelønner. Norsk navn på Acer tegmentosum er i følge Torgeir Ulshagen (oversetter av Trær i Norge og Europa) mandsjurstripelønn, på engelsk kalles den East Asian stripe maple og Manchurian snakebark, på svensk brukes både manchurisk strimlönn og koreansk strimlönn, og på dansk kalles den kinesisk slangeskinds løn.

Nå er det sikkert noen som er begeistret og lurer på hvor de kan skaffe et slikt tre. Og da er mitt beste råd å ringe rundt til dine lokale hagesentere og spør! Spør gjerne hagefolk nær deg hvilken hagesentere i akseptabel avstand som satser på spennende utvalg av trær.

Jeg har ikke oversikt for hele landet, men jeg veit at Vegge gartneri utenfor Horten har pleid å ta den inn. Kom gjerne med tips i kommentarfeltet om du finner denne eller andre stripelønner andre steder 🙂

Dette praktesemplaret av mandsjurstripelønnen er fotografert hos Maria i Strandhuset, i Horten.
Som du ser av bildet så består treet av tre stammer som kommer opp fra samme punkt. Maria satt disse stammene i spenn når treet var ungt slik at stammene kom mer fra hverandre, og sto på rekke. Denne formingen gjør at treet blir ekstra vakkert. (Du kan se treet i spenn her).

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her