Bær på balkongen, en oppsummering

Nå som jeg er ferdig med første sesong med ren krukkehage så tenkte jeg det var fint å gjøre noen oppsumeringer. Først ut er min erfaring med å dyrke bær i krukke. Jeg har ikke hatt det store utvalget akkurat, men jeg skriver om de jeg har hatt, og så håper jeg dere lesere som har bær av noe slag i krukker vil dele erfaringer i kommentarfeltene!

For ja. Du kan naturligvis dyrke bærbusker i krukke! Det er enklere å lykkes om de står rett i bakken, men noen av oss har ikke bakke å dyrke i, og selv de med bed kan jo ha glede av å få bærene tett på 🙂

Bringebær
Briiiingebææææær!
Jeg digger bringebær. Både fordi veldig få ting smaker bedre enn solmoden bringebær, men også fordi bringebærbusken posjonerer ut bærene sine. Det passer meg som liker å ha noe å putte i munnen når jeg er i hagen.

Bringebær i krukker er vel ikke vanlig, men om planten er herdig nok i ditt klima så går det finfint. Den må temmes litt med saks og oppbinding, men ikke mer enn om den vokser i bakken.

Jeg kjøpte tidlig i våres en liten bringebærbusk, av navnsort ‘Aroma Queen’. Dette skulle være en meget velsmakende bær, og ja jøss, det stemmer jo så absolutt! Ikke bare var bæra god, den hadde meget lang avlingstid. Jeg har faktisk hatt to runder med bær, og gleder meg til å se hvordan den oppfører seg til neste år når den jo har litt mer alder på seg (var jo bare en liten fis av en plante i våres).

Bærbusken er kjøpt fra Randesund gartneri, og de advarte meg om at de er usikre på vinterherdigheten til ‘Aroma Queen’ som er ganske ny på markedet, trolig er den ikke av de tøffeste bringebærsortene. Vinterlivet i en krukke er jo mer krevende enn i bakken, så jeg skal derfor gi den litt ekstra omsorg for vinteren ved å sørge for at krukken står lunt og under tak.

Stikkelsbær
Jeg har røde stikkelsbær av navnsort ‘Hinnonmaki Rød’. De fikk en vakker dyprød farge og var riktig gode på smak (røde bær er betydelig søtere enn grønne).

Og ja, så langt må jeg si at stikkelsbær i krukke er akkurat like genial som stikkelsbær i bed. Det var null utfordringer. Det eneste kjipe er at stikkelsbær blir modne alle på en gang, så en har ikke lang spiseperiode.

Min stikkelsbærbusk er stammet opp. Det har de senere årene blitt mulig å få kjøpt endel busker oppstammet slik at de blir som små trær, og jeg digger det! For meg som har ganske smalt uterom så er det fint å få løftet busken fra lårhøyde til over rekkverkskanten, det gjør det mulig å ha planter i flere høyder, noe som betyr jeg kan ha flere planter og får et mer omsluttende frodig grønt uterom. Enklere å plukke bæra blir det også 🙂

Hvite månedsjordbær. Samt et kjempebær av vanlig jordbær

Jordbær
Strakk ikke helt til der gitt..
Det var (og er) meningen å ha både månedsjordbær og vanlige jordbær her på balkongen. Bedre lykke neste sesong, det ble litt for mye som skulle orges denne. Men, jeg har hatt månedsjordbær i krukke i gamlehagen, og det fungerte meget godt, noen skikkelig tøffinger av noen planter det der! Jordbær i krukke er forresten konge om du har snegler i hagen, så det er sagt.

Lurer du på hva månedsjordbær er? Det er en kultivert slektning av markjordbæra! Den gir bær som i størrelse og smak ligner mye på markjordbær, men i stedet for å ha en kort intens periode med bær, så produserer månedsjordbær godbiter sammenhengende fra midt sommer til frost. Helt uegnet om du dyrker for å lage syltetøy (det blir aldri nok bær på en gang), konge om du dyrker for å putte i munnen.

Røde månedsjordbær.

.

Hvilken bær har du erfaring med å dyrke i krukke? Fortell i kommentarfelt her, eller på Facebooksiden! 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  1. Jeg har ikke bær i krukke siden jeg har mine i jorden i hagen. Uansett er det hyggelig å leseom dine erfaringer og kan bringe dem videre til venner og bekjente med terrasse og balkong. Når det gjelder bringebær har vi flere typer og Veten er den som er suverent best egnet hos oss, men det er som sagt i jorden. Kanskje er den like god i krukke også.

    Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

  2. Hei.
    Takk for alle gode innlegg du deler =)
    Hvor store potter bruker du til bringebær og stikkelsbær?
    Gjør du noe ekstra med jorda?

    Marte

  3. Hei!
    Hva gjør du med krukkene til vinteren? I kald kjeller/garasje som med pelargonia? Eller lar du den bare stå ute? Tenker spesielt på solbær, som jeg har en busk av 🙂

  4. Alle mine krukker bor ute, men busker og trær flyttes gjerne slik at de står lunt, og under tak om mulig. Siden jeg har lite pplass under tak så har jeg laget noen lokk jeg legger på noen krukker, slik at det ikke blir så våt jord før den fryser, det gjør stor forskjell.

    Har du en bod/garasje som det blir minusgrader i i så kan du vurdere å sette krukken der, da er det lunt og tørt og det er bra for krukkeplanter, men å sette den i kjeller blir nesten altid for varmt, og da vil starte våren for tidlig.

  5. Hei,
    Titter stadig innom bloggen din og følger deg på Instagram. Mye spennende og lærerikt for en som liker å dyrke, men ikke har lange erfaringen. Spesielt med en utfordrende bitteliten steinbedshage med dårlig jord og leire i bunn. Utfordrende å finne hvilke planter annet enn eviggrønt som trives. Flere stauder mistrives og dør.

    Uansett, skal kjøpe meg oppstrammet stikkelsbærbusk! Det anbefales 20L, titter på potter på ca 40L. Høy og smal eller mer type 40dia og 40cm høy?

    Leker med tanken om litt samplanting av sommerblomster.

  6. Har hatt to solbærbusker i plantekasse i to somre, fungert fint, plantene vokser og trives og sommer 2021 ble det til et par syltetøyglass. Har også hvit rips som har hatt sin første vinter nå, spennende å se hvordan de har klart seg. Pottene står tett sammen og nesten helt under tak nå, har lyst til å prøve bringebær så tar gjerne imot gode råd!.?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her