Bli kjent med kjernebiteren, (men ikke håndmat den…)

Kjernebiteren er en liten raritet i norsk fauna.
Den har så kraftig nebb og tett kroppsbygging at den mest ser ut som en papegøye, og det hender da også noen tror den har rømt.. Men neida, kjernebiter hører til i Norge :)

Kjernebiter er ikke den vanligste på foringsplassen, og når den først dukker opp så er den gjerne ganske sky. Du vil derfor oftere se den i trærne rundt matplassen, enn på selve fuglemateren.

Hva gjelder fuglematere så er dette en liten trinn fyr, litt større enn dompapen og like lite akrobatisk, så han er avhengig av at maten ligger på fat ikke i rør. Men fatet behøver ikke være stort, det funker med fuglematere med lite brett rundt dispenseren. Der spiser han gjerne solsikkefrø og det meste annet.

Hey, dette er minimum altså! Jeg er ingen akrobat..
Er ikke spesielt glad i fluffy snø heller, sabla slitsomt å bevege seg i!

Navn:
Kjernebiter heter Coccothraustes coccothraustes på vitenskaplig, Hawfinch på engelsk, kernebider på dansk og stenknäck på svensk. Og ja, den har et skikkelig kraftig nebb som kan åpne plommestener mm, noe som helt tydelig har inspirert de skandinaviske navnene. 50 kg kraft i nebbet, hold fingrene for deg selv under mating..


Hvor:
Fuglen er i følge Gyldendals store fugleguide primært å finne i det sydlige norge, men den dukker oftere og oftere opp lengre nord også. Fuglevennens kart basert på registeringer via Hagefugltellingen gir en fin indikasjon på hvor den er “vanlig”.
De fleste bildene her er forresten tatt i Fet i hagen til min bror :)

Utseende:
Har du først sett nebbet på en kjærnebiter så er du ikke i tvil om hvilken fugl det er, jeg har iallefall ikke sett noen som ligner i Norge. Det er rett og slett mye kraftigere enn alle andres. Fargene går i nyanser av brunt, med hvite, grå og sorte tegninger. Det er relativt lite som skiller hanne og hunne.  Kjernebiteren er 16,5-18 cm lang, og veldig kompakt.

–  og veldig veldig flott! Takk for at du stilte opp til fotografering fine venn :D

SaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment

  1. Så vakker som den var da. Tror aldri jeg har sett en slik noen gang, men så kan keg veldig lite om fugler også da.

    Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no