Hvorfor jeg komposterer med bokashi metoden

Bokashi har utvilsomt blitt en skikkelig hagesnakkis det siste året. Det rett og slett en enkel måte å kompostere eget matavfall på. Med lite lukt og veldig lite jobb. Etter at jeg oppdaget Bokashi i 2010 har dette vært min foretrukne matkompost-metode :) Hvorfor bale med varmkompost når bokashi finnes?

Bokashi strø

Hvorfor kompostere matavfallet?
Matavfallet ditt er potensielt gull. Du kan naturligvis gi det vekk til kommunen som komposterer og lager jord av det (om tilbudet finnes hos deg), men om du heller tar var på det selv så får du verdifull jordforbedring som kan brukes både i bed og krukker. Ved å tilføre kompost til bedene dine så vil jorden bli rikere, alle de nyttige insektene og mikroorganismene blir glade og blomstene blir lykkelige :)

Du gjør rett og slett hagen mer naturlig, og det er til gode både for deg, hagen og miljøet.

Hvorfor er akkurat bokashi så bra?
I mine øyne er det største fortrinnet at det er så enkelt, men i tillegg er det slik at den endelige komposten er av høy kvalitet hva gjelder næringsstoffer og bakterieliv. Dette gjør at den blir ekstra god som jordforbedring.

Hvem kan kompostere med bokashi?
Alle som har bruk for jord. Jeg komposterte med bokashi både når jeg hadde villahage og nå på balkongen, dette er så plasseffektivt at du ikke trenger stort areal.

Hva trenger du av utstyr?
Du må ha to kompostbøtter, strø, og en jordfabrikk. Bøttene har du inne, jordfabrikken kan du ha ute eller inne, litt etter temperatur.
Bokashi Norge har det du trenger av utstyr. De har egen nettbutikk som sender, og så finner du utstyret i disse fysiske butikkene.

I bokashi bøtta underveis
Sånn kan det se ut når den er ferdig fermentert

Hvordan kompostere med bokashi metoden:
Dette er kortversjon, du finner detaljert forklaring på Bokashi norges nettside.
1. Du starter ut med en av bøttene, som du en gang om dagen fyller med dagens matavfall. Alt kan komposteres i Bokashi, med unntak av det som er råttent (det ødelegger for den gode bakteriefloraen).
2. Når bøtta er full så setter du den til sides i to uker, i mens starter du opp bøtte nr to.
3. Når bøtta har stått i to uker er den moden og klar for kontakt med jord. Du kan grave det direkte ned i et bed om du har godt med ordinær jord oppå, eller du kan ha en egen kasse som du graver det ned i og lar omdanne, før du så fordeler det utover i bed og krukker.

Dette er mugg og er helt normalt :) Bare et tegn på at det er levelig for det som skal bryte ned.

Potensielle utfordringer:
Noen ganger går det galt med bokashien. Da kan den bli ekstremt stinkete. Min skar seg en gang hvor jeg er ganske sikker på at den hadde stått for varmt (solsteik), og en gang hvor den nok hadde fått for mye rått kjøtt (fryser som konka). Det er sånt som kan skje, og det er ikke værre enn å lempe det som stinker i en matavfallspose, vaske bøtta, og starte ny.

Ikke så nytt som mange tror!
Det er interessant å se hvordan bokashi plutselig har slått sånn an. Første gang jeg prøvde meg på dette var i 2010. Jeg ble da kontaktet av et nå nedlagt firma som lurte på om jeg ville prøve ut bokashi, noe jeg gjorde, og så blogget om. Jeg fortsatte å kompostere på denne måten litt av og på en stund, men så la den opprinnelige butikken ned og det var ikke lengre mulig å få kjøpt strø.

Men så, for en par år siden startet en ny gruppe folk opp, og de har gjort en kjempejobb både med å sørge for at vi igjen får tilgang på strø og utstyr. Og så har de virkelig stått på og skapt mye bra innhold og oppmerksomhet omkring Bokashi, så nå har det altså blitt en skikkelig snakkis. Det hjelper naturligvis på at det er godt timet, nå er vi midt i en trend hvor “folk flest” også har lyst på mer miljøvennlige løsninger og hjemmelaget jord.

Så håper jeg at enda flere begynner med Bokashi, det er virkelig verdt det å kunne nyttegjøre sitt eget matavfall :)

Takk for at du bidrar til å lage god jord, sier trosten :D

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

 1. Jeg har ønsket meg sånn lenge jeg også. Kanskje i år! :)

  1. Moseplassen

   En fin ting å ønske seg :)

 2. Takk for en interesant og opplysende bloggpost. Dette må prøves ut. :) Ønsker deg en strålende vår! :)

  1. Moseplassen

   Så bra du hadde glede av bloggposten!

 3. Lars Morten Hagerup Ravneng

  Har gjort det i ett år, kaster nesten ingenting Det gjorde vondt i sjela da jeg ikke hadde mulighet til å kompostere etter fløtting…