På NRK P1 i morgen for å snakke om hva du kan gjøre i hagen NÅ :)

I morgen (søndag) skal jeg på NRK P1 Brønsj og snakke om hagelivet i februar. Det blir først et segment om hva du kan (og bør) gjøre ute i hagen, og så ett innslag om hva du kan gjøre inne. Vi starter opp kl 14.05.

Noen stikkord er:
* Unngå at snøen gjør skade
* Beskjære (eller for å være presis, ikke beskjære)
* Hvordan få småfuglene gladere og tettere på
* Bruke kulden til noe smart… :D
* Legge planer for en eventuell utbedring av hagen, –  hvordan få mest mulig ut av innsatsen din
* Kjøpe frø, men trolig vente med å så..
* Juksevår :)

Lenge siden sist jeg var på radio nå. Gleder meg, og håper du vil høre på!

 

Jeg har har kjøpt meg ny hagepynt!

Jeg digger å bryter opp og skaper fokus og variasjon i hagen, og små og store skulpturer kan gjøre nettopp det, enten det er mellom planter eller islykter. Men å finne hage-pyntedingster som faller i smak er ikke så lett, så når en hagevenn åpnet nettbutikk og fylte den opp med en par merker jeg har siklet på fra utlandet så ble jeg superglad :D

Syverud gaard heter butikken og her finner du deres flotte utvalg av hagepynt. Noen av dere nikker kanskje gjenkjennende av fuglen nedenfor, og det er ikke så rart for jeg har en annen venn (Maria) som har drevet og drasset med seg metallfugler i kofferten fra England i flere år. Disse fuglene har jeg fått låne i perioder, men ikke fått mulighet til å skaffe meg selv, før nå.

Produsenten heter Zimbolic, og fuglene kommer opprinnelig fra Afrika hvor de blir laget for hånd av resirkulert metall. Dette gir de en levende og unik patina, og en bærekraftig produksjon. Så flyr fuglene nordover og gjør en mellomlanding i Cotswolds i England og får en lakkering, før de trekker videre hit til Norge.

Jeg har så langt kjøpt to fugler som nå flakser litt rundt på balkongen for å finne sine favorittsteder, og de blir sikkert fler etterhvert… Uglen er superfotogen så den kan jeg sette nesten hvor som helst, men hegren må jeg nok tenke mer på. Hegren er veldig fin for øyet, men for kamera blir det fort for spinkelt (om det gir noen mening). Og hos meg er det jo et poeng at det fungerer både for øye og kamera ;)

Kanskje noen av dere husker kanskje disse lånefuglene i gamlehagen? :)

Det kan være greit å vite at Syverud gaard ikke har mange av hver enkelt ting så det blir fort utsolgt. Men om det du ønsker ikke er på lager akkurat da så har butikken et fint system for å kunne forhåndsbestille. Det er en ren nettbutikk, men om du absolutt vil ta på varen så veit jeg de vurderer å ha stand på en hageevent eller to, følg de på Facebooksiden så får du med deg det.

Kommersielle forbindelser:
Jeg kjenner innehaveren av butikken, men jeg har handlet varene på vanlig vis og har ingen fordeler av å gjøre denne omtalen.

 

Rosen som ikke ville dø..!

Noen planter bare VIL leve!
Naturligvis blir jeg sjarmert av sånt :D

Dette er egentlig en gren med nyper som jeg kjøpte inn på blomsterengrosmarkedet for å ha som julepynt. Den ble satt i en stor gulvvase, med vann (mest for å holde vekta og litt for å kanskje unngå at nypene tørket), og der sto den da en god stund før jeg ved en tilfeldighet kom på å titte ned i vasen, og så røtter!

Jaha tenkte jeg, det var interessant, og så tenkte jeg ikke så mye mer over den saken. Når julen var over klippet jeg av nypene og la de til lagring, og så skulle jeg kaste “pinnen”, men det snødde eller noe sånn så jeg gadd ikke gå ut akkurat da, og dyttet vasen med pinnen i inn i en krok bak noen store planter.

Og så en dag vannet jeg planter, og slang et blikk inn i husets mørkeste krok, og hva så jeg der, jo det var ett skudd på pinnen! Altså blader. Jeg knipset et bilde og sendte til hagevenn Maria, og spurte om hun hadde plass til og lyst på en trassig skapning i hagen sin, noe hun sa pent ja til. Og så planla jeg å plante den opp og sette den litt lysere, men det ble jo med planene….

Og så spoler vi frem en måned eller noe sånn, og har futt til å orge, og får bruk for gulvvasen til lange grener og trekker den fren, og hva åpenbarer seg, jo en hel diger rose”busk”! Med KNOPPER! Ja, de er pittesmå og jeg tviler på at det blir blomster, men nå er den da løftet frem i solen, og fått nytt vann (og ny mindre vase for de store vasene er alle opptatt).

Så blir det spennende å se hva som skjer fremover. På ett tidspunkt får jeg vel pottet den opp, forhåpentligvis overlever den frem til våren, og da tenker jeg den vil bli en riktig diger rosebusk med søt om enn litt småkjedelig blomstring og om vi er heldige noen bedårende små mørke nyper. Uansett, med en slik trassighet så fortjener den en sjanse, og en plass både i solen og i rampelyset ;)

Trolig blir blomsten liten og enkel, noe ala dette. Blir spennende å se!
 

Fryd og fakta om svarttrosten!

Svarttrosten er en av mine absolutte favoritter blant hagegjestene. Det er noe magisk med sangen som klokkeklart klinger ut i skumringen, og få fugler har en så sjarmerende måte å føre seg på med sin småpilende gange brutt opp av lange perioder i ro hvor den studerer meg med hodet på skakke.

Jeg hadde mange svarttrost i gamlehagen på Nordstrand, og jeg ble SÅ glad når jeg oppdaget at de ble med hit ned til Frogner. Og passende nok, når jeg på søndag satt og skrev til dere om at jeg var på vei ut av hi, hva hørte jeg for første gang på et halvår, jo svarttrostsang!
– vi er begge i gang med å spre hageglede igjen altså :D

Svarttrosten er ganske enkel å gjenkjenne da vi ikke har mange svarte fugler i Norge. Hannene er helt sorte med orange nebb, hunnen er ujevnt brunsvart med mørkt nebb. Den er “mellomstor”, så større enn kjøttmeis og mindre enn skjære. Noen forveksler den med stær, men om du klikker deg over på posten om stær, så ser du lett at det enkelt å skille de da stæren har et dryss av hvite prikker over fjærdrakten.

Svarttrost hunne. De mangler det røde nebbet, og er spettete mørkebrun
Svarttrostbarn, ligner mest på mor i drakt

Favorittmat naturen: Insekter og meitemark, samt bær, frukt og frø.
Favorittmat foringsplassen: Svarttrosten er ingen god akrobat så den vil helst ha maten på fat. Da spiser den til gjengjeld det meste, og hos meg er det mest populære de hjemmelagde meisebollene samt rosiner og fersk frukt.

Ingen akrobat,men hjemmelaget meisebolle er digg og noen svarttroster er trassigere enn andre…

Sjarmøren heter altså svarttrost på norsk, på svensk kalles den koltrast, på dansk solsort og på engelsk blackbird. Vitenskaplig navn er Turdus merula.

Svarttrosten er både stand og trekkfugl avhengig av lokalt klima og mattilgang (og sikkert også noe individuelt). I Norge regner man at omlag 61% av svarttrosten trekker ut av landet for vinteren, resten overvintrer. På sommeren finner du svarttrost over store deler av Norge, med unntak av til fjells og i Finnmark. Den er såpass utbredt at den er femte vanligste fugl i Hagefugltellingen :)

Frognerfugl fotografert på balkongen i høst. Trolig en ung hanne siden nebbet er mørkt.

I videoen under kan du se den bevege seg og høre den synge:

SaveSaveSaveSave

 

Finns fantastiske pergola :)

Februar er perfekt for legge planer for årets hagesesong. Så, jeg tenkte å drysse ut litt inspirasjon fremover, og starter med det som ble fjorårets hagebyggverk for meg: Finn Schjølls pergola. Jeg besøkte hagen hans i fjor,og ble mektig imponert over hvor smart anlagt hagen var, og stjerna i den planen er pergolaen. Det er det første som møter deg, og den ønsker deg velkommen, favner om deg og kobler på optimalt vis hus og hage og omgivelsene sammen.

Jeg digger pergolaer! En god formgitt og plassert pergola kan virkelig løfte en hage ved å gi den struktur, karakter og funksjon. Pergola kan fungere som rammer rundt en sitteplass, som bindeledd mellom ulike deler av hagen, som innsynsskjerm, og ikke minst som konstruksjon for skygge og regnskydd.

Finns pergola er (som de fleste pergolaer i Norge) i tre. Kraftige men enkle materialer som er boltet sammen og danner en luftig ramme. Opp og over denne vokser det roser, blåregn og andre klatrevekster, og innimellom og utimellom henger Finn opp lys og pynt sånn ettersom hva han føler for gjennom året.

Pergolaen er malt i samme mørke fargen som huset, gjerdet og alle andre byggverk i hagen. Det bidrar til at den danner denne rammen jeg er så opptatt av. Pergolaen er der tydelig og klar, men lar plantene være stjernen.

Pergolaens rause størrelse og dens plassering gjør at den får flere funksjoner. Den ønsker velkommen ved å favner rundt deg når du kommer og så føre deg mot huset. Mens du går gjennom “tunellen” så får du vinduer ut i hagen. Og når du er i hagen så danner den en vegg som bryter opp hagerommet, uten å dele det. Den skaper rett og slett en masse spenning!

Det er egentlig ikke store huset og hagen, men arkitekt Ola Mowé og Finn har utnyttet hver eneste lille kvadratmeter til å skape unike og spennende hagerom!
* Du kan se mer av Finns hage i denne bloggposten
* Eller bli med inn i huset i denne bloggposten

Og så synes jeg du skal følge Finn, og det kan du gjøre i følgende kanaler:
* Finns blogg
* Finns Instagramkonto

SaveSave

SaveSave

 

Ute av hi!

:)
Litt personlig i dag, men vil bare oppdatere dere på at jeg nå har kommet over oppblussingen av den kroniske drittsykdommen. Jeg ble veldig dårlig for litt over tre uker siden, men denne uken har jeg blitt gradvis bedre og nå begynner jeg å nærme meg “normalen” (min normal, hehe, som jo fortsatt bare er en brøkdel av andres normal selvom jeg jo ser aldri så frisk ut).

Og det er digg! Og det blir faktisk ganske likt som å komme ut av hi, for når jeg er på mitt sykeste så må jeg trekke meg helt tilbake fra verden og skjerme meg totalt. Nå gleder jeg meg til å få tatt bilder av den vakre vinteren, bla i frøkataloger, få sett i den nye hageboken fra Claus, gjøre det grønnere og finere inne, legge planer og kose meg med blogging :D

Arkivbilde fra i fjor av plommegren. Legg merke til at selve grenen er minst like visuelt interresant som bladene og blomstene.

Mest gleder jeg meg til en par måneder med juksevår! På stuen står syrin, kastanje og plommegrener klar for å lage blader og blomster. På kjøkkenbenken står spirefrøene klar til å bli mat, og ute står det “noen” potter med løkplanter og venter på å bli tatt inn en for en for å drive frem.

Fra fjoårets syringrendriving :)

Det blir “litt” å glede dere til her på bloggen også. For jeg skal naturligvis dele fra juksevåren, gi tips om planter å så og knoller å plante, snakke litt om hagedesign, vise frem litt nytt hagestæsj, bla i noen nye hagebøker, vise dere inneplantene mine og det smarte opphenget, og mimre litt fra sommerens beste planter og prosjekt. Og mye mer. Første bloggpost ligger allerede klar for publisering, så, heng på!

Pst: Keen på litt gratis vår på stua? Her har jeg skrevet om hvordan du kan drive frem blomster og blader på grener fra hagen eller skogbrynet

SaveSave

 

På tide å lage islykter!

Yes! Endelig kommer det jeg har ventet på så lenge, skikkelig frost!
Nå er det meldt aldeles perfekt islyktvær i store deler av landet, jeg håper DU blir med på å lage noe flott med minusgradene :)

Islykter er en slæger her på bloggen hver vinter, og jeg har skrevet mye om de med mange ulike metoder. Favoritten til dere lesere er ballonger. De blir så fine, og du vil ikke tro hvor enkle de er å lage! Du kan bruke alle typer ballonger, men noen er bedre enn andre, og det er best å velge seg store ballonger. Så jeg har i år prøvd meg gjennom ballongene hos Clas Ohlson, Europris, Nille, TGR og Søstrene Grene, og av disse er absolutt de som kalles “8 store ballonger” hos Nille å foretrekke, med Clas Ohlsons på en 2. plass.
Se her for å lære NØYAKTIG hvordan få de fineste ballongislyktene :)

Men du trenger da ikke ballonger! Du kommer langt med helt vanlige bøtter og høye boller. Bare pass på at det du velger har en fasong hvor du får isen ut igjen etterpå, så den må med andre ord være ved rette eller utoverskrånende vegger. Og ikke bruk noe dyrt, isen kan sprenge ut veggene.
Her har jeg skrevet mer om å bruke bøtter for å lage islykter :)

Vil du gjøre noe ekstra fancy så kan du gå for dekorerte islykter. Det enkleste da er å enten kjøpe en islyktform, eller lage en form selv ved hjelp av to boller/bøtter.
* Her viser jeg hvordan lage islyktformen selv
* Her viser jeg hvordan jeg bruker kjøpte islyktformer

Ja, også har jeg en siste artig liten sak: Du kan lage islykter ved å fryse vann på stoff! Denne kjenner dere kanskje igjen fra Slottsplassen for to år siden? Jeg viser deg hvordan her!

PS:
Jeg har elendig form for tiden etter at jeg overdreiv intensiteten på en behandling. Det er sånn som skjer, og jeg blir snart bedre igjen, men det fordrer at jeg tar det med ro en stund. Jeg vil så gjerne inspirere dere til å bruke kulden, så da prioriterer jeg det, men jeg kan dessverre ikke gå så inn i dialoger som jeg gjerne skulle ha gjort. MEN. Er det noe du lurer på om islykter så bruk kommentarfeltene, så skal jeg prøve å svare. Og så håper jeg at dere svarer hverandre!

OG! Jeg håper virkelig at dere vil være med på å dele bilder av det dere skaper! Det ER SÅ INSPIRERENDE Å SE! Både for meg, og for alle de mange andre som følger med :) Veldig hyggelig om du vil legge inn bilder i facebooktråden. Det er også superhyggelig med alle dere som lenker eller referer til Moseplassen når dere legger ut bilder på deres egne facebook og instagram-kontoer, takk for det!

SaveSave

 

Mer fra balkongtransformasjonen 2017 :)

Møblene er sponset

Jeg viste dere tidligere i måneden en serie bilder fra transformasjonen av takterrassen i denne posten. Om du ikke allerede har lest den så anbefaler jeg at du starter der :)

I denne bloggposten viser jeg deg samme området sett fra andre siden, og noen av sesongens favorittplanter singlet ut! Og, må jeg si etter å ha bladd i arkivet: herreminn som jeg gleder meg til våren nå!

Livet på balkongen (som altså teknisk sett er en takterrasse) startet i slutten av februar. Da flyttet jeg og hagemøblene og en haug med krukker og noen kasser med planter inn i ny bolig. Det meste av utegreiene ble stablet over på nordsiden, og så flyttet jeg gradvis over ting til østsiden ettersom våren skred frem og jeg fant ut hva jeg ville ha hvor.

Sittegruppen kom raskt på plass og så fylte jeg på rundt med krukker med mose i, og trekasser for å løfte de små skattene opp.

Mars
Og så snart vi var inne i mars så satt jeg gradvis til noen tøffe vårblomster. Men det var nå litt stusselig å sitte i sofaen lell.. Det var nemlig montert plater på innsiden av rekkverket mitt. Det funker fint enkelte steder, men absolutt ikke fremfor sittegruppen, så da kom min kjære far og mor innom og fjernet noen av platene…

….tadaaaa er vel beste ord her?

Blomstene du ser i bildene her er stemor, diverse vårblomstrende løkplanter (krokus, perleblomster mf). Og, den fantastiske alpefiolen cyclamen coum:

Denne skjønnheten dukket opp hos grossisten og jeg grabbet til meg et brett med tidenes glis :D
For en liten skatt! Cyclamen coum er en liten tidlig-vårblomstrende staude, som vel er herdig sånn H2-H3, kanskje litt mer, blir spennende å se åssen den greier seg hos meg i vinter. Den er altså en alpefiol, men ikke samme art som de vi pleier å kjøpe. Tålte fint vinglete vårvær og har pent bladverk og tidenes søteste blomster.

Ja, jeg har tipset grossisten om at de bør prøve å få fatt i de i år også, for denne har jeg trua på i markedet!

April:
Det er fortsatt ikke sånn veldig til vår ute i den virkelige verden, men hos meg er det full juksevåpr og riktig frodig :) En genial liten juks jeg skal gjøre mer av i år er å sette inn grener for driving og så sette de ut igjen i hagen! Snakk om billig måte å få litt grønt ved sitteplassen! Jeg driver jo mye grener inne gjennom vinteren, har bare ikke tatt de ut før…

Også er det viktig å minne på at vår = vår, ikke sommer ;)
Det er og blir mellomstadiet mellom vinteren og sommeren, og det betyr at planter du setter ut må tåle frost og snø! Jeg har laget en liste over planter som tåler vinglete vårvær her, husk å sjekke innom den om noen måneder.

Bortest på balkongen ser du forresten nok en liten vårjuks. Der står det nemlig en krukke med magnolia i fete knopper som jeg har pakket inn for at snøen ikke skulle skade blomstene. Da bruker jeg en lett syntetisk duk (jordbærduk/fiberduk), og så lager jeg en tipi med noe hageredskap ol når det meldes kjipt vær. Dette stopper snøen fra å legge seg på blomster, men det viktigste er at det stopper vinden som igrunnen er det som gjør mest skade på våren.

Siste dagen i april så det slik ut! Nå begynner den “naturlige” våren å bite seg fast også, med grønnskjær på både busker hos meg, og på trærne utenfor :)

Juni
En måned og syv dager senere ser det slik ut :) SOMMER!
(ja, hva skjedde med mai da, tenker du… Det lurer jeg også på gitt, hehe, hull i bildearkivet ser det ut til, eventuelt at jeg bare var dårlig på å tagge bildene fra den måneden.. får heller komme tilbake til det en annen gang)

Men ja, til noe mer relevant: en favorittplante!
En av 2017 heltene på balkongen var utvilsomt den rosa stjerneskjermen, navnsort ‘Roma’. Den ble kjøpt inn i blomst i mai, så den er egentlig tidlig ute i forhold til vanlig syklus, så veit du det. Men det som virkelig var spesielt med den var at den blomstret gjennom hele sommeren. Non-stop! Stjerneskjerm er jo en stjernestaude, men så intenst har jeg aldri opplevd den før. Nå blir det spennende å se om den er like ivrig denne sesongen :) (les mer om stjerneskjerm her, den er så tøff at ALLE kan ha den!)

Sa jeg det var blitt sommer? ;)
Ohlala :D

Til dere som lurer: sofagruppen jeg ligger i er fra Sundays Design. Sponset. Jeg har hatt den i tre år og er veldig fornøyd. Putene tåler vann og ligger derfor ute hele sesongen gjennom, uansett. Den fine lille skålen med juksejordbær er arvet og en del av Mon Amie serien til Rørstrand

Her ser vi noen flere av årets praktplanter:
* Den hvite prestekrageaktige er pyntekorg (cosmos), sånn supervanlig som selges overalt. Genial sommerblomst som blomstrer lenge, og er elsket av humlene.

* Den rosa småblomstra forran pyntekorgen er tusenfryd, også god erfaring med å ha i krukker. Årets blomstret faktisk fra mars til oktober, ikke videre intenst siste halvdelen da og til slutt bare en og annen blomst. Men dog! Regner med at de kommer igjen til våren, om ikke så har de selvsådd seg så da får jeg barna dens iallefall

* Blodbøken. For å være presis hengeblodbøk, Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’. Eller mer folkelig: det treet midt i der med mørke blader. Elsker trær med rødlige blader, og denne er virkelig vakker.
Vil du lese mer om balkongens mange busker og trær så er det full (tror jeg) oversikt her.

Juli
Sommeren fortsetter og livet er bra :)
På gjerdet der ser du en annen favoritt: pasjonsblomst. Jeg har hatt pasjonsblomster før, men disse er nykjøpte, og er hybriden Passiflora × violacea. Den har rosa-lilla blomster, som er like fine i knopp som utsprunget (og godt er det for knoppen varer myyyyyye lengre enn blomsten).

Pasjonsblomstene kan ikke greie seg ute om vinteren her, men, de er ikke krevende å overvintre inne. Mine planter står hos en venn nå, og til våren skal de på plass mot gjerdet igjen, men kanskje ikke akkurat samme sted, for det er nå kjekt med variasjon ;)

Uansett, frodig og rasktvoksende klatrer som får et pent mørkt bladverk og lange fine ranker. Må hjelpes med klatringen. Bladene på denne holder seg fine helt til frost, men det veit jeg ikke om gjelder alle arter og hybrider.

August:
Fint! Kommer ikke på så mye mer å si jeg ;)
Eller jo: langt bak der skimter du en syrinhortensia. Også et must på min balkong, leses om her.

September:
Nå begynner gulfargen å melde seg på noen av plantene, spesielt sommerblomster som har stått på siden i våres. Men det er frodig og vakkert og herlig her ute lenge enda :)

Oktober og november hopper jeg over og går rett på desember:

Sånn her hadde jeg tenkt det skulle være her allerede i november, men høsten ble nå ikke helt sånn da. Men godt var det å få ordnet opp og gjort det vintervakkert :) For ja, klart balkongen (takterrassen) kan by på gleder også nå! Jeg ser jo ut på den, og jeg tusler av og til ut når solen danser mellom husene. Vil du lese om vinterbalkongen min så finner du noen poster her.

Det var det fra denne vinkelen av hagen. Det var vidundelig å dykke ned i arkivet og jeg håper du også danser litt i hjertet ditt av sol og sommer og minner og forventninger. Snart begynner et nytt hageår, gleder meg til å fortsette å pleie min lille oase, og håper du blir med på reisen :D

 

Wow, så hyggelig, jeg ble finalist!

Nå ble akkurat finalistene for årets Vixen-awards offentliggjort, og takktakktakk til alle som har stemt på meg, jeg gikk videre til finalegruppen for interiør :)

Jeg har jo et litt ambivalent forhold til hele kåringen, men det lemper jeg til side og fokuserer på det som er viktigst: Det at DERE synes jeg gjør en så god jobb at dere gjør en innsats for å få meg videre i en kåring. TAKK!
(her er et knippe blomsterbuketter til dere alle)

Kåringen er den 4. februar på Grand. Jeg har ikke den fjerneste anelse om hva jeg skal ha på meg, men jeg har en blomstrende tilbehørs plan…. Så får jeg se om jeg får til å gjennomføre den eller ei ;)

Ellers: Til dere som ser jeg ikke produserer så mye innhold og lurer: formen er i grunnen god for tiden, men jeg bruker opp det meste av futten min på noe nytt behandlingsopplegg jeg driver med. Jeg vil ha det litt for meg selv en par uker til til jeg ser om det faktisk har noe for seg, men så langt ser det meget lovende ut :)

Oppdatert:
Jeg ble dårlig og måtte droppe festen. Prisen ble vunnet av nydelige Franciska :)

 

Møt Jon Snow :D

Jeg DIGGER at jeg gjennom sosiale medier har denne unike muligheten til å komme i kontakt med dere lesere. Jeg er dessverre ikke flink til å følge opp tags osv, jeg har rett og slett ikke kapasitet, men kommentarfeltene på blogg, facebook og instagram får jeg med meg, og har stor glede og nytte av :)

Denne uken har jeg lekt med en snømann, og det ble også en anledning til å leke med dere lesere. Det startet med at jeg på Instagram-storyen spurte jeg følgere om han skulle være med og uten klær, og så fulgte jeg opp med å spørre facebook-følgerene hva han skulle hete.

Resultatet ble overraskende jevnt i begge spørsmål, med en liten overvekt av folk som ville han skulle hete Jon Snow, og ha klær på (…. virkelig? ;) )

Jeg må innrømme at jeg egentlig synes snømannen skulle hete Smelt. Jeg er stor fan av Game of Thrones, men synes ikke helt snømannen min var Jon… Men, så i morgenmeditasjonen slo hjernen min til og greide å kombinere de to avstemninge: Jon Snow pluss klær erjoikkelik blomstrete skjerf, det er en dyrefell!

Derifra var ikke veien lang videre. Saueskinnsfellen ble funnet frem fra boden. Og etter en liten tenkepause og noen gode forslag på Instagram kom jeg også på hvordan få hår på Jon, det ble brødlav (islandlav).

Fra topp nedover: Hår: Brødlav som er festet med “kramper” laget av stiv ståltråd (elefanttråd) som stikkes inn i snøen. Øyne er usprettede furukongler, nese gulrot, munn er kristorngrener med bær på, festet med ståltrådkramper. Saueskinnsfell holdes sammen med dokumentklemmer, på den måten fikk jeg det sammen uten å lage hull i fellen. (klemma er en sånn Søstrene Grene skatt, alltid på jakt etter praktisk og pene bindemidler).

Selve snømannen skrev jeg om hvordan ble bygget her :)

Ha en flott og magisk uke i Vinternorge! Og del gjerne bilder av dine vintergleder på Facebook-tråden :)

SaveSave