Hvordan plante i krukker og potter og få en vakker krukkehage!

Naturligvis kan du lage deg hage i krukker!
Jeg er nå inne i mitt sjette år her på takterrassen, og det eneste som egentlig begrenser meg er plassmangel… Her får du alle mine beste tips for hvordan lykkes med potter og krukker, med minst mulig styr. Og så det er sagt, alt jeg har bor ute året rundt, ja, også alle trærne. Naturligvis.

Dette er de seks hovedtemaene, klikk så hopper teksten dit:

Hvordan velge krukke og potte

Slik velger du den beste krukken/ potten:

Hvor stor krukke/ potte er best?
Den store utfordringen med å ha en krukkehage er at det er begrenset jordvolum, noe som gjør at det fort blir tomt for både vann og næring. I tillegg er potter og krukker mer utsatt for temperaturendringer og frost. Det er rett og slett ikke stabilt og vinglete forhold gir stress for planten.
– Jo større krukke jo gladere plante og jo mindre jobb for deg!

For stauder og sommerblomster foretrekker jeg krukker over 35-40 cm, og skal krukken romme tre, busk eller stor klatreplante så anbefaler jeg en diameter på over 50 cm. Jeg har noen mindre krukker også, men i de har jeg kun tørketålende planter, og/eller de står i mye skygge.

Skal du ha trær i krukker så anbefaler jeg ikke krukker som er små i bunn, de er mindre stabile. Spesielt viktig å tenke på de står et sted med mye vind. Jeg har en grønn krukke som er smal nede, det gikk fint i mange år til treet ble stort, da blåste det overende. (Er nå pottet om og krukken er tatt i bruk til en lavere busk).

Nb: Store krukker og mange krukker kan bli tungt. Dyrker du på balkong så pass på at den er dimensjonert for den ekstra vekten. (Og ikke spør meg om hva som er passe, jeg kan ikke synse på dette)

Budgettips: Billig stor krukke får du ved å kjøpe svarte murbaljer på byggvarehus. Da kan du få 90 liters baljer til ca 200 kr som blir strålende krukker når du får laget drenshullene.

Hvilken krukke og potte for trær og busker ute om vinteren
Det største treet til venstre står i en 90 liters murbalje. Jeg synes den sorte plasten er ok å se på når det står annet rundt, men du kan også dekke den med tekstiler eller annet.

Alt du planter i MÅ ha drenshull!
Planter puster med røttene, og om de blir stående i vann over tid så drukner de. Så, uansett om du planter i en gammel støvel eller en superfancy krukke, lag hull i bunnen, eller plant i noe du kan løfte ut så du får tømt ut overskuddsvannet.

Jeg bruker 3-5 cm med lecakuler i bunn på alle mine krukker og potter, og en duk mellom leca og jord. Lecaen gjør at vannet lettere kommer seg ut av krukken noe jeg anser som viktig både i vekstesong og før frost. Noen anbefaler å bruke sand i stedet, og ja. plantene vil nok foretrekke om jeg hadde sand nederst (og ingen duk mellom sand og jord), men da blir krukka mye tyngre, og jeg har ikke like god tro på at den drenerer like godt for vinteren.

Hvilken krukker kan stå ute om vinteren:
Dersom du har potter/ krukker ute med planter i gjennom vinteren så bør du både velge en krukke som er i et frostsikkert materiale, og som har en fasong som tåler at jorda øker litt i volum. Jeg har en egen bloggpost som tar for seg dette i detalj.

Tips for jord, kompost, biokull og gjødsel i krukker og potter

Hva slags jord og næring er best i krukker?

Hvilken jord er best for krukker og potter?
Jeg sverger til torvfri jord, det er best både for plantene, jordlivet og klima (les om hvorfor torv bør unngås her). Du kan kjøpe torvfri jord i sekk på hagesenterene, og noen steder også i løsvekt fra komposthauger på avfallsmottaket.

Jeg utbedrer alltid kjøpejord! Har du noe jord fra krukker eller bed så bland med det, og bland inn blader og annen form for kompost.

Lurer du på hva du gjør med «gammel krukkejord» så har jeg en hel bloggpost her.

Foreløpig veit jeg ikke så mye om de ulike jordsekkene som er til salgs så jeg kan ikke anbefale noe over annet. Jeg planlegger en toårig test nå på alt som er kommersielt tilgjengelig, men det vil ta tid før jeg kan si noe om kvaliteter.

Jorddekke / kompost i krukke på balkong
Enkelt jorddekke som blir kompost: avklippet fra tomatplanter legges rett på jorda.

Kompost på balkongen?
Jeg komposterer alt hagen byr på av blader og blomster direkte i krukkene, og jeg bruker bokashi for matavfallet. Dette gir meg både bedre jordstruktur og mer næringsrik jord. Og veldig glade planter.

Alt mykt hageavfall (blader og myke stilker, visne blomster, men ikke ugressfrø) legges på jorda i en krukke. Der ligger de og brytes ned, og er samtidig jordekke. Når jeg så skal grave i en krukke så henter jeg dette og graver det ned i jorda. Der brytes det helt ned, og vips – kompost!

Bokashi kan du lese om her.

Anne mellom planter i frodig krukkehage
Det er DU som bestemmer hva som er pent på din balkong! Og du, husk at det er mye som blir usynlig når annet tar oppmerksomhet, det er både ugress og døde blader hos meg, men folk flest bryr seg da filla om det!

Putt biokull i krukkene!
Biokull er en form for kull som er varmet opp på lav varme og derfor har ekstra masse porer i seg. Disse porene er ypperlige steder for både næringsstoffer, og biokull bidrar til en jord som har bedre struktur, bedre næringsbalanse og bedre vannbalanse. Vinn-vinn. Det er gjort mye god forskning på biokull og selv om jeg ikke har sett forskning som går direkte på krukker så er jeg er sikker på at det vil være et stort pluss også for krukkene våre. Så ja, har du lyst og økonomi, putt biokull i krukkejorda di!

Hvilken gjødsel er best for krukker og potter?
Det viktigste er ikke hva du gjødsler med, men at du gjødsler. Men, om du skal kjøpe gjødsel, kjøp organisk gjødsel, ikke kunstgjødsel (mineralgjødsel). Organisk gjødsel er bedre for jordlivet og miljøet, og det kan gi deg sunnere planter. Dernest gjelder det å følge bruksanvisningen på pakken. Der bør det stå hvor mye gjødsel hva slags planter skal ha. Grønnsaksplanter og sommerblomster trenger mest, stauder trenger middels med gjødsel, og busker og trær skal ha minst.

Det er mulig å gi for mye gjødsel og det kan føre til at planten bare gir blader og ikke blomster, eller at den får strekkvekst og blir svak og sykelig. Dette gjelder spesielt om du gir nitrogenrik gjødsel. Så følg veiledning på pakken, og ikke tro du er dobbelt snill om du gir dobbelt så mye som anbefalt.

Om du vil lese om gjødselproduktene jeg bruker, så har jeg skrevet om noen av de her.

Hvordan velge planter som vil trives i krukke og potte

Hvordan velge en plante som vil trives hos deg?

Hvilken planter kan bo i krukker og potter, og hva bør du velge?
Nesten hvasomhelst kan dyrkes i en krukke, om det passer med lokale klimaforhold og du vanner nok… Det vanlige har vært å dyrke sommerblomster i krukkene, det vil si ettårige planter eller planter som må tas inn på vinteren. Slike sommerblomster er utviklet til å gi blomstring over flere måneder.

Stauder, busker og trær vil aldri kunne gi blomstring i nærheten av dette, de fleste flerårige vil kanskje blomstre i tre uker og så si seg ferdig. Noen kortere, noen lengre, men om de blomster lengre så er det ikke i nærheten av sånne mengder som på sommerblomstene.

Du kan godt ha både bærbusker, frukttrær og grønnsaker i krukkene dine, men husk at grønnsaker ofte er ekstra tørste, så om du synes det er styr med vanning er ikke squash og sukkererter det første du prøver deg på.

Tips: Etter mange ønsker så kommer jeg snart med en stor bloggpost over trær som kan være egnet, så følg med!

Herdighetssone:
Om du vil ha flerårige planter til å trives krukkene og pottene dine så må du respektere hva plantene tåler av vintervær, og for å finne ut hvilken planter som kan stå ute om vinteren så bruker du herdighetssystemet. Lær om herdighetssoner her. Fordi det er tøffere å stå i en krukke enn i bakken så er det vanlig å legge på en herdighetssone, sånn at jeg som bor i H3 sone foretrekker planter merket med H4 eller mer.

Hvilken planter kan overleve vinter i krukke og potte

Vind og tørke:
Dersom det står at planten ikke liker vind eller tørke så anbefaler jeg at du velge en annen for krukkehagen. Spesielt dette med tørke, for uansett hvor flink du er med vanningen så er krukker utsatt for akkurat det.

Samplanting i krukker og potter:
Du kan godt ha mye ulikt i samme krukke, men husk at jo flere planter, jo mer vann og næring trengs. Og. Jeg foreslår at du når du har trær og busker i potter ikke graver i jorda hver vår for å ha sommerblomster der i tillegg, vil du ha underbeplantning så bruk stauder (flerårige planter). Jeg har forresten vårblomstrende løk i endel av mine krukker med busker. Det er superhyggelig med den tidlige blomstringen, men har du løk så må du finne en måte å skjerme krukken mot regn på høsten og vinteren. Se under vintertips.

Hva er viktig stell for planter i krukke; vanning, ferievanning, kniping, beskjæring, ompotting

Hvordan stelle krukkene så plantene er glade:

Vann, vann, vann!
Hovedgrunnen til at planter dør eller ikke blir frodige er at de ikke har fått nok vann. Så vann! Det er lett å undervurdere hvor mye vann en krukke trenger, det fordamper så lett fra både jord og krukkevegg og store planter er tørste. Og, når det regner så kommer lite av vannet oppi potta…

Lær deg til å kjenne på jorda ved å stikke en finger ned i den, så langt du kommer. Og gå ut på balkongen/terrassen flere ganger i uken, da kan du se om det plutselig ser slapt ut i en krukke, og da er det ofte lurt å vanne alle. Belønningen? Frodige og friske planter!

Og du, når du vanner, vann skikkelig, sånn at jorda er våt helt gjennom. Når jorden er tørr så renner vannet rett gjennom, jeg vanner derfor alltid over samme krukken flere ganger, da rekker vannet å tas opp. (Så om jeg har fem krukker sammen så vanner jeg første krukken, andre krukken osv, og så tilbake til første, andre osv, litt hver gang og så mange runder som trengs. Det er det mest effektive).

Har du noen få krukker så kan du bruke vannkanne eller skurebøtte for å vanne, har du mange så er det lurt å lage seg en vannslangeløsning. Jeg har ikke utekran, så jeg kobler en vannslange på dusjen, jeg forklarer hvordan her.

Kan du vanne for mye? Jada, i teorien kan du jo det, men har du drenshull i krukka så vannet renner av så skal det mye til! Inne kan planter lett dø av å overvannes, ute er det så mye mer vær og fordamping at der dør de lett av for lite vann.

Her ser dere hvordan jeg ordnet meg før ferie sommeren 2021. Jeg skulle være borte i to uker og har flyttet alle de mindre krukkene i skyggen. Jeg har laget skygge på de større (brukte hagemøbler og duk og la på jorddekke), og så ser dere midt i bildet en murbalje fylt med vann, som jeg har et dryppvannsystem fra. På denne måten sørget jeg for at de som tørket først fikk vann, slik at jeg kun trengte å få venner til å komme innom en gang i løpet av de to ukene.

Ferievanning:
Legg en plan for ferievanning av krukkehagen i god tid, det kan være du får en nabo til å gå innom, eller du skaffer deg et selvvanningsannlegg. Flere produsenter har dryppvanningssystem hvor du kun trenger en stor balje med vann, og så pumper systemet vann over i krukkene. Når jeg drar på ferie så setter jeg et selvvanningsystem på de krukkene som står i mest sol, og det gjør at plantene kan være lengre hjemme alene. (Det jeg bruker heter Sol 24).

Et annet godt tips er å flytte krukker i skyggen før du reiser bort, eller lage skygge der de står.

Knipe
Sommerblomster som setter frø vil få forlenget blomstring om du kniper de, les om det her.

Beskjære grener:
Når busker og trær vokser i krukker så vokser de ikke like ivrig som i bakken, så for min del er beskjæring primært å fjerne døde grener (det gjør jeg på våren når jeg ser bladskudd på planten), og å forme litt når noe skulle bli for stort (som jeg gjør på sommeren når jeg ser hva som faktisk er for stort).

Når planten vokser seg for stor for krukken/ potten:
Jeg får endel spørsmål om hva gjøre når trær, busker og stauder har vokst seg ut av potter, og ikke minst når man veit at de har vokst ut av pottene sine. Jeg er ekstremt pragmatisk, og vurderer kun å potte om når det blir upraktisk for meg (fordi de må vannes konstant) eller når jeg ser plantene helt har sluttet å vokse.

Synes du potta er for liten for treet så kan du enten ta den ut med og potte den opp i en større potte. Eller du kan ta den ut av potten, beskjære rotsystemet OG grenene, og plante den tilbake igjen. Uansett hvilken metode du velger, det beste er å gjøre dette enten på våren eller høsten, på sommeren trenger treet alle røttene sine for å holde liv i seg selv. Husk å vanne ofte etter omplantning, og har du plantet om på sommeren så er det til stor hjelp for planten om den får stå i skyggen en måned eller mer etterpå.

Jeg har ikke pottet om så mange av mine trær enda. Litt fordi jeg starter ut med store krukker, litt fordi jeg ikke gjødsler så mye. Det er ikke om å gjøre å få turbovekst, jeg vil heller ha planter som vokser sakte, men er robuste og tette og friske.

Tips for hvordan overvintre planter i krukke og potte ute

Overvintring i krukker og potter:

Litt forenklet sagt så er vinter i krukke mer krevende enn i bakken fordi røttene ikke liker den lange perioden de kan bli stående i kald blaut jord (fordi dreneringen fryser), eller liker å stå i blaut jord som så fryser, og virkelig ikke liker når det blir isklaker. Ikke liker plantene at temperaturene vingler ekstremt heller.

Så da spør mange: Hva skal jeg gjøre med krukkene og pottene når vinteren kommer? Her er mine beste tips:

Skjerme mot regn (vann):
Mye er berget ved å sørge for at jorda i krukkene ikke er søkkblaut når den fryser. Har du mulighet til det så kan du trekke krukken inn under et takutstikk noen uker før du forventer frost. Har du ikke takutstikk eller om du har krukker som ikke lar seg flytte sånn uten videre så kan du la deg inspirere av lokkene jeg har fått laget. (Se bilde under). La krukken stå skjermet frem til jorda har tint på våren.

Løk haaaaaater å bli blaut og kald og fryst, så de MÅ ha dekking mot regn. Ellers er det lurt å skjerme plantene gjennom sin første vinter. Og så må du ta det på feelingen etter. Jeg dekker ikke alle mine potter, kun noen utvalgte får lokk.

Vintertriks for krukker og potter
Her ser du en variant av lokkene. De skal IKKE bli tette, poenget er å få av det meste av vannet. Om du går på min Instagram profil (@moseplassen) så ligger det en story-hightlight hvor jeg forklarer mer og viser ulike.

Redusere temperatursvingninger:
Viktigste triks her er at du har valgt en stor krukke. Dernest er det litt å hente på å ikke sette krukker i den varmeste luneste vårsolkroken. Da kan det jo fort bli 20 pluss på dagen og 5 minus på natten og det kan bli litt voldsomt.

Jeg isolerer ikke krukkene mine, jeg veit noen sverger til det men veit ikke om det har noe for seg. Om du bor et sted med lite frost så ser nytte, men ellers skjønner jeg ikke hva det bedrer. Men jeg er intet allvitende vesen.

Jeg dekker heller ikke hverken planter eller krukker med duk. Dersom du gjør det så vær oppmerksom på at poenget med å dekke planter med duk er å beskytte de mot uttørking pga vårsola og vårvinden. En slik dekking skal ikke på før tidligst når det har fryst helt ute ellers risikerer du bla å forvirre planta så den ikke rekker å forberede seg på vinter.

Sett krukkene opp på klosser
Dersom du sørger for at det er noen cm avstand mellom krukken og gulvet så er det både godt for dreneringen i krukken sånn at vannet lettest mulig kommer ut, det er bra for gulvet under fordi det tørker opp, og det er bra for krukken som slipper spenninger som kan oppstå når to materialer fryser sammen. Og. Du kan flytte på krukka om du plutselig får lyst til å lage fint vintertablå. Yey!

Veletablerte planter tåler mer!
Ja, det er gøy å gå på salg på høsten, men det er mye enklere å få plantene til å overvintre om de har bodd hos deg noen måneder slik at de har fått satt godt rotnett.

Jeg advarer mot å flytte krukker og potter inn om vinteren!
Å overvintre krukker/ potter med busker og trær inne er krevende. Mest av alt fordi det er vanskelig å holde det kaldt nok inne sånn at plantene ikke tyvstarter våren. Gjør de det får du et problem for om den har begynt å skyte så trenger den masse lys, og du kan ikke sette den ut før været er mildt nok.. Jeg vil heller anbefale at du velger planter som fungerer i ditt klima.

Men om du insisterer på å overvintre i en bod/kjeller/garasje så deler jeg noen tips her:
Eventuelt, om du virkelig insisterer så kan du sette potter i en utebod/garasje (hvor det blir frost eller nær frost). Vent med å ta potten inn i boden til frosten har kommet, og tar potten ut igjen så tidlig at den ikke har våknet fra vinterdvale (dvs mens det fortsatt er nattefrost ute). Og gjør du det slik trenger planten ikke noe lys for da sover den hele tiden.

Eventuelt, du kan også sette den inn i en kjeller eller bod hvor det ikke er frost, men da må du altså følge ekstra godt med på at temperaturen holder seg lav nok til at planten holder seg i dvale helt frem til du tar den ut. Så lenge den er i dvale så trenger den ikke lys. Når planten begynner å få blader så trenger den lys, og jo varmere det er jo mer lys trenger den. Og. Her kommer det store problemet; mange som overvintrer inne får planter som tror det er vår en måned eller mer for tidlig, da har de en utfordring, for planter som har blader bør ikke ut tidlig vår mens det fortsatt er nattefrost.

Og ja, jeg startet balkonghagen med kjempeshopping i treavdelingen på det lokale hagesenteret samme dag som jeg fikk tilslag på boligen. Der var det nemlig 90% salg! Det var midt november, og de plantene bodde i garasjen til gamlehuset frem til februar hvor de så flyttet hit. Så jada, jeg bryter egne regler av og til, hehe.

Marihøne kan trives på balkong

Bærekraft

Det er mye enklere og gøyere å ha en hage om du samarbeider med plantene, været, klima og naturens gang! Og ved noen bevisste valg kan dine krukker bli verdifulle bidrag til naturmangfold, og du kan unngå løsninger som er klimafientlige.

Jeg har jo allerede anbefalt deg å satse på torvfri jord og organisk gjødsel. Jeg håper også du dropper å bruke plantegift og insektsgift.

Gjenbruk er også et sånt valg som både er bra for deg og for miljøet. Mal krukker istedet for å kjøpe nye, hør om slekt og venner har krukker de ikke bruker, tenk ombruk.

Når det gjelder plantevalg så kan du sørge for at blomstene har rikelig med nektar og pollen, la deg gjerne inspirere her. Fugler kommer også gjerne innom, hos meg spiser de insekter, nektar fra lønneblomstene, og bær og frø på høsten. Og husk, ikke bare bidrar du til naturmangfoldet, du får masse herlige opplevelser på kjøpet! Jeg har skrevet om å ha en levende og naturvennlig hage her.

Å så selv er mer bærekraftig enn å kjøpe planter, flerårige planter er ofte mer bærekraftige enn å kjøpe ettårige, norskprodusert er ofte mer bærekraftig enn importert. Og det aller mest bærekraftige er å huske at du ikke er noen supermenneske. Ikke sett igang med enorme ambisjoner om du aldri har dyrket før. Start litt mindre og bygg deg erfaring, så blir alt enklere og morsommere, og du slipper å drepe masse planter eller bruke penger på fancy greier du ikke egentlig trengte.

Selv om jeg inspirerte deg til det 😉

Anne i sin frodige krukkehage mellom trær, busker, stauder og sommerblomster
Sensommer 2019

Håper tipsene kommer til nytte og GLEDE! Gjør de det så blir jeg veldig glad om du vil dele posten videre sånn at enda flere får glede av den. Du kan fritt bruke bilder fra denne bloggposten i sosiale medier for å tipse andre om den.

Og du: Følg meg på Instagram @moseplassen for jevne drypp fra min frodige takterrasse!
Klem Anne!

DIY påskekrans, og god påske!

Denne påskekransen er både lekker, enkel og høyst budgettvennlig. Du kan kopiere den med det du finner av grener i hagen. Du kan virkelig bruke hvasomhelst som er langt nok og passelig bøyelig. Min krans er laget med selje (selje er forresten en pil om du ikke visste det), bjørk er også en vanlig kranskandidat, men bruk det du har!

Slik binder du påskekransen:

I (den hauggamle) videoen nedenfor viser jeg deg hvordan du bøyer grenene og lager kransen. Bonustips: Å bøye grener over kneet er en veldig fin måte å myke de opp på!

Og så er det opp til din fantasi hvordan du vil dekorere den. I kransen jeg viser har jeg delt opp en potte med lave påskeliljer, lagt mose rundt løken og surret rundt med ståltråd, og så surren det fast i kransen. Enkelt og greit! Du kan pynte med påskekyllinger, fjær, egg, en gul lekebil, og hva du nå enn måtte ha som gjør deg glad 🙂

Rens løken for jord og pakk løk og røtter inn i mose. vann gjerne mosen litt av og til om du vil, så får løken i seg litt vann.
En annen variant på samme grunnkrans av surrede grener 🙂

Pst: Om det fortsatt er vinter der du bor (eller du har fryser) så gjør påskeliljer seg strålende i islykter også. Kransen de står sammen med er en halmkrans kledd med mose, og så er ørene laget av hønsenetting som det er surret mose rundt.

Ønsker deg en myk og god påske! Jeg har bypåske (som vanlig) og om du følger meg på Instagram (@moseplassen) så kommer det drypp fra vårbalkongen der.

Planteuniverset hjelper deg til frodig balkong!

Har du lyst på frodig og bærekraftig balkong, men vet ikke hvordan?
I høst ble jeg kontaktet av to grundere som har sett hvor mange som ønsker seg en herlig oase, men ikke helt får det til. Og nå lager de en løsning, – PlanteUniverset!

Jeg synes ideen deres er så genial at jeg i november gikk inn i et samarbeide med grunderene. Dessverre måtte jeg trekke meg ut av det igjen før jeg riktig kom igang, (fikk nye helseproblemer, mer om det en annen dag), men jeg heier på og vil i dag dele med dere 🙂

PlanteUniverset er en A til Å tjeneste som hjelpe kunden gjøre smarte innkjøp og gi plantene sine godt stell. Du får kun tilbud om planter og utstyr som fungerer i ditt klima og med din innsatsvilje. Plantepakker som er satt sammen for å gi glede gjennom året og over flere år, på den måten reduseres kostnader på sikt og en får økt bærekraft. Og alt leveres på døren.

Når planter, krukker og jord mm er i hus så følges du opp med tips og inspirasjon gjennom hele sesongen. Og nye mulige utvidelser av balkongledene. Alt spisses slik at du kun får relevante råd og til relevant tid.

Og ja, bærekraft ligger som en ryggmarg i det hele. Blant annet ved jordvalget, ved plantevalg, ved å hjelpe kunden å unngå bruk og kast. Og gjennom å hjelpe kunden til å lykkes slik at de kan bidra positivt med flere grønne arealer til glede for dem selv, naboer og humler mm.

Hurra! En slik tjeneste trengs!
Er det noe jeg veit så er det hvor forvirrende hage kan være! Det er ikke mangel på god informasjon, men mange nybegynnere sliter med å sortere rådene og forstå hvilken som er relevante for sin dyrkesituasjon og plante. Med PlanteUniverset trenger du ikke lure, der er rådene skreddersydd til deg 💚

Ble du litt nysgjerrig? Klikk deg over på nettsiden deres og se selv, og noter deg gjerne som interessert. PlanteUniverset er under utvikling og i år kjører de en testpilot med noen få brukere, som de velger ut bland de som har meldt interesse. Alle som er med vil være med å forme og utvikle tjenesten. Grunderene Anne Gro og Susanne er to superhyggelige damer som virkelig brenner for å lage en tjeneste som gir grønne balkonger og glade hageeiere, og sånn gjør meg ekstremt glad! Gleder meg virkelig til å se Planteuniverset vokse og gro seg til!

Pst: Dere kommer til å føle dere ganske hjemme på PlanteUniversets side, jeg har lånt ut noen av de fineste bildene fra balkongen min til inspirasjon 😄

Ullinsvin prestgardshågån

Lange staudebed foran eldre bygning, med Anne

Ullinsvin prestegårdshåga er en perle av en hage i Vågå. Jeg var innom den på denne tid i fjor, og når jeg kjørte forbi den igjen i denne uken så skjønte jeg at jeg aldri hadde fått lagt ut bildene, så da gjør jeg det nå.

Og du, ut fra Klimasonekartet er det H6 i Vågomo. Kan jo være fint å huske på at svært mange av våre tradisjonelle stauder er ganske så herdige 🙂

Den blå blomsten til høyre er en hjelm, du ser bladverk til pioner, og i bakgrunnen tigerliljer
Tigerliljer, hosta, og mye mer
Pelargonia i noen raffe krukker jeg håper er autentiske
En kattehale (veit ikke hvilken art)
georginer, tigerliljer og taquettispir ‘Superba’
Superniese Heidi sitter i urtehagen, hun har tatt mange av bildene i dagens post.
Også urtehagen, det er humle over buen

Det er Vågå historielag som eier prestegårdshagen. Den ble anlagt ca 1745 av Edvarth Munchs tippoldefar, men hadde i nyere tid forfalt og ble i 2012 restaurert. Det er lagt ned og legges ned mye frivillig arbeide her. Hagen er åpen for besøkende, og er absolutt verdt et besøk om du kjører forbi. Les mer om hagen og resten av anlegget på Ullinsvin her.

Tips for å lage koselig uteplass:

Jeg har brukt de fine påskedagene på å freshe opp på balkongen, og håper det kan inspirere litt. Her er det meste som i vinter, og så har jeg lagt ut putene i sofagruppa, og planter ranunkler, stemor og tusenfryd. Og satt ut en vase med gren med gullbusk som jeg fikk av svigerinnen min og drev frem til blomst inne. Instant vår!

Bonus. Se så mye fint rot jeg har i bakgrunnen! 😀

Har du også lyst til å lage deg en lun og koselig sitteplass ute? Nedenfor deler jeg gode tips om hva DU kan gjøre for å gjøre mest mulig ut av det arealet du har, med innredning og planter.

Tusenfryd

Plassering!

Dette er viktig! Ignorer hvor du vanligvis har uteplass og sjekk opp hvor i hagen det nå er lunest og varmest! Det er DER du skal lage sittekroken din nå for tidlig vår.

Blomster og grønt

Har du bare sporadiske frostnetter? Da er tiden inne for plante noen krukker. Jeg har en liste over 23 planter som tåler frost her. Om du ikke kan gå i butikk så be noen handle for deg, eller ring butikken og spør om de leverer. Og om butikker er stengt der du bor så ring og spør om de har laget alternativ løsning, det har faktisk svært mange!

Corona slår meget dramatisk ut for både blomsterprodusenter og blomstterbutikker, så du gleder både deg selv og en arbeidsplass med å handle litt vårblomster! Jeg anbefaler alltid alle å handle norsk om de kan, og nå på våren er det ekstra smart da du får planter som allerede er mer tilvent utelivet enn de importerte er.

Krokus

Du kan også ta en titt i hagen om det er noen løk i et bed du aldri ser som du kan spa opp og flytte over i en krukke. Smart og budgettvennlig.

Klipp noen grener av trær og busker og sett i vann og driv frem inne, så kan du om noen dager når det har fått blader sette de ut igjen! Jeg har iallefall god erfaring med bjørk på denne måten. Instant vårgrønt! Pst, velg gjerne lange grener, da får du det grønne (eller gule…) opp i høyden.

Gullbusk (forsytia) tåler godt beskjæring nå! (Grenen er forresten bundet fast i gjerdet.)
Ranunkel. Og Jadda, jordsøl hører med 😀

Hvilken møbler?

https://www.moseplassen.no/2021/04/tips-for-a-lage-koselig-uteplass/Har du flere hagemøbler så velg de som kan postres med puter og tekstiler, det blir varmere. Har du hjemmekontor så sett gjerne frem et spisebord med stol til, om ikke anbefaler jeg virkelig en utesofa du kan krype opp i (jeg har jo hjemmekontor i sofa, men ikke alle er meg, hehe). Fyll på med puter og ullpledd og om du har så er skinnfell topp.

Dandering:

Forsøk å lage det trivelig rundt deg med å sette planter i ulike høyder. Jeg har ofte krukker på en kasse bak sofaen, slik at jeg får blomstene rett i øyehøyde.

Snøstjerne

Superrelevante artikler:

God påske!

Ekorn og gåsunger

Har du tenkt over at gåsunger egentlig er blomster?
Det er de altså, og de er propp fulle av nektar og pollen og en viktig matkilde for humlene på våren.

Og som du seer av bildene her, det er ikke bare humler som spiser av de!

PS: Lurer du på hva mer ekorn spiser? Les bloggpost om det her 🙂

Lurer du på hva mer humler spiser? Da trykker du her og får masse bloggposter 🙂

Håper du både ble inspirert til å se på selja som en nyttig plante, og gjerne beholde den i hagen selv om den ikke er så spennende resten av året. For den er ypperlig matfat for både humler, småfugler og ekorn 🙂

Personlig på tv… nå er definitivt ME-hemligheten ute :)

Anne i sending hos God morgen Norge. Skjermdump fra TV2.no

Dette har vært en anderledes dag kan du tro!
Jeg har vel vært gjest på God morgen Norge ca 15 ganger før, men da alltid for å snakke om hage, som for meg er verdens enkleste greie å gjøre. Å snakke om personlige ting er en helt annen sak… Men jammen var det kjekt det også, nå som jeg endelig er klar for å gjøre det 🙂

For deg som ikke har fått det med deg så har jeg tidligere i år både har blogget om at jeg har ME, og hvordan jeg ved hjelp av tjenester fra Overskudd har kunnet bli mye bedre fra min ME.

I dag var jeg altså på God morgen Norge for å snakke om ME, og du kan se hele innslaget om du klikker her!

Programlederen var hyggelige Desta Marie Beeder

Som sagt var dette ganske uvanlig. Og veldig veldig godt! Jeg føler meg jo vanvittig privilegert som endelig orker å prate åpent om at jeg har ME, og responsen fra andre med ME har vært helt magisk. Og det er ganske fint og rart å tenke på at det sitter noen der ute i sofakrokene og føler at jeg ved å fortelle om det jeg synes er tøft ved å ha ME også fortalte om noen deres utfordringer.

Så, fin, rar magisk dag! Og tusen takk for alle støtteerklæringer jeg har fått de siste ukene etter at jeg begynte å snakke om ME-en. Dere er best!

Og ja, om du lurer på noe, spør! Jeg svarer gjerne enten du lurer på noe rundt sykdommen eller Overskudd som har hjulpet meg bli bedre.


Endelig nye hageprogram!

Trädgårdstider:

I morgen (tirsdag 16. mars) starter den koselige svenske serien Trädgårdstider opp igjen! Helt nye episoder som ble filmet i fjor. Også i år er det firkløveret John, Pernilla, Tareq og Malin som inspirerer og gleder oss med smått og stort av hagegleder.

Sendes på SVT1 kl 20.00, med reprise på SVT1 onsdagen kl 13.30
Programmet legges i tillegg på SVT-play, men nytt av året er at det kun kan sees på nett om du bor i Sverige. OPPDATERT: Det går visst å se fra Norge alikevell! Aner ikke om SVT har ombestemt seg, eller glemt å sette på blokken.
Følg Trädgårdstider på deres facebookside her.

Tid for hage:

Den 21 mars kl 20.00 starter TV2 opp igjen sin fine serie Tid for hage, også dette helt nye episoder altså. Kjersti, Einar, Andreas mf ordner opp i hager og skaper oaser.
Programmet kan i tillegg sees på TV2 sumo (abonement).

Ernst:
Svensk TV4 kommer forhåpentligvis med ny sesong av Sommar med Ernst, men han pleier ikke starte før utpå sommeren.

NRK….
NRK har dessverre ingen egen hagesatsning i år så der blir det repriser og oppkjøp. Jeg er glad i mange av de oppkjøpte seriene de sender jeg, men det er nå noe helt eget med å få se hager med klima nærmere vårt eget…

Andre hageprogram du kan se nå:

NRK: Montys hageverden

BBC produksjon, orginaltittel; Gardeners World.
En nydelig hageserie å følge med på, koselig og inspirerende.
Ny episode hver mandag kl 20.00 på NRK2, med reprise av denne episoden natt til tirsdag kl 0410 på NRK1 og på torsdag kl 1045 på NRK2. Se nye og gamle episoder på NRKs strålende nett-tv


Vårhagevandring

Klar for vår? I dag tar jeg deg med ut i Maria (Strandhusets) herlige hage en solfylt dag i april 2020. Jeg lover deg du vil bli både glad og inspirert av hennes mange tidligblomstrende hagegleder 🙂

Magnolia
Helleborus, med glad humle.
En til av Marias mange helleboruser

Helleborus (julerose) er strålende stauder, H5. Les om den her 🙂

Trillium
Trillium

Maria har mange blåveiser, anemoner, anemonellaer. Alle er nydelige lave vårskatter, og her er noen av de:

Halveis (krysning av gulveis og hvitveis)
Noen ganger (ofte) kan hagen overraske, denne vakre samplantningen med tulipan, svibel og en liten krypende lønn var ikke planlagt, men for en suksess!
Fargepause 🙂 En pil (salix) i blomst. Vakkert på sin mer beskjedne måte.
Primula
Ruteliljer, en av de fineste løkblomstene, synes jeg 🙂
En botanisk tulipan
Glad humle på vibernum
Et bed fylt med vårgleder

Jeg har delt mye fra Marias herlige hage før, du finner en samling av de postene her, og så kan du besøke hennes egen blogg Strandhuset, eller følge henne på Instagram @mariastrandhuset.

Dette er en hage for mer enn hageeieren, her ser dere gråspurv som bader 🙂

Pst: En av de store fordelene med at jeg tok meg bloggfri 2020 for å jobbe med helsa (utover at jeg jo virkelig fikk bedre helse av det) er jo at arkivet mitt nå er fullt av bilder dere ikke har settt 😀 Blir gøy å dryppe ut litt fremover mens vi venter på at hagene våkner skikkelig til!

Hagetips: Når begynne i hagen på våren:

Klør det i hagelysten? Klar hagejobbing? Eller har du mest lyst til at noen forteller deg at du bør vente?

Her finner du tips om når du kan begynne med hva på våren:

  1. Når bør jeg rydde vekk blader ol fra bedene?
  2. Når bør jeg begynne å vanne?
  3. Når flytter jeg frem krukker?
  4. Jeg har vinterlagret hageplanter, hva skal jeg gjøre når?
  5. Når kan jeg sette ut blomster?
  6. Når skal jeg beskjære?
  7. Når bør jeg henge opp fuglekasser og ekornkasser?
  8. Aaaaaarg, det er ikke antydning til vår her enda, hjelp!
Fjern gjerne gamle blader mm fra terrassen, men tenk deg om før du fjerner fra bedet.

1. Når rydde vekk døde blader fra bed:

Det spørs litt på bladteppet. Er det så tykt og sammenklistrett at småspirer ikke kan presse seg opp så kan du løsne på det så snart bakken har tint. Men ellers er det faktisk for plantenes del best om bladene blir liggende så lenge som mulig, og gjerne permanent.

Jeg pleier å fjerne blader i puljer. Så jeg fjerner først der hvor de tidlige løkblomstene kommer (når jeg ser de), og så lar jeg resten ligge til staudene har noen cm skudd.

Bladene beskytter mot vind og skaper snillere klima rundt de små plantebarna dine, det kommer godt med på våren hvor temperaturen kan svinge mye.

Helleborusen har fått stygge blader i vinter, De irriterer meg litt så nå klipper jeg de vekk. Men blomsterknoppene hadde nok synes det var hyggeligere om jeg ventet litt til…

2. Når begynne å vanne:

Dette spørsmålet får jeg ofte, og svaret er todelt. Om du snakker om vanlig vanning hvor vi tilfører vann til jorden så er det samme regel på våren som ellers: Du vanner når jorda er tørr. Og du vanner aldeles ikke når den er frossen. Stikk finger i jorda og kjenn etter.

Og så kommer vi til den andre typen vanning, hvor vi vanner bladverket! Planter som har blader som holder seg grønne gjennom vinteren kan tørke ut i vårsola. Dette kan avhjelpes ved å bruse vann på bladene på dager med plussgrader. Dersom du plantet ny hekk i fjor eller tidligere har sett den er brun på våren så kan dette være verdt å gjøre for deg. En annen måte å avhjelpe uttørringen er å dekke (for å skygge bladene) med strie eller annen pustende duk. Den bør isåfall legges på nå.

Fra takterrassen, og, seee, første krokus i krukken forran meg!

3. Når flytte frem krukker

Jeg har jo hele hagen min i krukker. Og ja, alle mine krukker (og plantene i de) bor ute året gjennom. Jeg gidder ikke ha planter som ikke tåler utelivet.

En utfordring med krukker om vinteren er at jorden er søkkvåt så røttene råtner og/eller sprenges i frostspreng. En enkel måte å redusere på dette problemet er å trekke krukkene under tak i god tid før jorden fryser. (Jeg har ikke takutstikk så noen av mine krukker får lokk for å begrense fukten). Disse krukkene kan du trekke frem når jorden begynner tine.

Dersom du har lagret krukker i en uisolert utebod så er det smart å ta krukkene ut derfra før det blir varmegrader i boden, tilpass tidspunkt til lokale forhold. Du har ikke lyst til at planta fristes til å skyte for tidlig, og det vil den gjøre om den blir stående.

Har du krukker inne så blir det mer komplekst. Se under:

Pelargonia

4. Jeg har vinterlagret planter inne, hva skal jeg gjøre når?

Nå er vi inne på et stort tema som jeg driver lite med, for jeg er pragmatiker og synes vinterlagring er for arbeidskrevende, hehe. Men, jeg forstår godt at andre har andre ønsker så jeg deler grunnprinsipper så finner dere mer presise svar andre steder.

Nå våkner plantene opp og begynner å skyte blader må de få mer lys. Jo lavere temperatur du kan holde, jo mindre lys kan planten greie seg med. Ettersom plantene våkner vil de trenge litt vann. Stikk finger i jorda og vann når det er tørt, men vann bare litt og litt.

Når plantene begynner å skyte så kan du beskjære de til ønsket sommersveis og ta stiklinger. (La stiklingene få rote seg oppe i varmen). Bloggpost om å vårpusse pelargonia her.

Fra gamlehagen. Dette gikk helt fint, alle plantene var frosttålende blomster og godt tilvent

5. Når kan jeg sette ut blomster?

  1. Jeg har laget en god bloggpost som remser opp alle blomstrende blomster som tåler å stå ute selv om det er nede i fem og ti minus på natta! Les den her.
  2. Alle andre sommerblomster venter du med til det er minst fem varmegrader på det kaldeste.
  3. De derre fine grønne plantene du har på stua er ofte tropiske skapninger, de fleste av de vil ha det ganske sommerlig så ikke plag de med «vårferie» 😉

Husk også på å herde plantene dine, les om det her.

Grensaks brukt for å klippe hekk
For plantenes del kan du gjerne vente til sommeren med beskjæringen

6. Når kan jeg beskjære?

Som med alt i hage så er det mange ulike ting som spiller på på dette svaret. Om jeg skal si noe for alle planter på en gang, så er dett sånn for plantenes del er det gjerne best med beskjæring på sommer. Mange beskjærer nå senvinter/tidligvår, det går ofte bra, men du kan få frostskader. Å beskjære på sensommer/ høsten kan føre til soppangrep om du bor i fuktig klima, eller det kan gå bra. Den tiden du ikke skal beskjære på er på våren, da er treet sårbart fordi det sender så opp så mye fra røttene (og dessuten er det da fuglene hekker så fint at de også får være i fred).

Når det er sagt så er ikke verden sånn at du kun kan beskjære når det er best for planta, planter kan takle mye de som ikke er helt optimalt. I naturen river vinden og beiter dyr, og de beiter jo ikke bare midt på sommeren når det er optimalt å bli beskåret 😉

Her er litt å tenke på:

  1. Tykkelse og mengde har mye å si for hvor viktig det er å vurdere når beskjære. En tynn gren kan du ta nårsomhelst, en stor beskjæring er det best å ta på de tidene hvor treet takler det best
  2. Vei plantas komfor opp mot menneskers behov. En tornegren du daglig stikker deg på eller en brei hekk som presser skolebarna ut fra fortauet, bør tas raskt.
  3. Ønsker du å beskjære for å begrense størrelse, eller for å øke vekstvilje?
Fuglekassen jeg designet for noen år siden, ser fancy ut, er enkel å bygge! Og god å bo i.

Når kan jeg henge opp fuglekasser og ekornkasser?

Nå!
Her finner du byggetegninger for fuglekassen min
Og her er byggetegninger for ekornkassen

Begge er snekret i hopetall og fungerer som fjell.

Ekornkasse og to små ekornbarn på utflukt

Jeg holder på å klikke, jeg VIL HA VÅR NÅ!

HeiHei 🙂 Jeg ser deg og lengselen din. Klikk deg over på denne bloggposten om juksevår og skap deg vår inne!

Juks da vel! Og du, hvorfor ha små korte grener om du kan ha lange?

Hurra! Jeg er så mye bedre :D

Bilder av Anne i rullestol og på ski

I går skrev jeg om at jeg har ME, les den blogposten her. Det har vært en eventyrlig fin respons på den posten og jeg vil gjerne si takk til alle som har delt, kommentert og likt. Og spesiell takk til alle som har delt sine egne historier. Responsen var som å få en megaklem og gjorde godt!

I dag har jeg lyst til å fortelle hva som har gjort at jeg har langt færre symptomer og kan gjøre mye mer 🙂 

For ja, jeg er bedre! Høsten 2019 var jeg superfornøyd med at jeg endelig kunne gå 300 meter uten at det påvirket resten av dagen negativt, nå kan jeg gå åtte km! (Og mye mer, blant annet har jeg altså begynt å gå på ski!)

Hvordan? Jo ved å bruke tjenesten Overskudd!

Hihi, litt sånn som den humla der føler jeg meg nå, høytflyvende!

Kunsten å finne balansen med hvile og aktivitet

Mye helse er avhengig av at man passer på kroppen slik at den får dekket behov og ikke har større utfordringer enn den takler. Med ME er dette enda viktigere for andre fordi ME-kropper blir ekstremt lett overbelastet, og får ME-kroppen en litt for stor belastning så kan det gjøre deg sykere i lange perioder etterpå. (Denne reaksjonen kalles PEM). 

Utfordringen er at det er nesten umulig å gjette hva som er passe belastning!

Min løsning: Overskudd!

For meg ble løsningen Overskudds sensor som gir fakta om min kropp. I tillegg til det så fulgte jeg deres program Overskudd Nå hvor jeg jobbet tett med en trener som hjalp meg å forstå utfordringer og løsninger, delte kunnskap, og ledet meg gjennom en trygg endringsprosess.
– Les om Overskudd her.

Jeg fikk endelig hjelp til å forstå kroppen og gi den det den trengte:

  • Jeg har hatt nok hvile
  • Jeg har gjort passende med aktivitet
  • Jeg har ikke gjort for mye
  • Jeg har kommet i oppadgående spiral
Oppadgående spiral fører bla til at turlengder kan økes fra 300 meter pr tur, til åtte km!


Aktivitetstilpasning
Overskudd hjalp meg altså med aktivitetstilpasning (kalles også aktivitetsavpasning). Unngåelse av både PEM og nesten-PEM har ført til færre symptomer og mer overskudd, ved å unngå å bli sliten så unngår jeg den konstante nedbrytingen av kroppen. 

Dette med å ha fokus på aktivitetstilpasning er forresten nøkkelløsningen i en stor undersøkelse gjort av ME foreningen hvor pasienter har oppgitt hva som har vært bra for deres helse.

Oppadgående spiral ved trygg og målrettet opptrening:

Men jeg har ikke bare gjort aktivitetstilpasning. For meg ble det kapasitet til et skritt videre, jeg fikk etter hvert nok overskudd til at jeg kunne begynne med en forsiktig opptrening! Og da har jeg trent både på det fysiske og det mentale. Med et vel gjennomtenkt og dynamisk treningsopplegg har jeg sammen med treneren gradvis gjort kroppen sterkere/ mer robust. Og jo mer robust jeg blir, jo mer skal til før jeg blir sliten, og jo mer kan jeg gjøre, og jeg kommer i en god spiral som har gitt fantastisk resultat.

Om dagsform:
Det er så fristende å legge en plan for hva jeg skal orke og så på dagen tvinge den gjennom. Jeg orket jo det besøket forrige uke, da må jeg jo orke det nå? 

Men kroppen er ikke den samme alle dager. Dagsformen varierer, og om jeg ikke tar hensyn til det så vil jeg gå på en smell. Overskudd hjelper meg å forstå dagsformen. Den viser meg hvilke belastninger jeg utsetter meg for, hvorvidt jeg greier å finne hvile, og hvordan kroppen responderer på aktivitet, og dette hjelper meg å beslutte om planlagt aktivitet kan gjennomføres. Sånn at jeg aldri går over.

Første gang jeg kunne gå til endes på Frognerparken, hehe, SÅ fornøyd!

Veldig Viktig:

Opplegget jeg har fulgt fra Overskudd er det motsatte av Lightning Prosess og GET. Overskudd baserer seg på å lytte til og respektere kroppen din, og jobbe målrettet og trygt og aldri overanstrenge. Med Overskudd kan du forholde deg faktabasert til din kropp og dens behov, ikke gjette basert på hva som passer for et gjennomsnitt. 

Men kan noe så enkelt virke da?

Ja, nå var jo ikke dette enkelt da. En ting er jo at jeg fikk data på kroppen og helt uvurderlig profesjonell hjelp til å finne veien fremover, men det hadde ikke gjort en døyt forskjell om jeg ikke selv hadde greid å prioritere å gjøre jobben. Hvilket blant annet innebar at jeg for en periode valgte å droppe bloggingen og mye annet. For meg har det også vært vesentlig at jeg hadde endel troll gjemt under tepper som måtte frem i lyset, de var energityver og saboterte fremgang, og det har ikke vært enkelt å ta oppgjør med dem.

Men altså, alt du har gjort er aktivitetstilpasning?

Ja og nei. Det jeg driver med er aktivitetstilpasning i ekstremversjon. Det er så mye mer dyptgående enn det vanligvis gjøres, (og som jeg selv gjorde i mange år), fordi jeg har verktøy til å finjustere både aktivitet og hvile, og har kunnet jobbe målrettet mot små og store mål.

På tur! Og ja, hvile er en sentral og positiv del av alt jeg gjør, og med planlegging intet hinder 🙂

Er jeg frisk nå?
Nei. Jeg er ikke frisk fra ME. Jeg må fortsatt hvile mye og dosere aktivitet, og det kognitive er fortsatt langt fra normalt. Jeg har gått noen runder med meg selv om hvordan snakke om at jeg nå orker å gjøre så latterlig mye mer og har så mange færre plager fra ME. Jeg er jo ikke kurert, men jeg har funnet en måte å leve med ME slik at jeg har kunnet bygge opp igjen mye av helsen, og mer er i vente. Jeg ser at jeg reduserer mer og mer på hvor mye ME-en påvirker meg, og jeg kommer til å fortsette å prioritere å bygge egen helse, og å bruke Overskudd som et verktøy i det. Så jeg synes det er helt riktig å si at jeg er mye bedre, men noen kur er ikke dette og jeg må fortsette å ta hensyn for å ikke bli verre igjen.

Nysgjerrig på Overskudd?
Opplegget er todelt. Man starter med Overskudd Utredning som kartlegger potensialet, og så går man eventuelt videre til Overskudd Nå, hvor man jobber tett med en trener som hjelper utøver å realisere potensialet. Og ja, det brukes begrep fra toppidretten, men de jobber mest med vanlige folk.

Før var det krise når heisen sto. Nå forseres de fem etasjene uten problem og sekk muliggjør bæring av matvarene 🙂 Og ja, «filleting», men jeg orker igjen å høre på musikk!

Jeg var heldig! 

Jeg er så utrolig heldig at jeg har kunnet bli bedre. Hurra!
Jeg tror Overskudd kan hjelpe mange, både med og uten ME, men jeg har ingen illusjoner om at alle med ME vil få samme suksess som meg. Men jeg må jo si at for egen del hadde jeg vært glad for en brøkdel av det jeg har fått til, det var det jeg håpet på, alt dette andre føles jo som å ha vunnet i Lotto 🙂

Lurer du på noe?
Still meg gjerne spørsmål eller del egen erfaring! Bruk gjerne kommentarfeltet her eller på Facebookposten så kan flere ha glede av kommentaren din, eller send meg en direktemelding på Moseplassen-FB om du foretrekker en privat samtale. Og ja, jeg gleder meg til å fortelle dere mer om hva jeg orker nå som jeg ikke orket før, men det får vente litt, nå er vel bloggposten lang nok 🙂

Om Overskudd og meg
Jeg er kunde av Overskudd og har ingen økonomiske fordeler av å skrive om firmaet, jeg gjør det utelukkende fordi jeg er fornøyd og vil dele min erfaring med dere. Jeg har gjennom prosessen blitt god venn med gründeren av Overskudd, som var min trener.  

KroniskDrittsykdomAS:

Anne

Hei! I dag har jeg lyst til å la dere bli kjent med litt mer av meg 🙂
I dag har jeg lyst til å snakke om sykdommen min:

Jeg har ME
Tidligere omtalt som KroniskDrittsykdomAS 🙂

Det er litt snålt og veldig fint å endelig si dette høyt til dere, for frem til nå har jeg valgt å holde dette privat. Jeg har snakket på bloggen mm om at jeg har utfordringer og begrensninger, og snakket litt om noen av løsningene som at jeg har sitteplasser over alt i hagen og har brukt rullestol når jeg er på messer og i parker. Men aldri sagt hvorfor.

Det har vært to grunner til dette. For det første var det aldeles nydelig å ha en arena i livet som var «normal», hvor vi kunne møtes og jeg kunne dele av hverdagen og kjenne på fellesskap og mestring uten at sykdom og utfordringer tok plass. Og den andre grunnen var at ME er en sykdom folk skal mene så mye om og jeg var for syk til å hele tiden føle jeg skulle forsvare mine valg. For meg var det å få et velmenende «har du prøvd» en belastning, og med ME er det sentralt å unngå unødvendige belastninger så jeg har holdt sykdommen privat.

Men nå orker jeg mye mer, og nå har jeg lyst til å slippe frem hele meg, så nå vil jeg gjerne få fortelle deg litt 🙂

Om min ME:

Jeg ble sykmeldt februar i 2007. Da gikk jeg fra full jobb som sivilarkitekt til å ligge rett ut på sofa og fikk etter hvert ME diagnose på Ullevål sykehus. De første årene fulgte jeg samvittighetsfullt råd fra leger, med både å jobbe litt igjen og å gjøre GET (gradert trening). Begge deler gjorde meg sykere slik at jeg var på mitt sykeste i 2008. 

Lurer du på hva ME egentlig er? Klikk her så får du ME foreningens forklaring. Og sjekk gjerne også ut den festlige symptomlisten.

Jeg har hatt de fleste av disse symptomene. Det som påvirket livet mitt mest var utmattelsen, en rekke nevrologiske problemer og naturligvis PEM. I de sykeste periodene var jeg pleietrengende og orket bare å tygge maten og å gå tur-retur badet. Ellers lå jeg i en sofa eller seng. Heldigvis kunne jeg ordne meg med ideell avslapping fra sofa, med tv, hage utenfor vinduer, og laptop med bloggverden her på fanget, godt skjermet. Ekstremt skjermet. For å si det med dagens perspektiv så levde jeg i corona-lockdown i mange år. 

Jeg så aldri så syk ut som jeg var. Delvis fordi jeg jo utelukkende kom meg ut blant folk på de beste dagene og når jeg først var ute mobiliserte en hel ukes overskudd på en time. Men mest fordi det jo aldri var utseendet mitt som var sykt… De som virkelig kjenner meg ser når jeg er sliten, og de ser jo alle små triks jeg har for å begrense energiforbruket til ett minimum, men for andre kan jeg se ut som hun bedagelige som for eksempel kaprer stedets beste sitte/liggeplass, ikke strekker seg etter vannmugga selv, og som plutselig forsvinner igjen 🙂

Rullestol = lenestol på hjul! Genialt både for å ikke måtte gå, og for å ha et godt sted å hvile. Men jeg fikk kun brukt rullestolene i gode perioder, fordi det var kun da jeg orket.

Tap og angst

Langvarig sykdom kan føre med seg mange tap og mye sorg fordi livet blir så begrenset. Slik ble det også for meg. Jeg har hatt mye fint i livet mitt også, men alle små og store tap og utfordringer som kom som konsekvens av sykdommen ble en belastning som jeg tror er større enn man kan forstå utenfra. Tilslutt ble det flere tap enn jeg greide å bære og jeg utviklet for fire år siden angst. Angst og ME er en virkelig ugrei kombinasjon for angsten tok enda mer av kapasiteten min. Jeg er heldigvis betydelig bedre fra angsten nå, mye takket være at jeg har blitt bedre fra ME slik at jeg har fått overskudd til å jobbe med det som trigger angsten. Og ja, jeg tenker nok jeg skal snakke mer om angst etterhvert, det er nok langt vanligere enn folk tror, og kommer i mange flere former enn de fleste kjenner til. 

Hager er geniale for avkobling og påfyll 🙂

Moseplassen ble min oase

Det var ikke lett å plutselig ikke orke en dritt når jeg ble syk i 2007, men jeg fant et lyspunkt! Bloggen ble startet når jeg flyttet til hage i januar 2008, og i begynnelsen var den veldig enkel. Et lite bilde, litt tekst. Det var på den tid forsvarlig med tid fem-ti minutter på beina om gangen i gode perioder og det var nok for å få tatt et bilde. 

Fra sofaen kunne jeg så tre inn i den virtuelle hagen med dere, og dele hageopplevelser og kunnskap, inspirere, delta og føle meg sett og verdifull. Jeg kunne svare på kommentarer når det passet dagsformen, jeg kunne bruke det jeg hadde av kapasitet på noe positivt. I perioder var jeg så syk at jeg ikke engang kunne ta en hyggelig telefonprat, men selv da orket jeg å skrive en par linjer på bloggen og å hente et bilde fra arkivet, om det så tok meg en dag totalt. Og så utviklet jo ting seg derfra. Jeg orket gradvis litt mer, og kunne gradvis dele mer og mer.


Fellesskap

En ting jeg virkelig har forstått disse årene er hvor viktig det er å være en del av et fellesskap, og det å ha dere hagevennene gjennom internett har vært helt uvurderlig. Jeg hadde i mange år stor glede av forumet Hagegal, de senere årene har utvalgte facebookgrupper gitt rom for hagenerding, jeg har kunnet følge noen av dere mer personlig gjennom deres blogger og instagramkontoer. Og jeg har altså kunnet virtuelt ta dere med ut i hagen min akkurat når det har passet meg.

Og selv om jeg har snakket lite med dere om det så har jeg visst at mange av dere også har ulike utfordringer i livene deres og det har vært fint å ha et stille fellesskap der også 🙂

Bedring 🙂

Fra 2009 til 2019 var jeg så heldig å være blant mindretallet av ME pasienter som får oppleve å bli litt bedre. I den grad dette kom av noe jeg selv hadde kontroll over så var nok det primært fordi jeg ble flinkere til å skjerme meg mot det som gjorde meg sykere.

Det gikk saaakte fremover, helt til høsten 2019 da jeg fant det som gjorde den store forskjellen! For som jeg sa innledningsvis, jeg har nå en betydelig større kapasitet! Høsten 2019 var jeg superfornøyd med at jeg endelig kunne å gå 300 meter uten at det påvirket resten av dagen negativt, nå kan jeg gå åtte km! 

Det forteller jeg om i en egen bloggpost i morgen. Litt fordi jeg synes det er ryddig å snakke om det separat, men mest fordi ellers ville denne posten blitt uleselig lang. Men jeg vil berolige de av dere som er lei av absurde ME «kurer» at det ikke er noe sånt 🙂
OPPDATERT: Nå er bloggposten ute, les den her 🙂

Meg med den lille kompisen som hjelper meg å forstå kroppen 🙂

Hei! Da veit du litt mer om meg 🙂

Det synes jeg er fint! Jeg ønsker ikke å bli definert ut fra sykdom og jeg mener oppriktig at diagnoser ikke er så viktig, men det er jo et informasjonspunkt og det er fint å kunne snakke mer åpent om også den delen av livet mitt. Og om du har noen spørsmål, eller har lyst til å dele litt av dine utfordringer, så vil jeg gjerne høre fra deg i kommentarfeltet her på bloggen eller på FB-posten. Eller i privat melding om du foretrekker det. 

Og om du er en av mange følgere som har lurt på hvorfor jeg har vært lite tilstede det siste året så har det vært ett valg fra min side for å kunne jobbe med helsen, og det har gitt enorm uttelling slik at jeg nå altså har mye større kapasitet. Fremover lover jeg at det blir mer innhold fra meg igjen, så klikk innom for mer hageglede 🙂

Fra årets ferie! Første skikkelige ferie på mange år 🙂