Mer vårsprudling :)

Altså, nå skjer jo ting i rekordfart! Her tyter ting frem og springer ut, og avblomstrer, i vill fart. Så det er bare å henge på…
Det har vært mye som har skjedd i mitt liv i det siste også. Noe av det har dere jo sett med Hagemessen og nye samarbeider, så skal jeg fortelle om mer i løpet av uken.

Men først skal jeg holde foredrag i Skien i morgen, og så skal jeg slappe av, og nyte våren :)
Sliten i dag etter forrige ukes maraton, så jeg kjører lettvint bloggpost, men håper den sprer glede, og at dine dager også er fulle av flotte opplevelser!

Fantastisk fornøyd med fjorårets innkjøp av krossved. Det er den dere ser i bildet i topp og forran drivhuset rett over.


Det meste av innholdet i drivhuset var på Hagemessen og ble tatt med ned til kontoret til Tilboligen i Horten, vi skal gjenforenes på onsdag. Disse palmekålene var så upedagogisk oppdratt at de fikk være igjen hjemme, de har nemlig stått inne i mørket og strekt seg. Men nå skal de få stå ute og bade i dagslys, og så tenker jeg de blir fine når jeg prikler de ut og planter de litt dypere enn de står nå.

Rabarbraen vokser så det synes fra dag til dag!
Krokus dukker opp her og der :)

I går fikk jeg forsendelsen min med sommerfugler fra Danas Have, via Syverud gård. Disse blir det morro plassere ut i krukkene. Syverud gård har fortsatt noen igjen, de ligger i nettbutikken her.

Kubjeller og kuleprimula, fantastiske sammen! De er faktisk skikkelig sommerfuglmagneter, har allerede sett sommerfugl på de (ja, sånn liten altså)
perleblomster

Og til sist litt juks. En juksebjørk! Dette er nemlig en bjørkegren som er stukket ned i en potte…! Vips så fikk jeg et ekstra tre (og noe som kamuflerer alt rotet bak der.. hehe).
Det er ikke bare lov å jukse, det er anbefalt ;)

Ha en fin uke!

 

Hageprogram på tv 23-29 april

Ukens nyheter er at TV2 sender fjorårets sesong av Hagetid i reprise, og så sender Vox Hagehjelpen i reprise.
Så fortsatt mest repriser, men både Hagen min og Sommerhytta er da i gang med ny sesong, så kommer de andre etterhvert :)

NRK: Hagen min 2018
Norsk. Hageprogram hvor vi er med ut i folks hager. I tillegg er det gartnertips, snekkertips og matlagetips.
Ny episode hver tirsdag kl 1945. Reprise lørdag 15.25 og søndag kl 0810
Alle episoder legges på nett-tv, der finner du også forrige års sesong.

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstider, 2015)
Svensk serie hvor vi følger en programleder, en gartner og en kokk gjennom sesongen i en hage.
Sendes kl 0840 hver ukedag, og en  reprise lørdag kl 1800
Kan sees på nrk netttv etter sendetid

TV2. Hagetid (2017)
Norsk program hvor et team fikser opp en ny hage hver episode
De to første episodene sendes lørdag 1830 og søndag 1830
Kan i tillegg sees på sumo dersom du har abonnement.

TV2: Sommerhytta 2018.
Norsk. Konkurranse hvor fire team pusser opp hver sin hytte, innvendig og utvendig, og det anlegges uteareal.
Nye episoder mandag-torsdag kl 1900, går i reprise påfølgende dag kl 1200
Kan også sees på Sumo (krever abonnement)

VOX: Hagehjelpen (2013)
Svensk serie hvor et team pusser opp en hage i hvert program
Sendes lørdag kl 1025 og søndag kl 1055 (samme episode)

SVT: Hasses Trädgård 2018
Svenskt. Barneprogram hvor barn lærer å dyrke.
Får den ikke opp i programbladet så jeg har ikke sendetider, men kan iallfall sees på SVT play.

SVT: Min trädgård, (Hagen min, 2017)
Norsk hageprogram. SVT sender første sesong.
Sendetider:  Mandag kl 0955 episoden fra forrige uke. “Ny” episode torsdag kl 1620, og så i reprise fredag kl 0955.

SVT: Strömsö (sesong 22)
Svensk-finsk program hvor det er en miks av interiør, diy, byggeri, mat og litt hage.
Sendetider: Ny episode onsdag kl 1630, denne går så i reprise på fredag 0955 og søndag 0550

DR: I haven med Søren Ryge (2018)
Dansk serie hvor vi er med Søren ut i hans hage, og ser på hans ulike prosjekt. Veldig neppå.
Ny episode søndager kl 2045, går i reprise mandager kl 0825
Du kan se disse og andre av Søren Ryges programmer på DR sin netttv.

DR: Dage i haven (Trädgårdstider, ukjent sesong)
Svensk serie hvor vi følger Pernille, John og Tareq mens de pusler med små og store prosjekt i en hage. God miks av tips og inspirasjon.
Hverdager, oppstart ca 1230-1245.

DR: Camilla Plum i haven (sendt før)
Dansk serie om kjøkkenhage og matlaging. Dette er en gammel klassiker, og vel verdt å se for de som liker lave skuldre og jordnærhet. Camilla er autentisk og frodig og mer opptatt av det som dyrkes enn hvor vakkert det er i hagen.
Mandag tirsdag onsdag kl 0650
Ligger åpent for alle å se på DR sin netttv.

Dansk TV2. Kamp til hækken. (2018)
Dansk program. Fire par konkurrerer om hvem som skaper den fineste hagen.
Sendes mandag 20.00, reprise søndag 13.20

 

Foredrag: Ett år på balkongen, balkong på ett år!

Fredag, lørdag og søndag er det hagemesse på Lillestrøm :)
Jeg skal som vanlig på messa, og lørdag kl 1400 holder jeg foredrag om hvordan jeg transformerte en naken balkong til en frodig liten hage. Jeg holder det samme foredraget tre dager etter i Skien, på Ibsenhuset.

Sitter og bygger foredraget nå, og gleder meg veldig til å ta tilhørerene med på reisen gjennom året. Målet er å gi de som kommer både inspirasjon og tips for å kunne lage frodige hager på sine egne små areal, enten det er en balkong, terrasse eller et inngangsparti.

Pst: Har du konto på Instagram så kan du vinne billetter til hagemessen, så stikk over til min konto NÅ, for jeg trekker torsdag kl 12.
Sjekk også ut instastory når du først er der (klikk på profilbildet mitt), så får du drypp fra hagemessen, var der og så på rigging i dag.

I foredraget blir det blir tips om planter, tips om hva plante i, tips om hvordan løse ting praktisk, og om hvordan sette sammen så det blir en fin helhet. Og så blir det masse masse masse bilder. Så om du bare har lyst til å bades i sol og sommer og ikke eeeegentlig er så keen på å skulle agere på tipsene så tror jeg du vil bli fornøyd da også ;)

Reklame (betalt oppdrag): Og når du først er på hagemessen så håper jeg du i tillegg stikker innom stand til Tilboligen, der skal jeg ha noen uformelle foredrag om hvordan skape gode forhold for plantene, slik at både du og de trives. Lørdag kl 1545 og søndag kl 1300.

Sees?

 

Vårsprudling på balkongen!

Inneholder omtale av betalte samarbeider

Yey! Nå har jammen både det ene og det andre våknet til der ute!
Skikkelig gøy, her skjer ting fra dag til dag, og jeg går rundt med stort smil og heiarop. Har det voldsomt travelt for tiden så jeg har noen store stygge roteområder der ute, men rundt sittegruppen er det fotogent nok, det er jo uansett der det meste av spirer er fokusert :)

Begerkrokus ‘Ard Schenk’
Ranunkel, norskprodusert sågar. Ja, de tåler litt frost!

Stemor, primula, ranunkler og noen av perleblomstene er juksevår (kjøpt inn), resten har bodd ute i vinter og kommet opp (mer eller mindre) av seg selv.

Vårblomstrende iris: ‘Katharine Hodgkin’, i krukke med en bøk.

Dette er jo første vinter med hele hagen i krukker, og noe av det jeg har vært mest spent på er om jeg har rett i at løk kan stå i krukker, om man tar forhåndsregler…  Jeg har jo et samarbeide gående med nettbutikken Hageglede, og i fjor høst kjøpte jeg masse løk av de og la i krukker. Masse! Nå pipler det opp her og der, og jeg er glad for å se at det ser ut til å ha gått veldig fint. Skal skrive litt mer om forhåndsregler og resultat etterhvert :)

REKLAME: Keen på knoll, frø og barrotsplanter? Rabattkoden Moseplassen fortsatt 20 % rabatt hos Hageglede :)

Et annet samarbeide jeg har gående og som påvirker vårens gleder for meg er mitt nye og helt fantastiske minidrivhus! Det står nå rett fremfor hagedøren, slik at jeg kan se gledessprudlende blomster og forventningsfulle frø også innenfra. Jeg har ikke hatt tid til å montere inn alle hyllene enda, når jeg får det opp blir det enda bedre :)

REKLAME: Huset heter Juliana City Greenhouse, og du kan lese mer om det hos Tilboligen :)
Jeg er nå ambasadør for Tilboligen, og det betyr at det blir mye bra drivhusstoff på Moseplassen fremover. OG: Det jeg skal holde foredrag om hvordan skape gode forhold for plantene i drivhus på Tilboligens stand på Hagemessa til helgen. Lørdag kl 1545 og søndag kl 1300, håper å se dere der!

REKLAME: hehe, du kan faktisk se årets tredje store samarbeidspartner i dette bildet også… oppå verktøyskapet, min fantastiske elektriske grill fra Weber, Pulse. De blir også å treffe på hagemessa faktisk, om du ble nysgjerrig på å ha grill på en balkong!

Men det er jo ikke bare løk, grill og drivhusgleder der ute! Flere av staudene har fått skudd, over ser du stjerneskjermen. Og nedenfor ser du rabarbraen. Jeg har vært spent på hva den synes om å bo i krukke, og det synes den var helt topp :) Hører med til historie at dette er en av de krukkene som fikk lokk på seg slik at jorda ikke ble så våt på høsten før den frøs, men jeg tenker at det ville gått fint uten det lokket også.

Jeg er helt i ekstase over denne, se så mye skudd! Den ble kjøpt i fjor på hagemessa og da var den ganske liten.

Og så til sist litt juksevår :)
Potter med perleblomster er både fått og handlet. Jeg har delt opp og plantet løkene, og så har jeg lagt mose rundt. Alt er finere med mose, uansett når på året vi er ;)

I bakgrunnen ser du noen fantastiske primulaer, primula er av mange planter som kan takle litt frost, om de er godt tilvent først. Jeg har en sånn lang fin liste over planter som tåler vinglete vårvær her.

Og til sist, en summende gjest. Ikke egentlig den mest populære av de summende, men hun er da velkommen hun også ;)

Hvordan er det hos deg, har noe våknet til? Eller kanskje du har jukset litt? Fortellfortell :D 

 

Naboens hageavfall ble til stuas flotteste skatt!

Jeg maser litt mer om driving av grener og #juksevår!
For, om du ikke allerede har prøvd, så er det å stikke noen grener med hvasomhelst i en vase virkelig en av vårens store gleder. Dagens blomst plukket jeg opp fra fortauet når en av naboene mine holdt på å beskjære. Jeg spurte pent om jeg kunne ta med noen grener, og det fikk jeg.

Nå har den sprunget ut, og for en skjønnhet! Grenene er skulpturelle, blomstene er vakre, og duften er herlig :)

Tenk, denne skulle gått på søpla. Søpla! Nå har den fått et ekstra liv i min stue, og et evig liv på internett, før den skal få rusle ut på landet og bli til kompost.

Lurer du på hvordan?
Da kan du lese denne bloggposten, her forklarer jeg i detalj hvordan drive frem blader og blomster på grener. Det er ikke vanskelig, og det er utrolig givende :)

Ett lite bonustips skal jeg dele her: Det er enklere å lykkes med kortere stilker, enn slike store grener som du ser i bildet over. For. Jo lengre gren, jo vanskeligere har grenen for å trekke nok vann til alle blomstene.

Min gren har de siste par dagene vist tydelige tegn på at den begynner å tørke inn, så i dag klippet jeg den ned og satt i to lave vaser. Begge vasene står i tillegg til spabehandling i dusjen, så håper jeg det er nok til at den greier å ta opp nok vann igjen.

Over ser du grenen gjort om til bukett, og om du ser på bildet så ser du både bøsset under, og at det er noen tørre småskudd på grenene. Forhåpentligvis klippet jeg den ned i tide så den greier å fortsette blomstringen.

Akkurat syrin oppfører seg litt annerledes når den drives frem kontra når den springer ut naturlig. Det “rareste” er jo at den kommer på naken gren, men i tillegg blir blomsterhodene litt mindre, og fargen litt blassere.

Omtale av sponsor (reklame):
Det er sånn et privilegium å kunne ha store grener på stua! Synes det gir så fint miljø :)
Og så må jeg si at denne syringrenen virkelig kler sofaen min, de er som skapt til hverandre. Sofaen er forøvrig sponset. Helnorsk med norsk stoff, norsk design og norsk produksjon. Niu fra Hjelle! Elsker den!

Og om noen nå lurer på veggfargen (hehe, jeg kjenner dere for godt) så er det fargen F11 fra Colori Indigo, et lite kalkmalingsmerke. Veldig fornøyd med fargen og teksturen, ikke sååå fornøyd med at malingen ikke biter på silikonfugene som noen andre har lagt mot alt av tak og benkplater..

Men ja. Nå er spørsmålet: Fikk jeg fristet deg til å ta inn en gren? Om du ikke har noen busker selv; gjør som meg og følg med på andres søppel!

 

Hage på tv 16-22 april

13 hageprogram som går nå! Jeg har funnet frem sendetider og nett-tv, og håper dette kan bringe masse glede.
Kanskje mest overraskende er at Søren Ryge er i gang med ny sesong fra hagen sin. Den går på Dansk tv, meeeen, den ligger åpent på nett-tv, verdt å se for de som liker hans rufsete stil :)

NRK: Hagen min 2018
Norsk. Hageprogram hvor vi er med ut i folks hager. I tillegg er det gartnertips, snekkertips og matlagetips.
Ny episode hver tirsdag kl 1945. Reprise lørdag 0740 og søndag kl 0720
Alle episoder legges på nett-tv, der finner du også forrige års sesong.

NRK: Hagekampen (Trädgårdskampen 2014)
Svensk serie. Konkurranse hvor en rekke hageamatører bygger opp småhageareal, og man så til slutt kårer en vinner. Orginaltittel Trädgårdskampen.
Ny episode mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl 0840
Kan på nrk netttv når programmet er sendt.

NRK: Hygge i hagen (Trädgårdstider, 2015)
Svensk serie hvor vi følger en programleder, en gartner og en kokk gjennom sesongen i en hage.
Dette er 2015 sesongen. Første episode sendes fredag kl 0840, og denne episoden går så i reprise søndag 1800. Mandag 0840 får vi episode to, og så regner jeg med at det fortsetter slik utover den uken, slik at du hver hverdag 0840 får ny episode, med repriser i helgene.
Kan sees på nrk netttv etter sendetid

TV2: Sommerhytta 2018.
Norsk. Konkurranse hvor fire team pusser opp hver sin hytte, innvendig og utvendig, og det anlegges uteareal.
Nye episoder mandag-torsdag kl 1900, går i reprise påfølgende dag kl 1200
Kan også sees på Sumo (krever abonnement)

VOX: Hageekspertene (vist før)
Britisk, orginaltittel Garden Rescue. Små hager totalforandres ved hjelp av profesjonelle. Ett nytt prosjekt pr episode
Nye episoder hverdager med oppstart ca 1015-1030, repriser lørdag og søndag formiddag

SVT: Hasses Trädgård 2018
Svenskt. Barneprogram hvor barn lærer å dyrke.
Får den ikke opp i programbladet så jeg har ikke sendetider, men kan iallfall sees på SVT play.

SVT: Min trädgård, (Hagen min, 2017)
Norsk hageprogram. SVT sender første sesong.
Sendetider: “Ny” episode torsdag kl 1620, og så i reprise fredag 1025, og søndag 0810 og mandag 0955

SVT: Strömsö (sesong 22)
Svensk-finsk program hvor det er en miks av interiør, diy, byggeri, mat og litt hage.
Sendetider: Ny episode onsdag kl 1630, denne går så i reprise på fredag 0955 og søndag 0610

DR: I haven med Søren Ryge (2018)
Dansk serie hvor vi er med Søren ut i hans hage, og ser på hans ulike prosjekt. Veldig neppå.
Ny episode søndager kl 2045, går i reprise mandager kl 0825
Du kan se disse og andre av Søren Ryges programmer på DR sin netttv.

DR: Dage i haven (Trädgårdstider, ukjent sesong)
Svensk serie hvor vi følger Pernille, John og Tareq mens de pusler med små og store prosjekt i en hage. God miks av tips og inspirasjon.
Ny episode onsdag 1320, som går i reprise torsdag 1250.

DR: Camilla Plum i haven (sendt før)
Dansk serie om kjøkkenhage og matlaging. Dette er en gammel klassiker, og vel verdt å se for de som liker lave skuldre og jordnærhet. Camilla er autentisk og frodig og mer opptatt av det som dyrkes enn hvor vakkert det er i hagen.
Sendes alle hverdager kl 0650
Ligger åpent for alle å se på DR sin netttv.

Dansk TV2. Kamp til hækken. (2018)
Dansk program. Fire par konkurrerer om hvem som skaper den fineste hagen.
Sendes mandag 20.00, reprise søndag 13.05

Dansk TV2. Han, hun og haven (2008)
Dansk. Hageprogram hvor små hager/hagedeler pusses opp, ved hjelp av proft team, som en gave til partner.
Sendetider: Hverdager fra ca 1240.

Perfekt med sommerinspirasjon nå, eller hva?

 

Egendyrkede ertespirer, og lettvint middagsmat :)

Reklame for Adams Matkasse

Jeg digger å dyrke mat selv, men det har aldri vært noe mål for meg å være sjølberga. Jeg dyrker det jeg synes er gøy og som gir meg spennende matopplevelser, og kjøper resten. Jeg synes dette gir meg det beste av to verdener: Gode opplevelser, enkel hverdag.

Ertespirer er en slik ting som er magisk å dyrke selv. De har unik smak, de må spises ferske, og de krever minimalt med stell.

Og akkurat som jeg tenker taktisk på hva jeg dyrker selv og hva jeg lar bonden dyrke, så tenker jeg taktisk på all min energibruk. Etter at jeg ble syk har jeg blitt ekstremt oppmerksom på alle tidstyvene. Ting som tar tid, uten å egentlig gi glede. Noen sånne må man bare finne seg i, men man må feks ikke finne seg i å stå frustrert i matbutikken og lure på hva man skal ha til middag :)

Man kan i stedet bestille en matkasse fra Adam, og få ferske flotte råvarer på døra, med oppskrifter og alt tenkt ut for seg. Og i uke 17 får du i Inspirasjonskassen, Ekspresskassen og Sunn og lett kassen erter slik at du kan dyrke deg ditt eget herlige tilbehør til maten. (Det var forresten mer i matkassen jeg kan dyrke på, og det inspirerte til en liten serie med “disse oppbrukte grønnsakene kan du lage ny mat av” tips… kommer etterhvert når tingene får grodd til litt!)

Så. Hva er Adams Matkasse egentlig?
Det er rett og slett et opplegg hvor du kan plukke ut kasser med mat til et bestemt tema, antall personer, og antal middager, og så setter de opp meny og gir deg oppskrifter og akkurat de råvarene du trenger for å lage maten. Maten og oppskriftshefte leveres på døren :)

Bestillingen kan du gjøre her. Og om du bruker rabattkoden Moseplassen så får nye kunder 50% på sin første bestilling!

Det er jo halve moroa å følge ertene gjennom de ulike stadiene!

Så, til de derre ertene… :D 
Jeg elsker ertespirer! Magen min protesterer på erter og bønner, men erteskuddene derimot, det kan jeg godt spise. De smaker mer som sukkererter enn erter, og kan brukes både rå og lett varmebehandlet. Jeg snitter de opp og vender inn i en salat. Eller steker de litt i panna på slutten av steking av koteletter eller kylling, gjerne sammen med grønnsaker. Godt, og ekstra gøy fordi det er noe jeg har dyrket selv. (oppskrifter litt lengre ned)

Stadier: Tørre erter- våte erter – nysatte – begynnende spirer – høsteklar!

Hvordan dyrke ertespirer:
1. Skaffe erter: Adams Matkasse sender med fancy spireerter, men du kan faktisk bruke helt vanlige tørre grønne erter fra kjøkkenskuffen. Koster nesten ikkenoe, holder i evigheter. Jeg synes nok at fancy spirerter har vært bedre på smak, men alt er spiselig :)
2. Legg erter i vann i omtrent ett døgn
3. Fyll jord i ettellerannet. Samme hva bare det har hull i bunn slik at overskuddsvann kan renne ut
4. Dryss ertene utover, ca 2 cm avstand mellom de. Ha nok jord over til at du dekker ertene, press jorda lett ned med hånda.
5. Vann. Sett gjerne en klar plastpose over potten, det gjør det enklere å holde jorda fuktig frem til skuddene er over bakken.
6. Sett lyst, og vent. Om noen dager ser du de første små spirene presse seg opp, og om ca ti dager kan du høste og spise. Knip da av stilken en par blader over bakken, så lager den nye skudd til deg!

Oppskriftstips:
Jeg hadde Sunn og lett kassen denne uken, og en av rettene var Kjøttform med søtpotetlokk og vårløksalat, og der tilsatte jeg erteskudd til salaten. En annen dag grillet jeg kotelett, og serverte med qinoa og stekte rotseleri, paprika, vårløk og erteskudd. Du kan i grunnen sette til erteskudd til de fleste retter hvor du har fersk salat eller stekte grønnsaker. Smaken er mild og litt søt og passer til det meste. Adams matkasse har laget noen oppskrifter med ertespirer, la deg inspirere: Laks med erteskudd og myntesaus, og røklaks med revne egg og mye digg.
;

SaveSave

SaveSave

 

Hvorfor jeg komposterer med bokashi metoden

Bokashi har utvilsomt blitt en skikkelig hagesnakkis det siste året. Det rett og slett en enkel måte å kompostere eget matavfall på. Med lite lukt og veldig lite jobb. Etter at jeg oppdaget Bokashi i 2010 har dette vært min foretrukne matkompost-metode :) Hvorfor bale med varmkompost når bokashi finnes?

Bokashi strø

Hvorfor kompostere matavfallet?
Matavfallet ditt er potensielt gull. Du kan naturligvis gi det vekk til kommunen som komposterer og lager jord av det (om tilbudet finnes hos deg), men om du heller tar var på det selv så får du verdifull jordforbedring som kan brukes både i bed og krukker. Ved å tilføre kompost til bedene dine så vil jorden bli rikere, alle de nyttige insektene og mikroorganismene blir glade og blomstene blir lykkelige :)

Du gjør rett og slett hagen mer naturlig, og det er til gode både for deg, hagen og miljøet.

Hvorfor er akkurat bokashi så bra?
I mine øyne er det største fortrinnet at det er så enkelt, men i tillegg er det slik at den endelige komposten er av høy kvalitet hva gjelder næringsstoffer og bakterieliv. Dette gjør at den blir ekstra god som jordforbedring.

Hvem kan kompostere med bokashi?
Alle som har bruk for jord. Jeg komposterte med bokashi både når jeg hadde villahage og nå på balkongen, dette er så plasseffektivt at du ikke trenger stort areal.

Hva trenger du av utstyr?
Du må ha to kompostbøtter, strø, og en jordfabrikk. Bøttene har du inne, jordfabrikken kan du ha ute eller inne, litt etter temperatur.
Bokashi Norge har det du trenger av utstyr. De har egen nettbutikk som sender, og så finner du utstyret i disse fysiske butikkene.

I bokashi bøtta underveis
Sånn kan det se ut når den er ferdig fermentert

Hvordan kompostere med bokashi metoden:
Dette er kortversjon, du finner detaljert forklaring på Bokashi norges nettside.
1. Du starter ut med en av bøttene, som du en gang om dagen fyller med dagens matavfall. Alt kan komposteres i Bokashi, med unntak av det som er råttent (det ødelegger for den gode bakteriefloraen).
2. Når bøtta er full så setter du den til sides i to uker, i mens starter du opp bøtte nr to.
3. Når bøtta har stått i to uker er den moden og klar for kontakt med jord. Du kan grave det direkte ned i et bed om du har godt med ordinær jord oppå, eller du kan ha en egen kasse som du graver det ned i og lar omdanne, før du så fordeler det utover i bed og krukker.

Dette er mugg og er helt normalt :) Bare et tegn på at det er levelig for det som skal bryte ned.

Potensielle utfordringer:
Noen ganger går det galt med bokashien. Da kan den bli ekstremt stinkete. Min skar seg en gang hvor jeg er ganske sikker på at den hadde stått for varmt (solsteik), og en gang hvor den nok hadde fått for mye rått kjøtt (fryser som konka). Det er sånt som kan skje, og det er ikke værre enn å lempe det som stinker i en matavfallspose, vaske bøtta, og starte ny.

Ikke så nytt som mange tror!
Det er interessant å se hvordan bokashi plutselig har slått sånn an. Første gang jeg prøvde meg på dette var i 2010. Jeg ble da kontaktet av et nå nedlagt firma som lurte på om jeg ville prøve ut bokashi, noe jeg gjorde, og så blogget om. Jeg fortsatte å kompostere på denne måten litt av og på en stund, men så la den opprinnelige butikken ned og det var ikke lengre mulig å få kjøpt strø.

Men så, for en par år siden startet en ny gruppe folk opp, og de har gjort en kjempejobb både med å sørge for at vi igjen får tilgang på strø og utstyr. Og så har de virkelig stått på og skapt mye bra innhold og oppmerksomhet omkring Bokashi, så nå har det altså blitt en skikkelig snakkis. Det hjelper naturligvis på at det er godt timet, nå er vi midt i en trend hvor “folk flest” også har lyst på mer miljøvennlige løsninger og hjemmelaget jord.

Så håper jeg at enda flere begynner med Bokashi, det er virkelig verdt det å kunne nyttegjøre sitt eget matavfall :)

Takk for at du bidrar til å lage god jord, sier trosten :D
 

Reportasje i Bonytt!

I denne månedens utgave av Bonytt finner du en reportasje fra takterrassen og leiligheten min! Den går over hele syv sider, og jeg må si at dette er skikkelig stas for meg :D

Det ble en virkelig flott sak, og den er i en utgave jeg tror vil passe mange av dere, denne måneden er nemlig hovedtema uterom.

Reportasjen er laget av Eva Høydalsvik (journalist) og Nadia Norskott (foto). De var her og tok bildene for et halvt år siden og vi hadde en utrolig hyggelig dag. Det er tatt bilder på takterrassen, og på stue/kjøkken, og jeg synes jentene har fått frem det beste i boligen min :)

Nadia :)

Det er en ting som kan forundre de som ikke jobber mye med denne type foto: Det ser perfekt ut forran kamera, og bak er det det milde kaos :)

Det er nemlig ikke slik at det som ser pent ut til daglig er det som blir de beste bildene… Så for å lage gode bilder er det mye justering og tilpassing. Det er det jeg har prøvd å vise med bildene i denne bloggposten, hva som skjer utenfor kamera. Du ser det sågar i bildet over også, hvor det til venstre for Nadia er stappet inn en masse kasser og potter som ikke er i bruk.

Jeg hadde tatt ut fra skapene mine alt jeg trodde kunne være egnet for styling. I tillegg hadde Eva og jeg plukket opp noen ekstra detaljer for å få krydder til bildene. Og så hadde jeg skaffet meg noen ekstra blomster og planter. Og alt ble satt på gulvet et sted vi ikke planla å fotografere. Det er nemlig vesentlig å ha litt å velge i skal stylingen bli bra.

Hva kamera ser, pluss litt til.. Stolene har jeg forresten lånt fra Hay. About a chair. Jeg har så lyst på de at jeg dør litt av å se på bildene :)

Jeg føler meg som SÅ heldig som fikk ha jentene på besøk, se ute og innearealet gjennom deres øyne, og få bidra til å lage en god reportasje. Og når det så kommer i mitt favorittmagasin, og det ble hele syv sider: lykketrollsmil

Så håper jeg dere som kjøper bladet blir like begeistret som meg!

Bonytts nettside, Bonytts Facebookside, Bonytts Instagramprofil

SaveSave

 

Møt mine to rullestoler

Heihei, ikke noe hageprat i dag :)
Denne bloggposten handler om mine to rullestoler og er skrevet for å hjelpe til med å spre kunnskap og bevissthet om at rullestoler er supre hjelpemidler som kan gi økt livskvalitet!

Jeg har to rullestoler, og kan gå, og det er ikke noe som helst rart med det ;)
Insisterer hjernen din på at det er rart så anbefaler jeg denne gamle bloggposten.

Jeg har skrevet endel om at rullestol ikke er rart før, men ikke så mye om selve stolene, så i dag fokuserer jeg på de. Det tok meg mange år å innse at jeg burde ha rullestol, og når jeg først fikk så fikk jeg egentlig “feil” type. Etterhvert fikk jeg heldigvis søkt meg til en stol til, og jeg har nå altså to, som perfekt utfyller hverandre. En stor rullestol som jeg bruker for å farte rundt lokalt, og en liten sammenleggbar som jeg kan ta med meg. Begge er naturligvis elektriske, ellers ville de vært meningsløse for meg. Jeg kan nemlig gå, problemet er at jeg blir fort sliten. Med rullestol kommer jeg meg ut i parker, til butikker og rundt på flyplasser og messer.  Jeg slipper å slite meg ut på transportettapper, og jeg har med meg noe å hvile i. Når det nå først er slik at jeg har dårlig helse så kan jeg rett og slett oppleve mer med rullestol enn uten. Derfor er det å ha rullestol topp (og så er det dustehelsa og rullestolfientlige areal som er dritt).

Jeg bidrar her med mine personlige erfaringer. Jeg håper at vi etterhvert vil høre fra mange rullestolbrukere, slik at vi kan vise bredden av hva en rullestol kan være og hvordan de brukes. Har du rullestol så blir jeg glad om du bruker kommentarfelt og bidrar!

Når bruker jeg den store rullestolen:
Den store rullestolen kalles også scooter av hjelpemiddelsentralen (Alpine comet). For meg som bor sentralt så er den store rullestolen ekstremt praktisk. Jeg bruker den for å stikke på butikker, og jeg bruker den i parker og på byvandringer. Den er elektrisk og har lang nok rekkevidde til at avstander ikke er et problem (det stopper seg på komfort først, mer enn 20 min å kjøre blir for slitsomt). Maks hastighet er 10 km/t, så den kan kjøres på fortauer og parkeres sånn omtrent hvorsomhelst.

Det siste er av stor verdi. Å måtte gå fra parkeringsplass til butikkene kan ofte være det som gjør handleturen umulig fordi det da ikke finnes futt igjen til å handle. Med rullisen kan jeg stoppe nærme døren, (og ja, den kan låses).

Scooterens stores fortrinn er de store hjulene, den kom til og med frem i vinter så lenge jeg holdt meg på relativt fast underlag. Ulempen er at den er så stor og tung at den ikke lar seg løfte, skal du ha den med i bil må du ha henger og rampe. Det var scooter jeg fikk meg først, mens det jeg trengte mest da var noe vi kunne få med oss, altså den lille.

I gamleboligen brukte jeg dessuten denne for å flytte tunge ting fra veien og opp til huset (kunne ikke kjøre helt frem). Deilig å ikke måtte tilkalle hjelp!

Når bruker jeg den lille rullestolen
Den lille en manuell rullestol som det er montert hjelpemotor på (e-fix). Den er sammenleggbar, veldig sammenleggbar. Den deles opp i flere mindre biter og kan derfor få plass i nesten hvilkensomhelst bagasjerom! Og fordi ingen bit veier mer enn 9 kilo så greier jeg å montere og løfte den inn og ut selv, svake meg, uten hjelp. Genialt.

Jeg bruker den lille (som er normal rullestolstørrelse) når jeg skal på messer, kjøpesentere eller flyplasser og andre innendørssteder. Jeg bruker også den lille når jeg skal i parker som er for langt unna til å kjøre dit med den store. Så feks Botanisk hage. Den lilles fortrinn er at den er liten og smidig, og den er en fryd å bruke inne. Ulempen er at de smale hjulene ikke er drømmekobinasjon med grus, brusteiner, sleipt løv og annet utendørsgruff.

En ting som er litt unikt med min lille rullestol kontra de fleste andre små rullestoler er at den har nakkestøtte. Denne er spesiallaget for meg. Og det å spesiallage slike ting til rullestol er ikke uvanlig. Så, om du har fordommer om hva rullestoler kan og ikke kan, legg de til side og snakk med fagpersonen som skal hjelpe deg å søke (se neste avsnitt), kan godt hende det lar seg løse.

Deles opp i kropp + setepute + nakkestøtte + 2x hjul + 2x fotstøtte + batteri. Kan også ta av styringsenheten.

Hvordan skaffe seg en rullestol?
Dersom du lurer på om rullestol kanskje er noe for deg, så tar du kontakt med kommunen din. De har ansatte som hjelper deg med å finne ut om du vil ha nytte av de, og hvilken stol som er best for deg, og de hjelper med søkeprosessen. Seriøst så var det å søke om rullestol det enkleste jeg har vært borti i Nav!

Min bror og meg. Det er han som har lært meg at rullestoler = fantastiske hjelpemiddel :)

Har du rullestol?
Jeg håper dere andre som er heltids eller deltidsbrukere av rullestol vil dele erfaringer. Bruk kommentarfeltet her eller på Facebookposten, og har du egen blogg så kan du gjerne skrive om stolen din der og legge en lenke her. Hjelp meg til å vise frem hva rullestolbruk kan være, sammen kan vi vise et bredt spekter av muligheter!

Jeg pleier å skrive om rullestolbruken min en gang i året, du kan lese gamle poster her.

SaveSave