I dag har jeg utvidet balkongen, med granbar!

Vinterbalkongen :)
Mitt store koseprosjekt, hvor naturligvis er viktig at det blir hyggelig å være ute på balkongen, men viktigst er det at det blir pent og interessant å se ut på den innenfra.

Dagens prosjekt var å utvide balkongen litt, med visuelt juks!
Og har du gjennomsiktig rekkverk så er dette superenkelt å kopiere, enten det er på en balkong, eller terrasse eller rekkverket ved trappen din.

Gjennom stuevinduet

Dagens innsats var å binde fast noen store grener med edelgran til rekkverket slik at de strakk seg ut på utsiden av rekkverket. Dermed oppnår jeg både å få myket opp og gjort det grønnere der ute, samtidig som jeg får balkongen til å se mye videre ut enn den er!

Miljøtips: Bruk naturtråd (feks hamp) slik at det ikke gjør noe om du får med tau når du plukker ned og kaster grenene på slutten av vinteren. Syntetisk tau har ikke noe i komposten (eller naturen) å gjøre! Bruk absolutt aldri fiskesener, for om noe av den forviller seg så kan den gjøre stor skade om fuglene finner den og bruker som redemateriale (har selv sett babyfugler som er døde fordi de ble sittende fast i redet).

Her valgte jeg å la basen på grenen stikke et stykke inn på balkongen, og så kamuflerer jeg grenen ved å sette kassen fremfor (kassen fungerer som bord/utstillingsplass).

Det er virkelig viktig å binde grenene godt fast, for det kan blåse godt på en balkong og du vil ikke at din gren faller ned på noen.

Store grener er enklest å få mye volum av naturligvis. Noen grener ligger langs med ytterkanten av gjerdet, og andre stikker rett ut. Det kan også være aktuelt for deg å binde grener så de stikker rett opp, det skal jeg gjøre litt lengre opp ved terrassedøren, og det er det jeg har gjort med lerkegrenen.

Og så har jeg dandert ut lys på grenene. Det er også bare på startsnivået, men jeg tror jeg nå kommer til å ha lyslenker på grener som stikker utenfor, men ikke på krukkene. I de vil jeg heller ha islykter og annet. Fint med variasjon!

Laange lyslenker er forresten enkle å vikle opp når man bor i 6. etg og kan slippe de utfor ;)

Pst: Det ligger mer underveisprat på Moseplassens Instagram-story, husk å følge meg der!

Se gjerne første vinterbalkong-post her!

SaveSave

 

Sette lista (normalen) så man faktisk kan bli fornøyd…

For for meg er nøkkelen til et godt liv å være fornyd med det livet jeg faktisk har. Og det greier jeg bare om jeg føler at jeg strekker til, og det greier jeg bare om jeg har et realistisk mål om hva jeg kan få til. Sette en normal som er min normal nå, ikke sånn jeg var før, eller hva som er normalen i samfunnet.

Jeg er ganske sikker på at de aller fleste av dere kan kjenne dere igjen i dagens lille hjertesukk. For meg er det helsen som er utfordrende, men det er plenty andre parametere som påvirker hva vi kan forvente.

For noen år siden fikk jeg en kronisk sykdom som drastisk endret hva jeg kan gjøre. Det er knalltøft å kun greie en liten andel av det man er vant til å få til. Jeg har måttet lære meg å tenke nytt på hva jeg skal være fornøyd med å ha fått til i løpet av en dag, hva som er min “normal”.

Du kan vel også kjenne på den ikke sant? At du ikke synes du strekker til? Har du da også tenkt over at det i stor grad er du selv som definerer hva som er nok? At om du legger lista rett sted så får du flere gode dager enn om den legges for høyt?

Å ha de rette forventningene er nøkkelen.

Og nå ser jeg at jeg har vært litt ute og sykle på egne forventninger. De siste ukene/månedene har jeg vært mye frustert over at jeg ikke har strukket til. Jeg har hele veien gått og unnskyldt meg og sagt til meg selv at det er unntakstilstand pga “den og den helsedritten”. Og det er jo sant, det har vært mye rar helsedritt i høst, som har kommet i tillegg min kroniske sykdom, men samtidig så har jeg nok også skrudd opp forventningene mine for høyt til hva jeg skal få til. For random helsedritt må det være plass til når man har en sykdom som gjør at en liten helsedritt blir en big deal.

Eneste som kan sette forventningene på rett sted er jeg selv. Jeg er heldig sånn, jeg har ingen som henger over meg og maser om at jeg burde ditt og datt. Men, det er uansett ikke så lett å i år etter år holde dressur på behov, drømmer og ambisjoner.

Så, nå sier jeg høyt at jeg har en liten utfordring, så håper jeg det er det som skal hjelpe meg over kneika. Skinne lys på trollene så de sprekker. Sånn at jeg kommer tilbake til å være fornøyd med dagens innsats, ikke konstant gå å kjenne på at jeg også burde ha gjort ditt og datt…

Takk for at du hørte på, og klem til deg som kjenner litt på de samme utfordringene :)

 

Vinterbalkongen, første skritt

Ting tar tid med meg. Dette hadde jeg tenkt å ha klart for en måned siden, men…
Nuvell, jeg er da i gang og det er da heldigvis mye igjen av vinteren, så her er noen bilder fra takterrassen slik den er akkurat nuh!

For ja, jeg liker å ha det fint ute også nå som jeg ikke er så mye ute. Hvorfor? Jo, fordi jeg jo ser ut på det innenfra!  Og av og til når lysten tar meg så trer jeg på meg ulltøy og tar med meg en tur ut på en liten vintervandring i min lille hage. Fordi jeg kan :)

Og ja, dette er ikke julepynt! Dette er vinterpynt. Den skal stå til slutten av februar, da fjerner jeg alt baret, og så lar jeg mosen og grener og litt slikt få lage vårbalkong sammen med alle trassige små løkblomster.

Jeg er veldig glad i å bruke krukkene som underlag for diverse vintergrønt fra skogen. Da får jeg flotte krukker gjennom vinteren, og slipper å ha en kjedelig vintergrønn i de om sommeren… I krukkene over har jeg stukket ned eller lagt på toppen: blåbærlyng, tyttebærlyng, furugrener, granbargrener og mose og lav.

Og så har jeg laget ett juksetre med en fantastisk lerkegren. Det er den fremst i bildet her, med kongler på. Den er bundet fast til rekkverket. Jeg har planer om å sette opp flere andre trær og grener på samme måte, det er fint å få noe av dekorasjonene opp i høyden, det er pent ute, men enda viktigere er det at det da blir mer synlig innenfra.

Planen videre er å fylle på med mer vintergrønt i dette området jeg har bilder fra, her skal det også opp noen flere kranser og annen stæsj, pluss lys. På andre siden (skogsbalkongen) har jeg ikke tenkt å sette til vintergrønt, men jeg har tenkt å leke meg med ulike typer av lys.

Koser meg veldig med å pusle med dette! Om du følger meg på Instagram-story så får du drypp underveis, og så skal jeg da få gjort noen oppsumeringer her på bloggen også naturligvis.

 

Julestjerna er min favoritt, la meg inspirere deg!

For meg er det ingen blomst som gir mer julestemning enn julestjerna :D
Julestjerna er upretensiøs og koselig, og den kan brukes på så mange ulike måter.

Så, da Opplysningskontoret for blomster og planter tok kontakt så julbet jeg ja! Jeg har nemlig til min store overraskelse oppdaget at mange tror julesterna er for “kjedelig” for meg. Og det er så feil som det kan få blitt! For julestjerner har en magisk evne til å passe inn i høyst ulike settinger, og nedenfor vil jeg inspirere deg til å se nytt på stjerna.

Både til deg selv, og som gave. For, hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne i ditt liv?

Julestjerne i islykt
Snakk om å løfte hverdagen! Julestjernene blir sjokkerende vakre i is. Genial inne på festbordet, på trammen, eller på gravstedet. Disse skaper begeistring som intet annet :)

Du finner tips om hvordan fryse inn blomster i islykter her. Jeg anbefaler at du bruker røde eller rosa julestjerner til dette. De gir så fin farge til lyset, og hvite blomster holder seg ikke alltid like pene når de fryser.

Jo flere vi er sammen… :)
En imponerende måte å bruke blomster på er å ha mange like sammen. Her har jeg satt tre julestjerneplanter ned i en bolle, enkelt og effektfullt. Kanskje du har en stemningsfull bolle stående, eller hva med en koselig gammel kakeboks?

Og ja, julestjerner er jo ikke bare røde…!
Det har de senere årene virkelig begynt å komme et spennende utvalg av farger. Rosa og lilla skiller seg jo mye ut, men det er også mange ulike nyanser av rødt å finne, og av hvit. Jeg er ekstra svak for disse renhvite, som altså ikke har det gulskjæret som de eldre hvite hadde.

Julestjerne i vase!
En enkel måte å gi julestjernen et helt nytt utrykk på er å sette den i en vase. Jeg er glad i å plassere de en og en i små glass som her. Da gjør det ikke noe om stilkene er korte, og hver enkelt blomst kommer godt frem, og de er enkle å kombinere med  annen pynt i akkurat den stil som passer deg. (Både strie og glitter kan fungere!)

Du tar rett og slett en vanlig potteplante og klipper opp. Dersom du ønsker at de skal stå lenge bør stilkene behandles slik at de slutter å blø, det gjør du slik:
1. Klipp av en stilk
2. Fjern de nederste bladene
3. Hold stilken i 60grader varmt vann i ett lite minutt (unngå å få damp på selve blomsten).
4. Sett den så i kaldt vann, og det er det.

En annen måte å behandle de på er å holde stilken over varmen av et stearinlys (varmen, ikke flammen). Jeg har prøvd begge deler og synes det er enklere med det varme vannet.

Hvordan stelle julestjerner:
1. Julestjerner er varmekjære og alt under 15 grader er et problem. De dør ikke nødvendigvis øyeblikkelig, men de vil sture og begynne å miste blader osv. Pakk de godt inn, selv “skal rett ut i bilen med den” kan bli for kaldt!
2. Julestjerner er litt som gamle tante Agate, de tåler ikke trekk. Så derfor bør du aldri ha julestjerna nær et vindu du åpner.
3. Julestjerner hater jevn fukt og bør derfor vannes sjeldent. Hvor ofte vil avhenge av hvor varm stue og hvor liten potte, men god gjennombløyting en-to ganger pr uke er god tommelfingerregel.

Julestjernene er fantastiske sammen med naturmaterialer. Her med mose, neverstjerne og små røde nyper

Helnorsk funfact:
Visste du at praktisk talt alle julestjerner som selges i Norge er produsert her? Norge har en lang og stolt tradisjon som julestjerneprodusent, og våre er ekstra flotte! Absurd nok kommer dette av at vi har det så mørkt i Norge… Dette er absurd fordi julestjerner trenger lange lyse dager for å få klare farger, men fordi vi i Norge uansett MÅ ha lys i drivhusene for å i det hele tatt få dyrket noe på vinter så kan vi også gi de mange nok dagslystimer, med klare farger som resultat, mens land lengre syd som har nok dagslys for det meste annet av produksjon ikke så lett kan få til dette.

Betongpotte med et bånd som er festet med en knappenål fremfor knytt. Perfekt om du ønsker å gi hverdagskrukken et lite høytidsløft.

Hvem er stjerna i ditt liv?
12. desember er julestjernens dag, og hva er vel mer passende enn å gi en julestjerne til noen som er en stjerne for deg? Noen som gjør dagen din bedre, og som du ønsker å glede!

Min største stjerne er min mor. Jeg har sittet i hele kveld og forsøkt å sette ord på hvorfor, og kommer helt til kort. Det blir for smått, jeg greier ikke favne hele henne. Men, for å gi dere et konkret eksempel så er min mor ufattelig til å stille opp for meg, og til jul er hun litt ekstra av ei stjerne, ei skikkelig julestjerne som lager julestemning de lux med deilige julekaker, julemat og et julepyntet hus det gjør godt å besøke. Så, hva er vel mer passende enn at min julestjerne får en favn med julestjerner??? :) Glad i deg mor, gleder meg over å kunne bidra til julehuset ditt!

Jeg har betalt av Opplysningskontoret for blomster og planter (obp) for å skrive denne bloggposten. Alle meninger og bilder er som alltid mine egne.  OBP har som mål å løfte frem norskproduserte blomster, og du finner mange gode artikler på deres nettside, og ekstra med tips på denne julestjernesiden. Husk også å følge obp-blomster på Instagram og Facebook :)

 

DIY: 6 ulike kranser til gravstedet!

Forrige uke spurte jeg dere på Facebook hva slags kranser dere ønsket å se fra meg fremover, og ett innspill var kranser for gravstedet. Jeg synes vel igrunnen man kan få de fleste typer kranser til å fungere på en grav, men jeg har valgt ut noen ulike som jeg tror passer litt ekstra, for de av dere som ønsker å binde en krans til å pynte graven før allehelgensaften.

Alle kransene har skrittvise forklaringer i seg, så klikk deg videre!

Denne er kanskje spesielt godt egnet til en liten gravsten da den kan lages meget slank.

 

Svartsurbær og svarttrost. Høyt henger de, blide er de ;)

Det er jo så kos med besøk på balkongen!
Og jeg tror jammen besøket koser seg de også :)

En av balkongens mange trær og busker er svartsurbær (aronia, les om busken her). Det er en oppstammet busk, og vil etterhvert få trefasong, (en stamme, krone på topp), men foreløpig er det ganske spinkle greier man må legge mye godvilje til for mene er ett tre. hehe. Uansett, bær har den, og svarttrosten er superhappy over å komme på fruktslang :D

Og når de først er her så forsyner de seg gjerne av nypene også. Som førøvrig er ren juks. En nypegren er rett og slett strippet for blader og stappet ned i en krukke. Pent å se på, og nyttig for fuglelivet :)

Har du lyst på tips på andre busker som fuglene liker å spise av?
Jeg har laget liste med ti busker som er både pene, og nyttige!

 

Juksevår-løk-eksperimentet!

I år er det løk i krukker som gjelder for meg. Jeg har plantet til med løk under busker og trær, sammen med stauder, og i lag-på-lag i rene løkkrukker.  Jeg la ut en video på Facebook tidligere i uken hvor jeg deler tips om hvordan lykkes med løk i krukker, du kan se den her.
Men, i tillegg så skal jeg også prøve meg på noe nytt, jeg skal drive frem løk!

Dere som har fulgt meg noen år veit at jeg hver vår holder på med noe jeg kaller “juksevår”. Hvilket rett og slett betyr at jeg finner ulike måter å få våren til å starte tidligere på. For jeg er vanligvis ferdig med vinteren en god stund før den er ferdig med meg ;)

Perleblomster på balkongen i våres, og ja et snøfall er ikke et problem!

En måte å få vårstemning tidlig på er å kjøpe ferdigdrevet løk i potter. Perleblomster og krokus og påskeliljer og slikt. De første har jeg inne på sofabordet, men ganske raskt så setter jeg noen ut. Dersom de tilvennes utelivet så tåler en rekke løkblomster fint noen minusgrader, og blir det kaldere så kan jeg alltids løfte plantene inn noen dager.

Rutelilje

Men ja, for å komme meg til poenget. hehe. I år skal jeg lage meg noen egne juksevår-potter! Ikke for å spare penger, det blir nok ikke billigere enn å kjøpe løk ferdig drevet. Men for å få et mer spennende utvalg, og ikke minst fordi jeg har lyst til å prøve.

Krokus med kompis, de digger også juksevår!

Hva jeg gjør:
OBS: Dette er et eksperiment. Jeg aner ikke om min måte å gjøre det på er det smarteste.

Jeg planter (stort sett) ett og ett slag av løken i potter, relativt tett. Løken settes omtrent midt-dybde i potta. Da står småløken i korrekt høyde, og de store litt grunt. På denne måten får løken maks beskyttelse og godt med plass til rotnett.  Jeg planter i sannholdig jord, god drenering er som nevnt i videoen viktig for løk. Så skal krukken gjennomvannes en gang, før de settes under tak (plate).

Noe av løken, før jord er fylt på. Perleblomster og krokus øverst, de er fordelt på to potter hver. Og på nederste rad er det svibel og tulipaner.

Pottene er så små at de vil være ekstra utsatt for svingende temperaturer, så når vinteren er her med stabil frost så kommer jeg til å pakke disse småkrukkene inn i isolerende materiale, og dekke med pressening, slik at det blir vind og vanntett. Ved å vente til krukkene har fryst så slipper jeg å å forvirre plantene med at det blir for varmt, eller gjøre det for vått, inni innpakkingen. Hadde jeg hatt utebod så hadde jeg satt den der, men det har jeg altså ikke.

I februar regner jeg med å pakke ut og hente frem noen potter som jeg tar inn for å drive frem for blomstring inne, og noen jeg setter i kjellerboden til de har fått spirene opp av bakken før jeg så setter de ut i minidrivhuset på balkongen. Og så henter jeg nok frem resten av pottene i puljer utover februar og mars. Får se hvordan vinteren utvikler seg, det er jo halve poenget at jeg lager en fleksibel løsning ;)

Krokus ‘Firefly’

Pst 1: Ja, vinter må til
Viktig at pottene får stå kaldt i en periode, ellers skjønner ikke løken at det har vært vinter. Det er derfor neppe en god ide å sette pottene direkte i kjeller, da skal du ha en virkelig kald kjeller..


Pst 2: Til deg som allerede har vinter (frost)

Det er en stor fordel om løkene kan få sette røtter før de opplever vinteren, så om du allerede har frost så kan du sette pottene dine frostfritt i noen uker, før du så setter de kaldere igjen.

Yee, vinter og vår side om side! Alt er mulig med juks ;)

REKLAME:
(egentlig ikke for jeg har ikke betalt for å skrive dette, men jeg har fått betalt for å skrive om de tidligere i høst, sådaså)

Rabattkoden hos nettbutikken hageglede.no fungerer fortsatt! Så om du bruker rabattkoden Moseplassen så får du 20% avslag. De har fortsatt endel løk igjen, og sender på en-to dager (max 49 kr frakt, gratis om du handler for 500kr).
Og du, Hageglede har det kule jordboret jeg viste i løk-i-krukkervideoen. Anbefales virkelig om du har kompakt jord!

 

Slik binder du krans med hortensia, lyng og equalyptus

Denne kransen er ikke vanskelig, men det er mange små biter så det er ikke den raskeste å lage. Jeg har brukt hortensia, lyng og equalyptus, du kan naturligvis bruke helt andre materialer!

Video som viser hvordan binde:

https://www.facebook.com/Moseplassen/videos/1708674405809650/

Pst: Nå har jeg endelig fått igjen laptoppen!
Jeg har den siste tiden publisert primært til Facebook, blant annet denne videoen. Nå blir det å sørge for at det beste av det stoffet får innpass her på bloggen, slik at dere som ikke følger med der får se, og slik at jeg har det i bloggarkivet for fremtidige år. Så, bær over med at det blir litt dobbelt for noen av dere ;)

 

Gresskar + drill = GØY! (både til lykt og fuglemater)

Gresskar er utrolig gøy å leke med, og med drill i hånda kan du prøve deg på nye kunsteriske sprang.
Jeg lagde disse for to år siden, og de falt i smak både for små og store gjester :D

Heng på så skal jeg guide

Så enklet dekorerer du gresskarlykt med drill:
1. Start med å ta hull i bunn eller topp, og skrape ut alt som er mykt og klissete
2. Lag hull med bor, alle mulige typer bor funker, inkludert hulltagere (som jo ikke er bor, men lager hull). Du kan spre hullene utover tilfeldig, eller lage mønstere.
3. Når du er ferdig med å perforere så skraper du over innsiden igjen så du får fjernet alt løst fruktkjøtt. Avslutt med å skylle hele saken med vann.

Sett i lys, og nyt!

Bonustips: slik lager du nabolagets kuleste fuglemater:
Naturligvis kan gresskar brukes til mer enn lykter! Om du vil ha en artig fuglemater, så er det rimelig enkelt. I stedet for å skjære ut topp eller bunn, så har jeg her tatt ut tre store hull i sidene på gresskaret. Så har jeg skrapet ut alt mykt, laget tre hull i toppen for oppheng, og avsluttet med å dekorere med drillen. Gresskaret ble hengt opp ved at jeg dro tau gjennom hullen, slik at tauet gikk ned ett hull, og ut ett annet, det ga et veldig stabil og greit oppheng.

Klikk deg gjerne innom den gamle bloggposten også, der har jeg beskrevet litt mer detaljert :)

 

Fantastisk forykende festbed ved fin fyr! (sorry, kunne ikke dy meg…hehe)

Jeg fortsetter min årlige kampanje for å synliggjøre hvor flott hager kan være om høsten, og dagens bidrag kommer fra gjengen i Bymiljøetaten.

Bildene er tatt på 7. juni plassen i Oslo, “over” Nasjonalteateret togstasjon. Der er det en enorm blomsterbedinstalasjon som det er en fryd å gå gjennom. Jeg må si at plassen ellers er ganske meningsløs, men bedene imponerer alltid, og i år var de i ekstremt godt fargesynkronisert med arkitekturen rundt.

Øynene mine krangler fortsatt. Og på toppen av alt så må laptopp på service…. Så: de to neste ukene blir det mest videoblogging, da slipper jeg å anstrenge øynene så mye. Men siden jeg må lage alt på mobilen og må være effektiv i skjermbruk så tror jeg at innholdet i stor grad legges direkte på Facebook og Instagram så følg med der! Jeg lover høstgleder, vinterforberedelser, laging av dekorasjoner og hva ellers faller meg inn :)

Men først: Bilderas for glede og inspirasjon!

Flott ikke sant?
Og, som dere ser. Ikke bare vi tobeinte som nyter Bymiljøetatens strålende innsats! :D