Hagetid, ny norsk tv-serie på TV2

Hagetid er en ny norskprodusert hageserie og starter i morgen (tirsdag 28. mars) kl 20 på TV2!
Serien består av seks episoder, og i hver episode av hagetid tar teamet over uinspirert uterom, og i løpet av fire dager transformerer de den til oase.

Det faste teamet består av anlegsgartner Steven Stiberg Long, snekker Julian Simon og illustratør Gunvor Rasmussen. I tillegg har de med seg en gjestedesigner i hvert program, i den første er det Katie Rushworth som jeg vil tro mange husker fra Design min hage/ Love your garden med Alan Titchmarsh.

Hagetid lover å by på koselig tv, med både tips og inspirasjon :)

Hagetid sendes hver tirsdag kl 20.00, og så er det reprise på søndager kl 0900.
Den blir naturligvis å finne på Sumo, TV2 sin betalingsløsning.
Og så kan du følge med på facebooksiden til gjengen!

Trailer:

Og vent, det er en tv-serie til: Hageekspertene!
pst: Har du Vox så kan du få med det en hageserie til, som startet i dag (jada, litt sløv blogger). Den går på kveldstid rundt 18.20, og så i reprise på morgenen kl 07.50!
Serien heter Hageekspertene, og er en britiskprodusert fiks-opp-en-hage serie :)

Bilder og video brukt i innlegg fra TV2/Pandura Film

 

Vårblomstring i nabolaget!

Se hva jeg fant! Nå er det ikke bare vår på balkongen, også i forhagene i nabolaget har det løsnet!

Forhager er et vidunderlig konsept du finner i deler av Oslo. Kort sagt så er en forhage en hage på forsiden av bygget, noe som er herlig både for beboere og forbipasserende, og viktig grunn til at jeg stortrives så i dette nabolaget.

Alle bilder er tatt fra gata, la deg glede!  :)

Snøklokker er blant de første blomstene på våren, ett ekte vårtegn. Herdig til H7, og villig der den trives, men litt pirkete med at den liker jevn tilgang på vann, men ikke liker å stå våt. Så den stortrives på regntunge vestlandet, og furter i våt leirjord. Og så hater den å bli solgt som tørr løk, skaff deg heller en tue fra en venn.  Om du vil lære mer om snøklokker og klosterklokker så trykk her. 

Jeg ble SÅ glad når jeg oppdaget dette store partiet med vinterblom (erantis)! Dette er en vinner av en liten vårsol, og har mye samme preferanser som snøklokkene. Les mer om vinterblom her.

Krokus er jo min favoritt :)
Jeg blir rett og slett utrolig glad hver eneste gang jeg ser en krokus. Skjønner ikke helt hva det er jeg synes er så magisk, men magisk er det! Vakker som tepper, flott som tuer, og skjønn når den trassig stikker seg opp i solo på steder det ikke ser ut som den er pleiet.

For en nabolags-gave forhager er!
Hurra for byplanleggere og huseiere som tenker på felleskapet :)

 

Vår på balkongen, dette er plantet så langt:

Gradvis fyller jeg balkongen med planter og stæsj. Bli med rundt så skal jeg vise deg hva jeg har plantet, (og hva som står og venter spent på å bli plantet).

Først litt klima-info: Alle disse plantene tåler å være ute noen frostnetter. Tusenfryden og primula er av de mest tandre, resten tåler nok en plass mellom fem og ti minus, når de først er herdet, og da er heller ikke litt snø ett problem. Å herde betyr å venne plantene til uteværet, og det er superviktig, les deg opp på det her. 

Jeg var så heldig å få kjøpt noen potter av Cyclamen coum tidligere i måneden, og angrer ikke! For en skjønn liten staude! Dette er en av mange arter av aplefiol, og akkurat denne er tidligblomstrende og herdig nok til at den kan bo i de mildere delene av landet. Jeg veit den takler H2, og tror den kan greie H3. Det har vært stor interesse for denne fra dere lesere, og jeg skal lage en ren bloggpost på denne snart, har du erfaring med den så del gjerne i kommentarfeltet!

Alpefiolen står sammen med en potte med stemor, og en potte med noen søte botaniske tulipaner, Tulipa polychroma. Tulipanene ble kjøpt inn allerede i midten av februar, og sto først noen uker i garasjen på Nordstrand, og så godt skjermet på takterrassen. Nå synes de omsider det er varmt nok til å stikke frem snuten og glede meg og deg :)

Juleroser / Helleborus er en av plantene som er med fra gamlehagen. Jeg spadde opp og satt i kasser i høst, og planter de nå over i krukker. Ettersom juleroser er herdige til H5 så burde de ikke ha noe problem med å bo i krukkene mine, og både de summende og jeg gleder oss til de springer ut!

Jeg får alltid spørsmål om krukkene. Disse du ser her alle endel år gamle, fra Ikea, Plantasjen og Bauhaus, på andre siden noen fra loppis og Hageland. Og ymse små terrakotta fra her og der. Fugleburet er fra Clas Ohlson (sponset) og lykten er kjøpt i vinter på Skeidar. Ikke helt stor nok til blomst, men det får gå for nå. Sofagruppen har jeg fått av produsenten Sundays Design (sponset).

Snøstjerne, Chionodoxa, er en liten tidligblomstrende løk. Og ikke en jeg anbefaler å kjøpe for å ha i krukker eller som juksevår-plante inne. Den er herlig i bed, bare ikke varig nok og imponerende nok for å fortjene krukkeplass.

Den etterhvert grundig dokumenterte krokus ‘Firefly’ med en flue :D
Oki, krokus er heller ikke så varig, men den er jo så FIN! Og skikkelig insektsmagnet :)

Pst, du fikk med deg posten min før i uken om å bruke mose? Både alene og sammen med andre planter. Finfin måte å få volum på våren, og vakkert bakteppe for løkblomster.

Stemor, mose, tusenfryd og ventende perleblomster.

Jeg handler ofte direkte fra grossist. Det er praktisk fordi jeg der får stort utvalg på lite areal, og det blir billigere. Men, det er en klar ulempe – jeg må handle i ett vist volum… Så da blir det ett brett av ditt og ett av datt. Jeg var derfor ganske fornøyd  når jeg kom over et brett med små stemor i miksede farger. Egentlig liker jeg ikke å bli påtvunget fargemiks, men når jeg først må handle volum så er det greit, for her er det nok planter til at jeg kan sortere ut og få en farge pr krukke :)

For ja, jeg liker å ha ett planteslag pr krukke, jeg blander aldri lengre. Dette er en ren smakssak, men jeg velger å ha det slik fordi jeg synes det gir mer trøkk til designet.

Og ja, jeg må jo ha masse stemor! Den er jo så skjønn, og tøff, og rimelig, og blomstrer lenge utover våren!

Tusenfryden er dessverre ikke av de tøffeste, så den står i en mindre krukke sånn at den er enkel å flytte på. Men noen minusgrader tåler den jo, uten at den blir furten. Heldigvis :) Og du, om du har tusenfryd, husk å knipe av blomstene, da blomstrer den lengre!

En annen ikke så tøff, men tøff nok til litt frost er primula. Det finnes mange arter av primula, den vanligste Primula vulgaris tåler mye frost og kan overvintre i store deler av landet. Når den er herdet og etablert.. Utfordringen er jo at du kjøper plantene drevet i et varmt og hyggelig gartneri, og så lemper vi de ut i vinteren. Men, om du herder den slik jeg anbefaler først i posten her, og så etterpå passer på at den står lunt og at du løfter den inn når det er kaldere enn omtrent tre minus så kan den være med på juksevåren :)

Ett lite triks for å ha lun bolig for planter er å sette de inn i lyslykter. Da får du både fjernet vinden, og gjort blomsten “større”. Dekorativt og smart :) På bildet over ser du forresten en rutelilje, som foreløpig er i knopp. Gleder meg til den springer ut!

Og du, husk å ta vare på all løk! Det aller meste kan komme igjen år etter år, for eksempel påskeliljene, akkurat disse har jeg hatt med fra gamlehagen :)

Ble du inspirert?
Husk, våren er alltid vinglete, og selv om det kanskje er mildt en periode så kommer vinter tilbake! Plant smarte planter, sett de lunt, og bruk gjerne i små nok krukker til at du kan løfte de inn om det blir skikkelig kaldt igjen. Du finner tips til flere tøffe blomster i denne bloggposten her.

 

Bie på balkongen!

Jeg har lurt mye på hvor lang tid det ville ta humlene å oppdage meg her oppe på hylla mi. Jeg regnet egentlig ikke med å få besøk på flere uker, men der tok jeg jammen feil! I dag summet det så fint fra krokuspotten, og etter litt stalking fra sofaen (haha, noen naturfotografer har det mer komfortabelt enn andre) så ble det en liten filmsnutt til dere.

Og ja, den første gjesten ble slettes ikke en humle, men en villbie. Vi snakker ikke så ofte om villbiene som om humlene, men de er også nyttige og det er hele 172 arter av villbier! (Les om villbier hos Norsk naturarv)
Blomstene på videoen er krokusen ‘Firefly’ som jeg skrev om tidligere i uken. Bildet i topp er fra arkivet og viser krokusen ‘Pickwick’.

Krokus er en av de beste frokostblomstene for sultne bier og humler. Perleblomster er et annet godt alternativ, og så finner du enda flere tips her.

Nå er jeg spent på når humlemor dukker opp…!

 

Følg med på gravid ekornmamma!

Det absolutt kjekkeste med å drive med hageformidling er når folk forteller at de har blitt inspirert av noe jeg har delt, og så deler sine hagegleder med meg :)

I går fikk jeg melding fra en leser som nylig hadde bygget en ekornkasse etter min oppskrift, og ganske raskt fikk leietager med trinn mage. Og ikke nok med det, kassen er hengt opp slik at han kan filme rett på den! Hurra!

Mads legger daglig ut en oppdatering fra kassen, og jeg gleder meg til å følge med på livet i ekornkassa. Det kan du også, klikk her for å komme til det offentlige albumet.

Pst: Det er ikke for sent å bygge en ekornkasse! Bygg og heng ut denne helgen, så kanskje flytter det inn en ekornfamilie hos deg også :D

Byggetegninger og forklaring finner du her,  (og i boka mi Fuglefryd).
Superenkel å bygge, og du trenger kun trevirke, spiker og vanlig sag.

En ekornmor, du kan se pattene hennes på magen

Ekornmor går drektige i 4-5 uker. Ungene fødes blinde og nakne, og etter tre-fire uker stikker de nesen utenfor kassen. Til å begynne med holder de seg på balkongen, men ganske raskt starter de å utforske verden utenfor. Ekornet i Mads sin kasse ser høygravid ut, så nå blir det morro å se etter diemerker på pattene, følge med på hvordan mammaen forandrer utseende, og vente spent på den aller første nysgjerrige lille skapningen :)

Vil du lære mer om ekorn så har jeg en fin faktapost her.  Og så finner du masse tips for hvordan tilpasse hagen så ekorna vil elske den.

For ordens skyld, alle bildene i denne bloggposten er tatt av meg.

 

Magisk mose – hvordan lage vårstemning uten blomster

Mose er magisk og en av de vintergrønne som fungerer akkurat like bra til jul som til vår. Den ser rett og slett vårlig ut med sine ulike nyanser av grønt.

Og med litt magi i baklomma (plastkasse) trenger ikke ha hverken vår eller penger for å lage det fint ute :) Dagens tips er helt kostnadsfritt, fungerer like bra uansett om du har ti minus eller ti plussgrader, tar ca null tid og blir koselig. Det eneste aber er at det krever at det er snøfritt, eller at du har planlagt for det og har mose liggende.

Jeg snakker som du vel har forstått om å legge mose på en krukke!

Jeg samler inn mose på høsten og har i drenerte kasser ute. Så bruker jeg den til ulike prosjekt gjennom høst, vinter og vår. Nå på våren bruker jeg mosen primært på krukkene, både solo og mellom vårløk. En effektiv måte å få frodig uteareal med lite jobb og lav pengebruk.

Krukkedanderingen er et pågående prosjekt utover våren. Bildet over er knipset midt i prosessen jeg er i nå med å plassere ut krukker på balkongen, og så fyller jeg de mer eller mindre fortløpende med enten mose eller vårblomster. (Mosen over har forresten ligget i krukken siden november).

Ettersom våren skrider frem fjerner jeg gradvis moseputene og erstatter med glade blomster. Genialt der og da fordi jeg får jeg volum med en gang slik at balkongen virker frodig. Men det er også fint fordi krukkene da står klare og er enkle å plante opp med vårblomster. Og forresten: Husk, har du blomsterbed med litt overskudd så er det fullt mulig å flytte både små løkblomster og stauder over i krukker!

Siste bilde er fra gårsdagens bloggpost om krokusen ‘Firefly’, som sagt: mose er magisk alene eller med partnere :)

 

Lykkelig krokus – lykkelig med krokus :)

Krokus er og blir min absolutte favoritt av de tidlige løkblomstene!
Jeg blir rett og slett lykkelig av å omgås de, og tilgir glatt at de slettes ikke står så lenge som for eksempel perleblomster gjør.

Så ja, jeg har kjøpt meg et brett krokus med navn ‘Firefly’ som nå står ute og strutter, og ser like lykkelige ut i vårsolen som jeg føler meg :)

Kl åtte i dagtidlig sto de der spente, skulle de endelig få sol på kroppen etter dager i skyggen av det tette rekkverket vi fjernet i går

Og ja! Sol fikk de, og responsen var jublende :)

‘Firefly’ sitt fulle navn er Crocus sieberi subsp. atticus ‘Firefly’. Det er en liten og tidligblomstrende art. Blomstene har en særdeles vakker tander lillafarge, og de virkelig lyser opp når solen skinner på de!

Frøken Firefly liker ikke å tørke ut, og om hun får det som hun vil ha det så kan hun over årene multiplisere seg og danne tuer og tepper.

Jeg har brukt ganske mange potter her, men du trenger jo ikke slå så på stortromma! Som du ser av bildet under så blir det jublende vår med bare en potte også. Og litt mose da, alt blir jo bedre med mose ;)

Husk, kjøper du krokus eller andre vårblomster i potter for å ha litt juksevår inne eller ute, ta vare på løkene! De kan plantes i hagen eller bakgården og glede deg i årevis fremover. Les mer om hvordan ta vare på løken her. 

 

Balkongtransformasjon del2: Platene er av!

Juhu! Dette har jeg vært spent på og gledet meg til siden jeg var på visning i november!

Først en forklaring: Leiligheten ble pusset opp for salg, og forrige eier fikk i den forbindelse satt på fasadeplater på rekkverket. Jeg tipper det var mest for å gjøre bildene fra balkongen (takterrassen) mer ryddige, og litt fordi rekkverkets overflate er nokså shabby og ikke står i stil med resten av leiligheten.

Nå er det faktisk noen fordeler med å ha det tett slik så noen av platene skal beholdes. Men minst halvparten skal fjernes, og i dag tok jeg (les: min far) av de jeg var helt sikker på at må bort.

Og du ser vel hvorfor?

Det åpner veldig opp. Akkurat nå er det nesten litt vel åpent, men det kompenserer jeg lett for med planter som kan tre seg inn og ut i mellom spilene.

Hvorfor fjerner jeg fasadeplater fra rekkverket:

1. Uterommet virker større!
2. Jeg får være del av den vakre byen, ikke isolert i en boks. Dette gjelder like mye når jeg er ute som når jeg er inne.
3. Jeg får sol inn på sitteplassen også om morgenen
4. Uterommet virker ikke bare større, det blir større fordi busker osv kan ledes ut gjennom rekkverk og “stjele” vokseplass utenfor.

Så hvorfor fjerner jeg ikke alle da, tenker du kanskje? Vel, platene skjermer både for vind og lyd og det er bra. Hverken plantene eller jeg er så glad i mye vind, og jeg selv om det er relativt stille her, så er det jo ikke stille-stille.. ;)

I tillegg til den fysiske skjermingen så gir også platene en visuell skjerming, som både er bra og ikke så bra. Jeg har veldig lite innsyn, og det er koselig utenfor, men det er jo fint å kunne skjerme seg helt av og til også. Og med så stor balkong som jeg har så er det mulig å få i både pose og sekk, både skjermede og åpne areal :D

Dagen i dag har vært helt genial! Som jeg har nevnt før så har jeg ikke den beste helsa, men jeg er så utrolig heldig at jeg har fantastiske foreldre som vil og kan hjelpe, og i dag skrudde far av platene, og min mor pusset rekkverket med stålbørste for å fjerne all den løse malingen. De hadde dessuten med seg både diverse kvist, og en par sekker jord, så nå gleder jeg meg til å gjøre det enda finere på balkongen.

Jeg er så gira som det overhode er mulig nå, og gleder meg vilt til å lage tidlig-vår-utgaven av min drømmeoase! Heng på for inspirasjon og tips egnet både for balkonger, terrasser og inngangsparti :D

Pst: Er du på Instagram så kan du se litt mer fra platefjerningen på my-story der, jeg har brukernavn @moseplassen, (husk, my-story varer bare 24 timer).

 

Vårdag i Frognerparken!

Noe av det som er så bra med den nye leiligheten er at fantastiske Frognerparken ligger kun noen få kvartal unna, og i dag var jeg der for første gang på mange år. Jeg hadde med meg min niese Heidi, som har tatt de fleste av disse bildene.

Lag deg litt varm te/kaffe og bli med ut på en fin om enn litt hustrig vandring langs Frognerelva :)

Absolutt genialt å ha skuter i Frognerparken! Lenestol med hjul, whats not to like :D
(Ja, jeg har både fungerende ben og rullestoler, les om det her).

Håper du også har en hyggelig park eller skogsvei du kan gå tur på, og noen til å være med deg ut!

 

Vår på stua :)

Maser litt mer om #juksevår jeg!

Enten du har vinter og en meter snø, eller vår og et teppe med snøklokker utenfor, så kan ALLE ha vår på stua! Klipp inn noen grener fra hagen eller skogbrynet og gled deg over det som spretter ut :)

Jeg har pr nå vaser med kastanje, solbær, plommer og kirsebær, samt en “oppsamlingsbøtte” med ymse jeg tester ut. Kastanjene og solbæra har stått inne en måned, resten ble tatt inn forrige helg og har kommet litt ulikt langt. Plommene har kommet lengst og den første blomsterknoppen åpnet seg i dag :) Tips til hva og hvordan drive finner du her.

I bildet over ser du vasen med kastanjer i bakgrunnen og i forgrunnen en liten potte med rutelilje som jeg fikk forrige helg. Rutelilje er en av de absolutt vakreste blomstene du får kjøpt nå. Den står ikke mange dagene i blomst, men er artig å følge med på fra små spirer til knopp til blomst, og løkene kan spares og plantes ut i hagen til våren og så kommer den igjen år etter år. Les mer om ruteliljer i hagen her.

Pst: Ta gjerne inn lange grener om du kan! Som du ser så blir grenen i seg selv en skulptur, og gir masse til rommet. Unge grener skyter egentlig bedre, men jeg foretrekker gamle mosegrodde grener med masse sjel, og glede :)

Pst: Jeg gleder meg mye over å se hva andre tar inn, så del gjerne bilder på facebooksiden, eller tagg med #juksevår på Instagram. Kommer en liten utvalgte-leser-bilder post snart, det er jo ikke bare jeg som synes det er inspirerende å se hva andre driver frem!