Moseplassen – livet i hagen

Dette gjør du i hagen i april

Share
Published on: April 8, 2013 at: 19:40

anne-krukkeKribler våren i deg? Går du gatelangs og speider etter bare flekker? Har du fått små løkspirer i hagen? Eller er ikke våren kommet lengre enn til istappstadiet hos deg?
Vel, nå er det april, og i april skjer det mye så nå er det bare å holde på hatten, finne frem solbrillene og benke seg til for å nyte oppstarten av hagesesongen.

Ja, husk å nyte, det er faktisk det viktigste med hele hagen!.

Men, du kom vel ikke til denne artikkelen for å høre formaninger om å kose seg i hagen gjorde du vel, du vil ha tips du, tips til hva du kan gjøre? Her er de:

Inne:
Så, prikle, stikle, potte, plante og fordrive. Tyvstarte rett og slett.
• Her kan du lese om hvordan så og stelle småplanter
• Her kan du se hvordan prikle
• Her er en gammel post om hva topping er og hvorfor gjøre det
• Her viser jeg hvordan stikle pelargonia (prinsippet er det samme for andre planter), og så kommer det ganske snart en ny video på stiklinger, må bare ha fatt i mer å stikle først.

• Handle frø, planter, hagedingster og annet? Du er ikke lengre nødt til å begrense deg til din lokale butikk, du kan handle på nett og få det sendt pr post! Her finner du norske nettbutikker, og her er en liste over gode frøforhandlere.

 

Dyreliv
• Fuglekasser, henge opp nye, tøm gamle (om de da ikke allerede er tatt i bruk). Les generelt om fuglekasser her, og her finner du mine egendesignede fuglekasser med byggetegninger, og i denne bloggposten finner du kasser du kan kjøpe om du ikke er snekkerlysten.

• Fortsett å mat fuglene! Jupp, ikke slutt bare fordi snøen har gått. Les her om hvorfor du bør fortsette å mate en stund til.

• Bygg humlehus og insektshotell! Det kommer bloggpost om begge deler, følg med :)

fuglehus-moseplassen

Terrassen/balkongen/trappa:
• Sett ut krukker med vårblomster. Stemor og vårløk tåler endel minusgrader uten at blomstringen tar skade av det. 5-8 grader minus går fint, om de står lunt til og om vårløken ikke har stått inne og blitt lang og slengete først. Les her om hvilken planter som kan stå ut før det er frostfritt.

• Ta frem hagemøblene. Vask de og krukker og alt annet som ser slitent ut etter forrige sesong.

Div i hagen
• Registrer hvor det blir tidlig bart for snø, hvor det spirer tidlig, og hvor det kunne ha spirt tidlig om det var noen planter der. Noter ned, gjerne ved å ta bilder som du skriver ut på papir og noterer oppå. Disse notatene tar du frem om en par månder og flytter vårblomstrende stauder dit, og til høsten kjøper du løk ala krokus mm og setter der. Dette har jeg mast om i noen måneder nå, men det er faktisk viktig, for du kommer til å ha glemt hvor du burde ha hatt vårblomster om en måned… ;)

• Lyst til å rydde opp i bedene? Fjerne gamle stilker og døde blader? Ja, det kan du gjerne gjøre, men ta det i to skritt. Den tykke dynen av blader kan du ta så fort den lar seg løsne, er det et tynnere lag, eller bare døde stilker mm så bør du la dette ligge til frostnettene er omtrent over, de beskytter de spe skuddene. For plantenes del så kan det gjerne ligge igjen endel blader på bakken så lenge det ikke er tykkere enn at nye skudd kommer gjennom, for det brytes etterhvert ned og blir en naturlig much. “Rot” har verdi! Mikrolivet i jorda og insektene over jorda og fuglene setter pris på litt rot, det er byggematerialer, mat og boliger for det som er smått, stort og mikroskopisk. Skjønner godt du vil ha det ryddig i blomsterbedene, men i litt bortgjente deler av hagen kan det vel være litt rot til hagevennene?

krokus-rufs

• Jordforbedre: Spre gjerne ut jordforbedrende, i form av gressklipp, døde blader, kompost fra egen hage eller kompostert husdyrgjødsel. På engelsk heter dette å mulche og det bidrar til en levende jord. Levende jord = friskere & mer næringsrik jord = friskere planter. Mindre ugress blir det også, i en periode i allefall. Jeg er ingen ekspert på mulching, men å slenge ut blader og gressklopp under busker er jo lettvint nok til at alle burde prøve det, spre utover, og grav gjerne litt ned i eksisterende jord.

• Beskjæringslysten? Vent med å beskjære busker og trær! Fjern døde og brekte grener, men utover det så viser nå ny forskning at du bør vente. Les litt om det her. Jeg skal prøve å få laget en skikkelig bloggpost på dette etterhvert, bla vil jeg gjerne spørre Morten på Randesund Planteskole om dette også gjelder roser, men enn så lenge så er det alltså slik at du med fordel kan vente med å beskjære, roser skal uansett ikke beskjæres før bjørka har museører.

• Vent med å kjøpe sommerblomster til det er varmt nok! Noen få utvalgte kan få bo ute nå med sporadiske frostnetter (du finner et utvalg her), men for del fleste så bør det være fem grader pluss, også på nettene, og for de fleste i Norge vil det si å vente til mai, og noen må vente helt til juni. Om du setter de ut for tidlig så risikerer du at de får sjokk og går i streik. En par kalde netter kan gjøre at de ikke vil vokse mer på en hel måned.
• Busker, trær ol som kjøpes i dvale kan plantes ut så snart bakken er tint.
• Så snart du har fem varmegrader i jorda så kan du begynne å så direkte (det meste, ikke feks bønner som vil ha høyere jordtemperatur)
• Planter du har inne til oppaling skal ikke ut før det er minst fem varmegrader i lufta, døgnet rundt! Noen må/bør du vente til det er ti grader. Før det kan de få komme ut på dagsferie, og bo inne om natten. Husk at planter trenger en uke på å danne solkrem i bladene, så sett de i skyggen i starten. Les om herding av planter her.

snoklokker-spirer

• Har du snøklokker? Når de har visnet ned så kan du grave opp tette tuer og dele opp og plante ut igjen, så får du store tepper av snøklokkene, eller gi vekk en klump til venner som ønsker seg snøklokker. Løkene tåler dårlig å tørke og det er derfor skjeldent det blir så mye ut av løk man kjøper i hagesenterene, få de heller av venner.

• Gressplen? Sikkert noe smart du kan gjøre med gressplenen, men å kalke er trolig ikke en av de. Kalking av plen har lite for seg, med mindre du har foretatt en jordanalyse og det viser seg at jorda er sur. Seiglivet myte godt oppmuntret av kalgselgere det der. Utover det så overlater jeg til andre som kan mer om temaet om hva man skal og ikke skal gjøre med plen.

Fortsatt vinter i hagen din og langt unna å kunne følge tipsene over?
Titt artikkelen om hva du gjør i hagen i mars, sikkert noen mer relevante tips der.

 
Og ja, ikke for å mase. Men husk å nyte våren og hagen nå da, både mens du holder på å jobber, og innimellom!!