Tråkkbregne Leptinella squalida 'Patts Black'

tråkkbregneFor et halvt år siden kom jeg over noe spennende på noen bilder fra en dansk hagevenn. Tråkkbregner eller trædebregner som de heter i Danmark. Leptinella squalida.
Jeg fikk så forklart at dette var en lav plante som slettes ikke var en bregne men som så litt sånn ut. Planten tåler noe tråkk, blir fem cm høy og kan tildels brukes som bunndekker i stedet for gress. I fyr og flammer ble jeg, og den danske damen lovet å sende noen når vinteren var forbi.
For en uke siden var jeg og mannen på et lokalt gartneri, og hva dukker opp, jo en mørkbladet navnsort av tråkkbregnen, Leptinella squalida ‘Patts Black’ 😀 Noen planter ble kjøpt med, og etter å ha modtatt stormende jubel og mye akking fra andre deler av inn og utland så kjøpte vi inn resten av brettet 😉 Noen av plantene skal vi ha selv, noen har en norsk hagevenninde hentet, og resten hentes av glade dansker om noen uker. Mine egne har jeg tenkt å dele og forsøke å forøke i år, og så skal de tjene som bunndekke på vestsiden, midt i synsfeltet fra sofaen 😀
Og ja, de er nydelige å gå på 😀
Brass buttons, form 5 cm high carpets and can be walked on 🙂 A great find 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. Denne var kjempeflott da:-)) Den skulle jeg gjerne hatt i hagen. Vi skal til et flott gartneri i morgen tror jeg, skal se etter denne ja.

    ;-D

  2. Jeg har ikke snøring på herdighet desverre, verken på denne eller den vanlige grønne. Den grønne er i allefall herdig i Danmark, så jeg tenkte det var verdt forsøket i allefall.
    Morsomt at dere likte den dere også da 🙂 Overlever den vinteren og trives her på moseplassen så regner jeg med å kunne dele ut av den til neste år 😉

    Mary, 😉 I think Ill manage, but understand you 😀

  3. Nå vet ikke jeg hvor i landet du bor men der jeg kommer fra vokser jo denne nydelige veksten villt eller tuller jeg nå? (Nordmøre)

    I sandjord, skåninger…Lukter litt spiselig om du skjønner meg..? Nei, nå må jeg kikke i floraboka mi her;)

    ha en flott dag!

  4. Jeg tror jeg skjønner hvem du tenker på gundaM, men det er nok ikke den samme. Jeg slo i allefall opp i den norske floraen min og jeg fant ingen i den familien i den. Men verdt å undersøke videre, for den har noen klare likhetstrekk ja.
    Bor i Oslo, men er mye på vestlandet 🙂

  5. Jeg har den vanlige grønne som jeg trodde het Cotula, men man lærer jo hele tiden. Den er herdig på Eidsvoll. Den liker ikke at guttene mine vipper på stolen slik at stolbena setter seg mellom hellene der den bor. Nå skal det sies at det liker ikke mora deres heller, ellers er det en fortryllende plante, som krever veldig lite.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her