På tide å planlegge for våren – løker!

Nå er løkene på vei inn på gartneriene og blomsterbutikkene over det hele land, og selv om det betyr at sommeren snart er slutt så gleder jeg meg til å grave i løkpakkene :)
Jeg fikk nylig noen spørsmål over e-post fra en leser angående vårløker, jeg deler svarene med dere da det kansje er flere som kunne ha glede av de.
tulipanposer* Hvor tidlig kan man sette vårløk: Vel, det avhenger jo litt av hvor tidlig vinteren kommer der du bor, dersom de settes for tidlig så rekker de å spire før vinteren (ikke bra). Jeg planlegger å sette mine i fra september og utover.
* Hvor sent kan man sette vårløk: De fleste vårløker trenger en liten kuldeperiode for å komme med blomster, ca 2-3 mnd tror jeg. Bare du får det i bakken før jul så går det strålende og senere går det også. (Frost er forøvring ikke en hindring, mang en løkgal har brukt spett for å få løken i bakken, i vinter satt jeg de siste i potter fordi bakken var frossen..)
* Hvor kjøpe løk på nett:
Før du handler over nett så dobbeltsjekk gjerne utseendet på blomsten via google image, noen butikker sminker opp bildene ;) Norske nettbutikker, jeg har ikke handlet fra noen av disse, og den siste har et litt frynsete rykte (noen er fornøyd, noen er missfornøyd)
Zimmertrade
– Langgangen planteskole. Jeg har skrevet om de i egen post
Din Flora. Jeg har skrevet om de i egen post
Planteliste.net Jeg har skrevet om de i egen post
Hageglede
– Bakker
Dersom du har eksotiske preferanser anbefaler jeg Eurobulb. De ligger i Nederland så her må du beregne ekstra omkostninger til: Sunnhetssertifikat 30 euro, moms på 25%, fortollingsgebyr minimum 90 kr og eventuellt toll og eventuell frakt. Du må handle for minimum 40 euro, handler du for mer enn 100 euro er det gratis frakt. Lønner seg med andre ord å gå sammen flere for å kutte kostnader. Eurobulb sender mye til Norge så det er helt problemfritt. Ett sunnhetssertifikat pr sending (ikke pr plante).
Selv planlegger jeg et begrenset løkinnkjøp. Noe kjøper jeg nå den nærmeste måneden, og så kommer jeg til å følge med på løksalget og kjøpe litt ekstra da. Jeg har endel georginer i hagen, og når jeg graver opp de knollene så kommer jeg til å sette løk der. I tilegg så planlegger jeg å sette endel i store plastpotter som jeg så setter skjermet i hagen over vinteren og kan plukke frem og plassere til våren. Noen av pottene kan det hende jeg tar inn og driver frem litt ekstra tidlig.

10 KOMMENTARER

 1. Nyttig informasjon – som alltid : ) Da kan eg drøye litt før eg set ned løken. God ide å erstatte georginertomrommet med løk…

 2. Her har jeg alt sett over løkene i hagesentrene. Kjøpte to pakker snøklokker. Tenk at de har jeg ikke:-/ Ellers så venter jeg til salget jeg da.Forferdelig dyrt nå, 200.- for to pakker snøklokker. Æsj, kunne fått noen av naboen istedet.

  Og spett er alfa/omega redskap til mye i hagen. Bl.annet løksetting når det plutselig fryser til.Og til alt jeg bruker gjerdestaur til..

 3. Randi, kjekt å høre :)

  Kathrine, snøklokker er en sånn plante man helst skal kjøpe «rettutavbakken». Det er visst dårlig spireprosent på sånne løkposer med snøklokker.
  Jeg har ikke noen snøklokker selv. Reiste i påsken til vestlandet og planla å høste noen kilo. De sto så fint i blomst når vi kom, men når vi voknet dagen etterpå så var det snø ute og før vi fikk snudd oss var det blitt over en halv meter snø i hele hagen… sier seg selv at det ikke blei noen snøklokker på oss…

 4. Flott informasjon du kommer med.
  Snøklokker, ja det har jeg prøvd noen ganger og har aldri lykkes å få de til å komme fra løk.

  Bestilte fra Hageglede for noen år tilbake og de tilsendte løkene var så som så – noe bra og noe råttent. Det var imidlertid ikke noe problem å få tilbake pengene for det som enten var dødt eller muggent!

  Og Eurobulb kan jeg virkelig anbefale. Har importert løk derfra flere ganger, både sammen med andre på Hagegal og for meg selv. Når jeg bestilte selv hadde jeg overhodet ingen problemer, de leverte kjempeflotte (og store) løk og alle som en dukket opp om våren. De har jo et enormt utvalg, massevis av sorter som man ikke får tak i her i Norge. Og de sortene man kan sammenligne med kjøp i Norge blir det allikevel billigere selv om man legger til de ekstra kostnadene :)

 5. Fin informasjon!
  Husk at snøklokker gjerne vil settes tidlig! (samme med anemoner og en del av de små løkene generelt)
  Helst om sommeren, faktisk, har jeg lest, juli/ august.
  (Har ikke prøvd det ut,men det er verdt et forsøk!)
  Narcisser bør man heller ikke vente for lenge med.
  Tulipaner, derimot, kan man plante til frosten kommer, i fjor plantet jeg de siste i begynnelsen av desember, og de kom finfint.

 6. twin, så fint at du kan raportere gode erfaringer med Eurobulb. Det er jo en butikk som brukes mye på hagegal og jeg har hørt om lite negativt.

  Jonna, flott tileggsinformasjon. Det hjelper nok med snøklokkene å få de i bakken så fort som mulig. Mye av problemet med kjøpeløk er jo at den blir liggende og tørke i butikken, og det er det jo ikke alle som tåler.

 7. Fin påminnelse dette og god informasjon.
  Det er jo «ett hav» å velge mellom.
  I alle farger og variasjoner.
  Herlig!
  Jeg kjøper alltid løkene sent på høsten, når det er salg.
  Sist år (eller rettere sagt i år) satte jeg de siste i januar. ;)
  Løkene trenger kun noen frostnetter for å komme i blomst.

 8. Hei,
  Bestilte fra Eurobulb i høst etter å ha lest denne posten, og lurer på hvordan du opplevde å få sendingen(e) godkjent av Mattilsynet med Sunnhetssertifikatet? Det er jo noe som må til før sendingene kan frigies av tollen. Eurobulb sendte en kopi med stempel men uten underskrift på. Dette ble ikke godkjent (de ville ha orginalen), og det var på hengende håret at ikke hele sendingen ble avvist og dermed krevd destruert av Mattilsynet.
  Hvordan er din opplevelse av å motta varer fra EuroBulb?

  • Dessverre, her har jeg ikke noen råd å dele, det er så mange år siden jeg bestilte noe fra Eurobulb at jeg ikke husker noe fra det, og det vil uansett være utdatert info.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her