Tyrihjelm – Aconitum septentrionale

tyrihjelm markblomstTyrihjelm er en markblomst, men nær slektning av de hjelmene man finner i hagen. Planten blir 1-2 meter høy, vokser gjerne i klynger, og foretrekker fuktig næringsrik jord i løvskog på fjellet.
Den blomstrer i juli-august, og om du følger med fra bilen så kan du ofte se den når du kjører over fjellet. Da danner tyrihjelmen lette lyselilla tepper og står der så stolt så stolt. Dersom du tar deg tid til å se nøye på blomstene så oppdager du den fasinerende fasongen som gjør den enkel å identifisere.
Tyrihjelmen er som andre hjelmer meget giftig, det botaniske navnet (og det engelske) kommer av de greske ordene for ulvegift. Dette er ikke en plante man lar barn plukke!
Wolfsbane, a wildflower.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Flotte bilder! Tyrihjelm vokser vilt mange steder i landet. Jeg har sett de mest på fuktige og delvis skyggefulle plasser. De er vakre planter.

  2. Tyrihjelm er en flott plante ja.
    Jeg har en Storhjelm i hagen. En avlegger fra svigermors hage.
    Har vært veldig OBS på at den er giftig ja – med tanke på ungene.
    Og som du sikkert skjønner så LIKER jeg blåfargen veldig godt. ;)))
    Ha en fin kveld.

  3. Giftig eller ikke…vakkert er det lell.
    I helga skal jeg ta inn kvister fra eple og kirsebær-tre – og håper at de om noen uker kan glede meg med små hvite….
    Kalde dager – jeg fyrer og fyrer.
    Ellers har jeg mer enn nok å gjøre på jobb og er ikke flink blogger, men jeg orker ikke ha dårlig samvittighet for det nå – våren kommer snart, og jeg koser meg hver kveld med å lese hagekataloger på senga!
    God helg!!
    Tone

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her