Georginer, ny sesong!

Jeg har georginedilla. For min hage og mitt klima så er georginer midt i blinken. Vakre i hagen, enkle å stelle og finfine til snitt. Nå har georginene kommet i butikkene eller er rett rundt hjørnet, og om du vil ha de fineste sortene så er det smart å handle nå og ikke i mai.
(Dessverre har jeg glemt å kjøpe georginefrø, men jeg får vel ta mitt eget råd og somle meg inn i en nettbutikk…)

Jeg lagde i fjor en oversikt over hvor du kan kjøpe georginefrø og knoller, (har forsøkt å sjekke lenker, men om noen finner noen utgåtte så si i fra)

Og om du ikke kjenner til georginen (dahlia) så anbefaler jeg deg å lese dette. Eller rett og slett pløye deg gjennom alt jeg har skrevet om georginer disse tre årene.

Og sånn til sist et lite tips:
Når du står der og plukker poser med knoller, se litt på de. Sammenlign.
Bildet under viser to poser av samme navnsort til samme pris. Man trenger ikke akkurat være hageekspert for å forstå at den posen med størst knoller er et bedre kjøp…

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

  1. Her vil jeg gjerne tilføye at seint kjøpte knoller også kan bli fine planter bare kollene fremdeles er faste og fine (og ikke tørre, innskrumpede eller mushy).
    Om de har begynt å spire er ikke det så farlig bare knollkvaliteten fremdeles er bra. Lange spirer brekker uansett av ved planting.
    Har funnet mye fint på halvprisen seint på våren. Selv om man selvfølgelig kjøper «Må Ha»-variantene nå umiddelbart. 😉

  2. Georginer er flotte ja. Mine frøs i fjor vinter og jeg fikk aldri somlet meg til å kjøpe nye, og de var virkelig savnet. I år har jeg allerede kjøpt noen. Og flere blir det helt sikkert. Spørs om jeg tør å kikke på de lenkene dine. 😉

  3. Jeg er ikke helt enig med deg i at store knoller er best. Det er først og fremst avgjørende at den har «øyne» som kan bli til skudd. Jeg har sett store faste knoller hvor festet var skadet eller har manglet helt. Sånt blir det ikke planter av.

  4. Mari Anne, gode innspill! Men jeg synes allikevel at det er smart å plukke med seg den posen med størst knoll, ettersom en ikke kan se øyne gjennom plasten (med mindre de har begynt å skyte naturligvis). Men det man kan se er jo at stilken henger på. (jeg har forresten fått planter uten stilk (regner med at det er det du kaller festet) og jeg da, men det er nå en annen sak).
    Stor knoll/mange knoller gir flere veksepunkt, gir flere skudd, gir mer blomstring. Og stor knoll tåler så langt min erfaring viser bedre å oppbevares (tørker ikke ut like fort).

    Line, farligt-farligt… 😀

    smgj, absolutt! Helt og hjertens enig 🙂

  5. Så artig at du har skrevet og georginer i dag! Har akkurat vert på Europris og plukket med meg 3stk 😉 Blir et prøveprosjekt for å se om det blir noe av dem her opp i den tynne lufta, jeg håper hvertfall!!

    Ha en flotters kveld 😀

  6. Jeg har også georgine dilla!! Har kjøpt både frø og knoller. har kjøpt bla ‘caribbean Fantasy’, ‘My love’, ‘Park Prinsess’, ‘Candy Club og noen til!! Gleder meg stort til de kommer opp av potta!! Fant ut i fjor at det er lurt å knipe de fra de er små, slik at det blir flere grener, da blir det flere blomster. Har alt satt noen av disse knollene i jord for å få litt tidligere blomstring. Frøene har jeg ikke sådd ennå, men det er like før. Erfaringsvis så er det passe tid å så de i slutten av mars, de har ellers lett for å bli lange og slengete, og det er ikke så lurt når de kommer ut!Å som jeg gleder meg til alle bukettene!!:-)

  7. Hei Anne:) Ja, jeg ser rundt omkring på bloggene at disse er populære! Jeg har hatt «ferdigkjøpte», men aldri prøvd knoller før. Kanskje på tide? Jeg synes bare det virker litt styrete. Først plante, så ta opp til høsten og overvintre inne. Hm… Men det er sikkert verdt det, for de er utrolig flotte! Er georginer å regne som en sneglemagnet? Mener å ha hørt det. Jeg vil helst ikke ha så masse sneglemat i hagen:) Ha en flott kveld! Cathrine:)

  8. Hei! Følger ivrig med på bloggen din! Du er fantastisk! Bare så du vet det:)
    Har et spørsmål til deg….hehe..ikke le deg ihjel da, men hvordan skal knollene til georginene ned i jorda? Har du noen gode bilder som visre det? Har fått en del til å råtne……
    På forhånd takk:)

  9. Herlig å høre all georgineentusiasmen 🙂
    Ja Cathrine, det er sneglemagnet, spesielt et problem når plantene er små, men også senere synes sneglene dette er godsaker..
    Og styrete? tja, du trenger jo ikke ta de opp, du kan kjøpe nye året etter, de koster ikke mer enn andre sommerblomster. (mindre faktisk i forhold til volum).

    Kate, takk!
    Jeg ler ikke jeg Kate, det er jo ikke så greit å vite ting før man veit det. Knollene skal ned slik at de har noen cm jord over seg, fordriver du (planter i potter inne) så er det ok med tre-fem, og så setter du de dypere når du setter de ut i hagen. Ikke plant i potter allerede nå med mindre du har plass til plantene, de blir store! Og krever lys.. Bedre å vente. Dine knoller har vel rottnet fordi de har fått for mye vann vil jeg tro. De liker ikke stå vått. Så godt drenert jord er bra, og ikke i takdryppet.

    Jeg planlegger en «slik planter og deler du» post litt senere på året, planla den i fjor også uten at den ble noe av, men gjør et nytt forsøk i år 😉

    Anne Marit, ja det kommer vel litt an på frøa tenker jeg, har sådd lave tidlig med hell før, men nå får jeg se hva det blir til i år. må kjøpe frø først.. hehe, og de bruker jo litt tid på å komme.

  10. Endå eit godt innlegg frå Anne på Moseplassen, du er jo ei oppkomme av kunnskap, og erfaring. Georginer er verkeleg flotte planter,i ufatteleg mange variantar. Hausten 2009 merkte eg alle knollane når eg tok dei opp,trudde eg, men i fjor vår var det av ein eller annan grunn berre noken få med merke. Eg merkte alle i fjor haust og, så no er eg spent på korleis det ser ut når eg skal til å forspire knollane mine om nokre veker.

  11. Hei Anne!

    Kjekt å lære av en proff Georginedame! Jeg skal selv våge meg ut i Georgine-uføret for første gang i år… Blomsterstjernen er en georginegrønnskolling som på god gammel stormannsgal manér KUN går etter de høyeste georginene…

    Har nylig publisert et innlegg om mine georginetanker. Kom gjerne med innspill før jeg går i gang med innkjøpene. Kanskje det faktisk ikke er lengden det kommer an på?

    Mvh
    Blomsterstjernen

    Link til mitt georgineinnlegg:
    http://blomsterstjernen.blogspot.com/2011/03/forbudne-georginedrmmer.html

  12. Hei Anne!

    Kjekt å lære av en proff Georginedame! Jeg skal selv våge meg ut i Georgine-uføret for første gang i år… Blomsterstjernen er en georginegrønnskolling som på god gammel stormannsgal manér KUN går etter de høyeste georginene…

    Har nylig publisert et innlegg om mine georginetanker. Kom gjerne med innspill før jeg går i gang med innkjøpene. Kanskje det faktisk ikke er lengden det kommer an på?

    Mvh
    Blomsterstjernen

    Link til mitt georgineinnlegg:
    http://blomsterstjernen.blogsp

  13. Hei Blomsterstjernen, det er gøy å prøve noe nytt, skal se om jeg har noen råd til deg.

    Else T,hehe, mine ble også merket i høst, og så når jeg skulle stable de vekk så rota jeg, og vips, merkene ble borte… jaja, det blir blomster på de lell..

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her