Prikkete julerose i blomst!


Hurra!
Våren er full av små hurra opplevelser :)
Dagens gledessprett kom når jeg oppdaget at julerosen sto i blomst! Jeg har aldri sett akkurat denne blomstre før, og for en yndig liten sak.

De fleste kjenner jo julerosen mest som en hvit blomst som selges til jul, men det er en ypperlig vårblomstrende staude. Det finnes to ulike juleroser: Helleborus Niger er kun hvit, Helleborus Orientalis kan være både hvit og i vidunderlige farger, med og uten prikker og enkel og fylte blomster. (Danskene kaller Orientalis for påskerose, den blomstrer senere enn Niger, men i Norge bruker vi julerose om begge).

Julerosen har vintergrønne blader og trives i halvskygge. Dette er ikke den enkleste stauden å få til, men når den først trives så kan den så seg selv og lage spennende hybrider.

Lyst til å lære mer? Bildegalleri 1. Bildegalleri 2. Bildegalleri 3. Du kan også kjøpe Claus Dalby bok om julerosen.

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Ja no lærte eg i alle fall noko nytt i dag også :-) Julerose som vårblome har eg ikkje hørt om før. Men den var jo skjøn den då! Kjekt når ein får til noko sånn litt spesielt ;-)
  Ha ei fine helg vidare!
  Klems

 2. Hei Anne
  Nydelige eksemplarer!
  Jeg har boken til Claus dalby om Helleborus. Den er en fryd å holde i, se i, lese i. I motsetning til andre hagebøker leste jeg den fra perm til perm med en gang jeg fikk den. Får man ikke et sug etter helleborus etter det nytter ingen ting.

 3. Jeg har sett mange Juleroser på blogger i vår. Før var dette en ukjent plante for meg. Dine bilder fører nok med seg innkjøp slik at jeg kan glede meg over slike blomster neste vår.

 4. Nydelig julerose! Jeg har både en hvit, og et par andre som hjorten dessverre har spist opp i vår =( Jeg kjøpte en av SveinV, som jeg ikke aner hvilken farge den blir!
  Ha en fin helg, Anne!

 5. Randi, fint om jeg har kunnet gi den en ny liten favoritt i dag da?

  Elly, Jeg har ikke kjøpt boken til Claus, jeg har tenkt på det mange ganger, men så blir det aldri noe av. En vakker dag havner den vel i handlekurven, tviler ikke på at det er en udmerket bok :)

  Bestemors hage, ja, julerosene har hatt økt popularitet de siste årene. For noen år siden var den jo knapt å få i det hele tatt, nå dukker den opp her og der. Og dermed spør flere etter den, og dermed blir det mer etterspørsel mot leverandører, og så er snøballen i gang.

  RandiA, ja, jeg håper jeg en gang kan få mine til å trives så godt at de setter frø. Gøy med egne hybrider :)

  Margareht, denne har jeg hatt i en par år nå, men den har aldri blomstret. Tror det var en frøplante jeg fikk av en hagevenn, eller kanskje en jeg berget på et salg en gang. Uansett, en stor glede

  Linkehagen. enig!

 6. Så nydelig den er! Juletider er faktisk ganske enkle å så fra frø – det krever mest tålmodighet……. Det er lurt å så frøene om høsten og sette pottene ut. Men det kan ta både to, tre og fire år før de spirer! Uansett: nydelige planter er det! Min erfaring er at de tåler nesten alt, og er langt mer robuste enn vi har fått inntrykk av. :-)

 7. Kjempeflott! Jeg har «niger» og «orientalis»,men denne må jeg skaffe meg.Mine har etablert seg godt og spesielt «niger» har frøformert seg godt,det tar likevel noen år før de nye blomstrer.
  En flott plante til en tid da ikke mye annet blomstrer…fra desember hos meg om det ikke er mye snø:)

 8. Så nydelig den er!
  Jeg flyttet den ene min fra den lune skråningen og til mitt lange bed, men der trives den ikke og jeg
  skal flytte den tilbake til de andre.
  Tydelig at de liker det litt lunt og skyggefullt.
  Ønsker deg en nydelig søndag.
  Klem

 9. Nina, nja, jeg har alltid hørt at de er relativt enkle å så, men at man må ha blodferske frø. Det er derfor det gjerne lykkes når de sår seg selv, og mye skjeldnere lykkes med kjøpefrø.

  Inger Marie, dt finnes jo så utrolig mange ulike oreientaliser, kan man få nok?

  Villblomsten. Pene blomster er en glede, sett i gang og plant!

  Mio, ja, det er jo en skyggeplante dette. Akkurat denne står faktisk i full sol, men den ville nok like seg bedre i skyggen hvor den skal få flytte snart, bare vi får laget beddet…

 10. Nina, nja, jeg har alltid hørt at de er relativt enkle å så, men at man må ha blodferske frø. Det er derfor det gjerne lykkes når de sår seg selv, og mye skjeldnere lykkes med kjøpefrø.

  Inger Marie, dt finnes jo så utrolig mange ulike oreientaliser, kan man få nok?

  Villblomsten. Pene blomster er en glede, sett i gang og plant!

  Mio, ja, det er jo en skyggeplante dette. Akkurat denne står faktisk i full sol, men den ville nok like seg bedre i skyggen hvor den skal få flytte snart, bare vi får laget beddet…

 11. Hei! Var inne i en blomsterbutikk i dag og der sto den og lyste imot meg, en hvit vakker Julerose.Måtte bare ha den, så nå står den på min innglassede veranda med + 5 grader. Har tenkt å la den stå der og så ta den inn i julehelga og hvis det blir veldig kaldt. Håper det går bra og at den overlever så den kan plantes ut til våren.
  Nydelig bilde av de prikkete julerosene!

 12. Grete, lykke til med din julerose. Den stortrives nok på en 5+ veranda :)
  Jeg har fått til å overleve juleroser kjøpt til jul, så det er håp!

 13. Hei Liv
  Du kan klippe av om du synes den er stygg, men det betyr ikke noe for planten. Er du riktig heldig så selvsår den, slik at du en dag får masse små julerosebabyer :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her