Medisin i potter:

Som kronisk syk så er det ikke alle dager som er like greie. Noen dager er kroppen ekstra slem, andre ganger er det vanskelig å holde «trist å være sjuk» tankene unna. Min måte å takle det på er å finne noe helt annet å fokusere på, og da er det ofte hagen jeg vender meg mot. Der får jeg hverdagsgleder i form av søte ekorn og vakre blomster, mestring over å «lage» noe, og vissheten om at morgendagen byr på nye opplevelser.

Nå er det jo ikke sånn at hagen gir meg alle gavene helt gratis, jeg må selv gjøre en liten innsats for å få noe å oppleve, spesielt nå på vinteren. Så, når jeg i helgen var i ferd med å gå på en gruff, så var det enkelt for meg å bestemme meg for at det kom av at det var vinter, og at løsningen var å så. Jeg skrev en bloggpost om det, og i det riktig livlige kommentarfeltet kom det opp et tips om løkblomster inne, som fikk meg til å tenke at jeg jammen skulle utnytte det faktum at vi har tullevinter og lage litt krukkevår ute :)

vaarblomster-1

Veien fra tanke til handling var kort, i går kveld kjørte mannen meg på vårekspedisjon, og her er fangsten :) Det ble litt mer enn jeg hadde planlagt, hehe, jeg  snublet tilfeldigvis over et salg, løkpotter til 50% avslag ble bare for fristende, selv om jeg da allerede hadde handlet løk en annen plass…

Nå står det perleblomster, krokus, tulipaner, iris, pinseliljer og stemor og koser seg under lysstoffrør på planterommet. Langtidsvarselet ser lovende ut, så til helgen skal et knippe av de som har kommet lengst få komme ut på vinterferie så de herdes til å bo ute. Resten av plantene skal få bo inne en stund til og utvikle seg litt mer, for selv om alle disse plantene fint kan stå ute i fem minus, så vokser de ikke under slike forhold.

Hurra, jeg har vår på planterommet, og snart blir det vår fremfor stuevinduene mine. Og vips så blir dagene lysere og lettere :)

vaarblomster-2

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. OH!!! Reine terapien bare å se på bilde dit jo ! :D HÆRLIG!! Gleder meg så til våren, finner mye terapi ( og ikke mist inspirasjon! ) bare med å lese i bloggen din :D

 2. Her kjenner jeg meg igjen! Jeg bruker hagen som terapi og kjenner alle tunge tanker forsvinne når jeg luker og graver i jorda. Når jeg har mine dårlige perioder orker jeg dessverre ikke gjøre noe særlig i hagen, men det er da jeg er heldig som har en snill mamma som kommer på besøk og fikser. Og så nyter vi resultatet sammen! Da er ikke ting så verst likevel ;)
  Blir forresten dyrt for meg det her ;) for nå tror jeg jammen jeg må ut og finne løkplanter jeg også ;)

 3. Når angstrollet herjer på sitt verste, når kroppen ikke har noen ekstra krefter, når tankene blir for infløkte og tunge.
  Er det av til lukten av varm jord og synet av grønnespirer, nok til at man klarer en dag til.

  Hage for meg er helse på resept….

  Av og til bruker jeg også Moseplassen som medisin for sjelen :-)

 4. Hvorfor vente på våren når en kan påskynde prosessen selv? Så genialt!
  Positiv forventning og glede over de første vårtegn. Finnes det noe bedre?
  Det er noe magisk med det å være med på å skape liv. Enten det er en liten spire fra et frø eller en krukke med løkvekster som slår ut i blomst. Det er ren terapi. Det er livsglede:)
  Lykke til med fangsten, Anne!
  Bedre medisin finnes vel ikke:)

 5. Ååååå, så mye vårherlighet du har fått tak i! Det jager alt tungsinn bort, skal du se :) Jeg blir glad bare av å se på bildene, så jeg må nok skaffe meg noen jeg også!

 6. Når angstrollet herjer på sitt verste, når kroppen ikke har noen ekstra krefter, når tankene blir for infløkte og tunge.
  Er det av til lukten av varm jord og synet av grønnespirer, nok til at man klarer en dag til.

  Hage for meg er helse på resept….

  Av og til bruker jeg også Moseplassen som medisin for sjelen :-)

 7. Fint å ha Moseplassen med alle de fine og inspirerende innleggene der når man ikke får sove, og alt er stille i huset

 8. Hei :)
  Så koselig å lese!

  Jeg var borte i går kveld og sosialiserte, så dette var det stor stas å få komme hjem til :)
  Fint å høre at andre har det som meg, og stor stas at noen av dere bruker Moseplassen som «terapi», fantastisk å høre :D

 9. Ja…ser ut som du gikk på en tidlig blomstersmell her ;) hihi..koslig med løkblomster ute..og inne ;) Har selv hatt perleblomster, krokuser og tulipaner inne etter jul..får vårfølelse av det…kunne bare våren kommet ;) ja..vet det er tidlig, men i går så skinte solen og det dryppet av takrenna..noe så hærlig lyd skal man lete lenge etter ;)…(selv om det var frost på natta ;) )

 10. Hagen som terapi eller Hagen som avkobling. Avkobling er et godt norsk ord som nesten ikke er bruk lenger. På fagspråk heter det minefullness. Visste du at forskes på at jord ser ut til å innholdet antidepressive stoffer? Det visste jo vi hagefolk fra før, men gøy å få det bekreftet… Jo jeg er lei vinterrotet, så lei at jeg lurer på om hageinteressen er gått over….men håpet ligger jo i den kan vekkes igjen.

  • Mindfullness er vel et eget opplegg, er det ikke? Men, ja avkobling er et godt ord, og noe vi trenger å aktivt ta i bruk :) interessant at man forsker på jord og antideprisive stoffer, det har jeg ikke fått meg meg, nå ble jeg nysgjerrig, må vel google i kveld tenker jeg.

   Og hagegleden spirer nok når alt annet spirer tenker jeg, du er jo tross alt her inne, så helt uengasjert er du jo tydligvis ikke!

  • Vi amatørdyrkere som skal ha frem småplanter trenger ikke fancy lys, vi trenger bare _nok_ lys. Jeg bruker vanlige lysstoffrørarmatur, med vanlige lysstoffrør i, og henger de rett over plantene.

 11. Løkpotter inne!

  Så lurt, hvor langt bør disse «drives» før de settes ut, og funker det med all slags løk engentlig, hva jeg nå enn får tak i?

  Jeg flyttet i fjor sommer til et hus med en hage, som viste seg å være særdeles lite beplantet, her er ikke engang enkle løk som snøklokker, krokus og påskeliljer. Og jeg kom meg aldri så langt i fjor høst som å sette løk, så jeg kan liksom ikke glede meg til å se at de titter opp av jorden nå fremover… Dette må fikses. Det skal settes løk til høsten, men litt sånn tjustart på våren er jo fint!

  • Tja, jeg har ikke prøvd alle typer løk, men de fleste typer av løk som selges nå på våren vil være greie, de som kommer først opp av bakken naturlig er nok best, de er jo bygget for å tåle svingende vårvær. Jeg har selv god erfaring med perleblomst, påskelilje og krokus.

   Jeg synes jeg får best resultat om de såvidt har startet å blomstre. Om de er langt kommet så har de ikke så lett for å tåle overgangen, har de kommet kort så blir de bare stående ute med knoppene og vente på varmere vær.

   Det fine med å tyvstarte med å kjøpe løk nå er at mye av den løken du kjøper nå kan plantes og kommer igjen til neste år. Endel av pinseliljene og tulipaner greier seg ikke, men krokus, perleblomster og de små påskeliljene har jeg hatt stor suksess med :)

 12. Løkpotter inne!

  Så lurt, hvor langt bør disse «drives» før de settes ut, og funker det med all slags løk engentlig, hva jeg nå enn får tak i?

  Jeg flyttet i fjor sommer til et hus med en hage, som viste seg å være særdeles lite beplantet, her er ikke engang enkle løk som snøklokker, krokus og påskeliljer. Og jeg kom meg aldri så langt i fjor høst som å sette løk, så jeg kan liksom ikke glede meg til å se at de titter opp av jorden nå fremover… Dette må fikses. Det skal settes løk til høsten, men litt sånn tjustart på våren er jo fint!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her